Политиците отново обезцениха званието "Почетен гражданин"

Коментар на Валентина Иванова


Званието Почетен гражданин се присъжда от 1977 година, като не всяка година е връчвано. За сметка на това има години, когато Почетни граждани стават двама или трима души. Първият носител на титлата е писателят Младен Исаев, дългогодишен народен представител от Кърджалийски многомандатен избирателен район. Интересен факт е единственото отнемане на званието, което се случва на Наим Сюлейманов, който е удостоен през 1984 година за спортните си успехи, но две години по-късно емигрира в Турция. Това не се харесва на тогавашната власт и му отнемат званието. Грешката е поправена през 2000 година, когато общинският съвет отново удостоява известния щангист.
До 2012 година то е връчвано при консенсус в общинския съвет. Но, както повечето кърджалийци си спомнят, 100 годишнината от освобождението на града бе белязана с огромен скандал, който едва ли ще бъде забравен някога. Тогава в последния момент ДПС отхвърли идеята званието „Почетен гражданин“ да се присъди на генерал Васил Делов, освободител на града, въпреки че предложението беше предварително одобрено. ДПС изтъкна, че има подписка от 300 граждани срещу кандидатурата на генерала, но така и никой не видя въпросната подписка. И до ден днешен причината за отказа на ДПС да подкрепи това предложение тъне в мъгла. И до ден днешен политиците така  и не намериха сили и достойнство да обяснят на електората своите действия.
Хората вместо да реагират, предпочетоха тихо да негодуват, както впрочем правят по всички въпроси. Това е българския манталитет.
Много време мина от 2012 година, но прецедентите около най-високото звание на община Кърджали продължиха и се задълбочиха. Политиците продължиха да неглижират и недооценяват важните постижения на своите съграждани, продължиха да огорчават достойни хора от различни сфери на обществения живот, като ги отхвърляха без аргументи. Недостойни за званието, освен генерал Васил Делов, се оказаха д-р Иванка Овчарова, основател на очното отделение в кърджалийската болница, волейболистът Динко Атанасов, участник в Олимпийски игри и други заслужили люде, прославили името на Кърджали.
И тази година за сетен път политическата конюнктура поднесе на гражданството една абсурдна кандидатура, която би обидила голяма част от мислещите хора в града. Не само обикновените граждани, не само хората от културата, науката, образованието... Почти всички спортисти са огорчени. Техният многогодишен труд и върховите им постижения никога не са били оценени дори в раздела „Спортист на годината. Да не говорим колко републикански и европейски шампиони са си заминали без една добра дума на признание.
Футболът е един колективен спорт, където не можеш сам да постигнеш нищо. Вероятно и съотборниците на Ахмед Осман, допринесли за класирането на отбора,  стискат зъби днес.
Но хората вместо да реагират, предпочитат тихо да негодуват, както впрочем правят по всички въпроси. Вече казахме, това е българския манталитет. На него разчитат и политиците. Днес те отново демонстрират късогледство и безпардонност. Даже нещо повече, този път политиците от всички партии са единни в това дело, няма управляващи, няма опозиция, всички яхнаха футбола, защото решиха, че е политическа ракета-носител. 
Званието „Почетен гражданин“ отдавна е обезценено точно от политиците, затова и жителите на Кърджали не го приемат на сериозно. Ахмед Осман стана обект на злъчни и шегаджийки коментари в социалните мрежи. Но той лично няма вина.
Интересно би било как ще реагира общинският съвет, ако постъпи подписка то 300 души, които не приемат номинацията на Ахмед Осман. Още повече, съгласно Правилника за удостояване със званието "Почетен гражанин", предложения могат се правят до два месеца преди тържествената сесия, а гласуването, както винаги да е тогава. Сега общинският съвет ще гласува през юни, с което ще наруши собствения си правилник, но ... това не се случва за първи път, нали?
Честито на Ахмед Осман, който се нареди до капитан Георги Георгиев, до писателя Николай Хайтов, до художника Джемал Емурлов- Джими и до щангиста Наим Сюлейманоглу, седемкратен световен шампион. Вижте още

Пръска ли се срещу комари в Кърджали?

Пръска ли се против комари в Кърджали след като те са опасни преносители на болести , а тигровият комар се развъжда в заблатени места и в локви и това предполага задължително третиране на тези пространства . Това попита общинският съветник от Реформаторския блок Радослав Милев на сесията на Общинския съвет в Кърджали днес . Той е сигнализиран от..

публикувано на 16.07.19 в 12:11

Ардино се готви за международен турнир в памет на Джофи

От 22 до 25 август в Ардино ще се проведе 14-ият Международен турнир по тенис на маса за момчета и момичета до 15 години в памет на именития състезател и треньор Дургут Адемов - Джофи. Очаква се в надпреварата да се включат отбори от Турция, Гърция, Румъния и Македония. Поканени са ветерани на спорта, сред които първият треньор на Джофи Решат Айдън,..

обновено на 13.07.19 в 13:43

Опасно високи температури и днес в Гърция

Предупреждение за опасно високи температури и днес в Гърция. Масови проверки на работодателите за осигурени безопасни условия на труд. Затварят фирми и налагат глоби. Ново денонощие с температури до 42% предупреждават властите в Гърция. Високо ниво на бдителност има във всички болници. Информират туристите за рисковете от продължително стоене под..

публикувано на 10.07.19 в 14:09

Смолян пуска обществен транспорт до Роженските поляни в дните на събора

Община Смолян информира гражданите и гостите на общината, желаещи да посетят Събора на народното творчество и животновъдството „Рожен” 19-21 юли 2019 г., че има осигурен обществен транспорт за трите дни на събора. Автобусите ще тръгват в 8:00 ч. от спирка Синдикат – гр. Смолян, кв. Устово (бивша Автогара) на всеки 30 минути, с маршрут Устово - с...

публикувано на 10.07.19 в 10:09

Кърджалийци победиха в Регата "Френдшип"

Кърджалийските ветроходци от Яхт клуб "Веселин Вангелов" се представиха отлично на регата "Френдшип", която се проведе за трета година в акваторията на Егейско море. Екипажът с капитан Мирослав Шопов се класира на първо място в своя клас, "Спорт", и зае шеста позиция в генералното класиране сред 35 лодки. Капитанът разказва  повече за състезанието,..

публикувано на 08.07.19 в 14:35

Ватерполистите до 13 години на "Арда" са единадесети в страната

В края на седмицата на басейн "Арпезос" се проведе турнирът по водна топка, който подреди отборите от 7 до 12 място на Държавното първенство във възрастовата група на 13 годишните момчета. Участниците бяха разделени в две групи, като "Арда" бе в едната със софийските  Локомотив" и "Славия". В късния следобед в неделя бе излъчен най-добрият от шестте..

публикувано на 08.07.19 в 14:00

Безработицата в България е рекордно ниска

Безработицата в България е рекордно ниска, а в същото време разходите на Държавното обществено осигуряване за обезщетения за безработица растат – това сочат данните от анализ на Националния осигурителен институт. Според експертите на Осигурителния институт, основната причина за сериозния ръст на разходите за обезщетение за безработните е по-високият..

публикувано на 06.07.19 в 15:43