Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Искра Урумова: Чудесата и магията са навсякъде около нас

Еньовден е празник, изпълнен с магия, най-вълшебният, най-тайнственият празник в нашия народен календар. От малка съм привлечена от силата на билките. Може би моите баби, моите родители са успели да възпитат в мен едно отношение към природата, към цветята, към билките, които са едно лекарство, което сме забравили. Около нас има всичко, което ни е нужно, за да се чувстваме добре и да сме здравиТова каза за Радио Кърджали в най-магичния ден на годината писателката и журналистката Искра Урумова. Тя е автор на трилогията "Откраднато", "Обречено" и "Опазено". В книгите си разказва за чудесата в българската природа, в родния фолклор, в любовта, в традициите, в които специално място заемат както Еньовден, така и Кърджалийският край. 
Основното в трилогията са самодивите и техният свят. Самодивите лекуват хората, много приказки и песни разказват за тяхната многообразна природа. Те могат да са зли, опасни, но могат и да са добри и да спасят цели села от злини и болести, разказва Искра Урумова. Освен за самодиви, историята разказва и за юнаци-овчари. Това са две много силни общества - пазители на природата и на хората. В книгите става въпрос и за силата на билките, за борбата между доброто и злото и за красотата на българската земя.
Някои от местата, които са описани в трилогията, подбрах аз, други сами намериха мен. Така стана с Източните Родопи и Кърджалийския край, които сами ме откриха. Такова място беше "Утробата", казва Искра Урумова. В Източните Родопи има много приказност, много магия, много легенди и огромна, нечовешка красота, категорична е тя. Самите места заслужават да бъдат описани - и Каменната сватба, и Каменните гъби, а пещерата "Утробата" е място, където съм се чувствала много особено. Чувствах покой и едновременно с това осъзнавах колко сме мънички, колко малко познаваме света около себе си, казва Искра Урумова.
Според нея има магия и чудеса и те са навсякъде около нас.

Цялото интервю на Станислава Георгиева с Искра Урумова може да чуете в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Цвета Караянчева

Караянчева: До края на месеца ще са ясни кандидатите за депутати на ГЕРБ

 “Тревожно е това, което наблюдаваме с хора, които изпълняват висши държавни длъжности и тяхното поведение е много неприятно. Очакваме компетентните органи да се произнесат.” Като динамична, интересна и тревожна определи ситуацията в страната в момента областният лидер на ГЕРБ Кърджали Цвета Караянчева. Според нея предсрочните парламентарни избори са..

публикувано на 11.04.24 в 15:33
Илхан Кючюк

Илхан Кючюк: След пожара в Солинген се видя усещането за липса на държавност

Лично аз и моито колеги бяхме на мястото на трагедията и видяхме, че не можем да разчитаме на държавата. Това коментира  след пожара в германския град Солинген, където загина четиричленно семейство от България,  Илхан Кючюк, евродепутат и съпредседател на партия "Алианс на либералите и демократите" в Европа.  „Българските..

публикувано на 09.04.24 в 12:49

Милко Багдасаров: Целта е да имаме народен представител от Кърджали

Г -н  Багдасаров, н ай - удачният вариант ли са   избори 2 в 1 или трябва да се  направят поотделно? Принципно въпрос на виждане  кое е по-подходящо в момента за хората. Подходът на президента, изборът да бъдат избори 2 в 1 това, което утре очакваме да излезе като негов указ за провеждането на тези избори, се основава на това..

публикувано на 08.04.24 в 21:53

Ресми Мурад: Имаме готовност да реагираме на всички политически процеси

На предстоящите 2 в 1 избори през юни каква избирателна активност  прогнозирате? Искам да кажа че избори 2 в 1 не е най-добрия вариант може би, защото темата за националните политики, политиките за Европейския съюз не е много удачно в една кампания да бъдат коментирани или агитирани. Но след като нещата в политически план в..

публикувано на 08.04.24 в 21:43

Салам с вкус "от нашето детство", хляб замесен с квас и родопски мед ще има на Фестивала в Момчилград

Фестивал "Вкусът на традициите" събира за първи път производители на чисти храни в Момчилград Колко ястия могат да бъдат направени от патешко яйце и защо хлябът, замесен с квас и потопен в родопски мед има невероятен вкус. Това ще разберат посетителите на Фестивала на местните производители, организиран община Момчилград. Проявата е..

публикувано на 08.04.24 в 14:58
Проф. Тодор Галунов

Проф. Галунов: Изборите „2 в 1“ и вот с хартия и машина са най-лошият вариант

Предложеният състав на кабинет от кандидата за служебен премиер Димитър Главчев е по-скоро близък до парламентарното правителство, независимо, че при съставянето му не се отразява точното разположение на партиите в парламента. Когато има консултации и когато кабинетът е одобрен от парламента, той губи своя истински дух на служебен кабинет. Това..

публикувано на 05.04.24 в 15:58

Снимка на журналист от Кърджали става поздравителна картичка за Рамазан Байрам в Доха, Катар

Снимка на журналиста Георги Кулов от информационния сайт "Кърджали бг вести" ще бъде изложена във фоайето на българското посолство в Доха, Катар, и ще бъде използвана за поздравителна картичка по случай мюсюлманския празник Рамазан Байрам. Фотографията е запечатала двама духовници от Кърджали - православния свещеник отец Петър и бившия районен..

публикувано на 05.04.24 в 12:57