Младежи от Кърджали отбелязват Международния ден за борба с наркотиците

Общинският съвет по наркотични вещества в Кърджали отбелязва 26 юни Международен ден за борба със злоупотребата с наркотици с информационна кампания в центъра на Кърджали и с радиопредаване по общинското радио Кърджали. 
В сряда преди обед пред паметника на Васил Левски младите хора от съвета раздаваха специални силиконови гривнички с лого "Избирам живота" и разясняваха вредата от легалните и нелегалните наркотици.В четвъртък младежите ще се включат в проявите и спортните игри в парк Кенана в Хасково, посветени на деня и организирани от Общинския съвет по наркотични вещества в Хасково. Това съобщи за Радио Кърджали Валентина Грудева от съвета в Кърджали
По данни на Националния фокусен център по наркомании между 20 и 30 хиляди са хората, които употребяват наркотици в България. Каква е ситуацията в Кърджали към края на 2018 година показва анкета, проведена в училищата сред ученици от града.
35 процента от учениците са посочили, че пушат, а 17 процента от тях пушат редовно. 70 % посочват, че са употреби алкохол поне веднъж в живота си, 20 го пият редовно, а а тези, които често се напиват е 9.1 %Що се отнася до нелегалните наркотици, най-голям дял от учениците в град Кърджали посочват, че някога в живота си са употребили марихуана. Това са 13 процента. Амфетамини - 8 %, кокаин, което е доста учудващо, защото е скъп, е 7.3 %, екстази - 7.4 %, а хероин - 6.9 %, каза Валентина Грудева.
Според събраните данни от общинския съвет по наркотични вещества данни най-честата причина за първа употреба на дрога е любопитството или желанието на младите да бъдат приети от компанията и да не се различават от нея.

Вижте още
град Смолян

ЦИК проверява жалба в ОИК-Смолян

В Общинската избирателна комисия в Смолян са постъпили жалба и сигнал за влизане в помещението, в което се съхраняват бюлетините за местните избори на 27 октомври.  Жалбата и сигналът са отправени чрез Общинската избирателна комисия до ЦИК и прокуратурата.  Председателят на ОИК Симеон Велинов потвърди, че на 22 октомври е отворил помещението и е..

публикувано на 24.10.19 в 08:18

Ученици от Мадан посетиха Бюрото на ЕП в София

10 ученици от СУ „Отец Паисий“- Мадан , заедно с учителката им по английски език Искра Дюлгерова, която ги подготвя за състезанието „Евроскола“, посетиха Бюрото на Европейския парламент в България.  По време на посещението, младежите научиха повече за възможностите, които Европейският съюз им предоставя. Екипът на Бюрото на ЕП представи на учениците..

публикувано на 24.10.19 в 08:15
Родопите при с. Генерал Гешево, общ. Джебел

И днес промяна на синоптичната обстановка не се очаква

Ще се задържи предимно слънчево и топло за сезона. До обяд ниската облачност в източните райони ще намалее, мъглите ще се вдигнат и видимостта там ще се подобри.  Максималните температури за страната ще бъдат между 22° и 27°, малко по-ниски в източните райони.  За Кърджали и Хасково се очакват около 24°, за Смолян около 21°. Над..

публикувано на 24.10.19 в 08:10

Откриха и задържаха избягалия крадец от затвора в Смолян

Криминалисти установиха и задържаха 18-годишния Мартин Шахънски, който в нощта на 21 срещу 22 октомври избяга от Затворническо общежитие от открит тип – гр.Смолян към Окръжен затвор гр.Пловдив. На 22 октомври в 06:30 часа в РУ-Смолян е получено съобщение за това, че лишеният от свобода Мартин Шахънски на 18-години от с. Калояново е избягал от ЗООТ..

публикувано на 23.10.19 в 15:47

28 октомври ще бъде неучебен, но присъствен

28 октомври, денят след първия тур на местните избори, които са на 27-ми, ще бъде неучебен, но присъствен за учители и ученици в цялата страна, съобщиха от Министерството на образованието. Училищата могат да организират заниманията в този ден, като се запазва провеждането на спортни дейности и на дейности по интереси. За понеделника след втория тур на..

публикувано на 23.10.19 в 09:50

78 са избирателните секции в община Кирково

Изборният ден да започне нормално и навреме с попълнени на 100 процента секционни избирателни комисии, да протече спокойно, за да може всеки да успее да подаде своя вот. Това са очакванията на председателя на Общинската избирателна комисия в Кирково Стефан Радионов за 27 октомври. Той коментира за Радио Кърджали колко са секциите и колко души имат..

публикувано на 23.10.19 в 09:45

Издирват избягал крадец от затвора в Смолян

Полицията издирва 18-годишния Мартин Пенчев Шахънски.  Той е изтърпявал присъда за кражба от 2 години и 9 месеца в затворническо общежитие от открит тип в Смолян, откъдето тази сутрин е избягал.  Мъжът е висок 186 см, с нормално телосложение, кестенява коса, продълговато лице, правилен нос, кафяви очи и татуировки с надписи на ръцете. Няма данни да е..

публикувано на 22.10.19 в 12:52