Младежи от Кърджали отбелязват Международния ден за борба с наркотиците

Общинският съвет по наркотични вещества в Кърджали отбелязва 26 юни Международен ден за борба със злоупотребата с наркотици с информационна кампания в центъра на Кърджали и с радиопредаване по общинското радио Кърджали. 
В сряда преди обед пред паметника на Васил Левски младите хора от съвета раздаваха специални силиконови гривнички с лого "Избирам живота" и разясняваха вредата от легалните и нелегалните наркотици.В четвъртък младежите ще се включат в проявите и спортните игри в парк Кенана в Хасково, посветени на деня и организирани от Общинския съвет по наркотични вещества в Хасково. Това съобщи за Радио Кърджали Валентина Грудева от съвета в Кърджали
По данни на Националния фокусен център по наркомании между 20 и 30 хиляди са хората, които употребяват наркотици в България. Каква е ситуацията в Кърджали към края на 2018 година показва анкета, проведена в училищата сред ученици от града.
35 процента от учениците са посочили, че пушат, а 17 процента от тях пушат редовно. 70 % посочват, че са употреби алкохол поне веднъж в живота си, 20 го пият редовно, а а тези, които често се напиват е 9.1 %Що се отнася до нелегалните наркотици, най-голям дял от учениците в град Кърджали посочват, че някога в живота си са употребили марихуана. Това са 13 процента. Амфетамини - 8 %, кокаин, което е доста учудващо, защото е скъп, е 7.3 %, екстази - 7.4 %, а хероин - 6.9 %, каза Валентина Грудева.
Според събраните данни от общинския съвет по наркотични вещества данни най-честата причина за първа употреба на дрога е любопитството или желанието на младите да бъдат приети от компанията и да не се различават от нея.

Вижте още

Тази нощ ще наблюдаваме частично лунно затъмнение

Кърджалийци ще могат да наблюдават частично лунно затъмнение и с невъоръжено око. То ще започне тази нощ около 23.00 часа. Подробности от Агоп Узунбохосян, директор на Астрономическа обсерватория "Славей Златев" в Кърджали: Тази нощ, когато е Пълнолунието ще се наблюдава частично лунно затъмнение. Това означава, че 60% от повърхността на..

публикувано на 16.07.19 в 16:17

Освещават параклисът "Св. Пророк Илия" в Кърджали

На 20 юли, събота от 10,30 часа ще се извърши освещаване на параклиса „Св. Пророк Илия“ в областния град. Храмът се намира на учебния полигон на Пожарната в Кърджали /над бившия завод „Сердика“/ и е построен с дарения. Ръководството на Районата Дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ кани жителите и гостите на града. 

публикувано на 16.07.19 в 15:51

Проект за близо 8 млн. лева ще привлича туристи в античната вила Армира край Ивайловград

Нов проект за близо 8 млн. лв. ще привлича туристи в античната вила Армира край Ивайловград. Разработката е на общинската администрация, която е амбицирана да увеличи в пъти посещаемостта на археологическия обект, която за първите шест месеца на 2019 година е над 12 хиляди туристи. В момента се изработва техническото задание на новия проект, което..

публикувано на 16.07.19 в 10:59

Над половин милион българи внасят пенсионното си осигуряване в чужбина

Близо 510 хиляди български граждани в трудоспособна възраст внасят пенсионното си осигуряване в Германия, Испания и Великобритания. Това съобщи турският сайт БГ Хабер, като се позова на източници от български консулства в чужбина. В публикацията се посочва, че е необходима подкрепа на пенсионната система в България, след като една шеста от работещите..

публикувано на 16.07.19 в 10:53

Повече от 30 точки разглежда на сесия Общинският съвет в Кърджали

Редовна сесия на Общинския съвет на Кърджали се провежда днес в голямата зала на Бизнесинкубатора. Повече от 30 точки са заложени в дневния ред. Една от основните е актуализация на плана на Бюджета за 2019 година на община Кърджали, след като бяха отпуснати 100 хиляди лева за футболния отбор на Арда като награда за влизането им в Първа лига...

публикувано на 15.07.19 в 11:12

380 ученици не са приети на първо класиране след седми клас в област Кърджали

380 ученици не са приети на първо класиране след седми клас. Причините са различни - неприети по първо желание, когато това желание е единствено, има една част, които на практика не са кандидатствали , каза Гроздан Колев, началник на Регионалното управление по образованието в Кърджали. Двадесет и една от обявените паралелки в област Кърджали са..

публикувано на 15.07.19 в 10:01

Ясни са победителите в турнира по плажен волейбол за купа "Емона"

С драматичен финал по време на проливен дъжд завърши Националният турнир по плажен волейбол за юноши и девойки до 20 години за Купа „Емона“, който се проведе през почивните дни на кортовете на комплекс „Арпезос“ - Кърджали. Победата  при юношите извоюваха Димитър Димитров (ЦСКА) и Димитър Механджийски (Славия), втори са състезателите на Арда - Манол..

публикувано на 15.07.19 в 09:42