Слънчевите очила - основни въпроси при техния избор

 

Вече е разгара на лятото, а слънцето е все по-силно и по-жарко. Знаем, че слънчевите лъчи са вредни както за кожата, така и за очите. Слънчевите очила, освен като неразделен аксесоар, са и задължителна защита на окото. 
При слънчевите очила има такъв голям избор от стилове и различни ценови категории, че понякога е трудно да решим кой е най-добрият избор за нас. 
За Радио Кърджали Ивайло Калайджиев, дългогодишен собственик на оптика в Кърджали, отговоря на някои основни въпроси в търсенето на подходящи слънчеви очила: 
Ако има вариант да разберете какъв е защитният фактор. Това е най-важното нещо. Останалото вече е въпрос на личен избор – цвят, форма, размери и т.н.

Вредните UV лъчи са три вида – UVC, които спират в озоновия слой, UVB – абсорбират се от ретината, UVA – навлизат в окото. Това са такива електромагнитни лъчения които са с по-ниска честота на вълната от видимата светлина (това, което ние виждаме). И в тази връзка очилата са разделени на различни категории, но не означава, че тъмните очила са с по-голяма защита от светлите. Категориите на стъклата са 4, но не означава, че светлото стъкло е без защита. Може стъклото да е бяло, но то пак може да бъде с UV защита и то пълна.

Дори и очилата с по-ниска категория и цена имат слънчева защита. Лещите обаче от които са направени, материалите от които са направени самите очила са под всякакво качество. И на такъв материал като вторична пластмаса, например полагат повърхностни покрития – защити, които до известна степен вършат работа. Но при надраскване са до там.

Ако на самото стъкло не е положена UVзащита, а е само боядисано да е тъмно то принуждава зеницата да се отвори, защото на окото му трябва светлина и навлизат вредните лъчи. 

Специалистите съветват -  когато си купувате слънчеви очила, помолете да излезете от магазина и да ги пробвате навън - така ще придобиете най-реална представа, доколко ще ви пазят от слънцето. 

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.

Харесайте страницата на Радио Кърджали във Facebook. Последвайте страницата и в Instagram.

Вижте още
Ансамбъл

Спектакълът "Тайната Българе" развълнува Кърджали

За четвърта поредна година фолклорен ансамбъл „Българе“ зарадва кърджалийци в навечерието на Деня на града. Този път спектакълът, дело на ръководителя на групата Христо Димитров, представи ретроспекция на изминатия път от създаването му до днес. Представлението  със заглавие "Тайната Българе".имаше по-особен вкус, тъй като бе бенефис на ръководителя..

публикувано на 21.10.19 в 15:03

Транспортен кувьоз ще получи болницата в Момчилград от кампанията "Капачки за бъдеще"

Благотворителната инициатива „Капачки за бъдеще"  осигурява три нови кувьоза за болниците в Асеновград, Момчилград и Мадан. Общинската болница "Д-р Сергей Ростосцев" в Момчилград когато се налага транспортиране до друго лечебно заведение на новородено се налага да чакат транспортен кувьоз от областната кърджалийската болница, което..

публикувано на 18.10.19 в 15:03
Марияна Павлова

Родопчанка постави рекорд на Гинес с най-нисък глас на планетата

Родената в Смолян Марияна Павлова, дъщеря на известната народна певица Христина Лютова постави рекорд на "Гинес" за певицата с най-нисък глас на планетата. Чувствам се много щастлива и съм много развълнувана, макар, че бях абсолютно уверена в себе си и за мен изпяването на най-ниския тон не беше никакъв проблем,  казва Марияна...

публикувано на 18.10.19 в 11:30

“Sweet Child O’ Mine” на Guns N’ Roses е първото видео от 80-те с 1 млрд. гледания

Видеото към сингълa на легендарната рок банда Guns ‘N Roses’ , “ Sweet Child O’ Mine ” , официално е първото музикално видео от 80-те години, достигнало 1 млрд. гледания в YouTube. Това постижение е второто по рода си за бандата, чието видео към епичното парче “November Rain” (1992 г.) през 2018 г. се превърна в първото (и единствено до..

публикувано на 16.10.19 в 16:11
Танцов клуб Хоро - гр. Смолян

Танцов клуб "Хоро" отбелязва 15-годишнината си с концерт

Смолянският клуб „Хоро“ се готви за голям концерт в Родопски драматичен театър „Николай Хайтов“ с който ще отбележат 15 години от основаването си. Хороигралците ще представят танцовия спектакъл „От Коледа до Димитровден – народните празници в четири сезона“. Самодейците са разделени в четири възрастови групи, които ще представят богатството на..

публикувано на 15.10.19 в 12:13

Джеймс Артър посвещава своя нов албум "Yоu" на Вас!

Британската суперзвезда Джеймс Артър издава нов албум, озаглавен "You" , който посвещава на Вас! Епичният проект от 17 парчета, сред които хитовите сингли “ Naked ”, “ Treehouse ”, “ Empty Space ” и “ Falling Like The Stars ”,представя най-смелото лице на изпълнителя, с още по-емоционални текстове и съвкупност от музикални..

публикувано на 14.10.19 в 14:11
инж. Ивана Калчева

„На чаршията, в чата“ с Галина Стефанова

Разговаряхме за урока, който научи обществото ни след поредния случай на изоставено от родителите си дете. Чухме размислите на Деница Бакалова – млад юрист и човек на възрастта на хората, чиято постъпка провокира обсъждането на темата. Става въпрос за човечност, а тя се учи в семейството, каза Бакалова. Родителството не е игра и трябва да..

публикувано на 13.10.19 в 20:35