Деца стават събирачи на знание в образователно-приключенски академии "Забавно лято"

За пета поредна година в пет български региона, 12 общини, 25 градове и села ще се проведе програмата „Забавно лято, грижовна есен“. Тя е част от стратегията за социална отговорност на световноизвестна тютюнева компания и има за цел да подпомага местните общности в тютюнопроизводителните региони - Благоевград, Кърджали, Силистра, Хасково и Шумен. Програмата се осъществява от Фондация BCause в сътрудничество с Фондация „Направи добро - Александровска“, и Народно читалище „Бъдеще сега“ и „Аз чета“ .
Една от интересните части на тази програма е безплатна лятна образователно-приключенска академия за деца. Нейни автори и съорганизатори са Теодор Василев, Лета Панайотова и Константина Челебиева от Народно читалище "Бъдеще сега 2006". В края на юли и през август ще се проведат академиите в Крумовград, Странджево в община Крумовград, Чакаларово, Бенковски в община Кирково, Караманци в община Минерални бани и Стамболово и Силен в община Стамболово. Освен по тези места, детски академии се има и в още 16 села и градове в петте тютюнопроизводителни района на България. Участие в тях ще вземат над 700 ученици на възраст от 7 до 14 години.
Целта е децата да разгърнат своите заложби и таланти, развивайки умения за емоционална интелигентност, социални умения, отношение към света и околната среда. Дните на детските академии ще бъдат изпълнени с образователни и забавни занимания, игри, заплетени загадки и приключения в света на науката, изкуството и себепознанието. Това разказа за Радио Кърджали Константина Челебиева от Народно читалище "Бъдеще сега 2006".
Ние работим с децата на ниво връзка със себе си, връзка с другите и връзка със света. Според мен всички деца имат скрити таланти. Вярвам, че децата се раждат с голям спектър от заложби, въпросът е да имат пространство те да бъдат проявени. Да има връзка с децата, в която те да се чувстват сигурни, спокойни да изследват, да споделят и да има адекватни възрастни, които да могат да забележат навреме и да подкрепят таланта, каза Константина Челебиева.
В "Забавно лято" всяка година имаме наратив, под който преминава. Тази година децата ще бъдат събирачи на знание. Имат мисията да открият и върнат изгубеното знание обратно в селото. И те търсят знанието в себе си, в околните, в приятелите, родителите, мъдреците на селото, както и сред природата и заобикалящия ги свят. Те се превръщат в журналисти, сценаристи, оператори, водещи, творци. Заснемат и представят своите открития и ги споделят в общността и с останалите събирачи на знания, които са из цяла България. Това минава през истории, приказки, чрез които те осъзнават емоциите си, а по този начин достигат и до основната ни цел - да развият емоционалната си интелигентност, разказа още Константина Челебиева.
Детската академия изпълнява още една цел - повишава умението за комуникация и работа в екип, емпатията към другите и изграждането на общност. Това минава през много игри, които целят взимане на решения. Тази година например имаме книга-игра, в която се минава през една история и в определени моменти децата имат право да тръгнат по един или по друг път. Спрямо това какво решение взима цялата група, цялата история се променя. Така те стават автори и взимат важни решения заедно, коментира Константина Челебиева.
И тази годината децата от Крумовград, Странджево, Чакаларово, Бенковски, Стамболово, Караманци и Силен ще разгърнат скритите си таланти и ще се научат на общуване и емоционална интелигентност, социални умения и отношение към заобикалящия ги свят в детските образователно-приключенски академии "Забавно лято".  Една академия в едно населено място продължава пет дни и се провежда в две възрастови групи - 1-ви - 4-ти клас и 5-ти - 7-ми клас. Има обаче няколко места в страната, където интересът е силен, активността на децата - голяма и затова там се правят повече от една детски академии. Такова място е и Крумовград, където ще се проведат три академии, казва Константина Челебиева. В област Кърджали те започват от 29 юли и ще продължат целия месец август.

Още за детските образователно-приключенски академии "Забавно лято" може да чуете в целия разговор на Станислава Георгиева с Константина Челебиева от Народно читалище "Бъдеще сега" в прикачения звуков файл.
 
Вижте още

Айдън Осман: С корекцията на дерето предотвратяваме наводненията в централната част на селото

В община Черноочене започнаха дейности по покриване на една част от дерето на входа на селото на територията на квартал 67. Целта е предотвратяване на рисковете от наводненията , а финансирането е осигурено от общината. Благоустройственото мероприятие освен корекция , ще даде и приветлив вид на участъка, каза кметът на общината Айдън Осман...

публикувано на 16.08.19 в 10:26

Джейсън ДеБоз: В България хората са топли, а храната е наслада

Много харесвам храната в България и това, че е прясна. Наслаждавам се на всяка хапка. А тук, в Дъждовница, се чувствам в безопасност, въпреки че никога не съм живял в място, в което има стотина жители. Това каза за Радио Кърджали Джейсън ДеБоз, американец, социолог и автор на арт-фотографски проекти. Той е родом е от Пасадена, Калифорния, но живее в..

публикувано на 15.08.19 в 17:10
Ирена Цакова, Дънди Прешъс Металс Крумовград

Ирена Цакова: Минният бизнес дава все повече възможности на жените

На 23 август 2019 година предстои официалното откриване на рудник "Ада тепе" на находище "Хан Крум" край Крумовград. Златодобивната компания "Дънди Прешъс Металс" изгради от нула първия за последните 40 години в България нов рудник, както и всички съпътстващи съоръжения. Част от ръководния екип на фирмата е Ирена Цакова, директор "Разрешителни и..

публикувано на 14.08.19 в 12:00

Шампионът Емил Златев: Кръвното може да бъде излекувано за две седмици

А сега ще ви представя интервю с един впечатляващ спортист, вицерепубликански шампион по плуване и тенис на корт, специално за радио Кърджали и предаването "Вкусен следобед". Емил Златев е завършил българска филология и висш инстутит по физическо възпитание . Понастоящем е инструктор по карате, йога, фитнес и диетология във Варна. Има..

публикувано на 09.08.19 в 13:53

РЗИ в Кърджали разпореди да се окосят тревите на двата плувни басейна в комплекс "Арпезос"

Предписания за окосяване на тревите покрай двата открити плувни басейна на комплекс "Арпезос" издадоха от Регионалната здравна инспекция в Кърджали . Както всяко лято, от инспекцията извършват текущи рутинни проверки на плувните съоръжения, които в областта са 31 открити и 3 закрити . Кой е горещият телефон, на който можем да звъним при..

публикувано на 09.08.19 в 13:42
сащ жега

Д-р Спас Котев: Топлинният удар се съпътства от пребледняване и изпотяване, кръвното може да се срути

Код жълт за опасни жеги е в сила в Кърджали през последните дни, а август е още в разгара си . Как да разпознаем топлинния удар и как да се държим адекватно, ако някой около нас изпадне в такава ситуация? Увеличават ли се чувствително случаите на тежки катастрофи със загинали по международния път за Маказа и какви са причините за тях? Опасни..

публикувано на 13.08.19 в 10:00

Боян Кехайов: Китайски бизнесмени се интересуват от фолклора и минералната ни вода

Бизнесделегация от Китай бе наскоро на посещение в община Неделино. Там тя се срещна с кмета Боян Кехайов . Посещениет о идва след изпратен имейл от китайските бизнесмени. Азиатските предприемачи са се интересували от преработването на риба и отглеждането в района на градини с лешници, които да бъдат изкупувани. Тъй като на..

публикувано на 09.08.19 в 13:16