Рязко нарасна броят на болните от туберкулоза в Кърджали за първото полугодие

Снимка: Архив

Застрашително расте броят на заболелите от туберкулоза в област Кърджали. 20 са новооткритите пациенти за първите шест месеца на годината. Само за последния месец юни новите случаи са пет. 
Досега завършвахме годините  с 24-25 новооткрити пациенти, сега сме на шест месеца с 20 пациенти, имаме още шест месеца до края на годината, каза за Радио Кърджали д-р Диана Вълчева, началник на пневмо-фтизиатричното отделение в МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски". Летните месеци по принцип са по-слаби и по-малко хора търсят лекарска помощ, защото се чувстват добре, няма грипни вълни, остри респираторни инфекции. От септември - октомври нататък обаче ще започнат отново инфекциите, а те са тези, които карат пациентите да търсят лекарска помощ. Тогава е възможно броят на заболелите от туберкулоза да се увеличи още, коментира д-р Вълчева. 
Последните случаи са на хора, които са се върнали от чужбина. Сред тях са млад мъж, който е потърсил помощ, и съпругата му, открита впоследствие при обработка на контактните на пациента близки хора. В края на юни е регистриран и мъж, който е с рецидив на болестта. Лекуван е през 2017 година, но отново е заболял. Пациентите трябва да знаят, че туберкулозата остава за цял живот. Дори да се излекуват, бактериите стоят в едно дремещо състояние в организма и могат отново да се активират и да засегнат и други важни органи, като очи, бъбреци, черва, кожа, мозък, а не само белия дроб, коментира д-р Диана Вълчева.
Според нея през стандартните оплаквания, които характеризират болестта, са се променили през годините. Голямата редукция на тегло, силната кашлица, изпотяването, жълтеникавият цвят на кожата стават почти незабележими и хората не търсят лекарска помощ, защото се чувстват добре и физически здрави и работоспособни. Положителното е, че много от жителите на областта започнаха да използват седмиците на отворени врати за превенция и контрол на туберкулозата в болницата в Кърджали, за да си направят изследвания. С годините техният брой нараства. В последната такава седмица на отворени врати през юни, през отделението преминаха 38 души. За щастие няма открити нови случаи на болни, каза д-р Вълчева.
Тя припомни кои неразположения и симптоми трябва да изострят вниманието на хората и да ги накарат да търсят лекарска помощ. Всяко едно оплакване от страна на дихателната система, включително кашлица, която продължава повече от осем седмици и която не отминава със стандартно лечение, отслабване на килограми, изпотяване, особено вечер в областта на главата, обща отпадналост, кръв в храчките - всичко това трябва да кара пациента да потърси специалист, категорична е д-р Вълчева.

Цялото интервю на Станислава Георгиева с д-р Диана Вълчева, началник на Пневмо-фтизиатричното отделение на МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски" в Кърджали може да чуете в прикачения звуков файл.
Вижте още

Айдън Осман: С корекцията на дерето предотвратяваме наводненията в централната част на селото

В община Черноочене започнаха дейности по покриване на една част от дерето на входа на селото на територията на квартал 67. Целта е предотвратяване на рисковете от наводненията , а финансирането е осигурено от общината. Благоустройственото мероприятие освен корекция , ще даде и приветлив вид на участъка, каза кметът на общината Айдън Осман...

публикувано на 16.08.19 в 10:26

Джейсън ДеБоз: В България хората са топли, а храната е наслада

Много харесвам храната в България и това, че е прясна. Наслаждавам се на всяка хапка. А тук, в Дъждовница, се чувствам в безопасност, въпреки че никога не съм живял в място, в което има стотина жители. Това каза за Радио Кърджали Джейсън ДеБоз, американец, социолог и автор на арт-фотографски проекти. Той е родом е от Пасадена, Калифорния, но живее в..

публикувано на 15.08.19 в 17:10
Ирена Цакова, Дънди Прешъс Металс Крумовград

Ирена Цакова: Минният бизнес дава все повече възможности на жените

На 23 август 2019 година предстои официалното откриване на рудник "Ада тепе" на находище "Хан Крум" край Крумовград. Златодобивната компания "Дънди Прешъс Металс" изгради от нула първия за последните 40 години в България нов рудник, както и всички съпътстващи съоръжения. Част от ръководния екип на фирмата е Ирена Цакова, директор "Разрешителни и..

публикувано на 14.08.19 в 12:00

Шампионът Емил Златев: Кръвното може да бъде излекувано за две седмици

А сега ще ви представя интервю с един впечатляващ спортист, вицерепубликански шампион по плуване и тенис на корт, специално за радио Кърджали и предаването "Вкусен следобед". Емил Златев е завършил българска филология и висш инстутит по физическо възпитание . Понастоящем е инструктор по карате, йога, фитнес и диетология във Варна. Има..

публикувано на 09.08.19 в 13:53

РЗИ в Кърджали разпореди да се окосят тревите на двата плувни басейна в комплекс "Арпезос"

Предписания за окосяване на тревите покрай двата открити плувни басейна на комплекс "Арпезос" издадоха от Регионалната здравна инспекция в Кърджали . Както всяко лято, от инспекцията извършват текущи рутинни проверки на плувните съоръжения, които в областта са 31 открити и 3 закрити . Кой е горещият телефон, на който можем да звъним при..

публикувано на 09.08.19 в 13:42
сащ жега

Д-р Спас Котев: Топлинният удар се съпътства от пребледняване и изпотяване, кръвното може да се срути

Код жълт за опасни жеги е в сила в Кърджали през последните дни, а август е още в разгара си . Как да разпознаем топлинния удар и как да се държим адекватно, ако някой около нас изпадне в такава ситуация? Увеличават ли се чувствително случаите на тежки катастрофи със загинали по международния път за Маказа и какви са причините за тях? Опасни..

публикувано на 13.08.19 в 10:00

Боян Кехайов: Китайски бизнесмени се интересуват от фолклора и минералната ни вода

Бизнесделегация от Китай бе наскоро на посещение в община Неделино. Там тя се срещна с кмета Боян Кехайов . Посещениет о идва след изпратен имейл от китайските бизнесмени. Азиатските предприемачи са се интересували от преработването на риба и отглеждането в района на градини с лешници, които да бъдат изкупувани. Тъй като на..

публикувано на 09.08.19 в 13:16