Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова услуга за възрастни и хора с увреждания в Кърджали

възрастни хора
Снимка: БГНЕС


В община Кърджали ще се реализира проект за патронажна грижа за възрастни хора и хора с увреждания. Те ще бъдат подкрепяни в домашна среда. На последната си сесия общинските съветници взеха решение, свързано с предоставянето на услугата. Чуйте подробностите от зам.-кмета Веселина Тихомирова: "Община Кърджали подписа договор за 

предоставяне на безвъзмездна финансова помощ, за изпълнението на проект „Подкрепа и грижа за хората в Община Кърджали”, който се финансира по Процедура за предоставяне на безвъзмездна „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания – компонента 2”.

Проектът е насочен към подобряване качеството на живот и достъпа до здравно-социални услуги в домашна среда, насочени към социалното включване на хора с увреждания и възрастни  хора  в община Кърджали. Целевата група на  проекта  включва 157 жители  -  възрастни  хора  над  65 години  с ограничения  или  в  невъзможност за  самообслужване,  хора  с  увреждания и  техните  семейства".  

На последната сесия на Общинския съвет в Кърджали, съветниците гласуваха кметът Хасан Азис да подпише Запис на заповед в полза на Министерство на труда и социалната политика, за сумата от 79 899,62 лева.  

Основните  дейности  по проекта  са  свързани  с  подбор на  потенциални  потребители,  подбор  и  обучение  на  екип  за  управление и  персонал  за  предоставяне  на  патронажната  грижа, както и  предоставяне на  почасови  мобилни  здравно -  социални  услуги  и  психологична  подкрепа  в  домашна  среда.  Реализирането  му ще  допринесе  за  обогатяване  на  патронажната  грижа в общината.








Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

23 младежи от Ардино преминаха обучение по социално предприемачество

23 младежи от Ардино преминаха успешно обучение по социално предприемачество по Програма Еразъм +, организирано от Академия за Активни Младежи. Събитието се проведе в заседателната зала на общината. Лектори бяха председателят на Академията за Активни Младежи Станислава Григорова и доброволците от Армения - Зик Гришкян и Тигран Петросян. Целта на..

публикувано на 18.04.24 в 17:26

ЦИК назначава утре състава на РИК Кърджали

ЦИК назначи с решения съставите на първите шест Районни избирателни комисии (РИК) - тези в Благоевград, Силистра, Кюстендил, Търговище, Ловеч и Добрич. При консултациите, проведени при областните управители, парламентарните формации са постигнали съгласие за съставите на тези РИК. До края на утрешния ден ЦИК трябва да назначи всички 31..

публикувано на 18.04.24 в 13:38

Откриха неизвестна средновековна крепост край Харман кая

Неизвестна за науката средновековна крепост беше открита от археолози при проучване на района на Харман кая край Момчилград.  За първи път в Източните Родопи се използва лазерна технология на заснемане с помощта на лидар. Уредът използва лазерни лъчи, за да сканира терена и да позволи да се генерират два вида изображения – дигитални модели на..

публикувано на 18.04.24 в 13:33

2-ри май е неучебен за учениците в Кърджали

2-ри май ще бъде неучебен ден за учениците в Кърджали. Заповедта е издадена от кмета на Община Кърджали Ерол Мюмюн. Така почивните дни за учениците стават седем от първи до 7 май включително.

публикувано на 18.04.24 в 12:16

Няма регистрирани нарушения за правата на пациентите в Кърджали

Няма постъпили регистрирани нарушения за правата на пациентите в област Кърджали. Това каза областния координатор на Сдружението за развитие на българското здравеопазване Ани Стоянова. Поводът е 18-и април Европейски ден за правата на пациента.  Ани Стоянова, областен координатор на Сдружението за развитие на българското здравеопазване: "Фиксирани..

публикувано на 18.04.24 в 10:17

15 500 жители на област Кърджали ще получат хранителни пакети чрез БЧК

Близо 15 500 жители на област Кърджали ще получат хранителни пакети чрез БЧК, а след това - санитарни материали. Кметове на населени места и доброволци помагат помощите да стигнат до отдалечените села и махали.  Светломира Димитрова, директор на БЧК в Кърджали:  „До 7 юни трябва да сме приключили с раздаването на хранителните продукти, защото ще..

публикувано на 18.04.24 в 10:07

Служители на МВР-Хасково обезвреждаха терористи в учение

Симулация на атака, при която непознати лица привеждат в безпомощно състояние охранители на обект, се разигра край хасковското село Узунджово, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР (ОДМВР) в Хасково. В учението участваха над 60 души от различни структури на МВР, екипи на ДАНС, прокуратурата и Община Хасково.   В тренировъчното учение са..

публикувано на 18.04.24 в 09:54