80 години железница до град Белица

Родопската теснолинейка
Снимка: Божидар Чолаков БНР Кърджали

На Втори коловоз на ж.п. гара Септември, 08.30 ч. “Български държавни железници” АД представя историческия теснопътен подвижен състав – парен локомотив с двата ретро вагона от царско време. Инициативата е организирана от сдружение “За теснолинейката” под мотото “80 години железница до Белица”. Парният локомотив и ретро вагоните ще бъдат разположени на гарата за посещение и разглеждане до 13.00 ч. 

Ентусиастите да отбележат паметната дата с пътуване по маршрута на царя до гара Белица, могат да потеглят с влак “Родопи” в 8.45 ч. В този ден представителите на Гражданско сдружение “За теснолинейката” ще превърнат вагоните на еталонната влакова композиция в пътуваща фотоизложба на тема “80 години от достигането на двете чудеса – влак и цар в Разложко”. За уюта на гостите по време на пътуването ще се движи и бюфет-вагон, в който всеки пътник ще може да закупи напитки и нещо за хапване на достъпни цени. При пристигането в гара Белица в 12.25 ч., влакът ще бъде посрещнат празнично. Ще бъде почетена паметта на железничарите, дали живота си за Родопската теснолинейка.

Вижте още

Две пети места извоюваха състезателите на "Арда бокс" в Сливен

Две пети места извоюваха състезателите на "Арда бокс" на провеждащия се Втори кръг на Държавно лично отборно първенство за юноши в Сливен. Треньорът Стоян Узунов е доволен от представянето на момчетата. На 17-и заминаваме на Сливен, през септември,

публикувано на 20.09.19 в 17:01

Момчиловци избира кралица на киселото мляко

В смолянското село Момчиловци в събота избират кралица на киселот мляко. Конкурса се провежда за пета година. За титлата кралица на киселот мляко се борят 12 момичета, като Родопите ще бъдат представени от Костадинка Чолакова и Рада Гаджева от Момчиловци и Микаела Хаджиева от Смолян. Другите участнички са от Хасково, Пловдив, Стара загора,..

публикувано на 20.09.19 в 16:41

МВР с препоръки към гражданите за почивните дни

Няма тенденция към увеличение на домовите кражби в област Кърджали по време на празнични и почивни дни. Това сочи статистиката на Областната дирекция на МВР. Въпреки успокоителните данни, директорът й старши комисар Атанас Илков припомня препоръките към хората, които ще отсъстват по-продължително време от дома си. На първо място да огледат..

публикувано на 20.09.19 в 15:12

Ергюнал Сабри - Оги излиза срещу Даниел Асенов

Звездата на "Арда бокс" Ергюнал Сабри - Оги излиза срещу многократния републикански и европейски шампион  Даниел Асенов в двубой от Националната боксова лига, който ще се играе в Пловдив на 28 септември. 

публикувано на 20.09.19 в 14:47

Димитър Пенев ще води България'94 на "Арена Арда"

Треньор номер едно на България за ХХ век, Димитър Пенев отново ще има удоволствието да дава указания на футболистите донесли най-големия успех за българския футбол. Той ще бъде треньор на българите, в приятелската среща България'94 - Турция 2002, която ще се играе на АРЕНА АРДА, на 26 септември от 17:00ч. Двубоят се организира съвместно с БФС и..

публикувано на 20.09.19 в 10:59

Административен съд – Кърджали отмени заповедта на кмета Хасан Азис за парцелиране на парк „Простор“

Административен съд – Кърджали отмени заповедта на кмета Хасан Азис за парцелиране на парк „Простор“ посредством изменение на ПУП-а и образуване на нови урегулирани поземлени имоти в него. Делото бе образувано след протест на Окръжна прокуратура по жалба на областния управител от ноември м.г. В протеста се твърди, че оспорената заповед е..

публикувано на 20.09.19 в 09:45

Председателят на общинската ГЕРБ Ервин Хасан влиза отново в битката за кмет на Джебел

ПП ГЕРБ Джебел регистрира в ОИК кандидатите си за кмет на община, кметове на кметства и общински съветници на предстоящите местни избори. Председателят на общинската структура Ервин Хасан влиза отново в битката за кмет на Джебел . 11 са кандидатите за кметове на кметства. Сред тях е безспорният Стефан Джуванов, който е без конкуренция в село..

публикувано на 19.09.19 в 17:06