80 години железница до град Белица

Родопската теснолинейка
Снимка: Божидар Чолаков БНР Кърджали

На Втори коловоз на ж.п. гара Септември, 08.30 ч. “Български държавни железници” АД представя историческия теснопътен подвижен състав – парен локомотив с двата ретро вагона от царско време. Инициативата е организирана от сдружение “За теснолинейката” под мотото “80 години железница до Белица”. Парният локомотив и ретро вагоните ще бъдат разположени на гарата за посещение и разглеждане до 13.00 ч. 

Ентусиастите да отбележат паметната дата с пътуване по маршрута на царя до гара Белица, могат да потеглят с влак “Родопи” в 8.45 ч. В този ден представителите на Гражданско сдружение “За теснолинейката” ще превърнат вагоните на еталонната влакова композиция в пътуваща фотоизложба на тема “80 години от достигането на двете чудеса – влак и цар в Разложко”. За уюта на гостите по време на пътуването ще се движи и бюфет-вагон, в който всеки пътник ще може да закупи напитки и нещо за хапване на достъпни цени. При пристигането в гара Белица в 12.25 ч., влакът ще бъде посрещнат празнично. Ще бъде почетена паметта на железничарите, дали живота си за Родопската теснолинейка.

Вижте още

Лекари ще посещават пенсионери по домовете им

Стартира проект „Подкрепа и грижа за възрастните хора в Община Кърджали”, който се финансира по Процедура за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания - Компонент 2”. Проектът е насочен към подобряване качеството на живот и достъпа до здравно-социални услуги в домашна среда,..

публикувано на 15.11.19 в 14:37

Предизборната агитация в Кърджали почти изчистена, не се налагат глоби на партии

В чертите на град Кърджали предизборните плакати са почистени почти навсякъде. Това съобщи за Радио Кърджали Себахатин Риза, изпълняващ функциите на секретар в общинската администрация. Политическите сили имаха 7-дневен срок след датата на изборите да свалят предизборната агитация, а общината трябваше да контролира тази дейност и да налага глоби при..

публикувано на 15.11.19 в 10:33

Изтича крайният срок за поставяне на зимни гуми

Изтича  крайният срок за поставяне на зимни гуми на автомобилите -според изискванията на закона грайферът  не трябва да е по-малък от 4 мм. Глобите за неизрядните шофьори започват от 50 лева, припомнят от пътната полиция.  Освен гумите, проверяващите ще преглеждат фаровете и чистачките на автомобилите.

публикувано на 15.11.19 в 10:03

Няма проблем с дървата за огрев в малките населени места в община Кърджали

Тази зима няма да има проблем с дървата за огрев в малките населените места в община Кърджали.  Още есента заредихме за цялото население, доставката направи Горското стопанство, коментира за Радио Кърджали кметът на село Енчец Юксел Бекир. Миналата година доставката е била само от 80 кубика, докато тази година количеството на дървата за огрев е 284..

публикувано на 15.11.19 в 09:42

Областна администрация Кърджали е отличена за „ Най-прозрачна областна администрация“

Областна администрация Кърджали бе отличена с годишния приз на Фондация „Прозрачни регламенти“ в категория „ Най-прозрачна областна администрация“. Наградата е бронзова статуетка на българския скулптор Райнис  Гелов, която символизира откритостта, диалога и „отварянето“ на администрацията към гражданите и бизнеса. Призът бе връчен на областния..

публикувано на 14.11.19 в 17:32

В Административния съд в Кърджали тръгна дело за избора на кмет на село Равен

В Административния съд в Кърджали днес тръгна дело за избора на кмет на село Равен, община Момчилград. То е образувано по жалба на Сенай Ариф, кандидат-кмет от ДОСТ, срещу решението за избор на Общинската избирателна комисия в Момчилград.  На първия тур  Рахиме Рахим от ДПС печели кметския стол със 106 действителни гласа срещу 95 за  опонента Сенай..

публикувано на 14.11.19 в 14:26

Кърджалийци вдигнаха купата по Offroad

Кърджалийци вдигнаха купата по Offroad в последно за сезона състезание "The last race of year", което се проведе в гр. Русе. Валентин Пенев и Юмер Емин с Nissan Patrol от  Рали Offroad Кърджали спечелиха първо място в  клас Трофи Стандарт плюс. Уменията си в движението „извън пътя“ демонстрираха общо 39 екипажа от цялата страна и трима състезатели с..

публикувано на 14.11.19 в 10:04