Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проектът "Ада тепе" е резултат на добро сътрудничество

Ирена Цакова: Минният бизнес дава все повече възможности на жените

Ирена Цакова, Дънди Прешъс Металс Крумовград
Снимка: Валентина Иванова, БНР Кърджали


На 23 август 2019 година предстои официалното откриване на рудник "Ада тепе" на находище "Хан Крум" край Крумовград. Златодобивната компания "Дънди Прешъс Металс" изгради от нула първия за последните 40 години в България нов рудник, както и всички съпътстващи съоръжения. Част от ръководния екип на фирмата е Ирена Цакова, директор "Разрешителни и правни дейности". Тя е изградила забележителна професионална кариера в доминирания от мъжете миньорски бранш, която й е спечелила признанието на една от 100-те най вдъхновяващи жени в световната минна индустрия. Чуйте в звуковия файл интервюто на Валентина Иванова с Ирена Цакова:
Ирена Цакова: Проектът "Ада тепе" започна преди 15 години и премина през много предизвикателства и трудности. Но когато е на финала на един успешен проект, човек си спомня добрите моменти на сътрудничество и подкрепа на всички заинтересовани страни.
Минният бизнес вече дава шанс за развитие на жените. Тук е мястото да кажа, че е време законодателството да се промени. То все още ограничава работата на жени в подземните рудници, което в миналото е било актуално поради условията на труд. Сега, при съвременните технологии и дигиталното развитие в рудниците работят оператори. Жените са сред най-прецизните и спокойно могат да намерят своето място там. "Дънди Прешъс Металс" подкрепя кариерното развитие на жените. В екипа на изпълнителния директор от 7 души 4 са жени.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Цвета Караянчева

Караянчева: До края на месеца ще са ясни кандидатите за депутати на ГЕРБ

 “Тревожно е това, което наблюдаваме с хора, които изпълняват висши държавни длъжности и тяхното поведение е много неприятно. Очакваме компетентните органи да се произнесат.” Като динамична, интересна и тревожна определи ситуацията в страната в момента областният лидер на ГЕРБ Кърджали Цвета Караянчева. Според нея предсрочните парламентарни избори са..

публикувано на 11.04.24 в 15:33
Илхан Кючюк

Илхан Кючюк: След пожара в Солинген се видя усещането за липса на държавност

Лично аз и моито колеги бяхме на мястото на трагедията и видяхме, че не можем да разчитаме на държавата. Това коментира  след пожара в германския град Солинген, където загина четиричленно семейство от България,  Илхан Кючюк, евродепутат и съпредседател на партия "Алианс на либералите и демократите" в Европа.  „Българските..

публикувано на 09.04.24 в 12:49

Милко Багдасаров: Целта е да имаме народен представител от Кърджали

Г -н  Багдасаров, н ай - удачният вариант ли са   избори 2 в 1 или трябва да се  направят поотделно? Принципно въпрос на виждане  кое е по-подходящо в момента за хората. Подходът на президента, изборът да бъдат избори 2 в 1 това, което утре очакваме да излезе като негов указ за провеждането на тези избори, се основава на това..

публикувано на 08.04.24 в 21:53

Ресми Мурад: Имаме готовност да реагираме на всички политически процеси

На предстоящите 2 в 1 избори през юни каква избирателна активност  прогнозирате? Искам да кажа че избори 2 в 1 не е най-добрия вариант може би, защото темата за националните политики, политиките за Европейския съюз не е много удачно в една кампания да бъдат коментирани или агитирани. Но след като нещата в политически план в..

публикувано на 08.04.24 в 21:43

Салам с вкус "от нашето детство", хляб замесен с квас и родопски мед ще има на Фестивала в Момчилград

Фестивал "Вкусът на традициите" събира за първи път производители на чисти храни в Момчилград Колко ястия могат да бъдат направени от патешко яйце и защо хлябът, замесен с квас и потопен в родопски мед има невероятен вкус. Това ще разберат посетителите на Фестивала на местните производители, организиран община Момчилград. Проявата е..

публикувано на 08.04.24 в 14:58
Проф. Тодор Галунов

Проф. Галунов: Изборите „2 в 1“ и вот с хартия и машина са най-лошият вариант

Предложеният състав на кабинет от кандидата за служебен премиер Димитър Главчев е по-скоро близък до парламентарното правителство, независимо, че при съставянето му не се отразява точното разположение на партиите в парламента. Когато има консултации и когато кабинетът е одобрен от парламента, той губи своя истински дух на служебен кабинет. Това..

публикувано на 05.04.24 в 15:58

Снимка на журналист от Кърджали става поздравителна картичка за Рамазан Байрам в Доха, Катар

Снимка на журналиста Георги Кулов от информационния сайт "Кърджали бг вести" ще бъде изложена във фоайето на българското посолство в Доха, Катар, и ще бъде използвана за поздравителна картичка по случай мюсюлманския празник Рамазан Байрам. Фотографията е запечатала двама духовници от Кърджали - православния свещеник отец Петър и бившия районен..

публикувано на 05.04.24 в 12:57