Президентът и главен изпълнителен директор на "Дънди Прешъс Металс" въвежда иновации в рудниците

Рик Хаус, който променя имиджа на минната индустрия

Рик Хаус, Дънди Прешъс Металс
Снимка: Валентина Иванова


Рик Хаус е президент и главен изпълнителен директор на "Дънди Прешъс Металс". Той е минен инженер с 35 години опит в добивната промишленост. Започва работа в канадската златодобивната компания в началото на 2009 г. като генерален мениджър и изпълнителен директор на рудника в Челопеч, а през ноември 2013 г. заема настоящата си позиция. При откриването на рудник "Ада тепе" край Крумовград Рик Хаус сподели, че е напълно удовлетворен от свършената работа в България. Цялото интервю чуйте в звуковия файл какво още казва той пред Валентина Иванова. С превода помага Николай Тодоров.

- Г-н Хаус, изградили сте кариера в минната индустрия, за която би Ви завидял всеки инженер. Как се насочихте към тази сфера?

- Като млад инженер исках да се реализирам в промишлеността, да намеря своя път. Винаги съм се стремял към иновациите, към новото в бизнеса и да го използвам в своя професионален път. В началото имах късмета да се сблъскам със значителни предизвикателства. Работих в минна компания, която извършваше добив отвъд полярния кръг, в много сурови условия. Там изградихме нов рудник, там се сблъсках с много трудности, с много предизвикателства. Но това обичам в моята работа, да решавам проблеми и да преодолявам трудните моменти.

- Как професионалният Ви път се пресече с "Дънди"?

- В първите 30 години от моята кариера аз съм работил за големи компании в Канада. Тогава си казах: "Защо не потърся нещо различно, различен опит с минна компания в международен план?" Така се срещнахме с Джонатан Гудмън, който тогава беше главен изпълнителен директор на „Дънди“. Поговорихме си, той ми представи възможностите за рудника в България, където има да се решават сериозни проблеми. Добави, че му трябва човек, готов да се изправи и да реши тези проблеми.

- Във всички компании, в които сте работили, Вашето име се свързва с внедряването на иновативни технологии и прилагането на практики, променящи имиджа на минната промишленост, превръщайки я в безопасна и модерна индустрия. В Челопеч въведохте смарт-технологии, каквито дотогава в България не са били познати. Дори колеги от медиите писаха, че миньорите в Челопеч не работят с кирки, а с таблети. Откъде при Вас идва стремежът  към новаторството, новаторският дух?

- Тази страст към иновациите идва от факта, че минната индустрия трябва да върви напред и да се обновява, както и всяка друга промишленост, за да бъде в крак с времето. Технологиите се променят със страшно бърза скорост. Виждаме го в ежедневието си. Винаги съм го разглеждал като възможност за минната индустрия да почерпи от тези нови бързоразвиващи се технологии, да ги приложи в своята практика, така че добивът на полезни изкопаеми да стане по-добър, по-безопасен и по-екологосъобразен.

- Можем ли да кажем, че „Дънди“ е отличник в минната индустрия в България днес, когато дейността на компанията се разширява със старта на производствата в новия рудник тук, на Ада тепе?

- Мога да кажа, че много минни компании разглеждат рудника в Челопеч като един от водещите в света, не само в България. Имали сме посетители от големи международни минни компании. Мисля, че „Ада тепе“ върви по същия път, тъй като тук имаме реализирани много от модерните и съвременни технологии. Имаме и хора, които са много добре обучени, с много високи умения и таланти, така че очакваме да постигнем едно много високо, световно ниво.

- Какво научихте за българите, работейки толкова години с тях?

- Трудолюбиви, много интелигентни и открити към нови идеи. Така че се радваме да работим тук, в България.


Вижте още

Златка Янева: Мара Михайлова е все още неизследвана от краеведите

Специална тематична изложба с ценни архивни документи, издирени в Пловдив, разказва как е основан празника на Кърджали и за един от символите на града - паметника на Освободителите, в подножието на който се честват всички национални празници. Архивните единици са събрани от отдел Краезнание на Регионалната библиотека "Никола Йонков..

публикувано на 17.10.19 в 12:40

Васил Визев: Трагедията в българския футбол се подготвя 30-40 години

Няма стратегия на БФС за развитието на детско-юношеския футбол, а  добрите футболисти се градят в детско-юношеските школи.  Така легендарният играч на Арда Васил Визев, сега треньор в Кърджали, коментира резултата на мача България - Англия. Няма условия, тренирам децата на разорана ливада, каза още той: Всеки един ръководител, всеки един..

публикувано на 16.10.19 в 14:37
Проф. Хикмет Мехмедов

Хикмет Мехмедов: Пожелавам на кърджалийци да носят красотата в душите си

В навечерието на Деня на Кърджали радио Кърджали ви среща с почетния гражданин Хикмет Мехмедов. Той е роден в Кърджали. Десетгодишен постъпва в школата по балет в Дома на културата. След завършване на Държавното хореографско училище в София работи като балетист в Софийската народна опера и Балет "Арабеск". През 1982 година завършва с отличие балетна..

публикувано на 15.10.19 в 11:44
Михаил Михаил

И на остров Родос усетиха фалита на "Томас Кук"

Фалитът на британската туристическа компания "Томас Кук" се усети и на гръцкия остров Родос - една от най-атрактивните летни дестинации. Някои от пристигналите там с ваучери от компанията чуждестранни туристи заминаха с граждански полети на своите държави, а разходите по тяхното прибиране бяха поети от съответните правителства. " Нито един от..

публикувано на 14.10.19 в 11:56
Захари Карабашлиев

Захари Карабашлиев: Медиите не могат да спират военни конфликти, но помагат за предотвратяването им

Захари Карабашлиев ще посети за първи път Кърджали на 11-ти октомври  по покана на Регионалната библиотека Н.Й.Вапцаров. Той ще се срещне със свои почитатели в Читалище Обединение в 17,30 часа.  Ето какво каза Карабашлиев за радио Кърджали преди пристигането си в града: Писателят  е роден във Варна. Завършва Шеста гимназия в родния си град. В..

публикувано на 11.10.19 в 09:01
Елена Паскалева

Елена Паскалева: Националната система 112 непрекъснато се усъвършенства

Вече 11-та година в България работи Националната система 112. Тя е създадена като ангажимент, поет от страната ни във връзка с присъединяването ѝ към ЕС. Системата функционира самостоятелно от 30 септември 2008 година в цялата страна, в т.ч. и в Кърджали. За какво най-често звъним на 112, има ли все още недобросъвестни граждани, които се..

публикувано на 11.10.19 в 08:11
Здравко Карамитев

Здравко Карамитев: Дейността на хосписите е неглижирана от държавата

Хоспис "Добролюбие" в Кърджали се готви да отбележи Световния ден на милосърдието и палиативните грижи. Той се чества всяка втора събота на месец октомври. Доброволците и здравните работници в този сектор са го приели за свой професионален празник.  Идеята за палиативните грижи е възникнала в Лондон в края на 60-те години. Тя намира своя реален..

публикувано на 11.10.19 в 07:34