Изпълнителният председател на Съвета на директорите на "Дънди Прешъс Металс" пред Радио Кърджали

Джонатан Гудмън: В офиса ни в Торонто работят повече българи, отколкото канадци в България

Джонатан Гудмън, Дънди Прешъс Металс
Снимка: Валентина Иванова


Джонатан Гудмън има огромен принос в развитието на "Дънди Прешъс Металс" като неин президент и изпълнителен директор в периода 1995-2013 г. и сега като изпълнителен председател на Съвета на директорите. Дипломира се като инженер в Минния колеж в Колорадо, САЩ, и има магистърска степен по бизнес администрация от Университета на Торонто. Има над 25-годишен стаж в добивната индустрия и инвестиционния бизнес. Той е човекът, превърнал "Дънди" от инвестиционен фонд в производствена компания. Подборът на специалисти е бил водещ в началото на дейността на компанията в България, защото идеята е била местните предприятия изцяло да се ръководят от български екипи. Стигнало се дотам, че в момента в корпоративния офис в Торонто работят повече българи, отколкото канадци в България. Чуйте в звуковия файл цялото интервю на Валентина Иванова с Джонатан Гудмън, направено при откриването на рудник "Ада тепе". С превода помага Николай Тодоров.

Г-н Гудмън, имате богат опит в минната индустрия и в инвестиционния бизнес и сякаш превръщането на "Дънди" от инвестиционен фонд в производствена компания е обединителна точка на двете неща. С Вашето име се свързва тази трансформация. Какви бяха страховете Ви тогава?

- Тогава бях значително по-млад и сигурно е трябвало да имам повече страхове, отколкото в действителност. Истината е, че ако гледаме чистият добив и инвестицията в добива, това са две различни неща. Когато започнахме, знаехме, че искаме да бъдем различен тип минна компания. От ключово значение за нас беше да намерим правилните хора, които да реализират това. И наистина ангажирахме много талантливи хора. В хода на процеса осъзнахме, че ние не само трябва да търсим най-добрите специалисти, но трябва и да обучаваме. Нашият стремеж беше да оставим местните минни предприятия изцяло в ръцете на българи. Трябваше да променим начина, по който работим. В дългосрочен план това наистина свърши много добра работа. Както виждате, оперативната страна изцяло се ръководи и управлява от български екип. Дотам, че в корпоративния офис в Торонто работят повече българи, отколкото канадци в България.

Как изглежда съвременната минна индустрия, приема ли се от гражданите без опасения? Заглъхнаха ли гласовете на еколозите, които критикуват?

- Минната индустрия е много важна за света. Почти всичко, до което се докосваме и използваме, включва продукти на тази промишленост. Сега, когато се говори за глобалното затопляне, се мисли все повече за алтернативните технологии, електрически автомобили, т.е. светът се опитва да се измъкне от зависимостта си от петрола. Всички решения, които се предлагат, включват добив на полезни изкопаеми. Затова не можем да минем без добива на полезни изкопаеми, ние се нуждаем от него. Същевременно като промишленост трябва да го осъществяваме при най-добри обстоятелства. Ние теоретически сме овладели начина по който трябва да водим добива, така че да не създаваме рискове за околната среда. Сега трябва да се научим как по-добре да комуникираме това наше познание.

- Какво в България Ви е направило силно впечатление?

-  Има много неща, които светът не знае или не разбира за България. Хората са чудесни тук. Виното и ракията са чудесни. България е страхотно място и мисля, че повече хора трябва да му се насладят.

Днес откривате рудник „Ада тепе“. Доволен ли сте от инвестицията, която сте направили, виждайки всичко свършено?

-  Отговорът е лесен: да, доволен съм. Отне ни малко повече време, отколкото се надявах първоначално, но се радвам и съм много развълнуван. Вижте още

Златка Янева: Мара Михайлова е все още неизследвана от краеведите

Специална тематична изложба с ценни архивни документи, издирени в Пловдив, разказва как е основан празника на Кърджали и за един от символите на града - паметника на Освободителите, в подножието на който се честват всички национални празници. Архивните единици са събрани от отдел Краезнание на Регионалната библиотека "Никола Йонков..

публикувано на 17.10.19 в 12:40

Васил Визев: Трагедията в българския футбол се подготвя 30-40 години

Няма стратегия на БФС за развитието на детско-юношеския футбол, а  добрите футболисти се градят в детско-юношеските школи.  Така легендарният играч на Арда Васил Визев, сега треньор в Кърджали, коментира резултата на мача България - Англия. Няма условия, тренирам децата на разорана ливада, каза още той: Всеки един ръководител, всеки един..

публикувано на 16.10.19 в 14:37
Проф. Хикмет Мехмедов

Хикмет Мехмедов: Пожелавам на кърджалийци да носят красотата в душите си

В навечерието на Деня на Кърджали радио Кърджали ви среща с почетния гражданин Хикмет Мехмедов. Той е роден в Кърджали. Десетгодишен постъпва в школата по балет в Дома на културата. След завършване на Държавното хореографско училище в София работи като балетист в Софийската народна опера и Балет "Арабеск". През 1982 година завършва с отличие балетна..

публикувано на 15.10.19 в 11:44
Михаил Михаил

И на остров Родос усетиха фалита на "Томас Кук"

Фалитът на британската туристическа компания "Томас Кук" се усети и на гръцкия остров Родос - една от най-атрактивните летни дестинации. Някои от пристигналите там с ваучери от компанията чуждестранни туристи заминаха с граждански полети на своите държави, а разходите по тяхното прибиране бяха поети от съответните правителства. " Нито един от..

публикувано на 14.10.19 в 11:56
Захари Карабашлиев

Захари Карабашлиев: Медиите не могат да спират военни конфликти, но помагат за предотвратяването им

Захари Карабашлиев ще посети за първи път Кърджали на 11-ти октомври  по покана на Регионалната библиотека Н.Й.Вапцаров. Той ще се срещне със свои почитатели в Читалище Обединение в 17,30 часа.  Ето какво каза Карабашлиев за радио Кърджали преди пристигането си в града: Писателят  е роден във Варна. Завършва Шеста гимназия в родния си град. В..

публикувано на 11.10.19 в 09:01
Елена Паскалева

Елена Паскалева: Националната система 112 непрекъснато се усъвършенства

Вече 11-та година в България работи Националната система 112. Тя е създадена като ангажимент, поет от страната ни във връзка с присъединяването ѝ към ЕС. Системата функционира самостоятелно от 30 септември 2008 година в цялата страна, в т.ч. и в Кърджали. За какво най-често звъним на 112, има ли все още недобросъвестни граждани, които се..

публикувано на 11.10.19 в 08:11
Здравко Карамитев

Здравко Карамитев: Дейността на хосписите е неглижирана от държавата

Хоспис "Добролюбие" в Кърджали се готви да отбележи Световния ден на милосърдието и палиативните грижи. Той се чества всяка втора събота на месец октомври. Доброволците и здравните работници в този сектор са го приели за свой професионален празник.  Идеята за палиативните грижи е възникнала в Лондон в края на 60-те години. Тя намира своя реален..

публикувано на 11.10.19 в 07:34