Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КНСБ: Област Кърджали е с добри показатели и перспективи за развитие

КНСБ представя приложението "VOX КНСБ" в Кърджали
Снимка: Божидар Чолаков БНР Кърджали



Конфедерацията на независимите синдикати в България на чело с президента Пламен Димитров представиха мобилното приложение "VOX КНСБ" в рамките на кампанията "Твоят глас срещу сивата икономика". В приложението хората могат да сигнализират за несъвестни работодатели, както и за добри практики, като сигналите им ще останат анонимни, това каза Даниела Алексиева, Национален секретар на КНСБ. На пресконференцията президента Пламен Димитров изнесе данни за средния месечен доход на четиричленно домакинство.

Необходимите доходи за издръжка на четиричленно домакинство в страната е 2 448 лв. В Кърджали средния доход на четиричленно домакинство е 1 470 лв на месец. Това съобщи на пресконференция в Кърджали президента на КНСБ Пламен Димитров. Като поясни, че  след нас по трудово възнаграждение са области,  като Благоевград и Хасково.

Пламен Димитров допълни, че КНСБ ще се борят за увеличение на минималната работна заплата с 12-15 % всяка година.

Област Кърджали е с добри показатели и перспективи за развитие. В последните години се наблюдава растеж на чуждестранните инвестиции. Започва да се изгражда индустриалната зона в град, което е предпоставка за повишаване на заплатите в строителните  фирми, това каза Цветелина Иванова, Председател на федерация на строителите към КНСБ. Тя даде информация за заплащането в този бранш и броя на строителните фирмите в  областта.

На пресконференцията стана ясно, че от КНСБ ще продължават да работят с общините за изравняване на заплатите на здравните работници и медицински сестри, които работят в общинските болници, училища и детски градини, така както това вече е постигнато във Бургас, Варна и други градове в страната. Така от тази есен, най- късно от 1 януари 2020 г. стартовата заплата на медицинските работници в Бургас и Варна ще бъде 900 лв. 

Чуйте целия репортаж в прикачения звуков файл. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Васил Анастасовски, яз. Студен кладенец

Фондация организира поход около язовир "Студен кладенец"

Фондация „По-диви Родопи“ организира на 21 април- неделя, еднодневен преход с наблюдение на диви животни в района на язовир "Студен кладенец".  Разходката стартира в 10:00 часа. Събитието е във връзка с Международния ден на Земята, който се отбелязва на 22 април. Организаторите ще разкажат повече и за всички дейности за защитата на природата...

публикувано на 17.04.24 в 15:58

Открит урок по конституция изнесе Цвета Караянчева в Кърджали

Пред пълна зала с ученици и преподаватели, председателят на 44-то Народно събрание Цвета Караянчева изнесе открит урок по конституция. Поводът бе 145 години от приемането на Търновската конституция , а бедеда се състоя в Рагионалния исторически музей в Кърджали.  Присъстващите научиха интересни факти, свързани с Учредителното събрание във Велико..

публикувано на 16.04.24 в 17:38
рокери мотори

Празниците на Харманли започват с "Магията на хляба"

Празниците на Харманли започват с изложба "Магията на хляба". Това се съобщава на сайта на общината, където е качена и програмата за Деня на града - 2 май.  Афишът предвижда изложби, творчески вечери, прожекция на филм и среща със снимачния екип. Мотористи от местния клуб "Чакалите" ще изнесат шоу, както и ще направят почетна обиколка на града на 27..

публикувано на 15.04.24 в 17:21

Втори фермерски фестивал в рамките на една година ще има в Момчилград

Второто издание ще има фермерският фестивал в Момчилград. Той ще се проведе на 25 и на 26 май. Организатори са община Момчилград и сдружението на "Обединени български животновъди" с подкрепата на Министерство на земеделието. През пролетта на миналата година за първи път беше проведен фармфест "Момчилград". В подножието на лесопарк "Момчил юнак"..

публикувано на 15.04.24 в 17:19

Почти 100 души загинаха в катастрофи от януари досега

97 души са загинали при пътни инциденти у нас от началото на годината. От Асоциацията на пострадалите при катастрофи съобщиха, че една от основните причини за пътните проблеми е в множеството неизправни автомобили, които се движат по пътищата. Новите правила, които действат от края на месец август миналата година с конфискуването на автомобили, когато..

публикувано на 14.04.24 в 09:21

Община Свиленград работи по нов модел за управление на отпадъците

В община Свиленград се работи по нов модел за управление на отпадъците. Работи се по проект "Въвеждане на добра практика по пътя към нулеви отпадъци", който е финансиран по оперативна програма "Околна среда". "Целта беше в определени пилотни райони да започнем да измерваме количеството отпадък от различните потребители и да направим..

публикувано на 12.04.24 в 11:43

Депутатите решават – 100 лв. великденска добавка за бедните пенсионери

В Парламента решават днес дали великденската добавка за най-ниските пенсии да бъде 100 лв. Първоначалното предложение, внесено от ГЕРБ СДС и ДПС, беше за 75 лв. великденска добавка за всички с пенсии под линията на бедност. То беше прието на първо четене в зала миналата седмица, срещу него гласуваха само от ПП-ДБ с мотива, че..

публикувано на 12.04.24 в 10:29