КНСБ: Област Кърджали е с добри показатели и перспективи за развитие

КНСБ представя приложението "VOX КНСБ" в Кърджали
Снимка: Божидар Чолаков БНР КърджалиКонфедерацията на независимите синдикати в България на чело с президента Пламен Димитров представиха мобилното приложение "VOX КНСБ" в рамките на кампанията "Твоят глас срещу сивата икономика". В приложението хората могат да сигнализират за несъвестни работодатели, както и за добри практики, като сигналите им ще останат анонимни, това каза Даниела Алексиева, Национален секретар на КНСБ. На пресконференцията президента Пламен Димитров изнесе данни за средния месечен доход на четиричленно домакинство.

Необходимите доходи за издръжка на четиричленно домакинство в страната е 2 448 лв. В Кърджали средния доход на четиричленно домакинство е 1 470 лв на месец. Това съобщи на пресконференция в Кърджали президента на КНСБ Пламен Димитров. Като поясни, че  след нас по трудово възнаграждение са области,  като Благоевград и Хасково.

Пламен Димитров допълни, че КНСБ ще се борят за увеличение на минималната работна заплата с 12-15 % всяка година.

Област Кърджали е с добри показатели и перспективи за развитие. В последните години се наблюдава растеж на чуждестранните инвестиции. Започва да се изгражда индустриалната зона в град, което е предпоставка за повишаване на заплатите в строителните  фирми, това каза Цветелина Иванова, Председател на федерация на строителите към КНСБ. Тя даде информация за заплащането в този бранш и броя на строителните фирмите в  областта.

На пресконференцията стана ясно, че от КНСБ ще продължават да работят с общините за изравняване на заплатите на здравните работници и медицински сестри, които работят в общинските болници, училища и детски градини, така както това вече е постигнато във Бургас, Варна и други градове в страната. Така от тази есен, най- късно от 1 януари 2020 г. стартовата заплата на медицинските работници в Бургас и Варна ще бъде 900 лв. 

Чуйте целия репортаж в прикачения звуков файл. 
Вижте още

"Скариада" сближава четири народа в Златоград

Празникът " Балканска Скариада" ще се проведе в Златоград в края на седмицата . Организира го за единадесета поредна година Етнографския Ареален комплекс. В събота в стария град ще задими скара с характерни местни специалитети. Организаторите предлага т музика и танци на балканските народи със специалното участие на Славка Калчева, Никос..

публикувано на 17.10.19 в 17:52

800 души се прегледаха в кампания на Ротари клуб-Момчилград срещу диабета

800 души от общините Момчилград и Кирково бяха обхванати в безплатни прегледи на кръвна захар, холестерол и кръвно налягане на 800 души. Инициативата е на Ротари клуб Момчилград с подкрепата на общинските администрации на Момчилград и Кирково. Тя е под надслов "Заедно срещу диабета". Изследванията бяха извършени от специалисти с мобилна лаборатория от..

публикувано на 09.10.19 в 10:27

След 106 години по стъпките на тракийските мъченици

След 106 години тракийци отново изминаха пътя на своите предци от Дедеагач (сега Александропулис в Гърция) до с. Ятаджик (гр.Маджарово)  на р. Арда. На 26, 27 и 28 септември 2019 г. Фондация „Д-р Щерев“ , съвместно със Съюза на тракийските дружества организираха шестия пореден поход под  името „По стъпките  на тракийските мъченици от 1913 г.“ ...

публикувано на 02.10.19 в 17:28
банкомат

Работодатели забавят заплати за над 34 000 лева в област Кърджали

През месец август, трудовите инспектори в област Кърджали са извършили 87 проверки , в резултат на които са дадени 571 предписания. Забавени са заплати на стойност 34 000 лева . Какво отчитат още служителите на Инспекцията по труда в контролната си дейност, съобщава директора на институцията Ангелина Бабунска: "Почти всички дадени..

публикувано на 26.09.19 в 11:21

Инспекцията по труда засилва проверките по прибирането на есенната реколта

Инспекцията по труда засилва контрола във връзка с прибирането на есенната реколта и началото на учебната година. Трудовите инспектори следят за деца на полето, за да се предупреди в такъв случай регионалното управление на образованието . Има ли случаи на нарушения и какви са санкциите, при престъпване на закона, съобщи на пресконференция директорът на..

публикувано на 26.09.19 в 10:33

Дима Гачева от Кърджали за трети път е победител на маратона в Батак

Дима Гачева от Кърджали за трети път е победител на 42 км в маратона-обиколка на язовир "Батак", организиран от Ротари клуб - Пазарджик. Състезанието е в две категории жени и мъже и в четири дължини 5, 10, 20 и 42 км. В състезанието за пореден път участва и съпругът на Дима Георги Гачев, който се класира осми на 42 км. Голямата изненада поднесе синът..

публикувано на 25.09.19 в 17:04
ФК

"Импулс" победи в турнира по мини футбол "FIVE CUP" за 2019

Отборът на "Импулс" стана  шампион на турнира "FIVE CUP" за 2019, който проведе кърджалийската организация към Българската асоциация по мини футбол в Кърджали. Участието бе ограничено до 8 отбора, въпреки големия интерес към състезанието. Повече за турнира и за предстоящите прояви разказва Благовест Саръев, регионален представител на БАМФ, в звуковия..

публикувано на 25.09.19 в 09:19