Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Търсят се мотивирани хора с бизнес идеи за Академията за местни предприемачи

Бизнес съветници и екипи от фондация BCause проведоха първите информационни срещи в третата поред "Академия за местни предприемачи". Това е обучителна програма, която дава подкрепа за мотивирани и амбицирани хора, които имат идеи и искат да реализират свой бизнес в четири тютюнопроизводителни района на страната - Кърджали, Хасково, Благоевград и Силистра. В Кърджалийско специалистите посетиха областния град и общините Кирково и Крумовград

Има бизнес ниши. Казахме го и преди пет години, когато започнахме да се занимаваме с насърчаване на предприемачеството на среден и малък бизнес. Тази година имаме доста амбициозната програма да стигнем и до малките населени места. Да, има шанс, само да има сериозни и мотивирани хора, това заяви в интервю за Радио Кърджали Пенка Цветкова, директор Бизнес развитие  във фондация BCause , основният двигател на програмата.

Все по-голям процент от успешните бизнес модели не се базират просто на това да гоним голяма и бърза печалба на всяка цена. Хората си дават сметка, че, за да може да се радваме на живота, за да може да ползваме различни стоки и услуги, за да може да живеем по-дълго и по-добре, трябва да имаме по-качествен живот на всички нива - вкъщи, на улицата, в услугите и продуктите, които използваме, казва Пенка Цветкова и това е едно от обясненията защо бизнес идеите са ориентирани към подобряване на качеството на живота на обществото.

Със сигурност осъществяването на една бизнес идея зависи от мотивираността, сериозността и упоритостта, но не трябва да забравяме с годините да мечтаем. Трябва да можем да имаме големи мечти, за да може да се случват плановете ни поне на 80 процента от тези мечти, за да бъдем удовлетворени, смята Пенка Цветкова.

"Академия за местни предприемачи“ е част от програмата за развитие на тютюнопроизводителните общности  „Забавно лято, грижовна есен“ реализирана от Фондация BCause и финансирана от световна тютюнева компания. И третото издание на Академията търси дейни хора с намерение за стартиране на малък и среден бизнес в регионите на програмата, които да подкрепи с обучения, индивидуални бизнес съвети и възможност да спечелят финансиране. Академията е подходяща както за хора, които имат само идея за бизнес, така и за тези, които вече опитват или са започнали да я реализират. Специално разработената програма включва три двудневни обучения в София, индивидуална работа по бизнес модел и бизнес план и състезание с общ награден фонд от 25 000 лева. Експертите от Център „Ринкър“ използват прагматичен подход, като целта е всеки от участниците да получи реална подкрепа и да развие идеята си на следващо ниво. Срокът за включване в Академията е 25 октомври 2019 г.  След преглед на кандидатурите ще бъдат избрани до 16 екипа с ясни бизнес идеи, които да се включат в обученията, след което да се борят за финансиране от общо 25 000 лв.

Повече за информационните срещи, за кандидатстването и процедурата на обучение може да чуете в цялото интервю на Станислава Георгиева с Пенка Цветкова в прикачения звуков файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Георги Кулов: Генерират се политически скандали, които да ерозират управлението на страната

Политически страсти и скандали разтресоха България в последните 24 часа - служебният министър поиска смяна на двама министри, опозицията поиска вот на недоверие на служебния кабинет, ПП-ДБ обмисля да поиска оставката на председателя на Народното събрание, управителят на Здравната каса подаде оставка, бившият вече главен секретар на МВР Живко..

публикувано на 19.04.24 в 16:07
Ани Стоянова

Пациентите в Кърджали избягват да подават сигнали и жалби

От 2007 година на 18 април се отбелязва Европейският ден за правата на пациента.  Идеята е на този ден да се прави равносметка как се прилагат основните пациентски права, формулирани в Европейската харта на правата на пациентите. Акцентите са профилактиката и правото на достъп до висококачествени здравни услуги. В област Кърджали..

публикувано на 19.04.24 в 12:45

Един "по-див ден" и наблюдение на лешояди, елени и зубри предлага "По-диви Родопи"

Един "по-див ден" ви очаква, ако откликнете на поканата на Фондация "По-диви Родопи" за еднодневна опознавателна разходка и наблюдение на диви животни на територията на Дивечовъден участък "Студен кладенец". Проявата е посветена на Деня на Земята и е отворена към всички природолюбители и търсачи на различни усещания. Събитието е и продължение на..

публикувано на 19.04.24 в 11:39

Георги Георгиев: Хората разбраха, че ПП-ДБ са същите като ГЕРБ и ДПС

Предстоящите избори за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители за Народно събрание, насрочени на 9 юни 2024 г., ще бъдат по-различни, защото хората са разбрали, че ПП-ДБ са същите като ГЕРБ и ДПС. Това каза депутатът и областен координатор за Кърджали и Хасково от ПП „Възраждане“ Георги Георгиев...

публикувано на 17.04.24 в 15:25

В Момчилград направиха първите номинации за кандидат-депутати на ДПС

Започнаха разширените заседания на ДПС по общини, на които се правят номинации за кандидати за народни представители за листата на Движението в 9-ти Многомандатен район Кърджали за извънредните парламентарни избори на 9 юни. След Момчилград, където заседаваха във вторник, 16 април, днес (сряда, 17 април) се събират партийният актив,..

публикувано на 17.04.24 в 11:57

Родопчани се завръщат към традиционния поминък в региона - тютюна

Наблюдава се  завръщане на родопчани към традиционния поминък в региона  - тютюна. Заради повишения интерес към тютюнопроизводството и трудния набор на документи за регистрация , в две  писма от НАТ  настояват пред Министерството на земеделието и храните за удължаване на срока за вписване  на тютюнопроизводителите в регистъра . През..

публикувано на 16.04.24 в 11:33
Цвета Караянчева

Караянчева: До края на месеца ще са ясни кандидатите за депутати на ГЕРБ

 “Тревожно е това, което наблюдаваме с хора, които изпълняват висши държавни длъжности и тяхното поведение е много неприятно. Очакваме компетентните органи да се произнесат.” Като динамична, интересна и тревожна определи ситуацията в страната в момента областният лидер на ГЕРБ Кърджали Цвета Караянчева. Според нея предсрочните парламентарни избори са..

публикувано на 11.04.24 в 15:33