Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Живописните места в община Лъки

12
Центъра на град Лъки
Снимка: Божидар Чолаков БНР Кърджали



Малката, но красива община Лъки със своите 11 села, намираща се на територията на област Пловдив, предлага интересни и живописни места, които може да посетите за ден.
Община Лъки е разположена в Североизточната част на Западните Родопи. Граничи с общините Асеновград, Чепеларе, Смолян и Баните. Ако имате път към китното градче, населено с гостоприемни и трудолюбиви хора, не пропускайте да посетите няколко местни забележителности, за които не се изисква нищо специално, освен любов към природата.
В региона се намират много природни забележителности „Скалния мост”. Намира се на около 6 км. от гр. Лъки по пътя в посока с. Белица, в местността Шапран дупка. „Скалния мост” е голяма скала върху която природата и водата са торили хилядолетия, за да видим ние днес този феномен. По същия път след село Белица на същата река се намира водопад “Гюмбюртията” на около 2 км. след с. Белица, в близост до резиденцията на ДЛС „Кормисош“. В близост до селото може да посетите и пещерата, както я наричат местните.

Другата забележителност която си струва да посетите е Кръстова гора. Тя е едно от най-големите християнски средища в България, което привлича голям брой поклонници. Мястото е разположено на 40 км от Асеновград и на 6 км от село Борово. Надморската му височина е 1545 метра. Комплексът е разположен на поляна сред красива гора. Причината Кръстова гора да привлича толкова много вярващи от цялата страна е преданието, че тук е заровена частица от Христовия кръст. Много легенди се разказват за това място и всички те са свързани с Христовия кръст и чудото на изцелението. В началото на комплекса от параклиси е разположена църквата „Покров на Пресвета Богородица”, от нея по алея до върха на малък хълм са разположени параклиси, посветени на 12-те апостола.
През 1936 г. Цар Борис ІІІ дарил голям 99-килограмов метален кръст. Сега там стои негово копие, което може да се види на най-високото място в края на алеята. Хората вярват, че кръстът има чудодейна сила и лекува неизлечимо болните. В близост до района с параклисите има извор, който според преданието също има лековита сила.
Най-много поклонници посещават Кръстова гора в навечерието на Кръстовден на 14 септември. На 13 септември всяка година хиляди вярващи идват да се молят за здраве и остават на нощно бдение пред църквата „Покров Богородичен“ или прекарват нощта в молитва в някой от параклисите. Вече 8 години тук на това място се връща да благодари на Бога, че се е излекувала Вася Кръстева от София.

Други места които си струва да се посетят са водопад „Сливодолското падало”. Той е най-високият водопад в Родопите (52м). Разположен е в живописна местност сред прохладните гори на резервата “Червената стена”. Красиви са карстовите образувания над водопада с извиращата изпод висока канара вода. Водопадът се намира на границата между община Лъки и община Асеновград. До него може да се стигне по пътека, която започва непосредствено след тунела, след с. Бачково, по пътя Асеновград-Смолян.
Другото място, което обезателно трябва да посетите, ако сте в района на Лъки е водопад „Свети дух“ по река Манастирска, с пад на водата 15 м., покрай който е изградена едноименна живописна екопътека. Тя е с обща дължина около 4 км.

Във всяко село в общината има поне по една къща за гости в която може да отседнете. Пламен Марудов от село Дрянов, вече дълги години посреща гости от цялата страна.

Освен с красотата на планината, това място може да ви грабне и с вкусните местни специалитети които правят тук. Роса Чукалова от Дряново издава някои рецепти за местни родопски ястия, като качамак, тенурки  и разказва за историята на селото.

С това могат да ви пленят Родопите, красива природа, вкусна храна, легенди за стари времена и добри хора с големи родопски сърца.

Чуйте повече в прикачения звуков файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Снимката е илюстративна

Изложба в Хасково показва редки видове змии и гущери

Клетките с 44 змии и гущери са подредени в читалище „Заря-1858“ в Хасково. Жителите и гостите на града могат да видят много отровната змия индийски крайт кралска кобра, тайпани, мамби, отровници, питон и други интересни влечуги. Изложбата е отворена от 10 до 18:30 часа. Поради предстоящ ремонт в читалището, тя може да бъде закрита..

публикувано на 27.03.24 в 16:46
Празник на община Кирково

110 години община Кирково

Община Кирково празнува 110 години от основаването си. От 2000 година 26 март е включен в културния календар на община Кирково като празник на общината, след направени проучвания и исторически факти. Днес Община Кирково има и своя девиз - “Традиции и труд - достойно бъдеще”. Община Кирково е създадена на 26.03.1914 г., като Селско общинско управление..

публикувано на 26.03.24 в 13:05
В очакване на парите, които не стигат за нищо...

Звиница - между грижите и щъркелите

Селото на щъркелите Звиница посреща вече своите птици. Първите кацнаха в гнездата си още преди десетина дни, до края на месеца ще си дойдат и останалите, казват местните. В петък, деня, в който екип на Радио Кърджали влиза в селото, има и други поводи за усмивки - раздават пенсиите. Десетки жители се стичат към сградата на читалището, където..

публикувано на 26.03.24 в 12:58
Представителите на Детския младежки парламент на гости на Радио Кърджали

Децата на Кърджали към политиците: Не правете хаос в държавата!

Търпение, уважение, спокойствие, постоянство са малка част от качествата, които всеки човек трябва да притежава, за да живеем в по-добро общество. Това препоръчаха членовете на Детския младежки парламент към Центъра за подкрепа и личностно развитие – ОДК в Кърджали. Алина Рашкова, Владислав Стамов, Никол Акалиева, Сема Сали, Есинай Юсуф с..

публикувано на 26.03.24 в 10:12
Край Поточница е разположена площадката за подхранване на лешояди

Поточница - остров на птици и спомени

Едно от най-красивите села в община Крумовград - Поточница, и днес привлича посетители и туристи не само със звънкото си име, но и с природните красоти в околностите си. Над селото се намира атрактивната площадка за подхранване на лешояди. Наблизо е резерватът "Вълчи дол". Има и впечатляващи водопади.  Поточница е заобиколено от реките Крумовица и..

обновено на 25.03.24 в 13:01

"Пространство за родители" търси отговори за възпитанието на децата

Общински съвет по наркотични вещества - Кърджали започва инициативата "Пространство за родители" за четвърти пореден път. Събитието ще се проведе в неделя, 24 март. В него ще участват родители, които ще споделят и обменят свои мисли, преживявания и опит. Това съобщи д-р Сезгин Бекир,  председател на Общинския съвет по наркотични вещества - Кърджали,..

публикувано на 22.03.24 в 16:03

Българи и турци се поклониха пред паметта на отец Александър Чъкърък

Паметник на отец Александър Чъкърък откри в българската църква „Св. Георги Победоносец“ в Одрин вицепрезидентът Илияна Йотова. Това се случи на годишнината от смъртта му. Инициативата за паметника е на Съюза на тракийските дружества в България в партньорство с българските дипломатически представителства в Одрин, Истанбул и Анкара. Средствата за..

публикувано на 22.03.24 в 12:27