Балетът е красив като полуцъфнала роза, твърди професорът

Хикмет Мехмедов: Пожелавам на кърджалийци да носят красотата в душите си

Проф. Хикмет Мехмедов
Снимка: Валентина Иванова


В навечерието на Деня на Кърджали радио Кърджали ви среща с почетния гражданин Хикмет Мехмедов. Той е роден в Кърджали. Десетгодишен постъпва в школата по балет в Дома на културата. След завършване на Държавното хореографско училище в София работи като балетист в Софийската народна опера и Балет "Арабеск". През 1982 година завършва с отличие балетна режисура в Консерваторията в Санкт Петербург, Русия. Бил е главен балетмайстор и директор на Русенската народна опера, директор на балета на Националната опера и директор на Бургаския балет. Хикмет Мехмедов е реализирал над 100 авторски постановки, които се играят и днес по световните сцени. Лауреат е на национални и международни конкурси. Удостоен е със "Златна лира" и "Кристална лира" на Съюза на българските музикални и танцови дейци. Изявите му като хореограф както в България, така и зад граница носят подчертано индивидуални авторски решения. Става почетен гражданин на Кърджали през 2002 г. Хикмет Мехмедов основава последователно балетни класове при Музикалните училища в Русе и Бургас. Понастоящем работи като професор по балетна режисура в Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив.
Чуйте в звуковия файл разговора на Валентина Иванова с професор Хикмет Мехмедов, който отправя топли думи към кърджалийци в навечерието на Деня на града:
Проф. Хикмет Мехмедов: В Кърджали гостуваше през годините Старозагорският балет, гледах една постановка на "Пепеляшка" на Прокопиев и се влюбих в балета. Казах на родителите си, че ще се занимавам с балет. Те, като едно консервативно семейство, не одобриха, но преминах през това. Записах се в Школата по балет в дома на културата при г-жа Мери Божилова. Тя и гостуващият Асен Миланов, директор на балета на Русенската опера, ме посъветваха да се явя на конкурс  в хореографското училище в София. Бях на 11 години, явих се и ме приеха.
Пожелавам на кърджалийци да обичат професията си, да обичат децата и родители си. Нека да направят така, че балетната школа в Дома на културата да я има, защото балетът е красив като полуцъфнала роза. Пожелавам им тази красота да я има в душите им.

Вижте още

Мишо Кадиев: Клубовете за народни хора се завръщат към автентичния танцов фолклор

Клубовете за народни хора се завръщат към автентичния танцов фолклор. Тази тенденция получи потвърждение и след шестия фестивал на любителските клубове "Перпера 2019", който се проведе преди дни в Кърджали. Празникът на хорото събра 19 състава от цяла Южна България - Стара Загора, Раднево, Димитровград, Хасково, Минерални бани, Харманли,..

публикувано на 14.11.19 в 17:21

Светла Желязкова: Децата днес учат паралелно чужди езици и израстват като билингви

Английският език в днешно време се превърна в базов език и вече се търси надграждане на знанията с изучаване на втори и дори трети чужд език в ученическа възраст. Това показват и наблюденията на Светла Желязкова, преподавател в езикова школа в Кърджали. Децата, които започват да учат чужд език на 3-4 годинки, а след това и втори - на 8-9 години, вече..

публикувано на 14.11.19 в 16:31

В Кърджали вече правят диагностика за сънна апнея

Будите ли се сутрин с усещането, че не сте се наспали, понякога имате главоболие след събуждане? Може би често не се чувствате във форма и трудно се концентрирате върху работата си? Станали сте раздразнителни?  Имате наднормено тегло? Сънят ви е неспокоен? Хъркате силно? Партньорът ви забелязва, че спирате да дишате, докато спите?  Може би имате..

публикувано на 14.11.19 в 16:09

Павлина Копано, която твори в Истанбул, представя живопис в Кърджали

Художничка, живееща в Истанбул ще представи свои колоритни платна, наситени с форма и цвят в Керимовата къщ а. Представянето на изложбата е утре, 13 ноември, от 17.30 часа . Художничката Павлина Копано е от Димитровград, завършила е Великотърновския университет, специалност графика . Тя за пръв път ще покаже свои картини в Кърджали...

публикувано на 12.11.19 в 15:24

Кметът Сийка Суркова: Работата за Момчиловци не е спирала

Кметът на Момчиловци Сийка Суркова бе избрана да управлява за втори мандат. Една от първите й задачи бе да инспектира работата по настоящия етап на вътрешната водопроводна мрежа на селото . Старите етернитови тръби са на повече от 50 години. Паралелно с това з апочват и процедурите за избор на фирми за зимната поддръжка. Как се подготвя..

публикувано на 12.11.19 в 11:04

Д-р Диана Вълчева: Грипът се пропъжда с почивка, чист въздух, течности и симптоматични лекарства

Периодът от началото на октомври до месец май бележи пик на острите респираторни заболявания, припомня д-р Диана Вълчева , началник на пневмофтизиатричното отделение в кърджалийската болница. Тя напомни също, че днес е Световен  ден за борба с пневмонията - едно от най-страшните усложнения на грипа, с акцент върху малките деца. Децата..

публикувано на 12.11.19 в 09:01

Хакан Йълмаз получи награда "Най-добър млад футболист за 2019 г."

Талантът на Футболна академия "Арда 1924" Хакан Йълмаз получи награда "Най-добър млад футболист за 2019 г."  Това се случи на официална церемония в София. Там Асоциацията на българските футболисти (АБФ) награди най-добрите млади футболисти от детските футболни турнири, част от Националната програма "Децата и Футболът". Наградите на децата бяха..

публикувано на 07.11.19 в 11:58