Танцов клуб "Хоро" отбелязва 15-годишнината си с концерт

Танцов клуб Хоро - гр. Смолян
Снимка: ТК ХороСмолянският клуб „Хоро“ се готви за голям концерт в Родопски драматичен театър „Николай Хайтов“ с който ще отбележат 15 години от основаването си. Хороигралците ще представят танцовия спектакъл „От Коледа до Димитровден – народните празници в четири сезона“. Самодейците са разделени в четири възрастови групи, които ще представят богатството на българските народни танци и обичаи.

Ще започнем с обичаите за Коледа, следват сурвакарите, Бабин ден, ще преминем през пролетни празници – Лазаруване, Гергьовден, летните празници – Еньовден, Илинден, обичая Пеперуда. В цикълът с есенните празници сме подбрали обичаите, в които се отдава почит към земята. Ще завършим концерта с Димитровден - големия празник, когато чорбаджията се разплаща със своите работници и започват веселия и събори, каза хореографът и създател на клуб „Хоро“ Русанка Бодурова.

Като фон в двучасовия спектакъл ще бъдат тематичните фотографии на Красимира Георгиева, която от години отразява всички изяви на клуб „Хоро“. Те ще бъдат показвани на специален екран на сцената.

За рождения си ден танцовият клуб е поканил всички свои колеги от цялата смолянска област, приятели от Кърджали, Пловдив и други градове.

Танцов клуб „Хоро“ е основан на 1 ноември 2004 година към НЧ „Орфееви гори – 1870“ гр. Смолян от Русанка Бодурова, главен художествен ръководител. Танцовата група започнала с петнайсетина души, които разтоварвали ежедневието си с тропане на български хора. Днес в танцовия клуб се събрат да играят над сто души. Представят българския фолклор и на международни сцени в Турция, Гърция, Германия, Хърватия, Северна Македония и др.

Чуйте цялото интервю в прикачения звуков файл.

 

Харесайте страницата на предаването "Полет над Родопите" във Facebook. Последвайте страницата и в Instagram

Вижте още
ФА Родопа - Смолян

ФА "Родопа" провежда кастинг за танцьори, певци и оркестранти

Фолклорен ансамбъл „Родопа“ провежда кастинг за танцьори – мъже и жени, за певци в народен хор и за оркестранти – гайда и гъдулка в народен оркестър. Кастингът ще се проведе днес (20.11.2019)  от 11 часа в танцова зала на Родопски драматичен театър „Николай Хайтов“. Ансамбълът има нужда от нови попълнения в танцовата група и оркестъра,..

публикувано на 20.11.19 в 07:00

Двама родолюбци показват "Познатият непознат Златоград" във фотоизложба

В навечерието на празника на Златоград - 21 ноември в зала „Станислав Сивриев“ в Етнографски ареален комплекс - Златоград студентката по журналистика Галатея Хаджиева и скоро завършилия юрист Емануил Пунев откриха фотоизложба "Познатият непознат Златоград". Двамата учат и работя в София, но не късат връзката с родното място. Фотографията е..

публикувано на 18.11.19 в 09:00
Кметът на Кърджали Хасан Азис ще се състезава в първото за сезона офроуд състезание „Кърджали 2016

Кинекс рейсинг стартира подготовката за OFFROAD FEST 2020

Деветото издание на „Нетуоркс Офроуд“  се проведе oт 8, 9 и 10 ноември край Русе. С него официално бе закрит състезателния сезон за любителите на екстремните преживявания. Вече девет години това състезание се доказа, като бързо, технично и с трудни специални етапи, състезание по критериите за офроуда, с много адреналин, както за състезателите, така и за..

публикувано на 13.11.19 в 14:34

Хубавото българско зеле на пазара в Кърджали - цените варират от 70 ст. до левче

Сега правим малко рязък завой, и отиваме на кърджалийския пазар, където обаче ще си търсим не някоя магическа отвара, а всъщност, нашето си българско кисело зеле. То, се познава по крехките, светли листа без много жилки, по това че е леко, при това дори когато главите му са едри на външен вид. Българското кисело зеле е чудесен източник..

публикувано на 13.11.19 в 13:51

Весела Фламбурари: Страшните герои от приказките учат децата да не се страхуват от вътрешния си свят

А сега искам да си поговорим за някои герои от приказките, но не за обичайните, към които всички сме били привързани като деца. Сигурно всеки от вас се сеща за малката русалка, или за оловния войник, както и за много други приказни същества . Не малко от тях са със също толкова любими илюстрации , които навремето бяха пропити от почерка на..

публикувано на 20.11.19 в 14:35

Кърджали отбелязва 106 години от масовото заселване на еврейски семейства в града

16 ноември е международния ден на толерантността. В неговото навечерие тази година Кърджали отбелязва 106 години от масовото заселване на еврейски семейства в града и 76 години от спасяването на българските евреи от Холокоста. Кърджалийци пазят жив споменът за съгражданите евреи. Той се предава от поколение на поколение. Възрастните жители на..

публикувано на 13.11.19 в 10:47

"ДА!" За донорството в Кърджали

Все по-малка е цифрата на българи склонни да дарят органите си или тези на свой близък, изпаднал в мозъчна смърт. Това е причината здравното министерство да започне информационна кампания „Да! За живот“ , с която ще бъдат насърчавани донорството и трансплантацията. Близо 1200 български граждани, нуждаещи се от трансплантация, живеят с..

публикувано на 13.11.19 в 06:58