Родопчанка постави рекорд на Гинес с най-нисък глас на планетата

Марияна Павлова
Снимка: Личен архивРодената в Смолян Марияна Павлова, дъщеря на известната народна певица Христина Лютова постави рекорд на "Гинес" за певицата с най-нисък глас на планетата.

Чувствам се много щастлива и съм много развълнувана, макар, че бях абсолютно уверена в себе си и за мен изпяването на най-ниския тон не беше никакъв проблем, казва Марияна.  Марияна Павлова със сертификата от Гинес

Марияна Павлова е получила потвърждение от Гинес, че е с най-ниския контраалт в света.

Още когато бях ученичка в градския хор в Смолян, още тогава съм пяла в най-ниските регистри. После в музикалното училище в Широка лъка, след това в ансамбъл Родопа съм била най-ниския глас. Винаги съм стояла от края на хора, разказва още народната певица. Трио Родопея - Христина Лютова, Силвия Ненкова и Марияна Павлова

Марияна Павлова е работила 16 години в ансамбъл “Родопа” в Смолян. След това, тя заминава за София където става част от “Космическите гласове” (днес хор "Ваня Монева"), “Драгостин фолк национал”, “Големите български гласове”, била е част от камерните формации квартет “Славей” и кабa-трио “Родопея”. Композитори като Красимир Кюркчийски и Стефан Драгостинов пишат ниски тонове за Марияна. Преди 19 години Стефан Драгостинов пише три песни за трио „Родопея“, в които Марияна Павлова да изпее тон "ре" на голяма октава, който е много нисък тон за жена. Тонът от рекорда на Гинев е "си бемол" на контра октава. 

Условието за рекорда било да започне от произволен тон и без въздух, на полутонове, да стигне до тона, за който кандидатства. Друго условие било, Марияна да не взима никакви стимуланти, бонбони, напитки и дрога.

Марияна Павлова отдавна мечтае за този рекорд. От пет години живее в Лондон. Преди това в България търсила спонсори, за да осъществи мечтата си, но тук не успяла. Рекордът е осъществен при Анди Брук, тонрежисьор и собственик на студио "The Brook" в южните квартали на Лондон, който работи с известната група  "Status Quo".

Преди малко повече от пет години родопчанката напуска България разочарована от това как се развива изкуството в страната. Днес почти всички нейни близки живеят на острова. Толкова далеч от България, но никога не е късала връзката си с родината.

Продължавам да съм част от „Драгостин фолк“ и да пътувам с тях. Другата седмица идвам в България за 25-годишния юбилеен концерт в София на „Драгостин фолк“, разказва още  Марияна. Драгостин фолк национал

От 2010 година Марияна не се е връщала в Смолян, когато е бил юбилейния концерт на майка ѝ Христина Лютова.

Много ме боли това, че толкова време не съм била в Смолян. Вечер, като си легна си мисля за Роженските поляни. Песента „Бела съм, бела юначе“ и гайди ми звучат в главата. Така се успокоявам, споделя още родопчанката Марияна Павлова.  

Чуйте цялото интервю в прикачения звуков файл.

Харесайте страницата на предаването "Полет над Родопите" във Facebook. Последвайте страницата и в Instagram


Квартет ''Славей'' - ''Пиленце пее''

Вижте още
ФА Родопа - Смолян

ФА "Родопа" провежда кастинг за танцьори, певци и оркестранти

Фолклорен ансамбъл „Родопа“ провежда кастинг за танцьори – мъже и жени, за певци в народен хор и за оркестранти – гайда и гъдулка в народен оркестър. Кастингът ще се проведе днес (20.11.2019)  от 11 часа в танцова зала на Родопски драматичен театър „Николай Хайтов“. Ансамбълът има нужда от нови попълнения в танцовата група и оркестъра,..

публикувано на 20.11.19 в 07:00

Двама родолюбци показват "Познатият непознат Златоград" във фотоизложба

В навечерието на празника на Златоград - 21 ноември в зала „Станислав Сивриев“ в Етнографски ареален комплекс - Златоград студентката по журналистика Галатея Хаджиева и скоро завършилия юрист Емануил Пунев откриха фотоизложба "Познатият непознат Златоград". Двамата учат и работя в София, но не късат връзката с родното място. Фотографията е..

публикувано на 18.11.19 в 09:00
Кметът на Кърджали Хасан Азис ще се състезава в първото за сезона офроуд състезание „Кърджали 2016

Кинекс рейсинг стартира подготовката за OFFROAD FEST 2020

Деветото издание на „Нетуоркс Офроуд“  се проведе oт 8, 9 и 10 ноември край Русе. С него официално бе закрит състезателния сезон за любителите на екстремните преживявания. Вече девет години това състезание се доказа, като бързо, технично и с трудни специални етапи, състезание по критериите за офроуда, с много адреналин, както за състезателите, така и за..

публикувано на 13.11.19 в 14:34

Хубавото българско зеле на пазара в Кърджали - цените варират от 70 ст. до левче

Сега правим малко рязък завой, и отиваме на кърджалийския пазар, където обаче ще си търсим не някоя магическа отвара, а всъщност, нашето си българско кисело зеле. То, се познава по крехките, светли листа без много жилки, по това че е леко, при това дори когато главите му са едри на външен вид. Българското кисело зеле е чудесен източник..

публикувано на 13.11.19 в 13:51

Весела Фламбурари: Страшните герои от приказките учат децата да не се страхуват от вътрешния си свят

А сега искам да си поговорим за някои герои от приказките, но не за обичайните, към които всички сме били привързани като деца. Сигурно всеки от вас се сеща за малката русалка, или за оловния войник, както и за много други приказни същества . Не малко от тях са със също толкова любими илюстрации , които навремето бяха пропити от почерка на..

публикувано на 20.11.19 в 14:35

Кърджали отбелязва 106 години от масовото заселване на еврейски семейства в града

16 ноември е международния ден на толерантността. В неговото навечерие тази година Кърджали отбелязва 106 години от масовото заселване на еврейски семейства в града и 76 години от спасяването на българските евреи от Холокоста. Кърджалийци пазят жив споменът за съгражданите евреи. Той се предава от поколение на поколение. Възрастните жители на..

публикувано на 13.11.19 в 10:47

"ДА!" За донорството в Кърджали

Все по-малка е цифрата на българи склонни да дарят органите си или тези на свой близък, изпаднал в мозъчна смърт. Това е причината здравното министерство да започне информационна кампания „Да! За живот“ , с която ще бъдат насърчавани донорството и трансплантацията. Близо 1200 български граждани, нуждаещи се от трансплантация, живеят с..

публикувано на 13.11.19 в 06:58