Златка Янева: Мара Михайлова е все още неизследвана от краеведитеСпециална тематична изложба с ценни архивни документи, издирени в Пловдив, разказва как е основан празника на Кърджали и за един от символите на града - паметника на Освободителите, в подножието на който се честват всички национални празници.
Архивните единици са събрани от отдел Краезнание на Регионалната библиотека "Никола Йонков Вапцаров" и са подредени на втория етаж на културния институт. Изложбата е под надслов „80 години Ден на Кърджали. Поглед към старите периодични издания”. Застъпени са архивни единици от вестник "Арда", списван от краеведката Мара Михайлова. Присъстват също архивни документи от вестник "Бяло море", "Борба", "Воля" и издаденият в единствен брой "Родопска област".
Представени са за първи път публикации, поместени  в старите вестници, излизали  в Кърджали, според които тогавашният кмет Георги Димитров обявява  21 октомври за Ден на Кърджали през 1939 година. Материалите за паметника на Освободителите илюстрират освещаването и откриването на постамента, проведено на 28 май същата година. Във витрините са включени и снимки от тези събития, предоставени от Държавния архив в Кърджали.
На тях например може да видим кадър от освещаването на паметника на Освободителите, на което са присъствали съпругата на генерал Васил Делов Надежда Делова и журналистката Мара Михайлова. Друг интересен фотографски момент показва арката, издигната за родопските тържества за откриването на постамента.
Представени са и спомени на участници  в освобождението на Кърджали през 1912 година.
От броя на вестник "Бяло море" научаваме, че днес, на 25 февруари, 1939-а година е встъпил в длъжност новият кмет на Кърджали Георги Димитров. А очакванията към него са да реши проблеми, свързани с канализация, водоснабдяване, скъпотията на насъщни хранителни продукти и дори с теглото на хляба.
Златка Янева от отдел "Краезнание", която участва в подготовката на изложбата, разказва кое е неповторимото в нея.

Галерия

Вижте още

Мишо Кадиев: Клубовете за народни хора се завръщат към автентичния танцов фолклор

Клубовете за народни хора се завръщат към автентичния танцов фолклор. Тази тенденция получи потвърждение и след шестия фестивал на любителските клубове "Перпера 2019", който се проведе преди дни в Кърджали. Празникът на хорото събра 19 състава от цяла Южна България - Стара Загора, Раднево, Димитровград, Хасково, Минерални бани, Харманли,..

публикувано на 14.11.19 в 17:21

Светла Желязкова: Децата днес учат паралелно чужди езици и израстват като билингви

Английският език в днешно време се превърна в базов език и вече се търси надграждане на знанията с изучаване на втори и дори трети чужд език в ученическа възраст. Това показват и наблюденията на Светла Желязкова, преподавател в езикова школа в Кърджали. Децата, които започват да учат чужд език на 3-4 годинки, а след това и втори - на 8-9 години, вече..

публикувано на 14.11.19 в 16:31

В Кърджали вече правят диагностика за сънна апнея

Будите ли се сутрин с усещането, че не сте се наспали, понякога имате главоболие след събуждане? Може би често не се чувствате във форма и трудно се концентрирате върху работата си? Станали сте раздразнителни?  Имате наднормено тегло? Сънят ви е неспокоен? Хъркате силно? Партньорът ви забелязва, че спирате да дишате, докато спите?  Може би имате..

публикувано на 14.11.19 в 16:09

Павлина Копано, която твори в Истанбул, представя живопис в Кърджали

Художничка, живееща в Истанбул ще представи свои колоритни платна, наситени с форма и цвят в Керимовата къщ а. Представянето на изложбата е утре, 13 ноември, от 17.30 часа . Художничката Павлина Копано е от Димитровград, завършила е Великотърновския университет, специалност графика . Тя за пръв път ще покаже свои картини в Кърджали...

публикувано на 12.11.19 в 15:24

Кметът Сийка Суркова: Работата за Момчиловци не е спирала

Кметът на Момчиловци Сийка Суркова бе избрана да управлява за втори мандат. Една от първите й задачи бе да инспектира работата по настоящия етап на вътрешната водопроводна мрежа на селото . Старите етернитови тръби са на повече от 50 години. Паралелно с това з апочват и процедурите за избор на фирми за зимната поддръжка. Как се подготвя..

публикувано на 12.11.19 в 11:04

Д-р Диана Вълчева: Грипът се пропъжда с почивка, чист въздух, течности и симптоматични лекарства

Периодът от началото на октомври до месец май бележи пик на острите респираторни заболявания, припомня д-р Диана Вълчева , началник на пневмофтизиатричното отделение в кърджалийската болница. Тя напомни също, че днес е Световен  ден за борба с пневмонията - едно от най-страшните усложнения на грипа, с акцент върху малките деца. Децата..

публикувано на 12.11.19 в 09:01

Хакан Йълмаз получи награда "Най-добър млад футболист за 2019 г."

Талантът на Футболна академия "Арда 1924" Хакан Йълмаз получи награда "Най-добър млад футболист за 2019 г."  Това се случи на официална церемония в София. Там Асоциацията на българските футболисти (АБФ) награди най-добрите млади футболисти от детските футболни турнири, част от Националната програма "Децата и Футболът". Наградите на децата бяха..

публикувано на 07.11.19 в 11:58