Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стефан Бакалов: Синтетичните наркотици изместват класическите

Да опазим сто деца от наркотика е хиляди пъти по-ценно от това да заловим 100 тона дрога. В това вярва Стефан Бакалов от митницата на Летище София, който вече 30 години е посветил на борбата срещу наркотрафика, а близо 20 от тях - на превенцията сред деца и ученици.
Не позволявайте да ви ползват за опитни мишки, да съсипват психиката ви, здравето ви и бъдещето ви. Да ви зомбират, да ви убиват или самоубиват. Това идва с т.нар. нови наркотици, стотиците „суперчисти“ появили се през последните години дизайнерски дроги, които, уви, стават все по-достъпни. Не унищожавайте живота си с дрога, каквато и да е. Бъдете силни и успяващи, не се предавайте. Точно с тези стряскащи изречения започват честите, много честите срещи на Стефан Бакалов с най-търсената от него аудитория - по-малки и по-големи ученици, тийнейджърите и тийнейджърите +, всичките прицел на производители и продавачи на дрога. Така беше и в Кърджали, където Стефан Бакалов и екипът му проведоха две срещи в препълнената зала на ОДК, по инициатива на Общинския съвет по наркотични вещества. По време на тези срещи кърджалийските ученици попиваха всяка дума на специалиста.
Вече 17-18 години се срещаме с деца и всеки път ми прави впечатление, че те са любознателни, задават много въпроси. Темата за наркотиците е болна тема, която вълнува децата. Това, което ние се стараем да направим, е да им поднесем информацията така, че наистина да разберат какви са опасностите. Не би трябвало децата да получават информация за наркотиците от улицата. Това коментира Стефан Бакалов за Радио Кърджали.
Според него децата не слушат много родители, учители и авторитети, но има и доста разумни деца. преди десет години беше наистина страшно. От една страна не искаха да слушат родителите, от друга страна не ги вълнуваше нищо. Последните няколко години - може би 3-4-5, има една тенденция, която според мен е положителна, че децата започват да се интересуват от проблема и сериозно, казва Бакалов. Имаме много откровени признания. В част от срещите дори се опитват да ни дадат информация за някои дилъри. Децата знаят много неща. Никога не използваме информацията, която споделят, срещу тях. но тя ни дава възможност да разберем какво се случва в училищата. защото има неща, които стават под повърхността и не са видими за възрастните хора и институциите. Това са процеси, които врят и кипят, казва Стефан Бакалов.
Динамиката в последните години е такава, че бизнесът с кокаин, хероин и синтетични наркотици нарасна в пъти. Като тенденция се налага експанзията на нови синтетични наркотици. Тя се движи сериозно с главоломна бързина. Наркотици като марихуана, хероин, кокаин в следващите пет години ще изостанат много сериозно, тъй като новите психоактивни субстанции покриват като палитра всички стари наркотици. Много по-евтини са, много по-достъпни, за съжаление. И могат да се произведат навсякъде, казва Стефан Бакалов.

Цялото интервю на Станислава Георгиева със  Стефан Бакалов може да чуете в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Цвета Караянчева

Караянчева: До края на месеца ще са ясни кандидатите за депутати на ГЕРБ

 “Тревожно е това, което наблюдаваме с хора, които изпълняват висши държавни длъжности и тяхното поведение е много неприятно. Очакваме компетентните органи да се произнесат.” Като динамична, интересна и тревожна определи ситуацията в страната в момента областният лидер на ГЕРБ Кърджали Цвета Караянчева. Според нея предсрочните парламентарни избори са..

публикувано на 11.04.24 в 15:33
Илхан Кючюк

Илхан Кючюк: След пожара в Солинген се видя усещането за липса на държавност

Лично аз и моито колеги бяхме на мястото на трагедията и видяхме, че не можем да разчитаме на държавата. Това коментира  след пожара в германския град Солинген, където загина четиричленно семейство от България,  Илхан Кючюк, евродепутат и съпредседател на партия "Алианс на либералите и демократите" в Европа.  „Българските..

публикувано на 09.04.24 в 12:49

Милко Багдасаров: Целта е да имаме народен представител от Кърджали

Г -н  Багдасаров, н ай - удачният вариант ли са   избори 2 в 1 или трябва да се  направят поотделно? Принципно въпрос на виждане  кое е по-подходящо в момента за хората. Подходът на президента, изборът да бъдат избори 2 в 1 това, което утре очакваме да излезе като негов указ за провеждането на тези избори, се основава на това..

публикувано на 08.04.24 в 21:53

Ресми Мурад: Имаме готовност да реагираме на всички политически процеси

На предстоящите 2 в 1 избори през юни каква избирателна активност  прогнозирате? Искам да кажа че избори 2 в 1 не е най-добрия вариант може би, защото темата за националните политики, политиките за Европейския съюз не е много удачно в една кампания да бъдат коментирани или агитирани. Но след като нещата в политически план в..

публикувано на 08.04.24 в 21:43

Салам с вкус "от нашето детство", хляб замесен с квас и родопски мед ще има на Фестивала в Момчилград

Фестивал "Вкусът на традициите" събира за първи път производители на чисти храни в Момчилград Колко ястия могат да бъдат направени от патешко яйце и защо хлябът, замесен с квас и потопен в родопски мед има невероятен вкус. Това ще разберат посетителите на Фестивала на местните производители, организиран община Момчилград. Проявата е..

публикувано на 08.04.24 в 14:58
Проф. Тодор Галунов

Проф. Галунов: Изборите „2 в 1“ и вот с хартия и машина са най-лошият вариант

Предложеният състав на кабинет от кандидата за служебен премиер Димитър Главчев е по-скоро близък до парламентарното правителство, независимо, че при съставянето му не се отразява точното разположение на партиите в парламента. Когато има консултации и когато кабинетът е одобрен от парламента, той губи своя истински дух на служебен кабинет. Това..

публикувано на 05.04.24 в 15:58

Снимка на журналист от Кърджали става поздравителна картичка за Рамазан Байрам в Доха, Катар

Снимка на журналиста Георги Кулов от информационния сайт "Кърджали бг вести" ще бъде изложена във фоайето на българското посолство в Доха, Катар, и ще бъде използвана за поздравителна картичка по случай мюсюлманския празник Рамазан Байрам. Фотографията е запечатала двама духовници от Кърджали - православния свещеник отец Петър и бившия районен..

публикувано на 05.04.24 в 12:57