Проф. д-р Тодор Черкезов: Кожата трябва да се закаляваКожата, като изпълняващ бариерна функция орган, се повлиява пряко от различни фактори от околната среда. Смяната на сезоните неминуемо оказва изразено в различна степен влияние върху кожната покривка. По този начин редуването на топлите и студените месеци повлиява и някои кожни заболявания – съответно с обостряне и/или подобряване на симптомите.

Спадът на дневните температури изисква малко по-специални грижи по отношение на кожата и откритие части на тялото, заяви проф. д-р Тодор Черкезов, директор на МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ – Кърджали.

През зимата освен студения фактор имаме и други фактори, като висока влажност и ветрове, което се отразява неблагоприятно върху кожата. Най-добрия начин за защита на ръцете примерно е носенето на ръкавици, особено при хора при които циркулацията не е много добра. За кожата на лицето се изисква малко по-специално внимание, понеже слънцето дори и през зимата продължава да представлява фактор с неблагоприятно въздействие. Необходимо е ползването предимно на подхранващи кремове вечер, а през деня малко по-мазни като текстура кремове или така наречените бариерни кремове.

Зимните месеци се свързват и с т. нар. студова или зимна алергия. Но от медицинска гледна точка състоянието представлява студова уртикария. При хората, които са свръхчувствителни към студа, при излагане на по-ниски температури се появяват обриви, сърбеж и зачервявания по откритите части на тялото. Като цяло там, където кожата има контакт с въпросния дразнител – например студени предмети. Характерно е, че неприятните симптоми се появяват не веднага, когато сме на студено, а след няколкоминутно затопляне.

През зимния сезон проблемите продължават да съпътстват хората, като алергии и алергични състояния. Студовита алергия започва със зачервяване на кожата с тенденция към леко посиняване, преминавайки към петна или обриви приличащи на кръвоизливни петна и синини. Те са предизвикани изцяло от студовия фактор. Важно е по възрастни хора да са носно, че крайните им трябва да бъдат топли и протектирани, заяви Черкезов.

Симптомите обикновено отшумяват бързо, но е препоръчително при появата им да се потърси специалист, който да установи дали това наистина е студова алергия и ако да - да се назначи адекватно лечение. Малките деца и младите жени преобладават сред пациентите със студова алергия. А как именно младите майки да защитят своята кожата и тази на децата си, чуйте в интервюто на Ангел Шенков с проф д-р. Тодор Черкезов в звуковия файл.


Вижте още

Кърджали отбелязва 106 години от масовото заселване на еврейски семейства в града

16 ноември е международния ден на толерантността. В неговото навечерие тази година Кърджали отбелязва 106 години от масовото заселване на еврейски семейства в града и 76 години от спасяването на българските евреи от Холокоста. Кърджалийци пазят жив споменът за съгражданите евреи. Той се предава от поколение на поколение. Възрастните жители на..

публикувано на 13.11.19 в 10:47

"ДА!" За донорството в Кърджали

Все по-малка е цифрата на българи склонни да дарят органите си или тези на свой близък, изпаднал в мозъчна смърт. Това е причината здравното министерство да започне информационна кампания „Да! За живот“ , с която ще бъдат насърчавани донорството и трансплантацията. Близо 1200 български граждани, нуждаещи се от трансплантация, живеят с..

публикувано на 13.11.19 в 06:58

В Енчец отбелязват празник на мекицата

В двора на детската градина "Снежанка" в село Енчец на 12 ноември (вторник) ще отбележат празник на мекицата.  Организатор е директорът на детското заведение Поля Стайкова с подкрепата на община Кърджали.  Празникът се чества за четвърта поредна година. Датата 12 ноември не е избрана случайно, на тази дата преди 34 години е открита детската..

публикувано на 11.11.19 в 09:00

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Здравейте, Вие сте с мен, Радка Петкова и най-цветното и вкусно предаване на радио Кърджали . Това е епизодът от 10 ноември, 2019 г. За него съм ви подготвила букет от теми, които ще отговорят и на по-изисканите вкусове. Първо, точно днес, в деня на революционните промени заедно с Весела Фламбурари ще се впуснем в защита на лошите герои от..

публикувано на 10.11.19 в 18:27
101 каба гайди и приятели

„Гайда до гайда“ – 15 години „101 каба гайди“

За тези 15 години много работа положи състава. Много бяха единни, бяха организирани, за да може да стигнем до тези 15 години. 5 годни не са много, но не са и малко. Радвам се, че това което показахме на сцената и тук (Смолян) и  в София, хората го приеха от сърце и бяха удовлетворени. Няма по-радостно от това хората да харесват това..

публикувано на 09.11.19 в 17:24

"Родопско настроение" подготвя нови песни с Биляна Арсова и Йордан Топалов

Солистът на оркестър „Родопско настроение“ представя песента "Кажи, речи, думай Дамено", която тази седмица участва в седмичната класация на фолклорното предаване „Полет над Родопите“. Родопската песен ще се състезава с "Мома си хоро водеше" в изпълнение на Николета Ганчева и орк. "Тракийско настроение" и "Легна ми мале на сърце" в..

публикувано на 09.11.19 в 16:36

"След първото кафе" на 7 ноември

Ето за какво ще си говорим днес, 7 ноември в сутрешния блок "След първото кафе" на Радио Кърджали, който започва веднага след новините в 9.00 ч. и продължава чак со 12.00 ч.:   - Утре, 8 ноември, предстои първото заседание на общинския съвет в Кърджали. Цветелин Гавазов от групата на ГЕРБ ще бъде за първи път в местния парламент. Какви са му..

публикувано на 07.11.19 в 06:56