Проф. д-р Велизар Гочев : Образованието е нужно на човек, за да има критичен погледОбразованието е единен целенасочен процес на обучение и придобиване на съвкупни знания, умения, ценности, социални убеждения и навици. В широкия си смисъл то е процес на формиране на ума, характера и физическите способности на дадена личност, а също така и предаване на знанията, натрупани с поколения.

Според статистика обаче само около 60% от студентите в България завършват своето висше образование и получават бакалавърска степен, вдъхновени от истории на самоуки предприемачи, които не са губили време в университета и въпреки това са завладели света. Въпреки, че според някои в днешния забързан свят образованието не винаги гарантира успех, тези така наречени самообучили се предприемачи не са представителна извадка на основната част от обществото, което се реализира в резултат именно на един продължителен процес на обучение, заяви проф. д-р Велизар Гочев, зам.-директор по учебната част на филиал  - Кърджали на Пловдивски университет „Паисий Хилендарски". Това, че 40% от студентите не завършват в никакъв случай не може да бъде притеснителен факт. Даже напротив. Би било притеснително ако 100% от студентите завършваха, допълни той.

В повечето западни страни привилегията да се учи в университет струва много пари и в крайна сметка завършилите са принудени да търсят високо платена работа, за да изплатят студентските си заеми. В България обаче таксите във ВУЗ-овете не са високи, така че тук не може да говорим за високи административни семестриални такси играещи ролята на предпоставка за прекъсване на обучението. Важно е тук да отбележа, че обществото не трябва да приема университета като Бюро по труда. На мен не ми допада ВУЗ-овете да бъдат държани отговорни за това какво се случва със  студентите след завършването им, каза Гочев.

По думите му, примерът е изключително важен в днешно време. Успехът на хора без сертификат или документ, който да осигурява знанието им в никакъв случай не бива да бъде демотивация за младите хора да учат. Въпреки, че до 20 години се очаква осезателна промяна в търсените от пазара професии, университетите винаги ще дават на желаещите умения или поне базови умения за по нататъшно развитие. Категорично образованието е нужно на човек за да има критичен поглед и да избере сферата в която иска да се развие, заключи Гочев.

Чуйте целия репортаж в звуковия файл.
Вижте още

Кърджали отбелязва 106 години от масовото заселване на еврейски семейства в града

16 ноември е международния ден на толерантността. В неговото навечерие тази година Кърджали отбелязва 106 години от масовото заселване на еврейски семейства в града и 76 години от спасяването на българските евреи от Холокоста. Кърджалийци пазят жив споменът за съгражданите евреи. Той се предава от поколение на поколение. Възрастните жители на..

публикувано на 13.11.19 в 10:47

"ДА!" За донорството в Кърджали

Все по-малка е цифрата на българи склонни да дарят органите си или тези на свой близък, изпаднал в мозъчна смърт. Това е причината здравното министерство да започне информационна кампания „Да! За живот“ , с която ще бъдат насърчавани донорството и трансплантацията. Близо 1200 български граждани, нуждаещи се от трансплантация, живеят с..

публикувано на 13.11.19 в 06:58

В Енчец отбелязват празник на мекицата

В двора на детската градина "Снежанка" в село Енчец на 12 ноември (вторник) ще отбележат празник на мекицата.  Организатор е директорът на детското заведение Поля Стайкова с подкрепата на община Кърджали.  Празникът се чества за четвърта поредна година. Датата 12 ноември не е избрана случайно, на тази дата преди 34 години е открита детската..

публикувано на 11.11.19 в 09:00

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Здравейте, Вие сте с мен, Радка Петкова и най-цветното и вкусно предаване на радио Кърджали . Това е епизодът от 10 ноември, 2019 г. За него съм ви подготвила букет от теми, които ще отговорят и на по-изисканите вкусове. Първо, точно днес, в деня на революционните промени заедно с Весела Фламбурари ще се впуснем в защита на лошите герои от..

публикувано на 10.11.19 в 18:27
101 каба гайди и приятели

„Гайда до гайда“ – 15 години „101 каба гайди“

За тези 15 години много работа положи състава. Много бяха единни, бяха организирани, за да може да стигнем до тези 15 години. 5 годни не са много, но не са и малко. Радвам се, че това което показахме на сцената и тук (Смолян) и  в София, хората го приеха от сърце и бяха удовлетворени. Няма по-радостно от това хората да харесват това..

публикувано на 09.11.19 в 17:24

"Родопско настроение" подготвя нови песни с Биляна Арсова и Йордан Топалов

Солистът на оркестър „Родопско настроение“ представя песента "Кажи, речи, думай Дамено", която тази седмица участва в седмичната класация на фолклорното предаване „Полет над Родопите“. Родопската песен ще се състезава с "Мома си хоро водеше" в изпълнение на Николета Ганчева и орк. "Тракийско настроение" и "Легна ми мале на сърце" в..

публикувано на 09.11.19 в 16:36

"След първото кафе" на 7 ноември

Ето за какво ще си говорим днес, 7 ноември в сутрешния блок "След първото кафе" на Радио Кърджали, който започва веднага след новините в 9.00 ч. и продължава чак со 12.00 ч.:   - Утре, 8 ноември, предстои първото заседание на общинския съвет в Кърджали. Цветелин Гавазов от групата на ГЕРБ ще бъде за първи път в местния парламент. Какви са му..

публикувано на 07.11.19 в 06:56