Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мишо Кадиев: Клубовете за народни хора се завръщат към автентичния танцов фолклор

Клубовете за народни хора се завръщат към автентичния танцов фолклор. Тази тенденция получи потвърждение и след шестия фестивал на любителските клубове "Перпера 2019", който се проведе преди дни в Кърджали. Празникът на хорото събра 19 състава от цяла Южна България - Стара Загора, Раднево, Димитровград, Хасково, Минерални бани, Харманли, Симеоновград, Чепинци, Рибница, Войкова лъка, Кърджали, Момчилград, Джебел, Кирково и Бенковски. 

Преобладаващо автентични хора се показаха на фестивала, което е хубаво, тъй като клубовете са любителски и с тази цел са създадени - да пресъздават автентичния фолклор, каза за Радио Кърджали хореографът Мишо Кадиев, който ръководи клубове в Хасково, Димитровград и Минерални бани. Изненада ме това, че съвсем чисти неща се представиха на фестивала. Хареса ми, че нямаше, ние на жаргон ги наричаме хора от "купонджийска етнографска област". Това са такива лоши образци, които се създадоха в България, за съжаление, и по интернет се разпространяват. И хора, при които липсва хореографско образование, те са доста, може би 60-70 процента от клубовете се ръководят от не-хореографи, и тези хора, които нямат познание за нашия фолклор, търсейки изцяло репертоара си от интернет, попадат на такива образци - недобри, които не са фолклор. Аз бих ги нарекъл чалга, коментира Мишо Кадиев.

Според него всеки ръководител на клуб, танцов състав или група към читалище трябва да е отговорен, когато подбира репертоара на състава и поставя народни танци или хора. Защото танцът не е само танц, трябва да имаме понятие и от музика, етнографски области, народни обичаи. Със сигурност има нужда да се стъпи на сериозна база за изучаването на българските народни хора, но това е бавен процес. Хубавото е, че той вече е в ход, смята Мишо Кадиев и дава примери със семинарите, които се правят в България за преподаване на хора, с курсовете за ръководители на клубове, които се организират във висши учебни заведения, както и с целите, които си поставя Асоциацията на хореографите в България, на която и той е член.

Една от големите цели е завръщане към корените, към автентичното. Голяма цел е и да извоюваме правото на час по български хора и танци в училище, а не да бъде час по физическо възпитание. И в тези часове да преподават хореографи. Искаме да имаме задруга на хореографите, която да въведе контрол и ред в бранша, без значение дали става въпрос за български фолклор, модерен балет или друго танцово изкуство, разказва Мишо Кадиев.

И друга голяма цел си поставя Асоциацията на хореографите в България - да създаде фонд от български хора и танци, стари образци, който ще бъде достъпен за всеки. Така ще се предотврати търсенето и поставянето на недоказани образци от Интернет.


Цялото интервю на Станислава Георгиева с Мишо Кадиев може да чуете в прикачения звуков файл.  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
 Десислава Лазарова

"Градски приказки" снима филм за кукерите от Ивайловград

Къде летуват кукерите? В търсене на отговор на този въпрос Десислава Лазарова и Ева Димитрова от ютуб канала "Градски приказки" започват да снимат филм за кукерите от Ивайловград.  Двете дами тръгват по следите на кукерите от Ивайловград още от януари, по време на празника Сурва в Перник.  Идеята е на Десислава и е стара, отпреди 5-6 години, но..

обновено на 27.03.24 в 21:03
д-р Диана Вълчева

Д-р Вълчева: Туберкулозата е лечима, но профилактиката ѝ е изключително важна

Леко увеличение в заболеваемостта от туберкулоза сочат данните за първите три месеца на тази година в сравнение със същия период на миналата. От януари досега новорегистрираните с това заболяване са 8 души, като четиримата са от едно семейство. Сред тях са 17-годишна майка и едногодишното ѝ бебе. В началото на миналата година новите случаи са били..

публикувано на 27.03.24 в 15:14
Офицери и войници от Втора българска армия в превзетата Одринска крепост

Навършват се 111 години от Одринската епопея, почитаме българските бойци и тракийските бежанци

На 26 март се отбелязват 111 години от битката при Одрин, щурма на българската армия и падането на смятаната за непревземаема Одринска крепост. Едновременно с това честваме и Деня на Тракия. На тази дата си спомняме за героизма на българските воини, загинали през Балканските войни (1912-1913 г.), както и за страданията на хилядите тракийски..

публикувано на 26.03.24 в 18:26
Димитър Неделчев

Димитър Неделчев: Бивши кукери няма

Бивши кукери няма, това ти е в кръвта. Запалиш ли се един път и няма отказване, категоричен е Димитър Неделчев. Той е кукер и син на основателя на кукерската групо в кв. "Лъджа" в Ивайловград Иван Неделчев. Тя е създадена през 1980 г., тогава е и първото ѝ участие на фестивала в Перник. Там иваловградчани печелят наградата на журито за автентично..

публикувано на 26.03.24 в 16:23
Красимир Премянов

България чества подвига на тракийци

Денят на Тракия ще бъде отбелязан в цялата страна на 26 март с поклонение пред паметниците, свързани със съдбата на тракийци, включително и паметниците на Кап. Петко Войвода, като патрон на нашата организация, каза пред Радио Кърджали Красимир Премянов, председател на Съюза на тракийските дружества в България. Навсякъде тракийските дружества са..

публикувано на 26.03.24 в 08:55
Владимир Колев

Владимир Колев: Българските деца са сред най-добрите по английски език

Българските деца са сред най-добрите в изучаването на английски език. Това сочат наблюденията на директора на Асоциацията на Кеймбридж училищата в България Владимир Колев. Организацията съществува от 16 години. В момента в нея има 178 активни членове – средни и частни училища, както и езикови центрове от цялата страна. „Членуват всички училища,..

публикувано на 22.03.24 в 17:14
Неделино

Регионалният съвет за развитие решава за спа, туристически и фестивален център в Неделино

Повече за концепцията за интегрирани териториални инвестиции от област Смолян и то в частта, касаеща община Неделино можем да чуем в интервюто на Радка Петкова с кмета на Неделино Боян Кехайов.

публикувано на 20.03.24 в 14:27