Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Димитър Ермов: Електронното здравеопазване не е истинската реформа

Кметът на общината, арх. Анастас Карчев, връчва знак „Почетен гражданин на Свиленград” на д-р Димитър Ермов
Снимка: Сайт на Община Свиленград


Електронните направления за хоспитализиране не облекчават процеса, а напротив -  натоварват лекарите и им отнемат от времето за преките медицински дейности. Това мнение изказа в ефира на Радио Кърджали директорът на Многопрофилната болница за активно лечение - Свиленград д-р Димитър Ермов. Според него дигитализацията на системата „изяжда“ времето за лечение, а здравният туризъм край границата е мит.

Електронното здравеопазване, което в момента се въвежда, с нищо не подобрява диагностицирането и лечението на пациентите“ коментира той. По думите му с въвеждането на електронното здравеопазване административната тежест за медицинския персонал, в частност на лекаря, става огромна. По-рано техническите, немедицински дейности при прием на пациент, са се извършвали от технически специалисти, т.нар. „кодировчици“, които са улеснявали процеса, пренасяйки информацията от хартия на електронен носител. Сега за тази работа се губи ценно медицинско време. „На всички лекари са извадени електронни подписи и всяка визитация, всеки декурс, който отбелязваме се потвърждава с електронен подпис, всяка консултация от лекар от друго отделение – също", обясни ръководителят. Увеличава се и финансовото натоварване на лечебното заведение със закупуването на електронни подписи на всички лекари, а също и на компютри.

Според д-р Ермов няма механизъм, по който лекари и болници, които не са в обхвата на Националния рамков договор да бъдат задължени да въведат и спазват изискванията на електронното здравеопазване. „Ние, като общинска болница, единствена на територията на четири общини, се изправяме пред въпроса за пациенти, които търсят директно помощ в лечебното заведение в почивен ден, когато общопрактикуващите лекари не работят и няма как да получат електронно направление. Тези пациенти не следва да бъдат приемани, а да бъдат насочвани от лечебното заведение към Спешна помощ, което само по себе си звучи абсурдно. Ние нямаме разкрити кабинети по Спешна помощ, тъй като Законът казва, че те могат да се разкриват само в областните болници“, не спести критика директорът.

Той посочи още, че до момента разяснения и указания за дейностите по електронното здравеопазване медиците са получили само от фирмата, разработчик на софтуера, а не от здравното министерство. Няма нормативна база за прилагане на дигитализацията в системата.

Въвеждането на електронното здравеопазване не е истинската реформа в здравеопазването“, категоричен е д-р Ермов.

Поради близостта на границата, инцидентно болницата приема за лечение и граждани на други държави, но категорично не може да се говори за „здравен туризъм“. Единствено гърци идват да ползват стоматологични услуги, които са им много по-евтини у нас.

Както навсякъде в страната, в МБАЛ Свиленград също има затруднения с кадровото обезпечаване – няма наплив от млади лекари и медицински специалисти. „Имаме сестри и лекари, които са в напреднала възраст и пенсионерки, които работят. Може би след два-три години ще се изправим и ние пред тоя проблем да няма среден медицински персонал“, каза директорът.

Ние си вършим работата, ние работим медицина, а здравеопазването е политика. Тя се прави от политическите субекти, които управляват“, каза в заключение д-р Димитър Ермов.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Георги Георгиев: Хората разбраха, че ПП-ДБ са същите като ГЕРБ и ДПС

Предстоящите избори за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители за Народно събрание, насрочени на 9 юни 2024 г., ще бъдат по-различни, защото хората са разбрали, че ПП-ДБ са същите като ГЕРБ и ДПС. Това каза депутатът и областен координатор за Кърджали и Хасково от ПП „Възраждане“ Георги Георгиев...

публикувано на 17.04.24 в 15:25

В Момчилград направиха първите номинации за кандидат-депутати на ДПС

Започнаха разширените заседания на ДПС по общини, на които се правят номинации за кандидати за народни представители за листата на Движението в 9-ти Многомандатен район Кърджали за извънредните парламентарни избори на 9 юни. След Момчилград, където заседаваха във вторник, 16 април, днес (сряда, 17 април) се събират партийният актив,..

публикувано на 17.04.24 в 11:57

Родопчани се завръщат към традиционния поминък в региона - тютюна

Наблюдава се  завръщане на родопчани към традиционния поминък в региона  - тютюна. Заради повишения интерес към тютюнопроизводството и трудния набор на документи за регистрация , в две  писма от НАТ  настояват пред Министерството на земеделието и храните за удължаване на срока за вписване  на тютюнопроизводителите в регистъра . През..

публикувано на 16.04.24 в 11:33
Цвета Караянчева

Караянчева: До края на месеца ще са ясни кандидатите за депутати на ГЕРБ

 “Тревожно е това, което наблюдаваме с хора, които изпълняват висши държавни длъжности и тяхното поведение е много неприятно. Очакваме компетентните органи да се произнесат.” Като динамична, интересна и тревожна определи ситуацията в страната в момента областният лидер на ГЕРБ Кърджали Цвета Караянчева. Според нея предсрочните парламентарни избори са..

публикувано на 11.04.24 в 15:33
Илхан Кючюк

Илхан Кючюк: След пожара в Солинген се видя усещането за липса на държавност

Лично аз и моито колеги бяхме на мястото на трагедията и видяхме, че не можем да разчитаме на държавата. Това коментира  след пожара в германския град Солинген, където загина четиричленно семейство от България,  Илхан Кючюк, евродепутат и съпредседател на партия "Алианс на либералите и демократите" в Европа.  „Българските..

публикувано на 09.04.24 в 12:49

Милко Багдасаров: Целта е да имаме народен представител от Кърджали

Г -н  Багдасаров, н ай - удачният вариант ли са   избори 2 в 1 или трябва да се  направят поотделно? Принципно въпрос на виждане  кое е по-подходящо в момента за хората. Подходът на президента, изборът да бъдат избори 2 в 1 това, което утре очакваме да излезе като негов указ за провеждането на тези избори, се основава на това..

публикувано на 08.04.24 в 21:53

Ресми Мурад: Имаме готовност да реагираме на всички политически процеси

На предстоящите 2 в 1 избори през юни каква избирателна активност  прогнозирате? Искам да кажа че избори 2 в 1 не е най-добрия вариант може би, защото темата за националните политики, политиките за Европейския съюз не е много удачно в една кампания да бъдат коментирани или агитирани. Но след като нещата в политически план в..

публикувано на 08.04.24 в 21:43