Златина Узунова: Постоянно съм на път и все за да прославям родопската песен

Хамид Имамски: Изгубиш ли автентичното на фолклора, той бавно умира

4
Снимка: Божидар Чолаков БНР - КърджалиЗапочваме по традиция с класацията за народна песен на седмицата. Тази седмица трябваше да избирате между трите песни: 
"Невестино хоро" в изпълнение на Айшенур, "Момне ле, мари, хубава" в изпълнение на Борис Генов и "Да ма бе майчо карала в изпълнение на Ивалина Хаджиева. Вие избрахте за песен на седмицата - "Момне ле, мари, хубава".
 Ръководителката на танцов клуб "Росица" - Росица Стоицова разказва за фолклорния  танцов фестивал "Хоро при извора" във Велинград. Организатори на седмия танцов фестивала са танцов клуб "Росица" с подкрепата на община Велинград. Фестивала се провежда под надслов - Вода се лее, прелива, хоро се вие, извива...
По традиция фестивалът се провежда в рамките на Велинградски празници на културата и е част от тях. Това е един повод за танцовите клубове отново да се срещнат с приятели или да намерят нови такива в СПА столицата на Балканите. Във фестивала ще участват танцови групи от София, Хасково, Асеновград, Пловдив, Велинград, Гоце Делчев, Плевен, Кюстендил и други.
По случай Деня на Велинград, който се чества традиционно в първата събота на месец юли гражданско сдружение „За теснолинейката” организира за втора поредна година празнично пътуване до западно родопския град. Председателя на сдружението Кристиан Ваклинов, разказва, че това се е превърнало в традиция. Туристите решили да посетят Велинград с теснолинейката да бъдат посрещнати на перона на гарата с пита и мед, и кръшно българско хоро. За тази и други предстоящи инициативи на сдружението може да чуете в прикрепения файл.  
На фолклорния конкурсен фестивал "С песните на Георги Чилингиров" в Полковник Серафимово се явиха над 50 състава и 50 индивидуални изпълнители в рамките на 2 дни. Сред групите бяха и ученици на златния глас на Родопите - Златина Узунова.
Работата с учениците я зарежда позитивно, дава и надежда, че родопската песен няма да бъде забравена и винаги ще се пее. Родопската певица почти всеки ден има участия дали тя самата или с нейните групи на които преподава пеене. 
Самата Златина казва, нямам спирка. Няма събота, няма неделя. Постоянно съм на път. И все за да прославям родопската песен. От Полковник Серафимово отново потеглям на път към нашите сънародници в Гърция, разказва с усмивка Узунова. Повече може да чуете в прикачения файл. 
Любовта към фолклора те кара да оставиш собствената работа и да тръгнеш по цялата страна, там където в момента се провеждат народни събори. Това се случва в живота на 17-годишния гайдар Николай Лявов и изпълнителя на народни песни Хамид Имамски. Хамид е записал от прабаба си повече от 500 песни, на повечето от които има и мелодията. Според него "изгубиш ли автентичното на фолклора, той бавно умира". Хамид Имамски припомня думите на своя дядо Хасан Минков: " Истински, автентично изпятата родопска песен е все едно да извадиш сърцето на родопчанина и да го кладеш на масата, врит (всики) да го гльодат (гледат), защото всяка песен е нещо преживяно...!" 
Чуйте всичко това в прикачения файл. 

Предложенията за народна песен на седмицата са:
  • "Коньо, коньо" - изп. Филип Синапов 
  • "Мари Петранке" - изп.Донко Марков и Петя Панева
  • "Айда, айда" - изп. Никола Тодоров
Гласуването е до следващата събота (14.07.2018), тук в сайта на Радио Кърджали


Галерия