Вяра и живот

„Вяра и живот” е седмично магазинно предаване на Радио „Кърджали” за християнството и исляма, които традиционно се изповядват от хората в Източните Родопи. В различните издания се търсят както корените на тази вяра, така и нейното отражение в настоящето – като начин на живот и като наследена култура. За това спомагат и отделните рубрики на предаването - „Стълб на вярата”, „Дела на вярата”, „Единство в различието” и „Памет за древна Ахрида”. Естествено, сред събеседниците в предаването са не само представители на двете изповедания от района, но и от цялата страна, което позволява християнството и ислямът да бъдат представени в тяхното многообразие у нас.

Всяка неделя неизменна рубрика на предаването е „Неделната проповед”, в която свещеник Боян Саръев от църквата „Успение Богородично” в кърджалийския квартал „Гледка“ ни предлага размисли върху конкретния евангелски текст, който се чете на неделната литургия.

С другата ни постоянна рубрика „Религиозен календар” Ви предлагаме информация в аванс за религиозните празници, които предстоят през настъпващата седмица.

Екипът на „Вяра и живот” – авторът и водещ Горан Благоев, редакторът Валентина Апостолова и музикалният редактор Ангел Чавдаров – ви очакват всяка неделя в ефира на Радио „Кърджали” на честота 90 мегахерца след новините в 9.00 сутринта."Вяра и живот" ви среща тази неделя с двама творци, вдъхновени от вярата в Бог

Милосърдието, което не познава религиозни различия. "Вяра и живот" ви среща тази неделя с с двама творци, вдъхновени от вярата в Бог!  На 9 декември, денят в който Православната църква чества празникът Зачатие Анино с писателят Теодора Димова..

публикувано на 08.12.18 в 14:12

Тази неделя "Вяра и живот" търси отговор на въпроса защо почитаме иконите

На 2 декември във "Вяра и живот" очаквайте разговор за почитта към светите икони. Със свещеник Ангел Ангелов от столичния храм "Св. София" разговаряме по повод предстоящия празник на св. Йоан Дамаскин - големият богослов на църквата..

публикувано на 30.11.18 в 18:17

"Вяра и живот" представя християнския отговор на агресията

В изданието на "Вяра и живот" тази неделя в две различни теми търсим отговор на един и същи въпрос - как чрез християнската вяра можем да спрем агресията около нас. Най-напред ще чуете разговор с пастор Теодор Опренов от "Християнската мотористка..

публикувано на 16.11.18 в 10:47

В неделя, 4 ноември, очаквайте във "Вяра и живот"

В този брой на "Вяра и живот", дни след Деня на народните будители, ви срещаме с един съвременен будител. Това е писателят Теодора Димова, а поводът е най-новата й книга - сборникът с християнски есета "Зове овцете си по име". Какво се крие зад това..

публикувано на 01.11.18 в 15:24

В неделя, 27 октомври, очаквайте във "Вяра и живот"

В навечерието на Хелоуин във "Вяра и живот" търсим отговор на въпроси като: Защо злото е по-привлекателно от доброто; Защо в наши дни християнството все по-трудно предлага алтернатива на зловещите маски; Защо тази пошла традиция настъпва успешно в училища и..

публикувано на 27.10.18 в 13:50
Катедралният храм

"Вяра и живот" излъчва на живо от Болград

За първи път предаване на Радио Кърджали излъчва честванията по случай 180-тата годишнина от изграждането на катедралния храм "Свето Преображение Господне" в Болград, Украйна. В изданието на "Вяра и живот" тази неделя очаквайте разговор на живо от Болград..

публикувано на 28.09.18 в 16:31

В неделя, 7 юли, очаквайте във "Вяра и живот"

На 7 юли специален събеседник на "Вяра и живот" е доц. Клара Тонева. Поводът е нейната книга "Секуларната религиозност", с която се опитва даде отговор на много въпроси, вълнуващи съвременните хора. А те са: Защо изпитваме самотност и..

публикувано на 06.07.18 в 09:06
Свети Иван Рилски църква Перник

Тази неделя, 1 юли 2018 г., очаквайте във "Вяра и живот"

На 1 юли във "Вяра и живот" ще ви разкажем кое историческо събитие поставя началото на празника, който се чества от Българската църква на този ден - връщането на мощите на св. Йоан Рилски чудотворец от Търново в Рилския манастир. Ще научите защо то..

публикувано на 29.06.18 в 09:47

Вяра и живот

На 24 юни във "Вяра и живот" ще ви разкажем за двамата светци, които Църквата чества на на този ден. Най-напред ще се пренесем в евангелските времена за да станем свидели на историята около раждането на св. Йоан Кръстител и Предтеча. След това заедно с..

публикувано на 28.06.18 в 15:48

Тази неделя, 17.06.2018 г., във "Вяра и живот"

Тази неделя във "Вяра и живот" Ви предлагаме разговор за малко известните у нас Доростолски мъченици, чиято памет църквата чества всяка година на 17 юни. Необикновената история на тези ранно-християнски светци, просияли по нашите земи в района на..

публикувано на 15.06.18 в 18:40