Вяра и живот

„Вяра и живот” е седмично магазинно предаване на Радио „Кърджали” за християнството и исляма, които традиционно се изповядват от хората в Източните Родопи. В различните издания се търсят както корените на тази вяра, така и нейното отражение в настоящето – като начин на живот и като наследена култура. За това спомагат и отделните рубрики на предаването - „Стълб на вярата”, „Дела на вярата”, „Единство в различието” и „Памет за древна Ахрида”. Естествено, сред събеседниците в предаването са не само представители на двете изповедания от района, но и от цялата страна, което позволява християнството и ислямът да бъдат представени в тяхното многообразие у нас.

Всяка неделя неизменна рубрика на предаването е „Неделната проповед”, в която свещеник Боян Саръев от църквата „Успение Богородично” в кърджалийския квартал „Гледка“ ни предлага размисли върху конкретния евангелски текст, който се чете на неделната литургия.

С другата ни постоянна рубрика „Религиозен календар” Ви предлагаме информация в аванс за религиозните празници, които предстоят през настъпващата седмица.

Екипът на „Вяра и живот” – авторът и водещ Горан Благоев, редакторът Валентина Апостолова и музикалният редактор Ангел Чавдаров – ви очакват всяка неделя в ефира на Радио „Кърджали” на честота 90 мегахерца след новините в 9.00 сутринта.Доц. Димо Чешмеджиев: Почитта към светите братя Кирил и Методий е донесена у нас от техните ученици

Няколко дни след 14 февруари, когато църквата чества успението на св. Кирил Славянобългарски, "Вяра и живот" посвети предаването на личността му и на почитта към него. Поводът е 1150 г. от успението на първопросветителя. Според доц. Димо Чешмеджиев..

публикувано на 18.02.19 в 10:49

Свещеник Ангелов: Изконното най-човешко чувство е да обичаме

В навечерието на 14 февруари, който у нас се свързва с Деня на влюбените, предаването "Вяра и живот" предложи християнската гледна точка към любовта. Разговорът по темата е със свещеник Ангел Ангелов от столичния храм "Св.София". От него разбираме..

публикувано на 11.02.19 в 11:10

"Вяра и живот" започва нова инициатива

В този брой на предаването стартираме една нова инициатива - всяка първа неделя от месеца ще ви срещаме с творби от съвременната българска християнска поезия, както и с техните автори. За първото издание на тази инициатива ще чуете стихове от Вениамин..

публикувано на 01.02.19 в 13:43
Архимандрит Дионисий.

В неделя "Вяра и живот" предлага среща с автентичните носители на вярата

В деня, когато православната църква възпоменава в пренасянето на мощите на св. Йоан Златоуст в Константинопол, акцент в предаването ще бъде неговата невероятна личност, почитана като един от стълбовете на християнството. От разговора с..

публикувано на 25.01.19 в 15:20

Памет за св. Евтимий Търновски и разходка из иконната сбирка на историческия музей в Кърджали

     На 20 януари, денят в който Българската църква чества паметта на последния български патриарх от средновековието - св. Евтимий Търновски - фокусът на нашето внимание, естествено, ще бъде неговата личност . С проф. Милияна Каймакамова ,..

публикувано на 20.01.19 в 07:10

Защо има монашество в християнството? - отговорите в този бой на "Вяра и живот"

В навечерието на седмицата, в която православната ни църква чества както основоположникът на монашеството - преподобни Антоний Велики, така и трима много заслужили монаси и отшелници, български светци, решихме да посветим предаването на този..

публикувано на 13.01.19 в 07:35

"Вяра и живот" търси смисъла на Богоявление

Първата ни среща във "Вяра и живот" за 2019 г.  е на Богоявление!   На големия християнски празник ще разговаряме със столичния свещеник Александър Лашков. От него ще научим за дълбокия смисъл на евангелското събитие, станало при река Йордан, за..

публикувано на 05.01.19 в 17:02

"Вяра и живот" ви среща тази неделя с двама творци, вдъхновени от вярата в Бог

Милосърдието, което не познава религиозни различия. "Вяра и живот" ви среща тази неделя с с двама творци, вдъхновени от вярата в Бог!  На 9 декември, денят в който Православната църква чества празникът Зачатие Анино с писателят Теодора Димова..

публикувано на 08.12.18 в 14:12

Тази неделя "Вяра и живот" търси отговор на въпроса защо почитаме иконите

На 2 декември във "Вяра и живот" очаквайте разговор за почитта към светите икони. Със свещеник Ангел Ангелов от столичния храм "Св. София" разговаряме по повод предстоящия празник на св. Йоан Дамаскин - големият богослов на църквата..

публикувано на 30.11.18 в 18:17

"Вяра и живот" представя християнския отговор на агресията

В изданието на "Вяра и живот" тази неделя в две различни теми търсим отговор на един и същи въпрос - как чрез християнската вяра можем да спрем агресията около нас. Най-напред ще чуете разговор с пастор Теодор Опренов от "Християнската мотористка..

публикувано на 16.11.18 в 10:47