Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Алфа рисърч": Около 2% преднина за Фандъкова в София

Оспорвана надпревара за кметския пост в София с лек аванс за сегашния кмет Йорданка Фандъкова (36,3 на сто сред твърдо решилите да гласуват ) пред Мая Манолова (34,6 процента сред твърдо решилите да гласуват), показват данни от изследване на "Алфа рисърч", направено сред 801 пълнолетни граждани на столицата от 3 до 7 октомври и цитирано от БТА.

ГЕРБ има солидна преднина при листите за общински съветници

ГЕРБ има сериозна преднина във вота за общински листи - 32,1 на сто сред твърдо решилите да гласуват, пред БСП - 21,4 процента, но недостатъчна за мнозинство в бъдещия Общински съвет.

Има затвърждаване на силните позиции на Демократична България, постигнати на европейските избори - 15,5 на сто вот за общинска листа и 10.7 процента за нейния кандидат за кмет Борислав Игнатов.

Очаква се по-висока избирателна активност

Заявената избирателна активност е 45,3 на сто. Тя е вече с около 4 пункта по-висока от тази през 2015 г. и по всяка вероятност ще запази, а вероятно и надвиши тази стойност, поради по-високата мобилизация на избирателите, провокирана от силните кандидатури и реалното състезание между тях, коментират от агенцията.

При балотаж ключов фактор са избирателите на "Демократична България"

Според социлозите плюсът за Йорданка Фандъкова е, че успява да удържи избирателите на ГЕРБ в тази сложна конфигурация, а плюсът за Мая Манолова е, че успява да разшири традиционния БСП вот с близо 10 на сто. В тази ситуация при балотаж ключов ще е ценностният избор на симпатизантите на Демократична България, които ще определят в голяма степен пътят към и на София, смятат от "Алфа рисърч".

Кандидатът на т.нар. градска десница, арх. Борислав Игнатов, събира към момента 10,7 процента вот сред твърдо решилите да гласуват. Поради по-слабата си начална популярност спрямо останалите той има потенциал за ръст, поне до нивата на листата (15,5 на сто).

Останалите кандидати

Евроизборите показаха електоралната ефективност на Ангел Джамбазки и залагайки отново на него, ВМРО отбелязва двоен пробив - увеличава резултата си за общинската листа (6,1 на сто) и постига четвърта позиция за кметската надпревара (6,9 процента вот за Ангел Джамбазки).

Кандидатът на иначе активното гражданското сдружение "Спаси София" Борис Бонев търпи, от една страна, конкуренцията на големите партии, а от друга, на далеч по-разпознаваемия опонент, състезаващ се в неговата група, тази на "независимите претенденти". В резултат, той остава на пета позиция с добрия за този профил кандидати резултат от 4,8 процента.

Останалите 15 участници събират сумарно малко под 7 на сто от вота на твърдо решилите да отидат до урните. Вотът за партийните листи сочи водещи позиции за ГЕРБ, на 10 процентна дистанция от БСП (32,1 на сто : 21,4 процента). На трета позиция е "Демократична България"(15,5 на сто). Имайки предвид наблюдаваната и на Евроизборите склонност техните избиратели да се мобилизират в последните дни преди вота, може да се очаква допълнителен ръст на тази формация. ВМРО с 6,1 на сто е следващият сигурен участник в бъдещия Столичен общински съвет.

Фрагментиран общински съвет

Макар и на още ранен етап от кампанията, има сериозни основания да се предполага, че бъдещият 61-членен СОС ще бъде почти толкова фрагментиран, колкото и настоящият, смятат социолозите. През 2015 г. в сегашния състав влизат представители на 9 листи. В бъдещия могат да се очакват между 7 и 9 листи, без ясно мнозинство, което отсега вещае трудни времена за столичния кмет и изпитания за политическите стратегии и управленски ангажименти на подкрепящите го политическите сили, коментират от "Алфа рисърч".

-----
Настоящото изследване е проведено в периода 3 - 7 октомври 2019г. от "Алфа Рисърч", публикува се на сайта на агенцията и се реализира със собствени средства. Изследването е проведено сред 801 пълнолетни граждани от гр.София с право на глас в местните избори. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю по домовете на анкетираните лица. "Алфа Рисърч" носи отговорност за данните и интерпретацията, публикувани на нейния сайт, но не и за избирателно или манипулативно използване на тези данни.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Повторно броене на бюлетините от местния вот в още 108 секции в Плевен

Административният съд в Плевен назначи повторно броене на бюлетините в още 108 секции. Това стана по искане на местната коалиция "Ние, гражданите".  До момента за втори път допълнително са били проверени резултатите в 60 секции. Какво показва броенето до момента поясни Николай Маринов: "Наши бюлетини прибавени към друга партия. Не ни..

публикувано на 19.11.19 в 20:14
Мая Манолова

Мая Манолова внася жалба за касиране на изборите

Жалбата на Мая Манолова срещу изборните резултати в столицата ще бъде внесена днес в Общинската избирателна комисия, съобщиха от инициативния комитет, издигнал кандидатурата й. В жалбата са посочени доказателства за груби нарушения на изборните правила на местните избори за кмет в София. Мая Манолова ще направи изявление пред..

обновено на 11.11.19 в 09:16

Глобиха 1000 лева член на секционна комисия, заснел вота си с мобилен телефон

Общинската избирателна комисия в Дупница наложи глоба от 1000 лева на член на секционна комисия при балотажа миналата неделя, заснела вота си с мобилен телефон. Сигналът подали застъпници на една от партиите. Председателят на общинската избирателна комисия Мария Чомакова поясни: "Тя е член на СИК, която е заснела вота ви...

публикувано на 10.11.19 в 16:18

БСП иска касиране и на изборите за кмет в Горна Оряховица

В Горна Оряховица БСП внесе жалба, с която настоява за касиране и на изборите за кмет на общината. Местната коалиция „БСП за България, АБВ, Движение 21” обжалва в съда и изборите за общински съветници. Жалбата е депозирана в Общинската избирателна комисия, която трябва да я придвижи в тридневен срок до Административния съд във Велико..

публикувано на 10.11.19 в 15:57
Десислава Тодорова положи днес клетва като кмет на Борован за 3-ти мандат.

Протест в Борован срещу новоизбрания кмет

Със скандирания „Оставка“ десетки жители на община Борован протестираха пред сградата на местната управа в селото, където новоизбраният кмет Десислава Тодорова положи клетва. С десет гласа тя спечели  балотажа срещу Иван Костовски от ГЕРБ. Тодорова беше издигната от местна коалиция на седем партии. Това е третият ѝ мандат начело на община Бор о..

публикувано на 08.11.19 в 19:36