Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП обжалва избора на районен кмет за “Искър“ в столицата

Избраният за кмет на района отрече да е купувал гласове

| обновено на 11.11.19 в 18:14
2
Кандидатът на БСП за кмет на район “Искър“ в столицата Борис Цветков
Снимка: БГНЕС

Кандидатът на БСП за кмет на район “Искър“ в столицата Борис Цветков внесе деловодството на Министерски съвет и МВР декларация и видео записи, с които настоява премиерът Бойко Борисов да се разграничи от спечелилия изборите районен кмет на ГЕРБ Ивайло Цеков.

В официална декларация социалистите заявяват, че разполагат с видеозаписи от деня на балотажа 3 ноември, на които ясно се виждат действията и сътрудничеството между Цеков и редица известни на органите на реда и на много граждани на района лица, за които публично в район “Искър“ се знае, че се занимават с купуване и продаване на гласове.

Борис Цветков призовава премиера:

“През целия изборен ден на няколко пъти различни групи на тумби по пет, по шест, по осем, организирани си контактуват, получават задачи. Мисля че Бойко Борисов има механизъм – политически и държавен – да оттегли, да се разграничи от такава практика. Ако той не го направи, това ще означава, че той и Фандъкова са поръчители на това действие, че те го закрилят“.

Социалистите се обръщат също към МВР, Специализираната прокуратура и другите компетентни органи с апел незабавно да изземат записите от камерите на обектите, да анализират всички други факти и данни и задълбочено да разследват сигналите за изборните нарушения.

Избраният за кмет на столичния район "Искър" Ивайло Цеков отрече да е купувал гласове, както твърди Борис Цветков от БСП София. На искането на левицата за повторно броене на бюлетините Цеков отговори:

"Ще окажа всякакво и пълно съдействие на всички компетентни органи по изнесените така твърдения. Не знам и аз как да го нарека, в ситуацията, в която пред дома ми, на 10 метра от дома ми, където ходя всеки ден, съм заснет да влизам или излизам от едно заведение и да говоря с хора. Ами, извинявам се, ама говоренето с хора, числя че е една от основните характеристики на един кмет, че и на един човек, който е в предизборна кампания. Означава ли, че в деня на изборите не трябва да говориш с някого?". 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия