На снимката: (отляво надясно) Петър Гюзелев, Веселин Кисьов, Кирил Маричков и Петър Цанков

Песни и стихове за лятото – 1 част

Еньовден Грее месечина още посред нощи-полунощи. И под всяка дълга стряха първите петли пропяха.   Ку-ку, кукуригу Бай, бай бабо ле.   Пее, плаче нощно пиле, търся аз омайно биле. Бродницата дългокоса тази нощ да омагьосам.   Бай, бай бабо ле...

публикувано на 24.06.17 в 09:25

„Тръгнал ми Еньо с кола за билки“ – народни песни за Еньовден

Според народните предания, произходът на лековитите билки е свързан с вечната битка между доброто и злото, между Господ и дявола. Легенда разказва, че когато Господ направил човека от кал, оставил го на слънце, за да изсъхне и решил да си почине...

публикувано на 24.06.17 в 07:25

Още два дни приемат песни за Фестивала за поп и рок музика

56 - 57 песни са постъпили до момента за  Фестивала за поп и рок музика в София, който се провежда за седма поредна година. Новите песни в стил поп и рок е необходимо да бъдат изпратени до неделя, като очакванията са в последните дни да има наплив..

публикувано на 23.06.17 в 16:17
Милка Митева

Четири десетилетия, посветени на младите музиканти

Днес от 18 ч. в залата на Националното музикално училище „Любомир Пипков“ ще бъде отбелязана една значима годишнина – Милка Митева, дългогодишен директор на училището, празнува четири десетилетия от началото на своята педагогическа дейност. Трима..

публикувано на 23.06.17 в 14:35

Светлин Русев и Амури Които свирят музика от Йожен Изаи в албум

В минутите за нов компактдиск в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" представяме албума „Сняг от минали години“ с участието на изключителния цигулар Светлин Русев. Изданието е особено интересно с това, че включва пиеси за цигулка и оркестър от..

обновено на 23.06.17 в 14:17

Френска романтика в албум с участието на цигуларя Светлин Русев

В рубриката "Нов компактдиск" на предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" беше представен албум, записан с участието на блестящия български цигулар Светлин Русев, с музика на композиторите от Северна Франция Едуард Лало и Албер Русел. Албумът..

публикувано на 23.06.17 в 13:44
Борис Христов

Оперната вечер на 24 юни е посветена на Борис Христов

Представяме ви редки, малко познати и неизвестни записи на Борис Христов: • Ще излъчим изцяло операта "Атила" от Верди, спектакъл в Ла Фениче, Венеция, 1968 година. В главните роли: Лоренцо Сакомини, Мария Парацини, Викола Мартинучи. Атила - Борис..

публикувано на 23.06.17 в 10:45
 Джон Скофийлд

Звукови хроники: Джон Скофийлд

Американският китарист Джон Скофийлд е един от най-добрите фюжън китаристи от средата на 80-те години на миналия век. Наред с друг голям китарист - Пат Матини, интересите и възможностите на Скофийлд покриват целия стилов периметър на китарата в джаза – от..

публикувано на 23.06.17 в 09:10
Саша Мякиля

Диригентът Саша Мякиля: Чувствам се много свързан с втората симфония на Сибелиус

Днес (22 юни) от 19.00 часа в столичната зала „България“ ще се състои последният симфоничен концерт на Софийската филхармония за сезон 2016/2017. В събитието, озаглавено „Духът на севера“, публиката ще има удоволствието да се наслади на Концерт за пиано и..

публикувано на 22.06.17 в 15:25
Лия Петрова

Лия Петрова - носителка на първа награда от престижния конкурс Карл Нилсен

Вълшебната цигулка на Лия Петрова Забележителен талант ...при нея талантът спира дъха... Лия Петрова напълно те оставя безсловесен не само заради техниката си, но и заради стилистичната чувствителност и музикалност. Това са само част от отзивите, които..

публикувано на 22.06.17 в 12:30

Проф. Венцеслав Николов: Очаквам по навик ръкопляскания след всеки написан текст

Много рядко разговорите в радиоефира са в състояние да обединят музиката, писменото слово, философията на вековете, включително и тази на свободните зидари. Не толкова често и в многообразието на живота се срещат личности като проф. Венцеслав Николов, който..

публикувано на 22.06.17 в 10:00
Вилиана Вълчева

На бис - диригентката Вилиана Вълчева

В това издание на предаването имаме удоволствието да се срещнем с една млада дама, която ще видим на диригентския пулт в зала 1 на НДК на 22 юни – Вилиана Вълчева. Тя ще ръководи спектаклите на „Селска чест“ от Маскани и „Палячи“ от Леонкавало в..

обновено на 21.06.17 в 23:29

"The Lefties" са една от групите на Радио парк феста

Групата "The Lefties" ще участват в първия уикенд на лятото - на 24-ти и 25-и юни в Радио парк феста, който организира Българското национално радио. На сцената на фестивала на Голямата поляна в Южния парк в София ще излязат едни от най-добрите български..

публикувано на 21.06.17 в 16:01

Мишколц – оперната столица на Унгария

Още с пристигането си на летището в Будапеща се почувствах като попаднала във вълшебна приказка. Докато се въртях и очаквах колата, която трябваше да ме отведе в Мишколц, чух италианска реч и видях група хора с калъфи със струнни инструменти. Колко..

публикувано на 21.06.17 в 15:37

Невероятната Криста Бел за първи път в България през ноември. С песните от новия си албум We Dissolve

Криста Бел , дългогодишната музикална партньорка на режисьора Дейвид Линч , е на европейско турне с песните от втория си пълнометражен албум We Dissolve , който излезе на 9 юни ( AWAL/Kobalt Music Recordings ). Софийската дата от турнето й е 17..

публикувано на 21.06.17 в 11:13

"Йелоуджакетс", Майкъл Франкс

Музика от една великолепна творческа комбинация: инструменталния квартет „Йелоуджакетс” и певеца Майкъл Франкс – това е основното съдържание на Джаз клуб днес. В четири от песните участва като гост-музикант и китаристът Стийв Кан (син на легендарния..

публикувано на 21.06.17 в 11:00

Руски музиканти свирят на непознати старинни инструменти в София тази вечер

Руски музиканти ще свирят на над 200 малко познати старинни инструменти довечера в София. Инструментите са направени от музикантите от Държавния академичен оркестър "Русские узоры". Оркестърът е изнесъл над 500 благотворителни концерта и е  вписан в..

публикувано на 21.06.17 в 10:52

Класация за български песни „7 в 11” - гласувайте!

Всеки вторник от 11 часа по програма „Христо Ботев” с Диляна Трачева и Здравко Петров Всяка седмица предлагаме девет песни (седем класирани и две нови), за които да се гласува. Може да изберете до 7 песни, преди да завършите своето гласуване. Всяка..

обновено на 21.06.17 в 10:29

Радио Варна със своя сцена на Празника на музиката

11 сцени и няколкостотин участници ще се включат в Празника на музиката на 21 юни във Варна. За първи път Радио Варна е със своя музикална сцена в тази световна инициатива. Тя ще бъде поставена пред сградата на Радио Варна на бул. Приморски 22 в Морската..

обновено на 21.06.17 в 08:15

Пламена Мангова представя "Великите клавирни концерти"

Световноизвестната пианистка Пламена Мангова е солист на концерта „Великите клавирни концерти” тази вечер на Античния театър .  Носителката на втора награда на престижния конкурс "Кралица Елизабет” се завръща в България, за да представи..

обновено на 21.06.17 в 05:47