Премиера на "Орфей и Евридика" на Античния театър в Пловдив

Премиера на музикално-танцовия спектакъл „Орфей и Евридика“ ще се състои тази вечер на Античния театър. В представлението ще звучат музика от древен Египет, Елада, български фолклорни мотиви, рок композиции и арии от операта „Орфей“ на Монтеверди.  Ще..

публикувано на 19.09.17 в 09:11

Ескалатор 18- 25 септември 2017

публикувано на 18.09.17 в 15:56
Джанго Бейтс като Сарджънт Пепър

50-годишнината от Сарджънт Пепър с Джанго Бейтс

Трето предаване от поредицата Съкровища за откриване в Деня на София и на десетия рожден ден на любимото Радио София. Зорба със саксофона на Фил Уудс, Римски-Корсаков и Равел с текстове и глас от Сесили Норби, Блуз за България с Брад Мелдау...

обновено на 18.09.17 в 10:27
Албена Данаилова

Българските концертмайстори: Албена Данаилова от Виенската филхармония

Албена Данаилова влезе в историята като първата жена, достигнала до поста на концертмайстор във Виенската филхармония през 2011 година - огромен пробив в преобладаващо мъжкия състав на този престижен оркестър. Родена в семейството на уважавани музиканти..

публикувано на 17.09.17 в 17:30
Ансамбъл „Маркиз” представя „Нюанси на любовта в музиката от епохата на Шекспир”.

Директно предаване от Международния фестивал „Варненско лято” - Старинна и барокова музика, 17 септември, 19 часа

Концерт на унгарския ансамбъл „Маркиз” в състав: Юдит Фелсеги (колоратурен сопран) Ласло Блашкович (контратенор) Марта Гал (клавесин) Каталин Калаи (блокфлейти) Пирошка Витариус (цигулка) Нора Калаи (виола да гамба) В програмата: Любовни теми в ранната..

публикувано на 17.09.17 в 08:30
Красимира Стоянова

Красимира Стоянова: Човек трябва да е готов да бъде ученик

В края на класа мисля че успяхме да заговорим на един общ език, казва оперната прима Красимира Стоянова за приключилия преди дни първи неин майсторски клас в България, организиран от фестивала на изкуствата "Аполония". Щастлива е, че единайсетте..

обновено на 16.09.17 в 15:25
Кристиян Бояджиев, Вили Кавалджиев и Александър Петров, 1992 г. (отляво надясно)

Игри и съдби

„Играчи, хазарт, игри и съдби“. Насочваме се към тази необяснима и притегателна сила, на която „играещият човек“ е подвластен, вероятно откакто свят светува. И оттогава таи надежда, че ще промени съдбата… Далтонистът Като момче захвърлих зад гърба си..

публикувано на 16.09.17 в 11:25
Сопраното Соня Йончева.

Соня Йончева в „Сибир” на Джордано

На 28 август се навършиха 150 години от рождението на Умберто Джордано - италианският оперен композитор, един от забележителните представители на веризма. В своите опери той умело съчетава ярка емоционалност, лекота и изящество; революционни песни,..

публикувано на 16.09.17 в 08:30
Веселина Маникова

Българските концертмайстори: Веселина Маникова от Севернохоландския оркестър - Грьонинген

Веселина Маникова е един от най-уважаваните български музиканти в Холандия.  Родена е през 1976 г. в Русе. Завършва музикалното училище в града в класа по цигулка на Анелия Попова, а после и Музикалната академия в София при проф. Гинка Гичкова.  В..

публикувано на 15.09.17 в 22:45

Стинг с "Разпилени ноти" за "Всичкото това време"

В очакване на  Стинг, Зоната за рок и джаз ви предлага един час с неговата музика, избрана от всички периоди на  кариерата му: от времето с Полис; от странните му албуми - единия, посветен на староанглийската музика и поезия, другия на коледа и зимата,..

публикувано на 15.09.17 в 17:05

Японски психеделичен рок с Acid Mothers Temple в афиша на „Аларма Пънк Джаз“

Аз съм нещо като радио тунер – казва в едно още непубликувано интервю за „Портал Култура“ японският авангардист и (съ)основател на легендарната психеделик-рок формация Acid Mothers Temple Макото Кавабата . И продължава – Звуците идват отнякъде (...)..

публикувано на 15.09.17 в 14:27

„Сибир”, опера в три действия от Умберто Джордано (съдържание)

Музика: Умберто Джордано Либрето: Луиджи Илика Премиера: 19 декември 1903 г., театър „Ла Скала”, Милано Място и време на действие: Русия, първата половина на 19 в. Действащи лица: Стефана, куртизанка (сопрано)   Василий, войник (тенор)   Княз..

публикувано на 15.09.17 в 14:00

Концерт под палката на маестро Максим Ешкенази

Тази събота, 16 -и септември, Фортисимо Фест "Музика под звездите" гостува в Пловдив в пълния си състав и блясък. Концертът е част от програмата на тринадесетото издание на културния фестивал "НОЩ" и ще се състои от 20 ч. на Античния театър при вход..

публикувано на 15.09.17 в 10:40
Веско Ешкенази - Музикант на годината 2010

Българските концертмайстори: Веско Ешкенази от Кралския Концертгебау оркестър - Амстердам

Веско Пантелеев-Ешкенази е роден в София, в семейство на музиканти. Когато е 11-годишен, още ученик в Националното музикално училище "Любомир Пипков", той е избран от маестро Влади Симеонов за концертмайстор на легендарната Филхармония "Пионер"...

публикувано на 14.09.17 в 22:22
Маргарита Щерева

Българските концертмайстори: Маргарита Щерева от Амазонската филхармония в Манаус, Бразилия

Маргарита Щерева е родена през 1971 г. в семейството на музиканти. Започва да свири на цигулка едва 3-годишна. Осиновява я цигулковият педагог Михаил Щерев и когато е на 5 години влиза в експерименталния клас в софийското музикално училище...

публикувано на 14.09.17 в 20:43

Минчо Минчев и тайнствената сила на музиката

На сцената трябва да дадеш най-доброто от себе си. Без значение дали публиката е от  петдесет слушатели или от пет хиляди -свириш оптимално, по възможно най-добрият начин. Това отбелязва професор Минчо Минчев. Като   първият цигулар, за когото..

публикувано на 14.09.17 в 19:18

Робот дирижира световноизвестния тенор Андреа Бочели

Световноизвестният тенор Андреа Бочели е магнит за почитателите на класическата музика по целия свят, но на концерта му в италианския град Пиза във вторник голямата звезда беше не Бочели, а роботът диригент ЮМи . Концертът в театър "Верди" беляза края..

публикувано на 14.09.17 в 18:08
Столина Добрева

Националното музикално училище посреща учебната година с нов директор

За първи път от 1992 година Националното музикално училище "Любомир Пипков" в София ще посрещне новата учебна година без легендарната си директорка Милка Митева. След обявения от Министерството на културата конкурс поста пое Столина Добрева - един от..

публикувано на 14.09.17 в 13:35
Камерен ансамбъл „Софийски солисти”.

Концерт от програмата на Международния фестивал „Дни на камерната музика” - директно предаване от Габрово, 15 септември, 19.00 часа

Свири Камерен ансамбъл „Софийски солисти” , диригент - Пламен Джуров. Солисти: Огнян Константинов (виола), Стоимен Пеев (цигулка), Йордан Димитров (цигулка). В програмата: Франц Шуберт - „Смъртта и момичето”; Михаил Пеков - Концерт за две цигулки;..

публикувано на 14.09.17 в 12:00

Студенти от Ниш се представят с камерна музика на „Виа Понтика”

Мина Маркович - сопран, Петар Бошкович - тенор, Милорад Стокин – баритон, и пианистката Йована Додич от Факултета за изкуства на Нишкия университет ще изнесат тази вечер от 20 ч. концерт камерна музика в Каменната зала в Двореца във Варна. Във..

публикувано на 14.09.17 в 10:14