Булевардът

Под дебели подметки и проза дреме есенно жълт тротоар, на разсъмване всичко е розово за петнайсет минути макар. Тоя автомобилен оркестър вдъхновен дирижира денят и цъфтят в суматохата кестени, прецъфтяват и пак цъфтят. Аз ги имам за съученици, тия честни..

публикувано на 09.09.17 в 10:25

Фортисимо фест - "Музика под звездите" се завръща

За седма година Фортисимо фест - "Музика под звездите" започва поредица от срещи с любителите на музиката. Тази година фестивалът иска да разкрие богатото музикално наследство на България. В програмата се включват Дони, който ще пее песни от..

публикувано на 09.09.17 в 10:23

Йълдъз Ибрахимова: Джазът ми помага да не мисля стереотипно

В понеделник в къщата-музей „Панчо Владигеров“ легендарната Йълдъз Ибрахимов започва предварително прослушване за майсторския си клас по джаз. Казва, че търси уникалното, характера, не обича имитациите. Спомня си ясно нейният собствен път в търсене на..

публикувано на 08.09.17 в 19:00
Сопраното Нина Стемме.

Директно от Лондон - Последната вечер от Променадните концерти на Би Би Си, 9 септември от 20 часа

В съботната вечер за втори път ще имате уникалната възможност да чуете по програма „Христо Ботев” на БНР на живо от Роял Албърт Хол най-тържественото и патриотично класическо музикално събитие за годината във Великобритания - прочутата Последна вечер,..

публикувано на 08.09.17 в 16:55

„Каста дива“ гостува на ХIII-те „Моцартови празници“ в Правец – втора част

Една от най-интересните ми срещи по време на 13-ото „късметлийско” издание на Международния музикален фестивал „Моцартови празници” в Правец беше с баритона Иво Йорданов. Бях очарована от неговата изява в следобедния камерен концерт-спектакъл..

обновено на 08.09.17 в 16:24
Росалия и Раул Фернандес от Mar de Musicas

Мултикултурни диалози в морето на музиките

Колкото и да си приличат, музикалните фестивали отразяват много от характера на мястото на провеждането си. Замислени като отваряне към другостта са фестивали от типа на  Мар де мусикас в Картахена и до известна степен джазовия в недалечния от там Сан..

публикувано на 08.09.17 в 11:19

"Тримонтиада" на Античния театър в Пловдив довечера

Международният музикален фестивал „Тримонтиада“ се открива тази вечер на Античния театър.  Форумът поднася три изключителни дебюта – концерт на пловдивски Младежки камерен оркестър „Франк Мартен Плейърс“, изпълнения на Виенския дамски камерен оркестър..

публикувано на 08.09.17 в 10:21
Габровски камерен оркестър

Пътеводител на фестивалния стопаджия - епизод 24 - Габрово

С фестивала „Дни на камерната музика”, който вече 41 години се провежда през септември в Габрово, започва новият концертен сезон в града. От 7 до15 септември меломаните ще се насладят на изкуството на великолепни изпълнители, на музика от разнообразен и..

публикувано на 08.09.17 в 08:30

Маги Алексиева-Мей и Тома Кордоли свирят на живо във Второ студио на БНР

След като участваха на Банско джаз фестивал заедно с акордеониста Фредерик Виал и барабаниста   Йоан Сера, Маги Алексиева-Мей и нейният партньор в живота и на сцената – басиста Тома Кордоли, гостуваха във Второ студио на БНР. Разказаха интересни неща за..

публикувано на 07.09.17 в 19:29

Орлин Анастасов представя новия фестивал „Дионисия“ на о-в Корфу

Предстои раждането на нов оперен фестивал – „Дионисия“ , създаден от фондацията, носеща името на световноизвестния български бас Орлин Анастасов . Фестивалът ще се проведе от 8-и до 13-и септември в главния град – Керкира, на   о-в Корфу в Гърция...

обновено на 07.09.17 в 16:49
„Джазаница“: Владко Кърпаров (саксофон), Димитър Льолев (саксофон), Борис Таслев (контрабас), Людмил Крумов (китара), Борислав Петров (барабани) и Антони Дончев (пиано) - гост.

Този разговор не е за музика

Музиката и нейното случване – това е основата, върху която заляга нашето „Време и половина“ този път. То разказва историята на музиканти, които обединяват различни стилове, за да създадат собствено звучене. Такива като необичайните джазмени от „Джазаница“ и..

публикувано на 07.09.17 в 16:05
Максим Ешкенази

Българска "Музика под звездите" пред Народния театър слушаме на 10 септември

Този месец Fortissimo Fest - "Музика под звездите" се завръща с два големи български концерта на открито в София и Пловдив.  Концертите са със звездното участие на Дони, Георги Андреев, Братя Зайранови, Михаела Маринова, Невена Пейкова и актьорите..

обновено на 07.09.17 в 14:31

„Кармен“ беше кулминацията на 72-рия Летен музикален фестивал в Брегенц

От 19-и юли до 20-и август в Брегенц се проведе 72-рият Летен музикален фестивал. Акцент и кулминация в програмата тази година беше оперната постановка "Кармен“ от Жорж Бизе, представена на ефектната открита сцена, изградена директно върху..

обновено на 07.09.17 в 13:39

„Надпяване” - фолклорната класация на програма „Христо Ботев”, месец септември 2017 година

В класацията „Надпяване“ всеки месец ви представяме различна музика. Стараем се да бъдем на вълните на новите фолклорни жанрове, но и да не забравяме традиционното звучене на любимата ни народна музика. В нашия ефир ще чуете да се надпяват не само..

обновено на 07.09.17 в 10:33

"Дни на камерната музика" до 15 септември в Габрово

В Габрово започва международният фестивал "Дни на камерната музика". 41-вото издание ще продължи до 15-и септември.  Традиционно за участие във фестивала пристигат признати в българското и световното изпълнителско изкуство музиканти, като ще се представят..

публикувано на 07.09.17 в 07:39

Проф. Евгени Клаймън, гост на поп-рок феста в Несебър

Миналата седмица се проведе 20-ото издание на поп-рок фестивала в Несебър. Той беше открит от младежки биг бенд от Йерусалим. Бояна Андреева разговаря с диригента и педагог проф. Евгени Клаймън. Роден е в Одеса, а от 26 години живее и работи в..

публикувано на 05.09.17 в 17:07
Държавна опера Русе

Френска филмова музика ще звучи в Русе

„Френска филмова музика” ще представи в свой концерт русенската държавна опера днес от 19 часа. Диригентът Юрий Илинов е подбрал популярни мелодии от обичани филми като “Шербургските чадъри”, “Любовна история”, “Мулен руж”, “Фантомас”,“Полицаите от Сен..

публикувано на 05.09.17 в 09:39
Пласидо Доминго (маркиз Поза) и Красимира Стоянова (Елизабет Валоа) в постановката на Виенската държавна опера.

С връчване на награда и оперета ще бъдат закрити Бургаските музикални празници

Оперетна премиера ще  види публиката  в Летния театър тази вечер в рамките на  Бургаските музикални празници. Спектакълът "Виенска кръв" показа нравите на виенчани и професионализма на артистите от бургаската опера, под режисурата на Марио Николов: Това е..

публикувано на 05.09.17 в 09:16

Есенният сезон на „Аларма Пънк Джаз“ започва с швейцарското инди-джаз дуо 2henning

Новият (изключително наситен) сезон на радиофестивала „Аларма Пънк Джаз“ започва на 11 септември, понеделник, от 21.00 ч. в знаковото Първо студио на Националното радио с швейцарското експериментално инди-джаз / импро-поп дуо 2henning . 2henning са..

публикувано на 04.09.17 в 17:00
Фил Уудс и Йорданис Цомидис

Фил Уудс и Йорданис Цомидис - бозуки в джаз пиеси

Слънчев джаз+ през септември изравя скрити съкровища. В първите три предавания ще звучат първите записи на бозуки в джаз пиеси - албумът е на саксофониста Фил Уудс и Йорданис Цомидис, нюйоркски майстор на гръцката лютня от средата на 50-те до смъртта..

обновено на 04.09.17 в 11:51