Жан-Батист Люли (вляво) и Патрик Мора

Слънчева музика

В музикалното ни странстване между седемнайстото столетие и днес е съвсем възможно да се случват и чудеса: в необичаен час слънцето милостиво изгрява и с очите си ще стопля до полунощ нашата среща. Прекрасният глас на Джанет Бейкър (Janet Abbott Baker) и..

публикувано на 16.04.18 в 14:30
Митко Щерев

Митко Щерев представя "Усмивката" на "Диана Експрес"

Нов албум и голям концерт промотира в предаването „Нощен Хоризонт“ композиторът Митко Щерев. На 19-и април в София групата „Диана Експрес“ ще представи диска „Усмивката“. Заглавието е по едноименната песен на „Трамвай номер 5“, написана от Щерев...

публикувано на 16.04.18 в 12:05

Имена от бъдещето на конкурса "Млади виртуози"

Международният конкурс „Млади виртуози - 2018” беше открит на 15 април с концерт на Софийската филхармония, диригент Найден Тодоров. Солистка в програмата беше София Мехоношина. Младата кларинетистка току-що е навършила 14 години, а вече е носителка на..

публикувано на 16.04.18 в 11:40
Феликс Касаверде - с китарата на втори план, във Второ студио на БНР

Жюли Фройнд и Феликс Касаверде, плюс концерта на Теодосий Спасов и Трилок Гурту

Третият априлски Слънчев джаз+ започва с документален запис от преди четвърт век, когато във Второ студио ни гостуваха перуанските музиканти Жюли Фройнд и Феликс Касаверде. Следват бразилките "Куартето ем Си" , а финалът е с първата част от..

обновено на 16.04.18 в 10:28

Програма на Еврокласик ноктюрно от 16 до 22 април 2018 година

16 април Свири Националният симфоничен оркестър на Ирландия с диригент Джозеп Понс 3.00 часа - Хоакин Турина (1882-1949), „Фантастични танци“, опус 22 3.16 часа - Едуард Лало (1823-1892), „Испанска симфония“ в ре минор опус 21 за цигулка и оркестър...

публикувано на 15.04.18 в 09:10

В Ямбол започват традиционните музикални празници "Златната Диана"

В Ямбол днес започват традиционните музикални празници „Златната Диана”. Те ще започнат с камерния ансамбъл „Дианополис” с диригент Костантин Илиевски. За откриването на „Златната Диана“ днес в 11,30 часа в залата на Безистена е подготвен..

публикувано на 15.04.18 в 08:46

Звукови хроники „Митологични образи”: Венера и Адонис

Адонис е един от любимите на прекрасната богиня Афродита, символ на красота, закрилница на любовта, на мореплаването, на горите. Според мита, синът й, Купидон, я поразил със стрелата си и първото лице, което видяла, било на прекрасния Адонис. Ревнивият й..

публикувано на 15.04.18 в 08:30
Васил Найденов, Волен Николаев, Кристиян Бояджиев и Марина Димитрова, 1982 г. (отляво надясно)

Среща с деня

„Ето, свършва този ден. И пианото притихва там, някъде над мен. Лека нощ, лека нощ, лека нощ.     И потъва тихо в сън моят град, склонил сега глава, и нашепва вятър вън: лека нощ, лека нощ, лека нощ,     Някъде там далеч просветва сякаш пак, като светлинка..

публикувано на 15.04.18 в 08:30

Веси Бонева: Аз съм търсач и тепърва ще откривам таланти в себе си

Отскоро започнах да импровизирам с четката, казва певицата Веси Бонева и допълва: На шега нарекох това свое занимание "цветотерапия", което за мен е отделяне от реалността, от проблемите, от стреса, от цялото това тичане. Реших малко да спра, да..

публикувано на 21.04.18 в 16:15
Пласидо Доминго и Соня Йончева в сцена от операта

Соня Йончева в директно излъчване на „Луиза Милер” на Верди от Метрополитън опера, Ню Йорк

Либретото на операта е от Салваторе Камарано по пиесата на Фридрих Шилер „Коварство и любов”. Верди харесал темата на новелата „Обсадата на Флоренция” от Франческо Доменико Гераци, но тя била отхвърлена от театъра в Неапол. Според биографите на композитора..

публикувано на 14.04.18 в 08:30

Днес се простихме с големия композитор Тончо Русев

Днес се простихме с големия композитор Тончо Русев, който ни напусна на 10 април, дни преди 86-ия си рожден ден. За родения в Бургас талантлив музикант и автор на едни от най-красивите български популярни песни животът до самия му край беше..

обновено на 13.04.18 в 17:36
проф. Стефан Драгостинов

Композиторът Стефан Драгостинов: Нямам време за губене

Известният наш композитор проф. Стефан Драгостинов навърши 70 години. Дали юбилеят го кара да прави равносметка за изминатия творчески път? Композиторът спокойно и с усмивка казва, че си дава сметка за времето че е малко, и че творецът трябва много..

публикувано на 22.04.18 в 10:15

„Луиза Милер”, опера в три действия от Джузепе Верди (съдържание)

Либрето: Салваторе Камарано по пиесата на Фридрих Шилер „Коварство и любов“ Премиера : 8 декември 1849 г. в „Театро Сан Карло“ в Неапол Действащи лица: • Милер – стар войник (баритон) • Луиза – негова дъщеря (сопрано) • Граф фон Валтер (бас) • Рудолфо..

публикувано на 13.04.18 в 12:35
Светлин Русев

Виртуозният Светлин Русев и Симфоничният оркестър на БНР в концерт, вдъхновен от циганската музика

Колоритни цигански ритми, блестящи музиканти и романтични образи ще завладеят сцената на зала „България“ на 21 април, събота, от 19.30 ч. Симфоничният оркестър на БНР и виртуозният цигулар Светлин Русев под диригентската палка на Марк Кадин ще..

публикувано на 13.04.18 в 11:08
Георги Корназов

Звукови хроники: Георги Корназов

Класическото образование, получено в музикалното училище в София, е основата, върху която Георги Корназов се изгражда през годините като джаз инструменталист. Като композитор, той обича да вплита често и елементи от родния фолклор. Георги Корназов започва..

публикувано на 13.04.18 в 09:00

Операта в Байройт отваря отново врати след 6 години

След продължила шест години усърдна дейност по обновяването й, Маркграфската опера в Байройт, Германия, отново ще отвори врати с изпълнение на същото произведение на оперното изкуство, което звучало на откриването й преди 270 години, предаде ДПА. След..

публикувано на 13.04.18 в 02:09
Марин Големинов

Български съкровища: Концерт за цигулка от Марин Големинов

В зрелия си творчески период, през 1968/1969 г. композиторът Марин Големинов създава своя Концерт за цигулка и оркестър. По същото време се появяват и други негови важни за българската музикална сцена произведения като операта "Зографът Захарий", три..

публикувано на 12.04.18 в 16:33

Фестивалът за съвременна клавирна музика ppIANISSIMO за ХХІ път

„Всяка година програмата нараства, все повече концерти и уъркшопове, идеята е всеки път да се опитваме да надскачаме себе си. Ако по някакъв начин сме се утвърдили в някаква посока, да опитаме нещо рисковано следващата година”, Илия Граматиков, артистичен..

публикувано на 12.04.18 в 15:36
Радостина Николаева в ролята на Манон Леско от едноименна опера на Джакомо Пучини

За любовта към музиката и театъра с Радостина Николаева

Професионалният път на Радостина Николаева започва от родния ѝ град Русе с ролята на Елвира в „Дон Жуан” на Моцарт. Тогава тя е студентка в трети курс в Музикалната академия. Пет години след дебюта си се явява на конкурс в Софийската опера, но този път за..

публикувано на 12.04.18 в 15:15
Братята Панчо и Любен Владигерови (вляво на снимката) и синът на Панчо Владирегов - Александър (вдясно на снимката)

Вечната българска класика: Фамилия Владигерови

Панчо Владигеров беше първият голям български композитор, който направи световна кариера и изведе името на музикална България извън пределите на Отечеството. Синът – Александър Владигеров – беше не само голям композитор, автор на първия за нашата част на..

публикувано на 12.04.18 в 10:50