Сцена от операта

Роберто Аланя и Дженифър Раули в героичната комедия „Сирано дьо Бержерак“ на Франко Алфано – запис от сезона на Метрополитън опера

В съботната вечер (11 ноември) предлагаме на меломаните едно от прочутите съботни матинета на Метрополитън опера – Ню Йорк . Премиерата на „Сирано дьо Бержерак“ от Франко Алфано с либрето на Анри Каин по едноименната пиеса на Едмон Ростан е била на 2 май..

публикувано на 10.11.17 в 16:10
Валентин Ганев и Иван Пенчев

Кварто квартет и Валентин Ганев - за "История на войника" 4 години по-късно!

Ще ви разкажем за поредния проект на Кварто квартет - една (подновена) история за творба на Игор Стравински , написана преди 100 години , през турбулентната 1917-а,   иновативната (и днес) идея да се изпълнява на... гара. Именно тази творба  -..

публикувано на 10.11.17 в 15:32

Милчо Левиев идва за юбилея си в Пловдив

Опера Пловдив се включва в честването на 80-годишния юбилей на Милчо Левиев с представянето на игрално-биографичния филм SILENT MOVIE за живота на маестрото от детската му възраст до наши дни. Оркестърът на Опера Пловдив заедно с джаз комбо ще..

обновено на 10.11.17 в 15:00

„Сирано дьо Бержерак“ – героична комедия в четири действия от Франко Алфано по пиесата на Едмон Ростан

Музика: Франко Алфано Либрето: Анри Каин Първо изпълнение: Рим, 22 януари 1936 Действието се развива през XVII век във Франция Първо действие Всичко започва в театъра, където има премиера. Красивият млад Кристиан се опитва да зърне прекрасната Роксана..

публикувано на 10.11.17 в 14:15
Влатко Стефановски и Биг бенда на БНР в Първо студио.

Грандиозен концерт на Биг бенда на БНР със солист Влатко Стефановски

Снощи огромна опашка от почитатели на Биг бенда се проточи, за да присъстват на концерта в Първо студио на БНР. „Цветове и звуци от есента“ бяха нарекли тази среща музикантите. Антони Дончев поведе и публика и изпълнители в едно феерично пътуване между..

публикувано на 10.11.17 в 13:05

Прея - в Радио София с нова песен и фестивални впечатления от Айндховен

Британското трио отново успяват да придадат съвременно звучене на инструменти, познати от класически концерти. Този път на помощ им се притичва американката Джулия Майкълс,започнала кариера в музиката като текстописец, а с тези дни – в ролята и на..

публикувано на 10.11.17 в 11:29

Максим Ешкенази представя сезон 2017/2018 на „Фортисимо Фамилия“

Детската музикална образователна програма "Фортисимо Фамилия" стартира своя нов, пети сезон на 12-и ноември /неделя/ от 11.30 ч. в зала "България" . В продължение на 7 месеца "Фортисимо Фамилия" ще представи в зала "България" 7 класически концерта..

обновено на 10.11.17 в 09:17

Два юбилея в един концерт на хор "Детска китка" в Пловдив

70 години от създаването си и 50 години творческа дейност на дългогодишния си главен диригент проф. Златина Делирадева ще чества хор "Детска китка" - един от най-дълголетните и успешни младежки хорови състави у нас.  Празничният концерт е на 11 ноември от..

публикувано на 09.11.17 в 19:02

Спечелете юбилейния двоен албум на Стефан Еленков

На 10-и ноември /петък/ от 18.30 ч. в Мраморната зала на Руския културно-информационен център ще бъде представено ново издание на българския музикален пазар – юбилеен двоен диск, посветен на 80-годишнината от рождението и 20-годишнината от смъртта..

обновено на 09.11.17 в 18:10
Надя Кръстева

Мецосопраното Надя Кръстева за любимата си роля на Кармен

Концентрирането върху Кармен и изобщо върху главните герои - това е най-ценното в новия прочит на акад. Пламен Карталов, режисьор на спектакъла по едноименната опера на Бизе , казва оперната прима Надя Кръстева . Тя е основната изпълнителка на..

публикувано на 09.11.17 в 17:52
Найден Тодоров

Когато частният сектор заработи без държавните артисти и музиканти, тогава да се хвали

Разговорът ни с Найден Тодоров по време на нашето пътуващо "Радиокафе", което се беше настанило в зала "България", някак естествено започна от мястото, на което се намираме, и по-точно за комплекса, какъвто е бил някога при построяването си - модерен и..

публикувано на 09.11.17 в 14:08
Проф. Петко Радев

Кларинетистът проф. Петко Радев остана поразително скромен и естествен независимо от славата, която го споходи

<iframe width="850" height="478" src="https://www.youtube.com/embed/iRh-4wC-MFc" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> В студио „Музика“ излъчваме предаване в памет на големия български музикант – кларинетиста Петко Радев. Името му е..

обновено на 09.11.17 в 13:38

Вечната българска класика – симфонични творби от Любомир Пипков

Когато Пипков създава героичната опера „Момчил“ (1948 г.), той има в творческия си актив шедьоври като „Янините девет братя“, Клавирно трио, Клавирен квартет, Първа симфония... Операта е сред вдъхновяващите романтични платна в българската музика, а..

публикувано на 09.11.17 в 13:10

Предизвикателството "Музикален хакатон" - този уикенд в Музикалната академия

На 11-12 Ноември в Националната музикална академия ще се проведе за втори път в България най-предизвикателното технологично състезание "Музикален хакатон" за всички иноватори, които обичат музиката и технологиите, за които експериментите с нови идеи са..

публикувано на 09.11.17 в 12:09

Рут Колева излиза с гост-музиканти в 2-часов спектакъл в Зала "България"

Рут Колева ще съберe на една сцена музикантите Иво Папазов – Ибряма, Орлин Павлов, Стефан Вълдобрев, рапърът Жлъч и музиканти от Софийската филхармония за своя дългоочакван музикален спектакъл в зала "България" на 16 ноември. След по-малко от две..

обновено на 09.11.17 в 10:54
Джетро Тъл

Джетро Тъл

Някои от вас, които не си спомнят за групата „Джетро Тъл“, или пък не са слушали песните й, вероятно ще си кажат „какво пък толкова, поредната британска рок банда“. До някаква степен може би, биха били прави, ако не беше специфичната флейта в ръцете на..

публикувано на 09.11.17 в 09:15

Милчо Левиев за играта в музиката, свободата и магията

През декември легендарният наш музикант Милчо Левиев навършва 80. Голям екип положи своите творчески усилия за създаването на игрално-документалния филм SILENT MOVIE , посветен на неговия живот и творчество. Премиерата е на 10 ноември в..

публикувано на 09.11.17 в 08:41

Артис - новият столичен фестивал за класическа музика

Първото издание на Международния музикален фестивал "Артис" започна на 21 октомври и ще продължи до 19 ноември. Той се провежда под патронажа на Столична община, а афишът му включва шест концерта. Артистичен директор на фестивала е Ваня Пешева,..

публикувано на 08.11.17 в 20:54
Проф. Димитър Момчилов (вдясно) и проф. Атанас Карафезлиев

Тромбонов празник в чест на проф. Димитър Момчилов

В разкошен празник на тромбоновото изкуство се превърна юбилейният концерт в чест на проф. Димитър Момчилов - доайена сред тромбонистите в България. Публиката, изпълнила залата на Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" се убеди, че във..

публикувано на 08.11.17 в 20:05

„Любимите ви български оперетни артисти на ХХ век“: Мими Балканска

Предаването за музикално-сценични изкуства „Каста дива“ започва всеки нов сезон с национална анкета „Любимите ви…“ в сайта на БНР bnr.bg През годините научихме с интерес, че любимата оперета на българската публика е "Царицата на..

обновено на 08.11.17 в 17:41