Срещи, гласове, съдби – Михаил Лефтеров

На 29 юни се навършиха 110 години от рождението на диригента Михаил Лефтеров – един от строителите на българската музикална култура, започнал творческия си път още преди Втората световна война и продължил с ярки концерти и много успешни оперни постановки..

публикувано на 09.07.17 в 16:05
Виктория Василенко

Виктория Василенко спечели голямата награда на фестивала "Клавирните четвъртъци" в Женева

Les Jeudis du Piano ("Клавирните четвъртъци") в Женева е концертен цикъл, който има за цел да подпомага новоизгряващи звезди на световната сцена в началото на тяхната кариера. На 23 март 2017 година за рецитал в Palais de l'Athénée беше поканена..

публикувано на 09.07.17 в 12:09
Любка Биаджони и

Българският оркестър "София Симфоникс" гостува на престижния музикален фестивал "Тиролски празници"

Българският оркестър "София Симфоникс" и неговата диригентка Любка Биаджони гостуват на престижния музикален фестивал "Тиролски празници" в австрийския град Ерл.  Техният концерт започва в 11 часа местно време, а в програмата е включено българско..

публикувано на 09.07.17 в 08:35

Между стиловете от различни брегове

Вторият юлски брой на предаването продължава темата за мостовете между стиловете от различни брегове. Джаз-идиомът е водещ в няколко танга. Освен триото с име на танго - Малена и по-скоро близките им до оригинала Volver и Vuelvo al Sur , слушаме..

публикувано на 09.07.17 в 11:05

Коне на свобода

Кафяви и млади три коня пасат, захвърлил юздата – почива денят. И моята диря почива край тях, в тревата извира зеленият цвят. Земята ме вдига със топлата гръд, в прегръдката мигом замира денят. Достигам небето със кротка ръка. Тече и ми свети добрата река...

публикувано на 08.07.17 в 13:10

С мюзикъла „Чикаго” продължава Opera Open

С мюзикъла „Чикаго” продължава Opera Open. Той ще се играе на сцената на Античния театър на 8 юли. Оригиналът е създаден през 1975 година от американския хореограф и режисьор Боб Фос (филмите „Кабаре” и „Ах, този джаз”). Опера Пловдив откупи..

обновено на 08.07.17 в 12:27
Клавирен квартет „Ет Арсис“ – Германия

„Варненско лято“: Концерт на клавирен квартет „Ет Арсис“ от Германия - 9 юли, от 19 часа

Директно от Градската художествена галерия във Варна – концерт от програмата на Международния фестивал „Варненско лято“ с участието на Клавирен квартет „Ет Арсис“ – Германия: Солисти: Христина Танева (пиано) Велислава Танева (цигулка) Айнис Касперавичус..

публикувано на 08.07.17 в 09:05
Проф. Борислава Танева приема наградата за активна творческа дейност в анкетата

Детското клавирно творчество на проф. Борислава Танева с награда от конкурса "Едвард Григ" 2017

Именитата наша пианистка и клавирен педагог проф. Борислава Танева получи втора награда от журито на Международния конкурс за композиция "Едвард Григ" в Осло, Норвегия. Двадесетото издание на състезанието се проведе между 10 и 18 юни, а тази година..

публикувано на 07.07.17 в 20:45

14 песни на финала на Фестивала за поп и рок музика - София 2017

14 песни са допуснати до финала на Фестивала за поп и рок музика - София 2017, съобщи пред Радио София директорът на фестивала Пейо Пеев . Селекционната комисия гласува анонимно за авторите, без да знае заглавията на песните. Тази година шест песни..

публикувано на 07.07.17 в 17:41

Японски електронен авангардизъм с Тацуру Араи в Чешкия център

Радиофестивалът „Аларма Пънк Джаз“ и Amek отново обединяват сили. На 12 юли от 20.30 часа в Чешкия център (ул. „Г.С.Раковски“ 100) специален гост ни е Тацуру Араи от Япония. Завършил композиция в Токио и Берлин, той търси връзката между..

публикувано на 07.07.17 в 14:50

Ансамбъл „Дунав“ – гордост за Северозапада и националната култура на България

Разположението на Видин край река Дунав, близостта до Румъния и Сърбия, обуславя взаимните влияния на традиционните култури. Вековното съжителство е оставило своя отпечатък в уникалното фолклорно наследство на музиката, танците, песните,..

публикувано на 07.07.17 в 14:29

Пътеводител на фестивалния стопаджия – епизод 16: Велико Търново

От 8 юли до 8 септември шест български театъра ще участват със своите най-добри музикални продукции от последния сезон. Ще започне с Бургаската опера - сценичната кантата „Кармина Бурана“ на Карл Орф и балета „Болеро“ на Морис Равел, а ще завърши с концерта..

публикувано на 07.07.17 в 14:05

Започва шестото издание на фестивала "A to JazZ”

Започва шестото издание на музикалния фестивал "A to JazZ”. То ще продължи до 9 юли в Южния парк в София. Любителите на музикалния стил ще посрещнат едни от най-добрите български и световни джазмени, сред които и хедлайнерите "Dirty Loops“. В..

публикувано на 07.07.17 в 12:43
Марк Минковски дирижира Музикантите на Лувъра.

На опера в събота: Френска програма - на 8 юли, от 20 часа

• „Платея“ – комична опера от Жан Филип Рамо. Изпълняват Музикантите на Лувъра, диригент Марк Минковски . В ролите: Жил Рагон, Дженифър Смит, Ги дьо Мей, Венсан льо Тексие, Бертран Делетре, Вероник Жан. • „Романтика“ – оперни арии от Гуно, Берлиоз, Лало,..

публикувано на 07.07.17 в 09:35

„Платея”, опера в пролог и три действия, от Жан Филип Рамо (съдържание)

Пролог На сцената се появяват музата на комедията Талия, подигравчията бог Мом, Амур, без който не може да се състои никакъв спектакъл, както и много сатири, менади и селяни-винари. Тук е и Теспис – действителна личност от античния професионален театър...

публикувано на 07.07.17 в 08:45

Фестивалът "A to JaZZ" ще зарадва меломаните за седми път в Южния парк

Седмото издание на фестивала "А to JazZ", който в рамките на три дни представя едни от най-добрите световни и български джазмени, започва довечера в Южния парк в столицата. Дебют на откриването ще има Биг бендът към катедра "Поп и джаз изкуство" на..

публикувано на 07.07.17 в 08:19

Първият "Парсифал" на българска сцена - поезия във всеки детайл

След тетралогията "Пръстенът на нибелунга" и "Тристан и Изолда" директорът на Софийската национална опера и балет проф. Пламен Карталов има основание за високо самочувствие на режисьор, доказал, че Вагнер у нас може да бъде поставян успешно, на..

публикувано на 06.07.17 в 19:27

Роялът в Дома на киното "оживява"

Роялът в Дома на киното "оживява". Тази вечер в 18.30 часа млади пианисти ще могат да се насладят на неговия звук. Това поясни в интервю за предаването "Хоризонт до обед" Христо Христозов , директор на Дома на киното: Надявам се, че ще има..

публикувано на 06.07.17 в 15:17

С поглед към звездите на A To Jazz

Голямото ни вълнение тази седмица е фестивалът A to Jazz . Той ще се проведе за седми път под звездите на София в Южен парк на 7, 8 и 9 юли.   Петър Димитров , който е в основата на цялата организация, за седми път преживява тези вълнения, но..

публикувано на 06.07.17 в 14:34

Ученици на Марио Хосен с концерт в Шумен

Ученици по цигулка на световноизвестния български музикант Марио Хосен са солисти в концерта на Шуменската филхармония. В програмата ще участват Кристина Цанова, Каролина Фойерхармел, Ивана Желева, Лиляна Попдимитрова, Виктор Василев и Виктория Маринова...

публикувано на 06.07.17 в 11:21