Вече можете да видите концерта на камерен ансамбъл "Арбанаси" от Първо студио на БНР

<iframe width="850" height="478" src="https://www.youtube.com/embed/vO54bwDRv2Q" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> Вижте и чуйте записа от концерта на Камерен ансамбъл "Арбанаси", който се състоя в Първо студио на БНР, по повод Дните..

публикувано на 08.11.17 в 15:30
Борис Бегелман

Цигуларят Борис Бегелман гостува на фестивала "Изкуството на барока"

Гости на XI фестивал „Изкуството на барока“ на 6 ноември бяха музикантите от ансамбъла Arsenale Sonoro . Техният концерт беше сред най-очакваните в програма тази година. В залата на Българската академия на науките те представиха програмата „Баща,..

публикувано на 08.11.17 в 14:25

MYXTET свирят в Sofia Live Club

Джаз музикантите от MYXTET ще свирят тази вечер в Sofia Live Club. Проектът предлага микс между джаз и аудиовизуални изкуства, а входът е безплатен за тези, които имат имен ден.  За предаването „Хоризонт до обед“ Михаил Йосифов сподели, че..

публикувано на 08.11.17 в 14:24

Гласувайте в анкетата на „Каста дива“ „Любимите ви български оперетни артисти на ХХ век“ и имате шанс да спечелите мини аудио система

През сезон 2017/2018 честваме 100 години от създаването на българския професионален оперетен театър. Достолепната годишнина е повод да посветим ежегодната анкета на програма "Хоризонт" и предаването за музикално-сценични изкуства "Каста дива"..

обновено на 08.11.17 в 13:14
Ди Ди Бриджуотър

Джаз посока: Франция, Париж

Този път в срещата ни звучи продукция, с индекс France, Paris (Франция, Париж). Връщаме се мислено в музикалното и културно средище на следвоенна Европа, с полъха на парижките музикални клубове и нощни заведения ( boîtes de nuit ), станали през 50-те и..

публикувано на 08.11.17 в 11:30

Ensemble Economique за първи път в България

Тази вечер в София каца американският композитор на електронна музика Брайън Пайл , известен повече със сценичното си име Ensemble Economiquе . Да се дефинира музиката на този едноличен (но съвсем не и едностранен) проект е почти невъзможна задача:..

публикувано на 07.11.17 в 17:05

В камерен концерт Йошихару Уада и Яна Зеленогорска свързват Изтока и Запада

Ценителите на музиката тази вечер имат шанса да се потопят в звуковите измерения на хармонията между Изтока и Запада  - с помощта на двама музиканти - от Япония и България. Той се казва Йошихару Уада и е пианист от Страната на изгряващото Слънце, а тя..

публикувано на 07.11.17 в 11:53

Как се воюва с пиано

Те са приятели в живота, но на сцената са безмилостни конкуренти за вниманието на публикатa. Виртуозите Андреас Керн и Пол Цибис са Piano Battle. Излизат на сцената очи в очи, очаровайки публиката с майсторски изпълнения на класически произведения...

публикувано на 07.11.17 в 10:35

Проф. Борислава Танева за отминалия празник на „Пианисимо“ и предстоящото издание

Международният фестивал „Пианисимо“ отбеляза своята 20-годишнина в края на октомври с концерт в зала „България“. По думите на проф. Борислава Танева, съпредседател на форума, това събитие е своеобразен „есенен линк“ към празника, който започна с..

публикувано на 07.11.17 в 10:30

Ескалатор 06- 13 ноември 2017

публикувано на 06.11.17 в 13:51
Сливенският симфоничен оркестър с диригент Димитър Караминков и солист Мария Славова - орган

Град Сливен се сдоби с концертен орган

След множество перипетии, за които разказа органистката Мария Славова в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт", обществеността на град Сливен успя да си извоюва нов концертен орган – инстумент, който рядко се строи и поради това са малко съществуващите у..

обновено на 06.11.17 в 11:53

Плевенският ансамбъл "Акцент" представя България на фестивала в Пасау

Плевенският ансамбъл "Акцент" представя България на Европейския младежки музикален фестивал в германския град Пасау. Перкусионен ансамбъл "Акцент" с ръководители Симеон и Августина Серафимови са подготвили специална програма, като за първи път ще..

публикувано на 06.11.17 в 11:00
Франсоа Купрен, Чик Кърия  (горе), Чък Бери и Жан-Филип Рамо (долу)

За Нея и Него

Посвещения за „Нея“, от страна на барока и пиеси за „Него“ от времето на рока. Чуйте пиеси, с поклон към Смутната, Любимата, Фаворитката на Франсоа Купрен (Francois Couperin); Принцесата, Натрапчивата, Забулената, Ясновидката – на Жан-Филип Рамо..

публикувано на 06.11.17 в 09:10

Майсторски клас на Божидар Николов във Виена

Заключителният галаконцерт на майсторския клас, проведен от известния български тенор Божидар Николов ,   отново зарадва публиката във Виена тази есен и утвърди неговото реноме на уважаван вокален педагог. Събитието се проведе в  концертната зала..

публикувано на 05.11.17 в 23:35
Надя Кръстева

Новаторски прочит на „Кармен” в Софийската опера

Софийската национална опера представи първата си премиера за сезон 2017/2018 – новаторски прочит на „Кармен“ от Бизе. Режисьорът акад. Пламен Карталов е фокусирал решението си върху драмата на тримата главни герои Кармен, Дон Хосе и..

публикувано на 05.11.17 в 22:10
Хуан Диего Флорес

Хуан Диего Флорес с гала концерт в Антверпен

Кореспондентът на „Неделен следобед“ в Белгия - Милен Венков, споделя впечатленията си от поредния триумфален концерт на звездния тенор Хуан Диего Флорес в зала „Кралица Елизабет“ в Антверпен със Симфоничния оркестър на Антверпен (новото название на..

публикувано на 05.11.17 в 11:55
Луи Склавис

Проекти на Марио Станчев и Лионел Мартен, на Буге Веселтофт, плюс нов диск на Луи Склавис

Слънчев джаз+ в първото си ноемврийско издание продължава представянето на участници в двата фестивала, на които за поредна есен ще има удоволствието да присъства - френския Д'Жаз в Невер и Мадридския международен джаз фестивал . Началото е с..

публикувано на 05.11.17 в 07:15

„Червенокосият абат” – музикален празник за малки и големи

В Националната художествена галерия започна втората детска образователна програма на Музикална къща БНР . Първите концерти-спектакли със заглавие „Червенокосият абат“ бяха посветени на бароковата епоха и музиката на Вивалди. В предразполагащата..

обновено на 04.11.17 в 23:07

„Орфей в Ада” – класика и модерност на сцената на Музикалния театър

Националният музикален театър „Стефан Македонски“ представи първата си премиера за новия, юбилеен сезон, в който честваме 100 г. от създаването на българския професионален оперетен театър. Неслучайно е избрано заглавието „Орфей в Ада“ от Жак..

обновено на 04.11.17 в 22:08
Зорница Иларионова (вляво) и Аделина Александрова в студиото на „Предаване без име“

Цигуларката Зорница Иларионова: Вярвайте в мечтите си и те ще се осъществят!

Зорница Иларионова е родена на 28 септември 1992 година в Плевен. Завършва с отличие НМУ “Любомир Пипков“ - София през 2011 година като ученичка на своята майка - цигулковата педагожка Благородна Танева, учи и в Еscuela Superior de Musica Reina Sofia -..

публикувано на 04.11.17 в 12:10