Тед Нийли, пресъздал ролята на Исус Христос суперзвезда в едноименния мюзикъл и филм, за "Евробокс"

В три последователни вечери от 5-и до 7-и април българската публика съпреживя мюзикъла "Исус Христос суперзвезда" с участието на актьора Тед Нийли. Той за първи път гостува у нас, но е добре познат с ролята на Спасителя, която пресъздаде през 1973..

публикувано на 08.04.18 в 14:26
Найден Тодоров и Максим Венгеров

Европейският музикален фестивал в София за 18-и път

Вече 18 години Европейският музикален фестивал, организиран от агенция "Cantus Firmus", обогатява столичния афиш с пъстър калейдоскоп от събития, които ангажират публиката с творби и автори от различни епохи, а канените артисти са на високо световно ниво и..

публикувано на 08.04.18 в 10:40
Нона Кръстникова (вляво) и Мария Русева

Нона Кръстникова и Мария Русева представят музиката на Латвия

От началото на тази година до края на юни всеки понеделник камерна зала „България” се изпълва с публика, която идва, за да слуша цикъла „Музиката на Европа” – съвместен проект на Софийската филхармония и Националната музикална академия „Панчо Владигеров”...

публикувано на 08.04.18 в 09:30

Програма на Еврокласик ноктюрно от 9 до 15 април 2018 година

9 април Изпълнения на ансамбъл „Ил Джардино Армонико“. Диригент – Джовани Антонини 3.00 часа - Вилхелм Фридеман Бах (1710 – 1784), Симфония във фа мажор 3.15 часа - Йозеф Хайдн (1732 – 1809), Концерт за цигулка в сол мажор 3.34 часа - Карл Филип Емануел..

публикувано на 08.04.18 в 09:10

Опера Нова - трамплин за младите певци към голямата сцена

Пътят на младите певци към големите оперни сцени не е лесен - обучението е многообразно, музикално и артистично, и изисква трупане на умения и опит, а за това трябват възможности за участия в спектакли. През последните години в редица страни на Европа..

публикувано на 07.04.18 в 19:50
Херберт фон Караян

Отбелязваме 110 години от рождението на големия немски диригент Херберт фон Караян

Дебютът на Караян е на 17 декември 1928 г. с концерт на студенти от класа по дирижиране на Вундерер. Само месец по-късно, на 22 януари 1929 г., идва и официалната премиера на диригента с оркестъра на Моцартеума, която води до предложение от директора на..

публикувано на 07.04.18 в 15:00

Молитва

Молитва Не искам да премествам планини, но Господи, за вяра ти се моля, която тихо в мене да ръми, да напоява ум, сърце и воля. Че слаба е ръката ми, която пред образа Ти вечер ме прекръства. На малки хора като мен им стига пред огледалото спокойно..

публикувано на 07.04.18 в 09:10
Duo Collage – Нона Кръстникова и Мария Русева

Duo Collage представя „Музиката на Латвия“

На 9 април, понеделник, българското Duo Collage ще изпълнипроизведения от латвийски композитори. Сопраното Нона Кръстникова и пианистката Мария Русева са подготвили двадесетина песни, които ще прозвучат на оригиналния език...

публикувано на 07.04.18 в 08:30

Музиката на Латвия – романтична, емоционална и вдъхновяваща

В „Радиокафе“ продължаваме да ви срещаме с музикантите, които са част от проекта "Музиката на Европа", който започна в началото на годината и всеки понеделник представя музиката на една държава-членка. Стартът беше даден с музиката на Естония,..

публикувано на 06.04.18 в 12:35
Crystal Sound Project

Crystal Sound - албумът, в който порцеланът пее

Crystal sound project e особено интересен, защото преминава отвъд стандартните музикални албуми и съчетава таланта на двама млади български артисти, работещи в различни области на изкуството: Биляна Фурнаджиева е скулптор, а Виктор Бенев - перкусионист..

публикувано на 06.04.18 в 11:58
Сцена от „Селска чест”.

В Брюксел аплодират Александрина Пендачанска като Сантуца от "Селска чест"

„Сантуца е моята седемдесета роля”, каза в НДК Александрина Пендачанска, която отбеляза с грандиозен концерт 30 години от сценичната си кариера. Щастливо съвпадение се оказа фактът, че нашият постоянен кореспондент в Белгия Милен Венков е проследил..

публикувано на 06.04.18 в 10:00

Звукови хроники: Франк Росолино

Франк Росолино е роден в Детройт, Мичигън. Първите му стъпки в музиката прави на 9 години, когато баща му го учи да свири на китара. Пет години по-късно, вече като ученик в Miller High School, Франк е силно заинтригуван от цугтромбона. Там на училищната..

публикувано на 06.04.18 в 09:30
Мария Цветкова - Маджарова

"Реквием" от Верди в Софийската филхармония на Велики четвъртък

На Велики четвъртък, в навечерието на Великден, Софийската филхармония представя “Реквием” на Джузепе Верди. Мецосопраното Веселина Кацарова , сопраното Мария Цветкова - Маджарова , италианският тенор Марио Маланини и френският баритон Сирил Ровери..

публикувано на 05.04.18 в 14:25

„Реквием“ от Верди звучи в навечерието на Разпети петък

В навечерието на най-тъжния ден от Страстната седмица Националният филхармоничен хор и Софийската филхармония ще изпълнят „Реквием“ – една от емблематичните творби на Джузепе Верди. Великият италианец се обръща към идеята за подобно произведение..

публикувано на 05.04.18 в 08:05

Дует "Свирците" влизат в звукозаписното студио на Радио Варна

Дует "Свирците" - гъдуларите Симеон Илиев и Асен Станоев от НУФИ "Филип Кутев" - Котел са тазгодишните носители на специалната награда на Радио Варна в 24-тия Национален детски фолклорен конкурс "Диньо Маринов" - Варна, който се проведе от 30..

обновено на 04.04.18 в 17:32

Редакция „Народна музика” на програма „Христо Ботев” на галаконцерт раздаде призовете в класацията „Надпяване”

В продължение на една година (от април 2017 до март 2018) изпълнители на народна музика от цяла България се състезаваха за наградата „Песен на месеца” в класацията „Надпяване” на програма „Христо Ботев”. Всеки месец екипът на предаването „Жива вода”..

обновено на 04.04.18 в 14:03

Jeremy? представят новия си албум

Група Jeremy? ще представят новия си албум следващата седмица във Военния клуб в София. Част от този албум е и кавърът на „You are the Voice“, а всички останали песни в него са тайна. Това е песен, която я оприличаваме много с нас самите като емоция,..

публикувано на 04.04.18 в 12:24

Мирослава Кацарова представя френския си проект April in Paris

Светът за Мирослава Кацарова е цветен. Цветен и топъл е нейният Юг. Цветна е представата ѝ за филмовата музика. Цветно е изкуството на голямата джаз певица. Цветен е светът на Мирослава Кацарова, защото тя е родена с криле, влюбена е в живота и..

публикувано на 04.04.18 в 11:29
Диригентът Найден Тодоров и солистът Максим Венгеров (вдясно)

Максим Венгеров: Може да говорим на различни езици, а чрез музиката да постигнем хармония

Един от най-прочутите музиканти на нашето време – цигуларят Максим Венгеров, пристигна в София за откриването на XVIII Европейски музикален фестивал. На 30 март той беше солист на Софийската филхармония под диригентството на Найден Тодоров в зала 1 на..

публикувано на 07.04.18 в 11:15
„Йелоуджакетс“

„Йелоуджакетс“ и китари

Темата на нашата среща е студийни и концертни изяви на инструменталния квартет „Йелоуджакетс“ заедно с гости-китаристи. Предлагам на вниманието ви пиеси от едноименния албум Yellowjackets, с участие на китариста Роланд Батиста (Roland Bautista). Издаден..

публикувано на 04.04.18 в 09:25