Новогодишният концерт на Виенската филхармония ще бъде излъчен по програма "Христо Ботев"

Виена ще честити новата година на света с традиционния новогодишен концерт на своите филхармоници. Те ще свирят под диригентнската палка на Рикардо Мути. Концертът започва малко след 12ч. в залата на "Музикферайн" и ще бъде предаван по..

публикувано на 01.01.18 в 11:58
Емил Табаков

Емил Табаков: Радвам се, че публиката очаква Новогодишния концерт

Усещам една енергия за Новогодишния концерт в зала 1 на НДК, сподели маестро Емил Табаков пред Радио София: Радва ме, че публиката свикна с него и го очаква. Все пак говорим за традиция, която съществува вече трийсет и една години. Дълбоко съм свързан..

публикувано на 01.01.18 в 10:35

Задава се вълнуваща концертна 2018 година

Началото поставя празничният новогодишен концерт "Духът на Европа" - на 1 януари от 18:00 часа в зала 1 на НДК, с участието на Фестивален симфоничен оркестър под диригентската палка на Емил Табаков. В синхрон с българското европредседателство ще бъдат..

публикувано на 01.01.18 в 10:10
Лили Големинова, Диляна Трачева, Мая Райкова, Здравко Петров и Жени Монева (отляво надясно)

На 2 януари от 11 часа по програма „Христо Ботев“ слушайте класацията БНР Топ 20

Първото предаване от Новата национална класация БНР Топ 20 по програма „Христо Ботев“ можете да чуете на 2 януари (вторник) от 11 часа. Нашите редовни читатели и слушатели си спомнят, че на 18 декември класацията беше представена за първи път пред български..

публикувано на 01.01.18 в 09:05
НДК

Тазгодишният празничен концерт в НДК е под надслов "Духът на Европа"

Традиционният празничен новогодишен концерт в зала 1 на НДК тази година е със заглавие "Духът на Европа". Той е посветен на 10-годишнината от влизането на България в Европейския съюз и ще се проведе под патронажа на Министъра за българското..

публикувано на 01.01.18 в 08:43

Стартира новата класация за българска поп и рок музика "БНР Топ 20"

От днес започва нова национална класация за българска поп и рок музика - БНР Топ 20 . Класацията ще се излъчва всяка седмица в програмите на БНР. В нея ще участват 20 нови български песни, като задължително условие е техните автори да са български..

публикувано на 01.01.18 в 08:06

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 1 до 15 януари 2018 година

1 януари Изпълнения на Ян Ван Елсакер (тенор), и ансамбъл United Continuo. 3.00 часа – Андреа Фалкониери (1585/6-1656), Folias para mi Señora Doña Tarolilla de Garallenos (инструментал); Begli occhi Lucent (Ян Ван Елсакер (тенор), и ансамбъл United..

публикувано на 31.12.17 в 08:35
Буге Веселтофт винаги е вдъхновен край пианото

Снежното пиано на Буге Веселтофт

Новогодишният Слънчев джаз+ започва с няколко пиеси на Буге Веселтофт от един от най-прекрасните зимни джаз-албуми, излязъл преди четвърт век - It's snowing on my piano . При последната ни среща преди месец той бе първият от официалните ни..

публикувано на 01.01.18 в 10:55

Директно предаване на Празничния новогодишен концерт „Духът на Европа“ на 1 януари от 18 часа

Концертът с надслов „Духът на Европа“ отбелязва началото на годината, в която България ще председателства Съвета на ЕС. Той е под патронажа на министъра за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова и министъра на културата на Република..

публикувано на 30.12.17 в 14:35
Екипът на предаването „Изпята поезия“ Кристиян Бояджиев и Димитрина Кюркчиева

Честито Рождество, успешна Нова година и щастие!

Вечерта се спуска тихо навън. Сняг вали и е бяло като в сън. Коледна звезда изгрява. С празника ни поздравява меден звън. Скреж рисува с тънка четка света. Смесва малко радост с малко тъга. В тази зимна тиха вечер всички хора стават малко по-добри. Старата..

публикувано на 30.12.17 в 12:40
Ринго Стар

Ринго Стар и Бари Гиб станаха рицари

Бившият барабанист на "Бийтълс" Ринго Стар и съоснователят на "Би Джийс" Бари Гиб са удостоени с рицарски звания от британската кралица Елизабет Втора . Традиционно списъка с хора, отличавани за заслуги, служба или храброст, се публикува два пъти в..

публикувано на 30.12.17 в 09:11

Рикардо Мути и Виенската филхармония – за пети път заедно в Празничния новогодишен концерт от „Музикферайн“!

Едва ли някой може да си представи първи януари без музиката на фамилия Щраус и отрупаната с цветя Златна зала на „Музикферайн“ във Виена! Празничният новогодишен концерт на Виенската филхармония , започнал през 1939 година като опит за повдигане на..

публикувано на 30.12.17 в 08:05

Рикардо Мути за пети път дирижира Новогодишния концерт на Виенската филхармония

По традиция в първия ден на Новата година виенските филхармоници отправят своя поздрав към света с традиционния си концерт, излъчван от Виена. Тази година над 50 млн. зрители в повече от 90 страни ще гледат на живо концерта от златната зала..

публикувано на 29.12.17 в 16:53

Армин Ян Хофман - един австриец, който завладя България с гласа си

Гостът ни в предаването „Кой кой е“ е роден във Виена, но от няколко години живее в София. Още от дете той има страст към музиката, а първото си изпълнение записва през 1992 година. По-голямата част от песните му са немски шлагери и вече няколко години..

публикувано на 29.12.17 в 16:36

Вилияна Иванова: Трябва да се упражняваш, да имаш силата и смелостта, за да успееш

10-годишната Вилияна Иванова от Свищов се занимава с музика от 5 години. През 2017-а година тя спечели престижни конкурси в Кишинев и Плоеш. За предаването „Хоризонт за вас“ тя сподели, че впечатленията от Молдова и Румъния правят годината ѝ много..

публикувано на 29.12.17 в 16:30

Европейските "закачки" и музиката, която обединява нациите в новогодишния концерт

На 1 януари за 31-и път София ще бъде музикално-празнична, защото точно в 18.00 часа в зала 1 на НДК започва Празничният новогодишен концерт. Реално погледнато, това е културното събитие, с което навлизаме в първото за страната ни председателство на Съвета..

публикувано на 29.12.17 в 14:52

Испанска класика в новия албум на арфиста Ксавие дьо Местр

В първите дни на новата 2018 година за меломаните със сигурност ще бъде удоволстие да добавят в колекцията си и компактдискът, наречен „Испанска серенада“, на френския арфист Ксавие дьо Местр. Така магията на Коледа ще продължи още малко, защото музиката..

публикувано на 29.12.17 в 14:15
Моника Бачели (Секст) и Карина Говен (Вителия) в спектакъл на „Театро Реал“ в Мадрид на операта „Милосърдието на Тит“ от Моцарт

Кристоф Русе дирижира „Милосърдието на Тит“ в Мадрид

В последната оперна вечер за тази година ви предлагаме документален запис на спектакъл от „Театро Реал“ в Мадрид на операта-сериа в две действия „Милосърдието на Тит“ от В. А. Моцарт. „Милосърдието на Тит“ и „Вълшебната флейта“ са двете опери, които Моцарт..

публикувано на 29.12.17 в 10:55

Тихомир Игнатов за концерта на Rolling Stones в Париж: Това е музикалното събитие на живота ми

Журналистът Тихомир Игнатов посети концертa на Rolling Stones в Париж. В интервю за предаването „Преди всички“ Тихомир разказа за емоцията от това да си на концерт на групата: Лятото, по интернет, реших да си пиша с един приятел, който е от..

публикувано на 29.12.17 в 10:39

Музиката на Европа в поредица, посветена на българското председателство на Съвета на ЕС

Софийската филхармония , в партньорство с Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ , ще представи 28 концерта с музиката на 28-те страни-членки на Европейския съюз. Те ще бъдат с участието на водещи български музиканти, студенти от..

публикувано на 29.12.17 в 09:38