„Аз и сърцето ми сме едно” в подкрепа на детското творчество и образование у нас

Влада Томова живее в Ню Йорк заедно със съпруга си Крис Раел, известен американски музикант, и малкия им син. Като изпълнител представя българска и балканска народна музика, сефарадски мелодии и авторски композиции. През последните няколко години все..

публикувано на 10.03.17 в 13:04

Премиера на Sketches of Spain на Биг бенда на БНР

За първи път в България Биг бендът на БНР и диригентът Антони Дончев представят проекта Sketches of Spain, създаден от Гил Еванс за легендарния Майлс Дейвис. Страстният испански фолклор, романтиката в музиката на Хоакин Родриго и Мануел де Фая и..

публикувано на 10.03.17 в 11:17

„Травиата”, опера в три действия от Джузепе Верди (съдържание)

Либрето - Франческо Мария Пиаве, по романа на Александър Дюма-син „Дамата с камелиите” Действието се развива в Париж през средата на ХІХ век Действащи лица: Виолета Валери (куртизанка) - сопран Флора Бервоа (нейна приятелка) - сопран Анина (прислужница)..

публикувано на 10.03.17 в 09:45

Марио Станчев

Марио Станчев от дълги години е важна фигура не само за френската, но и за световната джаз сцена. Той е основател на джаз департамента към Консерваторията в Лион, където живее. В музикалното училище в София, Марио Станчев е ученик на проф. Анна Илиевска –..

публикувано на 10.03.17 в 09:05
Светлин Русев

Откриване на Международния фестивал „Мартенски музикални дни” – директно предаване от Русе, 10 март от 19 часа

Международният фестивал „Мартенски музикални дни ” се открива в зала Доходно здание, в Русе с концерт на Софийската филхармония. Диригент Лио Куокман . Солист: Светлин Русев (цигулка) В програмата: Константин Илиев – Дивертименто за оркестър Сергей..

публикувано на 10.03.17 в 08:05

Концерт за два рояла и тромпет в Първо студио на Радио Пловдив

На 10 март от 19 часа Първо студио на Радио Пловдив е домакин на концерта ДВА РОЯЛА И ТРОМПЕТ. Това е българско-британски  музикален проект Round the block with two pianos.  Концертът се реализира с подкрепата на Британски съвет за изкуство...

обновено на 10.03.17 в 05:34

„Трубадур“ на „Ковънт Гардън“ – модерен „по немски“, но допустимо „по английски“

На 1-ви, 4-ти и 5-и март в кината „Арена“ в София, Пловдив, Варна, Смолян, Плевен и Стара Загора бяха прожекциите на спектакъла на операта „Трубадур“ от Верди от киносезона на Кралската опера в Лондон „Ковънт Гардън“. Към него имаше голям..

обновено на 09.03.17 в 16:41
Ла Скала - Милано

Бурни аплодисменти на премиерата на „Травиата“ в Миланската Скала

За оперната творба с най-много постановки през последните пет музикални сезона, Миланската Скала от месеци отбелязва “tutto esaurito” или “всички билети продадени”. След премиерата на “Мадам Бътерфлай” през 1972 г., на Миланска сцена се завърна..

публикувано на 09.03.17 в 16:10

„Русалка“ на Метрополитън – красив и завладяващ спектакъл

Новата „Русалка“ на Метрополитън е изключително красива постановка – дори това, че е мрачна, а на места дори зловеща, по-скоро подсилва нейното въздействие, и да се гледа, дори и на киноекран, беше много различно изживяване. Режисьорката Мери..

публикувано на 09.03.17 в 15:31

Спечелете билети за спектакъла „На нея с обич! Емил Димитров“

На 13-и март в зала 1 на Националния дворец на културата музикалният спектакъл „ На нея с обич! Емил Димитров“ ще изправи публиката пред тъгата и любовта, радостите и житейските изпитания на певеца, превърнал се в музикална икона за поколения..

публикувано на 09.03.17 в 15:14

Мартенски музикални дни в Русе - акценти в програмата на 57-ото издание

"Мартенски музикални дни " е една от най-старите и реномирани фестивални сцени в България - фестивал с модерна програмна стратегия и висок обществен рейтинг. Основан през 1961, всяка година фестивалът превръща град Русе..

публикувано на 09.03.17 в 14:45

Цигуларят Светлин Русев изнася концерт в Пловдив

Виртуозният цигулар Светлин Русев ще изнесе концерт с оркестъра на Опера Пловдив тази вечер в Концертна зала. Музикантът е концертмайстор на Оркестъра на Френското национално радио и на Оркестъра на Романска Швейцария. Диригент е Станислав Ушев...

обновено на 09.03.17 в 14:09

Дарителска кампания за събиране на средства за закупуването на китара за Радослав Славчев

Да отнемеш на музикант инструмента е като да му счупиш ръцете и да го лишиш от най-ценното му - възможността да се изразява. Това пишат в специално посвещение приятелите на бас китариста Радослав Славчев-Ривърмен , който наскоро премина през..

публикувано на 09.03.17 в 13:58

Какво остава невидимо зад лъскавата професия на диджея

9 март е обявен за Световен ден на диджея. Отбелязва се от 2002 г. по инициатива на Световния фонд на диджеите и организацията "Нордоф Робинс мюзик терапи", които използват музиката за лечение на деца и възрастни. Традиционно всички печалби, спечелени от..

публикувано на 09.03.17 в 11:27

Мичо Димитров – отново концертмайстор в родния си град Пловдив

С гордост говорим за българите концертмайстори по света. Цигуларят Мичо Димитров е един от тях, освен блестящ солист и преподавател.  Имах щастието навремето да работя с най-големите и любими български диригенти – Добрин Петков, Руслан Райчев,..

публикувано на 09.03.17 в 10:39

Фестивалът „Мартенски музикални дни” в Русе – директно в ефира на програма „Христо Ботев”

Директни излъчвания по програма „Христо Ботев” както следва: 10.03. петък – откриване на фестивала 19 часа зала Доходно здание Софийска филхармония Диригент Лио Куокман Солист Светлин Русев (цигулка) К. Илиев – Дивертименто за оркестър С...

публикувано на 09.03.17 в 08:50

Две оперети на Офенбах на пловдивска сцена

Две едноактни оперети от Офенбах – „Крокфер“ и „Драгунет“ ще бъдат изпълнени от състава на Старозагорската опера в Градския дом на културата „Борис Христов“ в Пловдив от 19 часа. След премиерата им през 1857 г. те не са изпълнявани у нас...

публикувано на 09.03.17 в 07:16
София квартет

София квартет - класиката като джем сешън

Поредният концерт в календара на София квартет е на 9 март от 19 часа в камерната зала "България". Музикантите от обновения състав: Стоимен Пеев - цигулка, Йордан Димитров - цигулка, Валентин Геров - виола и Любомир Ников - виолончело, не се притесняват..

публикувано на 08.03.17 в 20:10
Лия Петрова

Лия Петрова ще изсвири за първи път в София цигулковия концерт на Карл Нилсен

Лия Петрова - носителка на първа награда от престижния конкурс за цигулари “Карл Нилсен” в Дания през 2016 г., ще бъде солистка в концерта на Симфоничния оркестър на БНР на 10 март от 19.30 часа в зала “България”. Диригентът Росен Гергов е..

публикувано на 08.03.17 в 18:20

„Надпяване” - фолклорната класация на програма „Христо Ботев”, месец март 2017 година

В класацията „Надпяване“ всеки месец ви представяме различна музика. Стараем се да бъдем на вълните на новите фолклорни жанрове, но и да не забравяме традиционното звучене на любимата ни народна музика. В нашия ефир ще чуете да се надпяват не само..

обновено на 08.03.17 в 13:43