Спечелете билети за „Бохеми“ на Ковънт Гардън

На 8-и, 11-и и 12-и ноември в кината Арена в София, Пловдив, Варна, Стара Загора, Плевен и Смолян ще бъдатследващите прожекции от киносезон 2017/2018 на Кралската опера в Лондон „ Ковънт Гардън ” – на операта „Бохеми“ от Пучини. За първи..

обновено на 03.11.17 в 23:30

Спомен за маестро Георги Нотев

На 29 октомври   2017 г. можеше да отбележи 75-годишен юбилей видният български диригент Георги Нотев. Но той си отиде от този свят преди 9 години. Да си припомним този великолепен музикант, дал толкова много на нашата музикална култура и особено за град..

публикувано на 03.11.17 в 20:54
Любен Димитров, Аглика Генова и Йордан Камджалов на церемонията в Хамбург

За наградите "Ехо Класик 2017", българската следа и новата концертна зала на Хамбург

За първи път изцяло български музикален проект, осъществен със Симфоничния оркестър на Българското национално радио и звукозаписен екип в Първо студио на БНР,  спечели престижната германска награда "Ехо Класик". Албумът "Барток и Бабин: Концерти за две..

публикувано на 03.11.17 в 20:28
Татяна Колева

"Песни за маримба" записа в Холандия Татяна Колева

В минутите за нови записи в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" представяме компактдиска "Песни за маримба" , който включва музика от Джон Кейдж, Флориан Магнус Майер, Дейвид Драм, Петер Клацов, Якоб тер Фелдхаус. Той е много специален, защото..

публикувано на 03.11.17 в 19:32
Ричард Бона

Джаз през обектива на Мишел Нахабедян

Мишел Нахабедян- български музикант и фотограф, който живее и работи във Виена. В Пловдив много неща се раждат на кафе - Каза Мишел. Точно на кафе се е родила и идеята той да присъства в програмата на Пловдив Джаз Фест   със своя изложба. „..

публикувано на 03.11.17 в 19:01
Julian's Laughter

Кой е Джулиън и защо се смее?

"Julian's Laughter" (Смехът на Джулиън) е най-новата група на  Славин Славчев В предаването "Джем сешън" Славин Славчев представи най-новия си музикален проект, а слушателите на Радио Варна първи чуха дебютния сингъл "Lost". Оказа се, че..

публикувано на 03.11.17 в 17:44

Български и японски песни ни поднася Детският хор на БНР

Детският хор на Българското национално радио ще представи своето музикално майсторство и певческо изкуство тази вечер от 19.00 часа в Софийската градска художествена галерия. Концертът е посветен на силните културни връзки между Япония и България и е..

публикувано на 03.11.17 в 16:54
Теодосий Спасов

История за кавал и симфоничен оркестър

Тази вечер (3 ноември) от 19.30 часа в зала „България“ Симфоничният оркестър на БНР ще представи концерт, на който още докато четеш заглавията в програмата, те завладява ритъмът на танца: „Тракийски танци“ от Петко Стайнов, „Славянски танци“ от Антонин..

публикувано на 03.11.17 в 16:05
Герган Ценов

Мисията на диригента Герган Ценов: Да се погрижим първо за композиторите, които даже вече не са и между нас

От известно време името на Герган Ценов е непосредствено свързано с изпълнението на музика от български композитори от „поколението, което преживя много преходи. След концерта му с Нов симфоничен оркестър идва и поканата от страна на директора на..

публикувано на 03.11.17 в 16:00

Нощ на поезията и музиката в „Перото”

Ще чуете документален запис на втората част от поетичната вечер, състояла се на 2 октомври 2017 година в клуб „Перото”, с който ще ви направим съпричастни към тържеството, посветено на Международния ден на поезията и музиката - 1 октомври. Националната..

обновено на 03.11.17 в 15:23

Безплатен клавирен концерт "Шопен и Лист - мост към бъдещето" ще има в Полския институт

Безплатен клавирен концерт "Шопен и Лист - мост към бъдещето" ще има на 6 ноември от 18.00 ч. в Полския институт в София, съобщава БТА. Съорганизатор е Шопеновото общество в България. Илинка Петрова, Никола Богомилов, Дарина Дикова, Елизара Валентинова,..

публикувано на 03.11.17 в 13:44
Едип и сфинксът

Митологични образи: Едип в Тива

Едип е сред най-драматичните образи в митологията. Трагедията му – на добър цар, неволен извършител на страшно престъпление – е особено благодарна на различни музикално-сценични превъплъщения през вековете. Митът за Едип е свързан и с мотива за..

публикувано на 05.11.17 в 09:10

В зала „България“ за първи път двамата виртуози - Теодосий Спасов и Илиян Илиев, ще представят на една сцена „Концерт за кавал, кларинет и оркестър“

След руската програма, с която откриха новия си сезон, и триумфа на пианата, отбелязал 20-та годишнина на фестивала „Пианисимо“ преди две седмици, в петък вечер радиосимфониците и техният нов главен диригент Марк Кадин ни обещават нови емоции. Акцентът..

публикувано на 02.11.17 в 19:35

Нов прочит на „Кармен” в Софийската опера

Софийската опера подготвя нова постановка на операта „Кармен“ от Бизе. Премиерата ще бъде на 3-и ноември. За главната роля в Родината пристигна световноизвестният български мецосопран и дългогодишна солистка на Виенската Щатсопер Надя Кръстева...

обновено на 02.11.17 в 18:57
Проф. Милена Моллова

Проф. Милена Моллова: Сцената е голям риск и огромно удоволствие

Всеки концерт е нещо ново и много вълнуващо , казва известната наша пианистка проф. Милена Моллова. Тази вечер тя ще бъде солист на концерта на "Софийската филхармония" под диригентската палка на маестро Деян Савич. Казва, че зала "България" е нейният..

публикувано на 02.11.17 в 17:06
Цветана Тончева с наградата на Съюза на българските музикални и танцови дейци „Кристална лира“

Честита награда на Цветана Тончева от програма „Христо Ботев“

На 1-ви ноември в залата на Националния музикален театър „Стефан Македонски“ за 21-ви път бяха връчени наградите „Кристална лира“ на Съюза на българските музикални и танцови дейци. Статуетки за върхови постижения в музикално-изпълнителското и танцово..

публикувано на 02.11.17 в 15:18

Водещата от програма "Христо Ботев" Цветана Тончева с награда "Кристална лира 2017"

В Деня на народните будители за 21-ви път Съюзът на българските музикални и танцови дейци (СБМТД) обяви на тържествен галаконцерт новите носители на наградата "Кристална лира" за върхови постижения в музикално-изпълнителското и танцовото изкуство..

публикувано на 02.11.17 в 15:01

"София симфоникс“ с диригент Любка Биаджони гастролира в Мюнхен с операта "Травиата“

Българският хор и оркестър "София симфоникс“ с диригент Любка Биаджони цу Гутенберг и солисти гастролираха в Мюнхен с операта "Травиата“ от Джузепе Верди . Над 100  български музиканти стъпиха на сцената на зала "Херкулес“. Постановката беше..

публикувано на 02.11.17 в 14:59
Теодосий Спасов

Теодосий Спасов: Винаги поставям български автограф на всичко, което композирам

Теодосий Спасов - два пъти носител на приза "Музикант на годината" в националната анкета на предаването за класическа музика "Алегро виваче" по "Хоризонт" - ще бъде не само солист, но и автор в поредния концерт от сезона на Симфоничния оркестър на..

публикувано на 02.11.17 в 12:27
Руси Ников, Ружа Семова и Апостол Миленков в спектакъла

"Падналият ангел" - музикален спектакъл в "Дом Витгенщайн" във Виена

На 18 октомври 2017 г.   в концертната зала на  Българския културен институт "Дом Витгенщайн“ във Виена се състоя вълнуваща оперна вечер под надслов “Падналият ангел“ – демонични арии и дуети от оперната класика. Концертът е първа част на амбициозния..

обновено на 02.11.17 в 11:43