Великден

Мечтите ми към теб политат пак, обичам те и шепнат устните ми в захлас, обичам те! Живееш ти в сърцето ми, обичам те, чрез теб познах какво е любовта... Аз бих те съзерцавал с часове, обичам те! Отдал ти вярност, красота, сърце, обичам те! И шепнат..

публикувано на 16.04.17 в 08:15

Великденски фестивал в католическата катедрала "Свети Йосиф"

След изградената традиция на коледните концерти, новото ръководство на католическата катедрала "Свети Йосиф" в София отваря вратите на храма и за великденските празници.  Органистът Янко Маринов представя три концерта след Великден - на 19 и 23 април, и..

публикувано на 15.04.17 в 17:50

В музикалната вечер на празника Възкресение Христово – концерт на английския 12 ensemble

Създаден през 2012 г., този мултинационален струнен ансамбъл от 12 музиканти (без диригент!) със седалище в Лондон, приема име, което лесно се помни: 12 ensemble . За първи път гастролира у нас преди месец в София и Русе, и веднага покори с виталното си..

публикувано на 15.04.17 в 12:15
Рихард Вагнер

"Вагнер за студенти – Парсифал“ - проект насочен към ученическата и студентската аудитория

Във връзка с първатa за България премиера на "Парсифал“ – опера от Рихард Вагнер , която ще се състои на 4 юли 2017 година, Софийската опера и балет ще проведе проект насочен към ученическата и студентската аудитория. Името на този проект е:..

публикувано на 14.04.17 в 16:10

Новото на Halsey загатва за смяна в посоката

Миналата година тя доминираше класациите с участието си в мега хита Closer на The Chainsmokers. Като съавтор на парчето младият изпълнител показа, че може да твори и в дебрите на поп музиката. Преди Closer 22-годишната Halsey бе позната на феновете с..

публикувано на 14.04.17 в 11:38

В очакване на Възкресение Христово с „Пасион по евангелието на Матей” от Й. С. Бах

На Велика събота в очакване на Христовото Възкресение – празникът на празниците и тържеството на тържествата, ще ви върнем с гениалното творение на Йохан Себастиан Бах към последните дни в земния живот на Сина Божи: тайната вечеря, предателството на..

публикувано на 14.04.17 в 10:25

Православни песнопения на Велики петък

Възкресение Христово е най-големият православен празник, отбелязван с особена тържественост във всички храмове. Всяка година в богослужебната практика се припомнят последните дни от живота на Спасителя – от влизането му в Ерусалим до залавянето, съда,..

публикувано на 14.04.17 в 07:05

Музикант на годината 2016 - галаконцерт на наградените

Заповядайте на галаконцерта „Музикант на годината 2016“ на 18 април от 19 часа в зала „България“. В него ще участват новите носители на награди от националната анкета сред слушателите на предаването за класическа музика „Алегро виваче“ , което се..

обновено на 13.04.17 в 15:54

Галаконцертът "Музикант на годината 2016" с безплатен вход

Новите носители на награди в националната анкета сред слушателите на предаването за класическа музика "Алегро виваче" на БНР ще бъдат обявени на 18 април 2017 г. от 19 часа в зала "България". Допитването на предаването, което се излъчва всеки..

обновено на 13.04.17 в 13:36

„Ет Арсис квартет“ не оставя слушателя безразличен

В предаването „Български изпълнители” ще ви запознаем с „Ет Арсис квартет“ . Христина Танева (пиано), Велислава Танева (цигулка), Айнис Касперавичус (виола) и Диего Хернандес Суарес (виолончело) са имената на амбициозните млади музиканти в квартета, които..

публикувано на 13.04.17 в 13:25
Талантливата млада изпълнителка Нора, която е един от обещаващите гласове на българската музика, е новото лице на рок операта

Нора Караиванова е новото лице на рок операта "Нострадамус"

Много ме впечатли музиката на самата опера, а за мен рокмузиката е много близо до сърцето. Така младата певица Нора Караиванова обясни в ефира на "Хоризонт" защо е приела предизвикателството да участва в опера - разбира се, става въпрос за рок..

публикувано на 13.04.17 в 11:35

Звукови хроники „Биг бенд и джаз – музикално разнообразие и динамика“: Биг бенд на БНР

Този петък (14 април) в предаването „Звукови хроники“ ще слушаме музика, изпълнена от един от водещите състави в България – Биг бенда на БНР. Той е основан през 1960 година на националния ни празник – 3 март. Създаването му във време на система,..

публикувано на 13.04.17 в 10:45

Великденски концерт на възпитаниците на Националното училище по фолклорни изкуства в Широка лъка

Възпитаниците на Националното училище по фолклорни изкуства в Широка лъка ще изнесат Великденски концерт. Той ще започне в 18.00 часа в зала 1 на Родопския драматичен театър "Николай Хайтов” в Смолян. Входът е свободен. Публиката ще се наслади на..

публикувано на 13.04.17 в 09:49
Вера Немирова в Залцбург, април 2017

"Валкюра" на режисьорката Вера Немирова предизвика фурор на Великденския фестивал в Залцбург

Два дни след премиерата все още ме спират непознати хора на улицата, за да изкажат възторзите си от преживяното. Всички бяха много възхитени и беше огромен успех, споделя българката. Пореден триумф за знаменитата оперна режисьорка Вера Немирова, която..

публикувано на 12.04.17 в 19:14

Теди Папаврами: Музиката на Паганини е емоционална, защото се е вдъхновявал от операта

Теди Папаврами е идвал у нас по покана на фестивала "Мартенски музикални дни" в Русе. Той си е партнирал на сцената с изключителния Светлин Русев, който е негов приятел и когото много уважава. Цигулар по призвание, роденият в Албания, но..

публикувано на 12.04.17 в 18:36

Диригентът Саша Гьотцел: Право на всяко общество е да има досег до изкуството и музиката

Виенчанинът Саша Гьотцел беше в България по покана на Софийската филхармония за поредния концерт от сезона, който ни срещна със забележителни гости – с него и със солиста със звезден статут Теди Папаврами – цигулка. На 6 април от 19 часа в зала..

обновено на 12.04.17 в 13:37

"Генезис" – авторски албум на Мартин Георгиев с Радиооркестъра, издаден във Великобритания

На 19 април във Варна в рамките на Европейския музикален фестивал публиката ще има шанса да се срещне в авторски концерт с един от успешните български музиканти, които градят кариера в Европа. Мартин Георгиев е млад композитор и диригент, учил..

публикувано на 12.04.17 в 13:02

Концерт за две Марии и едно пиано - опит за издигане над ежедневното

Дамският експериментален дует Мария Каракушева – Мария Силвестър кани любопитни и почитатели в Sofia Live Club тази вечер. Преди събитието в предаването "Хоризонт до обед" Мария Силвестър разказа: Когато се събрахме с Мария Каракушева да..

публикувано на 12.04.17 в 11:55

Софийската опера кани на "Реквием" от Верди

Софийската опера представя днес от 19.00 часа концертната версия „Реквием” от Верди с участието на международен състав от солисти. Големият английски писател Бърнард Шоу казва за великата творба на Верди следното: "Това е музика, която навлиза в..

публикувано на 12.04.17 в 10:57
Кийт Джарет

Джаз. Музика. Ангели.

Център в срещата ни е фрагмент (30 минути!) от продукцията A Multitude of Angels (множество ангели). Издадени през 2016-та година от компанията ЕСМ четирите диска, обединени от това заглавие съдържат соло пиано импровизации на Кийт Джарет, направени 20..

публикувано на 12.04.17 в 10:05