Съставът „Йоглареса” са специализирани в изпълнение на музика от Средновековието.

„Маре Нострум”, епизод 3 – „Пея за моя кураж” или каква музика е съпровождала кръстоносните походи

Проект на фестивала в Шветцинген, Германия, по време на който с музика се разказват някои от най-интересните моменти от историята на човечеството. Следваме историческото развитие на събитията. Епизод 1 беше посветен на Гърция и нейните митове, Епизод 2 – на..

публикувано на 21.06.11 в 09:44

„Богдан трио” представя България и БНР на фолклорния фестивал на Европейския съюз за радио и телевизия в Република Хърватска

ftp://admin.bnr.bg/RadioVarna/Trapeza/Dimitar Bogdanov za Opatiq.mp3 ftp://admin.bnr.bg/RadioVarna/Trapeza/Muzika/Shila Qna - Bogdan trio.mp3 ftp://admin.bnr.bg/RadioVarna/Trapeza/Muzika/Momcheto s koleloto - Bogdan tio.mp3..

публикувано на 21.06.11 в 09:21

Кристина Карамфилова: Квартет "Славей" винаги ще остане под ореола на Надка Караджова и аз не мисля, че съм нейн заместник

ftp://admin.bnr.bg/RadioVarna/Trapeza/kristina karamfilova.mp3 ftp://admin.bnr.bg/RadioVarna/Trapeza/Svetla Karadjova.mp3 Кристина Карамфилова е родена на 05.06.1984г. в гр.Перник, живее в с. Дивотино известно с музикалните си традиции и гласовити певци. Тя..

публикувано на 21.06.11 в 09:01

Подробности около предстоящия Elevation фестивал в Разлог

Сигурно сте обърнали внимание на рекламните афиши и клипове, обявяващи раждането на нов фестивал в Разлог – Елевейшън фест, който ще се състои на 24 и 25 юни. Не се съмнявам, че повечето от вас знаят участниците – бих ги нарекла култови: Jamiroquai, Hurts,..

публикувано на 21.06.11 в 08:51

Музикална радиоенциклопедия: Филмова музика: “Определено, може би” – със сигурност една завладяваща кинокомедия

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Muzikalna_radioenciklopediq/110623_Opredeleno boje bi.mp3 Oпределено никога не е късно да се върнеш назад и може би ще откриеш щастието – това ни внушава филмът Definitely, Maybe на канадския режисьор Адам Брукс (сценарист на..

публикувано на 20.06.11 в 08:50

Честит рожден ден на Анжела Тошева

Анжела Тошева е сред най-интересните и самобитни български музиканти. Впечатляващият стилистичен диапазон на огромния й репертоар включва творби от старата музика до днес. Към всяка епоха, към всеки автор тя се „втурва” с интереса на откривател: сякаш решена..

публикувано на 20.06.11 в 08:03

В „Музикална радиоенциклопедия” - поредицата за екзотичното, необичайното, чудатото, ІІ част

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Muzikalna_radioenciklopediq/110621_Ekzotika.mp3 По следите на екзотичното Във второто предаване на новия цикъл за музикално знание представяме някои екзотични сюжети: историята на красивата Лакме (по операта на Делиб),..

публикувано на 17.06.11 в 09:19

На 17 юни в читалище "Николай Хайтов" в София се открива 8-ият национален фестивал на бардовете

„Бардовете изразяват много важни настроения, характерни за цялото общество.” – с тези думи университетският преподавател Ангел Ангелов-Джендема сякаш ни кани на фестивала на бардовете. „Когато се изправят пред голяма аудитория и пеят своите песни, това..

публикувано на 17.06.11 в 09:18
Недко, Ани и Димитър Богданови (от ляво на дясно) на сцената в Опатия.

БНР и „Богдан трио” с пореден успех за България на Фолклорния фестивал на Европейския съюз за радио и телевизия в Република Хърватия

От 10 до 12 юни в хърватския град Опатия се състоя 32-я Международен фолклорен фестивал на Европейския съюз за радио и телевизия. Българското национално радио избра за свой представител на голямото събитие групата „Богдан трио” от Пловдив. Безспорно беше..

публикувано на 16.06.11 в 12:42

Музикалните градове на света: Мадрид

Мадрид е страстна фиеста, от която, както гласи местна пословица, по-хубави могат да са само небесата! Макар да е град, в който все още се усеща духът на отминали векове, резиденция на няколко кралски династии и културна приказка, илюстрирана с паркове,..

публикувано на 16.06.11 в 11:42
Джузепе Тадеи в операта „Фалстаф” на Верди.

Спомен за Джузепе Тадеи

Джузепе Тадеи пее в своя последен спектакъл през 1995 година – почти 80-годишен. Последният му звукозапис е от 1997 в Ню Йорк с Лучано Павароти. Репертоарът му е огромен – 150 заглавия, от 18 век до съвременни автори, но преди всичко 19 век – Доницети,..

публикувано на 16.06.11 в 10:18

Димитър Коцев – Шошо разказва за себе си и за Лора

ftp://files.bnr.bg/Horizont/Muzika/Prikliuchenia V Stranata Na Radioto/Shosho _Lora ot sutrin do Vecher.mp3     „Лора от сутрин до вечер” – един от най-силните филми, появили се в последно време на българския екран. Това е поводът да разговаряме с неговия..

публикувано на 14.06.11 в 12:15

Операта в парка, при хората

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Nashiyat den/110614_opera v parka.mp3 След един изключително успешен сезон Софийската опера и балет за втори път организира летен фестивал, в романтичната атмосфера на парка на Военната академия „Г.С.Раковски” ще бъдат..

публикувано на 14.06.11 в 11:31

Ангел Заберски, живот отдаден на песента

Когато се спомене името на Ангел Заберски, обикновено в съзнанието ни изникват заглавията на едни от най-популярните песни у нас: „Лунната соната”, „Брезите и момичето”, „Адажио”, „Да вярвам ли”, „Бащината къща” и много други, с които поколения българи..

публикувано на 14.06.11 в 07:31

„Звукови хроники”: Дон Кихот и Настрадин Ходжа – една неочаквана прилика

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Muzikalna_radioenciklopediq/110620_Don Kihot.mp3 Самият Мигел де Сервантес бил наследник на стара испанска благородническа фамилия. Изминава дълъг и бурен житейски път на борец срещу неправдата. Сражавал се като доброволец в..

публикувано на 14.06.11 в 06:58

Теодоси Спасов представя Free Jazz Flamenco проект

ftp://files.bnr.bg/Horizont/Muzika/Prikliuchenia V Stranata Na Radioto/Teodosi_Flamenko.mp3 ftp://files.bnr.bg/Horizont/Muzika/Prikliuchenia V Stranata Na Radioto/Free Flamenco Project. Quartet.mp3 Седмица преди концерта в зала България  разговаряме с..

публикувано на 14.06.11 в 05:59
Вокалният квинтет при НУИ „Добри Христов” – гр. Варна с ръководителката Женя Райчева в студиото на програма „Хоризонт

Вокален квинтет при НУИ „Добри Христов” – Варна с първи записи в БНР

ftp://files.bnr.bg/Horizont/Muzika/Muzikalna Sharenia/VOKALEN KVINTET - VARNA.mp3 Вокалното академично изпълнителство във фолклора винаги се посреща с приятното усещане за една красива звучност, поднесена от талантливи гласове. Тази любов към народната..

публикувано на 13.06.11 в 14:19

Музикална радиоенциклопедия „Филмова музика”: “Gnomeo & Juliet” или Ромео и Жулиета като анимационни герои в 3D формат

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Muzikalna_radioenciklopediq/110630_Gnomeo i Juliet.mp3 Предлагам ви среща с анимационния филм на режисьора Кели Асбъри “Gnomeo & Juliet” – една съвременна приказка за малки и големи, базирана на безсмъртната трагедия на..

публикувано на 13.06.11 в 13:23
Отавио Дантоне (ръководител на състава) и музикантите от „Академия Бизантина”.

Война, любов, отмъщение в пределите на Римската империя разкрива проектът „Маре Нострум” – епизод 2

„Маре Нострум” е проект на фестивала в Шветцинген, Германия, събрал история и музика в едно. „ Днес, повече от всякога, музикантите имат отговорността да припомнят, че контактите между Изтока и Запада съществуват отдавна и продължават” – казва вдъхновителят..

публикувано на 13.06.11 в 11:51

В „Музикална радиоенциклопедия” - поредицата за екзотичното, необичайното, чудатото, І част

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Muzikalna_radioenciklopediq/110614_Ekzotichno.mp3 Чуем ли екзотика, веднага си представяме нещо непознато и странно. Пътешествия към далечни страни, чудновати истории, тайнствени същества. Музиката, родена в човешкото..

публикувано на 10.06.11 в 08:32