„Милосърдието на Тит” от Волфганг Амадеус Моцарт – опера сериа в две действия (съдържание)

Музика: Волфганг Амадеус Моцарт. Либретото е на Катерино Мадзола по Пиетро Метастазио. Премиерата се е състояла на 6 септември 1791 година в държавния театър в Прага под диригентството на самия Моцарт. Действащи лица: • Тит – тенор • Вителия –..

обновено на 29.12.17 в 09:35
Фотограф: Александър Михайлов

Арт годината в 30 минути

Започнах работа в радиото 4 месеца след създаването на радиостанцията. Тогава наивно си мислех, че знам много за джаза. Днес се усмихвам на въпроса "Какво е джаз?", защото отдавна престанах да търся отговора. В Джаз ФМ открих какво е да плуваш в дълбоки..

публикувано на 28.12.17 в 14:34

Шерил Кроу

Шерил Кроу пее, свири на китара, пише си текстовете и композира, т.е. тя е един мултифункционален музикант, който много трудно изгрява на световната сцена. Израснала в семейство на музиканти, бъдещата звезда започва уроците си по пиано от 6 годишна възраст...

публикувано на 28.12.17 в 14:25

„Духът на Европа” в НДК с творби от всички държави-членки на Европейския съюз

Първото събитие в България, с което Националният дворец на културата ще отбележи домакинството на страната ни като председател на Съвета на Европейския съюз, ще бъде на 1 януари 2018 година. Тогава започва тридесет и първото издание на Новогодишния музикален..

публикувано на 28.12.17 в 14:03

Документални записи от Международния фестивал „Дни на камерната музика” в Габрово – 2017 г.

Обичайно е, в края на годината, да се връщаме към някои от отминалите музикални събития у нас, които не сме успели по-пространно да отразим. На фокус в петъчната „Музикална вечер” е Международният фестивал „Дни на камерната музика” в Габрово. 41-вото му..

публикувано на 28.12.17 в 13:37

Звукови хроники „Жените композиторки”: Франческа Лебрун

Немското изискано сопрано Франческа Доротея Лебрун е и прекрасен композитор, достойна представителка на прочутата Манхаймска школа, дамата „виртуоз на камерната музика”. Моминската й фамилия е Данци, родена е на 24 март 1756 г. в Манхайм в семейство с..

публикувано на 28.12.17 в 09:40

Коледен концерт с Марио Хосен във Варна

Коледен концерт с участието на Марио Хосен и оркестъра на Държавна опера Варна ще се проведе тази вечер от 19 ч. В програмата са включени произведения на Йохан Щраус, Франц Лехар, Фриц Крайслер, Имре Кауман, Енйо (Йено) Хюбай. Марио Хосен дебютира..

публикувано на 28.12.17 в 06:26

Почина Владимир Шаински – авторът на песните от "Чебурашка" и "Крокодилът Гена"

На 93-годишна възраст почина композиторът  Владимир Шаински – автор на песните за едни от най-известните руски анимационни филми, сред които тези  за "Чебурашка" и "Крокодилът Гена". Шаински е роден на 12 декември 1925 г. в Киев. До 2000 г. живее и..

публикувано на 27.12.17 в 08:46
Стоянка Ненкова с учителката си по фолклор Гинка Матева и майсторът на гъдулката Веселин Дойчев

Сърцето ми принадлежи на фолклора, казва 12-годишната Стоянка от Кърджали

Пресъздаването на българските традиции се свързва неотменно със звуците на българската народна песен. А когато става дума за българския фолклор, няма как да не споменем децата, които се включват активно с изпълненията си в празничните дни. Едно от..

публикувано на 27.12.17 в 07:55

Атанас Куртев – аристократ на клавирните пространства

Това е заглавието на биографичната книга-албум, която представя рода, учениците и приятелите на големия български пианист проф. д-р Атанас Куртев . Единият му род води пряко към Антим I, вторият е от Долна баня, има връзка с Варна и Добрич, както и с..

публикувано на 26.12.17 в 09:15

Ескалатор 25 декември 2017

публикувано на 25.12.17 в 19:21
Анна-Мария Йопек е с визия на кинозвезда. А е вокалистка, пианистка, композиторка, поетеса, продуцентка. Има 15 златни и платинени дискове.

Слънчев джаз+ от северните географски ширини на Норвегия, Полша и Канада

Коледният Слънчев джаз плюс идва от Север - Норвегия, Полша, Канада. Преди две десетилетия Буге Веселтофт издаде един от най-добрите "зимни" джаз-албуми, It's snowing on my piano . Финалното парче от него - Oh little Town of Bethlehem, ще звучи и..

обновено на 25.12.17 в 17:19
София госпъл хор

Гери Балевска, диригент на София госпъл хор, за музиката като израз на вярата и радостта от живота

София госпъл хор е първият госпъл хор в България. Това обясни в интервю за програма "Хоризонт" Гери Балевска , диригент на хора: Имало е опити преди това за вокални групи, но те са били по-скоро църковни към определени протестантски църкви, но като..

публикувано на 25.12.17 в 12:39

Най-досадните коледни песни

Преди седем години 28 000 души гласуваха и избраха да се опитат да спрат песента "Last Christmas”. В интервю за програма "Хоризонт" Васил Петраков , творчески директор на рекламната агенция, която преди години направи кампанията "Няма такова..

публикувано на 25.12.17 в 11:05

Една от най-популярните коледни песни "Тиха нощ, свята нощ" навърши 199 години

Една от най-популярните и днес коледни песни "Тиха нощ, свята нощ" навърши 199 години. Тя е изпълнена за първи път на 24 декември 1818 година в малкото австрийско селище Оберндорф. Създаването и става случайно, след като се развалил църковният орган и..

публикувано на 25.12.17 в 10:30

Албена Кехлибарева представя Макс Регер и неговото време

Книгата се нарича „Макс Регер и пространството на органната песен до Първата световна война“. Реших да синтезирам всичко, което бях събирала главно от концертна дейност и работата ми с различни органисти от Германия, Италия, Нидерландия и тези познания да..

публикувано на 25.12.17 в 09:05

Честито Рождество!

Предаването, в духа на поредицата „Митологични образи“ третира връзките и старите корени на коледните ритуали по нашите земи. Християнството, което всячески се стреми да популяризира възгледите си за света, се пригажда към съществуващи езически практики..

публикувано на 25.12.17 в 08:15

Коледно настроение с ДВГ „Камбанки“ от гр. Елин Пелин

В тези светли дни малките музиканти от гр. Елин Пелин се радват на своите подаръци, веселят се, празнуват. Разбира се, с гордост си припомнят и забележителните успехи, които постигнаха през 2017-а. Годината, която изпращаме, беше щедра на награди за нас..

публикувано на 24.12.17 в 09:25
Исабела Василота, артистичен директор на конкурса за пианисти в Орлеан

Конкурсът в Орлеан, Франция, очаква български пианисти – срокът е до 8 януари 2018 г.

По покана на Анжела Тошева в Първо студио на БНР концерт изнесе носителят на първа награда от клавирния конкурс за съвременна музика в Орлеан, Франция Такуя Отаки. Заедно с него пристигна и артистичният директор на конкурса Исабела Василота. Тя е италианка,..

публикувано на 24.12.17 в 09:10

Коледното матине на БНР – феерия от музикални шедьоври

Феерия от музикални шедьоври представиха в програмата на Коледното матине на БНР Симфоничният оркестър и Смесеният хор на БНР. В него участва и Детският радиохор. Диригент на концерта беше световно известната Любка Биаджони. В програмата звучаха..

публикувано на 23.12.17 в 17:05