Пловдивската музикална академия почита проф. Владимир Аврамов

Акадмията за музикално, танцово и изобразително изкуство организира концерт в памет на проф. Владимир Аврамов, който е основател на филиала на Българската държавна консерватория в Пловдив. Ректорът на АМТИИ проф. Милчо Василев ще изнесе слово за..

публикувано на 12.04.17 в 08:42

Валери Димчев: Откривам нови хоризонти в музиката за тамбура

Именитият ни музикант е признат виртуоз на тамбурата, изявен композитор и аранжор. Известен е със своето съвременно усещане и прочит на фолклора. Професионализмът му променя представите за техническите възможности на старинния инструмент, а интересните..

публикувано на 11.04.17 в 14:25

Пътеводител на фестивалния стопаджия – епизод 1

„Метроном“ предлага на всички, които ценят музиката, една поредица от интервюта и материали, свързани с различни фестивали у нас. Започва времетго на фестивалите и всеки може да планира и да избере своето предпочитано събитие. Започнахме със Софийската..

публикувано на 11.04.17 в 12:28
Диригентът Ваня Монева, водещата на

Ваня Монева: Балерината и диригентът се раждат

Ваня Монева е сред най-ярките имена в българското хорово изкуство. Често казва, че когато човек е роден с талант, открит още в ранното му детство, не се замисля дали това е неговата карма, да посвети живота си на музиката или не. В бебешката ми..

публикувано на 11.04.17 в 11:38
Пизарони, Балев и Хемпсън в Концертхаус

Павел Балев дирижира оперната гала на Томас Хемпсън и Лука Пизарони

Само месеци след своя   много успешен  гастрол на пулта  на Виенската държавна опера известният български диригент Павел Балев отново имаше престижна изява в австрийската столица. На 3 април в голямата зала на Концертхаус той дирижира концерт на..

публикувано на 11.04.17 в 11:25
Хелмут Рилинг

Благодарност

Предаването съдържа фрагменти от Матеус Пасион на Йохан Себастиан Бах, както и „Американска песен“ на американския певец и автор Пол Саймън, написана върху един от хоралите в Матеус Пасион. Предлагаме на вниманието ви и кантата № 134 (Ein Herz, das seinen..

публикувано на 11.04.17 в 09:05

Спечелете билети за „Спящата красавица“ на Кралския балет

На 19-и, 22-ри и 23-ти април в кината "Арена" в София, Пловдив, Варна, Стара Загора, Плевен и Смолян ще гледаме балета „Спящата красавица“ на Чайковски от киносезона на Кралската опера в Лондон „Ковънт Гардън“. В главните роли в красивия..

публикувано на 10.04.17 в 22:31

Ескалатор 09- 17 април 2017

публикувано на 10.04.17 в 16:21
Джоуи Молинаро

Джоуи Молинаро: Моята музика разказва точно за това как човек може да преживее хаоса, но да се почувства удобно в него

Моята музика разказва точно за това как човек може да преживее хаоса, но да се почувства удобно в него - така цигуларят  Джоуи Молинаро , който беше гост в студиото на "Хоризонт", където направи солов пърформанс в традицията на уан-мен..

публикувано на 10.04.17 в 16:13

Оркестърът за народна музика на БНР трогна публиката в Черна гора

Оркестърът за народна музика на БНР постигна грандиозен успех в XV издание на фестивала "А Темпо" в черногорската столица Подгорица. Той беше единственият фолклорен състав във форума за класически и камерни състави и джаз оркестри. Концертът на..

публикувано на 10.04.17 в 11:52

Традиция и класика в "An Ancient Observer" на Тигран Хамасян, плюс Арто Линдзи на бразилска вълна в току-що излезлия "Cuidado Madame"

Слънчев джаз+ на 9 април започва с пианисти, съчетаващи плюсовете на джаза. Тигран Хамасян в новия си албум An Ancient Observer съчетава традиционни мелодии от своя регион с класика. Следват два проекта, вдъхновени от Тарковски. Първият е с откъс от..

обновено на 10.04.17 в 10:31
Андре Крауч

В Страстната седмица

Година след година, век след век в Страстната седмица си спомняме събитията, които водят към Великия ден на Христовото Възкресение. Празник на празниците, Тържество на тържествата и тези дни на размисъл и озарение от неизказаната Светлина, сринала вратите..

публикувано на 10.04.17 в 10:15
Удостояване на проф. д. изк. Димитър Христов с титлата „Доктор хонорис кауза“ на НМА.

Композиторът Димитър Христов

Той си отиде някак неочаквано – в края на февруари 2017. Остави значително по обем и стойност творчество. Ученик на Марин Големинов, той се развиваше по свой собствен път. Споделяше, че още като студент е мечтаел за дълги разгърнати музикални линии –..

публикувано на 10.04.17 в 09:45
Франц Шуберт

Звукови хроники „Големите майстори на малката вокална форма“: „Зимен път“ от Шуберт по стихове на Вилхелм Мюлер

„Зимен път“ по стихове на Вилхелм Мюлер е последният голям вокален опус на Шуберт. Той е типично романтична творба – с идеята за самотата и страданието. В този цикъл, за разлика от „Хубавата мелничарка“, то е доведено до краен предел. Сюжетът тук е условно..

публикувано на 10.04.17 в 08:05
Димитрина Кюркчиева и Георги Константинов в клуб „Перото” .

С песните на Кирил Калев и стиховете на Георги Константинов в „Перото”

Замислено като реверанс към песенната лирика у нас и по света, като различен поглед към непреходността на думите, предаването „Изпята поезия” на програма „Христо Ботев” за пръв път бе изнесено в литературен клуб „Перото” на НДК, извън студиата на..

публикувано на 09.04.17 в 08:25

Цигуларят Теди Папаврами между цигулката и писането

На 6 април гост-солистът на Софийската филхармония бе обявеният за дете-чудо цигулар Теди Папаврами . Той е роден в Албания, свири от съвсем малък на цигулка при своя баща, прочут преподавател със специална методика за обучение именно на деца. Петгодишен..

публикувано на 08.04.17 в 10:20

Мариана Цветкова: Животът е зов и стон. В това е неговата красота

"Прекрасен ден, вълшебен ден". Това е мотото на концерта - матине, който ще изнесат за почитателите на камерната музика Мариана Цветкова и Цветана Бандаловска на Цветница в Софийската опера. Мариана Цветкова определя подборът на песните - от..

публикувано на 08.04.17 в 10:00
Смесеният хор на БНР, диригент Георги Еленков

9 април – Специален ден на Еврорадио, посветен на Страстната седмица и Възкресение Христово

от 11 часа – до 12 часа Концерт от България Добри Христов – Песнопения по Всенощно бдение. Песнопения от Великата вечерня. Изпълнява Смесения хор на БНР с диригент Георги Еленков, солисти: Пламен Кумпиков (бас), Боян Василев (тенор), Стефани Кръстева..

публикувано на 08.04.17 в 09:05
Райна Стоянова

Спомен за певицата Райна Стоянова

Навършиха се 110 години от рождението на изтъкнатата солистка на Софийската опера Райна Стоянова, пяла на сцената на престижния ни театър през периода 1930/1960 г. В 25-годишната си кариера тя участва в повече от 65 мецосопранови роли, оставяйки..

публикувано на 08.04.17 в 08:56
Акад. Васил Казанджиев с Радиооркестъра по време на запис

Премиерен запис на Симфония №6 от Васил Казанджиев в БНР

В края на 2016 година Симфоничният оркестър на Българското национално радио осъществи под диригентството на госта Герган Ценов премиерния запис на едно ново, значимо произведение – Симфония №6 от Васил Казанджиев, озаглавена „Каскади“. Композиторът..

публикувано на 07.04.17 в 19:50