„Музика и здраве“ с Виржиния Минева

За силата на словото и звука, за магията на човешкия глас - това е темата за разговора с музикалния терапевт Вирджиния Минева. Тя е първата жена у нас, която завършва консерваторията с валдхорна. Свири в оркестър, работи и в БНР като музикален..

публикувано на 03.07.17 в 10:57
Фолкер Гьотце

Мостовете в джаза

Първият юлски брой на предаването е и началото на юлската тема за мостовете в джаза. Едноименното парче (и нов албум) са на немския композитор и тромпетист Фолкер Гьотце, когото досега също сме представяли в афро-проекти с кората на Аблайе Сисоко...

обновено на 03.07.17 в 10:52
Панчо и Любен Владигерови

Звукови хроники „Музикални фамилии“: Владигерови

В сравнително кратката история на българската професионална музика легендарната фамилия „Владигерови“ заема особено място. Не само със своята продължителност във времето (над 100 години), не само с яркото присъствие на 3-те поколения Владигерови на..

публикувано на 03.07.17 в 08:10

Борислав Петров: Най-красиво става, когато всички работят заедно

Срещата между джаза и българския фолклор даде името на първия ми авторски албум - "Jazzanitza", който е едноименен с групата, която специално събрах , казва барабанистът Борислав Петров. Всъщност официалното представяне на албума е миналата година,..

публикувано на 02.07.17 в 12:05

Песни и стихове за лятото – 2 част

Лято Наше лято – дълго като вечност. Наше лято – кратко като миг. На любов, на скръб ли ни обрече? За какво ни сбра във своя миг? С клони – вплетени ръце човешки. Със луна - лице над две лица. И с едно дихание горещо ти овъгли нашите сърца. Ти не..

публикувано на 01.07.17 в 09:20
Сцена от операта „Дон Карлос“ на Виенската държавна опера.

"Дон Карлос" с Красимира Стоянова, Пласидо Доминго и Рамон Варгас на живо по програма "Христо Ботев"

Тази вечер, от 20 ч и 30 минути, програма "Христо Ботев" на БНР ще излъчи от Виена оперния спектакъл "Дон Карлос" с участието на българското сопрано Красимира Стоянова , а също така Пласидо Доминго и Рамон Варгас . Така Виенската опера завършва..

публикувано на 01.07.17 в 08:49
Веселина Кацарова

Веселина Кацарова: Кармен е женският образ на Дон Жуан - една мистерия

Една от най-популярните опери на Жорж Бизе - „Кармен”,  е изборът на Държавна опера - Стара Загора за второто издание на „Опера на стадиона“. Грандиозната продукция ще бъде представена на 6 юли от 21.00 часа на огромна сцена на стадион „Берое“. А ролята..

публикувано на 30.06.17 в 17:34

Спомен за диригента Михаил Лефтеров

В рубриката "Помните ли..." на предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" се връщаме в българското музикално минало. Навършиха се 110 години от рождението на изтъкнатия български диригент Михаил Лефтеров - един от музикантите, извели българското изкуство..

публикувано на 30.06.17 в 17:25

Спомен за композитора Симеон Пиронков

В рубриката "Помните ли..." на предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" се връщаме в българското музикално минало. На 18 юни 2017 г. се навършиха 90 години от рождението на изтъкнатия български композитор Симеон Пиронков - творец със собствен стил,..

публикувано на 30.06.17 в 17:23
НФХ

Националният филхармоничен хор с няколко нови проекта преди края на сезона

Националният филхармоничен хор "Светослав Обретенов", ръководен от Славил Димитров, спечели огромна подкрепа от радиослушателите в националната анкета на предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" за 2016-а и стана втория хоров състав, получи наградата..

публикувано на 30.06.17 в 17:04
Атанас Кръстев

Виолончелистът Атанас Кръстев със солов рецитал в рамките на "Софийски музикални седмици"

Гост в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" е младият виолончелист Атанас Кръстев, който е поканен за участие в тазгодишното издание на фестивала "Софийски музикални седмици". Особеното в случая е, че публиката в камерната зала "България" на 3 юли..

публикувано на 30.06.17 в 16:57

„Опера в парка“ – деветото издание

Тази вечер на откритата сцена в парка на Военна академия „Г. С. Раковски“ в София започва 9-ото издание на фестивала „Опера в парка“. Софийската опера и балет представят днес (30 юни) от 20 часа балетите „Петрушка“ и „Жар-птица“ от Игор..

публикувано на 30.06.17 в 16:05
Сцена от операта „Дон Карлос“ на Виенската държавна опера.

„Дон Карлос“ с Красимира Стоянова на живо от Виена на 1 юли от 20 часа

Тази събота очакваме с нетърпение живото излъчване на Австрийското национално радио за страните-членки на Европейския съюз по радиоразпръскване – италианската версия на шедьовъра на Джузепе Верди „Дон Карлос“! Тръпката има български привкус и това е изявата..

публикувано на 30.06.17 в 15:13
Изгрев

Тази вечер бургазлии ще посрещнат изгрева с Милена Славова

Седем групи се включват  тази вечер на July Morning 2017. Програмата по посрещането на първото юлско слънце ще започне от 19:00 часа на централния плаж в Бургас, до Моста. Тази година сред изпълнителите има има гости от Унгария, каза Марияна Добрева от..

публикувано на 30.06.17 в 15:02

Пътеводител на фестивалния стопаджия – епизод 15: Дворецът „Врана“

За пореден път Софийската филхармония поднася едно магично лятно изкушение – мини фестивал в двореца „Врана“. „Ще наблегнем на детските концерти, защото децата ще изпитат едно голямо удоволствие в зеленината на парк „Врана“. Може да не се ограничите в..

обновено на 30.06.17 в 14:07

Иван Димитров: Под 30% е наложеното увеличение за тази година от „Музикаутор” към БНР

В студиото на „Нашият ден” по програма „Христо Ботев”, специален гост беше изпълнителният директор на „Музикаутор” - Иван Димитров. Той анализира казуса БНР и „Музикаутор” като обобщи ситуацията така: Нашето отношение беше изключително позитивно и ние..

публикувано на 30.06.17 в 13:35

Държавната опера-Стара Загора със съвместен концерт с младежи от Училището по изкуствата “Христина Морфова“

Тази вечер от 19.00 часа залата на Регионалната библиотека „Захарий Княжески“ в Стара Загора ще отвори врати за музикантите от Държавната опера в града и ученици от Националното училище за музикални и сценични изкуства „Христина Морфова”, които ще..

публикувано на 30.06.17 в 13:20

Какво значи "Тишинавтика"

Днес е концертът със странно име "Тишинавтика". Той ще се "случи" във Второ студио на БНР. Ето как "тишинавтите" канят слушателите си, съидейници и участници в събитието: По вълните на радио ефира се носи кораб... Това е корабът на Тишинавтите...

публикувано на 30.06.17 в 12:01

"Петрушка" и "Жар птица" поставят началото на "Опера в парка"

Осмото издание на фестивала "Опера в парка" се открива днес в двора на Военна академия "Георги С. Раковски" в София. Началото ще бъде поставено с балетите "Петрушка" и "Жар птица" от Игор Стравински на Софийската опера и балет. До 16 юли с по..

обновено на 30.06.17 в 10:10

„Дон Карлос”, опера в пролог и седем картини, от Джузепе Верди (съдържание)

Първата версия е написана през 1867 и представена на 11 март 1867 в Париж. Либретото е на Франсоа-Жозеф Мери и Камий Дю Локл по пиесата на Шилер „Дон Карлос, инфантът на Испания” от 1787, Прескот – „История на Филип ІІ” от 1856 и пиесата на Кормон..

публикувано на 30.06.17 в 09:30