Акапелна група "Спектрум" с концерт за годишнината от обявяването на София за столица

Днес отбелязваме 139 години от обявяването на София за столица на България. По този повод Столична община има редица прояви. Една от тях е концерт на акапелна група „Спектрум“, който ще е тази вечер. Той ще представи българската акапелна музика отвъд..

публикувано на 03.04.18 в 15:28
Даниела Ханджиева, директор на Европейския музикален фестивал

Осемнадесетото издание на Европейския музикален фестивал се провежда в София

С концерт на виртуозния руски цигулар Максим Венгеров в столицата се откри Европейският музикален фестивал. В зала 1 на НДК Венгеров свири на своята уникална цигулка „Страдивариус Екс Кройцер“ от 1727 година, заедно със Софийската филхармония, под..

публикувано на 03.04.18 в 15:05

Два концерта остават до края на сезона на "Фортисимо Фамилия"

Петият музикален сезон на "Фортисимо Фамилия" е към края си с успешно изпълнена мисия – да провокира децата и техните родители да придобият вкус към класическите инструменти. До края остават само два концерта. На 15-и април в 11.00 часа е "Приказка за..

публикувано на 03.04.18 в 13:10
Симфоничният оркестър на БНР

Чуйте запис на концерта на Симфоничния оркестър и Смесения хор на БНР под диригентството на Константин Добройков в зала „България” от 3 април 2018 г.

Една интересна идея, която от дълго време изчаква да се развие, е на път да стане реалност. В Страстната седмица музикантите от Симфоничния оркестър и Смесения хор на БНР, съвместно с Ротаракт клуб ви канят на благотворителен концерт, който ще премине..

публикувано на 03.04.18 в 09:00

Виенската Щатсопер представя изложба, посветена на съдбата на артистите евреи по време на Втората световна война

През месец март се навършиха 80 години от навлизането на немските войски в Австрия и нейното присъединяване към нацистка Германия. Виенската Щатсопер също отбеляза тази тъжна и мрачна годишнина с изложба, която показва уникални  архивни документи и..

обновено на 02.04.18 в 17:34
Гост-диригент Константин Добройков

БНР с концерт "На тъмно" в помощ на деца с нарушено зрение

Българското национално радио и Ротаракт клуб София организират благотворителен концерт „На тъмно“ за деца с нарушено зрение от училище "Луи Брайл"! Събитието ще е на 3 април от 19.30 ч. в столичната зала „България“. През Страстната седмица на..

публикувано на 02.04.18 в 16:55
Даниела Дикова и Аделина Александрова в студиото на

Даниела Дикова: Антон е винаги до мен и ми помага в трудни моменти

Има ли предопределеност в нашия живот и кога разбираме това истински – преди или след като нещо ни се е случило? Какво е да срещнеш Мъжа на живота си и да установиш, че макар да сте от различни генерации, ви свързват безброй видими и невидими нишки и тази..

обновено на 02.04.18 в 16:11
Мария Колева в Първо студио на Българското национално радио

Наследници на песента: Да изпееш песните на Апостола – Мария Колева

Тя носи характерен изпълнителски стил и съвременно музикално мислене, изразени в многостранни творчески контексти. Притежава певчески качества на завършен артист, отдавна прескочил границите на фолклорните диалекти в народната музика. Нейният глас идва..

публикувано на 02.04.18 в 13:15

Галаконцерт и награждаване на победителите във фолклорната класация „Надпяване“ – вторник, 3 април, от 19.30 часа, в Първо студио на БНР

За поредна година екип „Фолклор“ на програма „Христо Ботев“ кани всички на церемонията по награждаването на победителите във фолклорната класация „Надпяване“. В продължение на една година вие – нашите приятели и почитатели, слушахте, гласувахте и..

обновено на 02.04.18 в 10:51
Италианският певец и композитор Марио Бионди

Нова продукция на Якоб Бро и на нашумелия италиански круунър Марио Бионди

Първоаприлският брой на  Слънчев джаз+ , започнал в първата седмица на април 1993 г., има шеговити намигвания към нобелиста Дилан (Кийт Джарет трио от далечната 1970-а и Стенли Търънтейн малко по-късно).  И още по-шеговит прочит на станалия..

обновено на 02.04.18 в 10:24

Александрина Пендачанска празнува 30 години на сцената с концерт-спектакъл "Това съм аз"

Оперната прима  Александрина Пендачанска  ще празнува 30 години на сцената с мултимедиен концерт-спектакъл "Това съм аз" тази вечер от 19.00 ч. в зала 1 на НДК. Тя е Агрипина, тя е Електра, тя е Кармен и Сантуца, тя е Саломе! Тя е не..

публикувано на 02.04.18 в 10:16

Матеус Пасион, Възкресение

В Страстната седмица, в пространството между барок и рок звучи музика, посветена на Възкресение. Предлагаме на вашето внимание съвременни поп/рок изпълнения и части от Матеус Пасион (Passio Domini nostri J.C. secundum Evangelistam Matthæum), създаден..

публикувано на 02.04.18 в 09:15

April in Paris – нов проект на Мирослава Кацарова

На 4 април в София джаз певицата Мирослава Кацарова ще представи своя най-нов музикален проект, озаглавен April in Paris. В него тя отново е на сцената с джаз триото си – Мирослав Турийски (пиано), Христо Йоцов (барабани) и Веселин Веселинов-Еко..

публикувано на 02.04.18 в 08:00

Честит юбилей на тенора Михаил Светлев

Не се притеснява да обяви на колко е години. Направи го с гордост пред всичките си приятели в социалните мрежи. Пази спомените си – афиши, снимки, записи и не пропуска повод да ги сподели – плакати от гостувания на най-големите оперни сцени,..

публикувано на 31.03.18 в 09:30

Първи април

Тъжно е, когато хората не пеят. Лошо е, когато хората немеят. Страшно е, когато хората не смеят да се смеят.               Радой Ралин ------------------------------------------------ Когато бях овчарче на село в АПК, бях много благодарен за своята съдба...

публикувано на 31.03.18 в 09:05

Програма на Еврокласик ноктюрно от 1 до 8 април 2018 година

1 април 3.00 часа – Франц Шуберт (1797 - 1828), Квинтет в до мажор D.956 за две цигулки, виола и две чели. Изпълнява квартет „Елиас“ с Алис Ниъри на чело. 3.57 часа – Франц Шуберт (1797 - 1828), Вариация върху валс от Диабели D.718. Изпълнява Андреас..

публикувано на 31.03.18 в 08:15

Хоровият фестивал "Черноморски звуци” в Балчик ще почете композитора Александър Танев

Осмото издание на международния форум ще се проведе от 6 до 10 юни и отново ще разчита на любовта на гостите към хоровото пеене и към морето.   Домакин, както винаги, ще бъдат самодейците от смесения хор "Черноморски звуци" с ръководител Валентина..

обновено на 30.03.18 в 19:35

"Невидими стени" и завръщане към твърдия звук

Любовта към музиката движи една такава машина като Б.Т.Р. Ние сме много отговорни към това, което правим , отбелязва китаристът Славчо Николов след концерта по повод 25-ата годишнина на групата и представянето на новия албум. „Невидими стени“..

публикувано на 30.03.18 в 16:48
Силви Вартан

Силви Вартан пред БНР: Не обичам да напускам, обичам да пристигам

"България е родната ми страна. Винаги изпитвам носталгия към нея и първите си години там. Когато напуснахме, бях малка и помня България като прекрасна страна. Но Франция е страната, в която пораснах и сбъднах мечтите си. И двете страни са ми..

публикувано на 30.03.18 в 15:13
Кварто квартет и Христо Казаков (вторият отляво)

„Безсмъртна любима“ - концерт на Кварто квартет с пианиста Христо Казаков в София

На 10 април от 19 часа в зала "България" публиката ще чуе концерт, вдъхновен от любовта на великите композитори, изразена чрез най-чувствената музика на Лудвиг ван Бетовен, Густав Малер и Роберт Шуман, претворена от струните на Кварто квартет и пианиста..

публикувано на 30.03.18 в 15:01