НМА стара сграда

Запознайте се с изявени студенти от Музикалната академия

В разгара на лятото висшите учебни заведения у нас продължават да привличат нови студенти. Кризата в музикалното образование е очевидна - в специалности, за които преди години са кандидатствали десетки ученици, сега почти няма желаещи - много от младите..

публикувано на 25.08.17 в 10:59
Софийската филхармония и Националния филхармоничен хор – гости на фестивала.

Пътеводител на фестивалния стопаджия – епизод 21 – Балчик

„Дни на класиката“ в Балчик – фестивал, за който ще ни разкаже Ирена Гъделева, която следи фестивала за четвърти път. Този фестивал се превръща във фактор за културния туризъм. Има хора, които специално следят датите и си ангажират ваканциите да съвпадат..

публикувано на 25.08.17 в 09:35

"Аполония 2017" ще представи премиерно специално написана за фестивала творба

Тази година Празниците на изкуствата "Аполония" ще продължат 11 дни. Откриването на 26 август ще бъде с концерт на хор "Мистерията на българските гласове" с диригент Дора Христова, а в програмата ще прозвучат нови пиеси и аранжименти, специално направени за..

публикувано на 25.08.17 в 07:03

Пътеводител на фестивалния стопаджия – епизод 20 – „Аполония“

От 26 август до 5 септември в Созопол отново ще се проведат Празниците на изкуствата „Аполония“ . Програма „Христо Ботев“ е верен техен партньор и тази година. Отново чрез нас може да проследите по-голяма част от събитията. Веки ден от 28 август до 1..

публикувано на 24.08.17 в 21:20

Оперни щрихи в Летния театър

С оперен гала концерт тази вечер ще бъдат поставени финалните щрихи на Опера в Летния театър във Варна. Единствената допълнителна среща с оперното изкуство до края на август ще бъде "Влюбеният Шекспир" на 29 този месец. Тази вечер оркестърът, който..

публикувано на 24.08.17 в 10:46

Музикален конкурс в Тутракан

16-ят Международен конкурс „Речни ноти" се открива днес в Тутракан. Негови организатори са Община Тутракан и Общинският център за извънучилищни дейности. Участие са заявили над 150 млади изпълнители. За първи път е включен нов раздел с изпълнение на арии..

публикувано на 24.08.17 в 09:38

„Човекът от Ла Манча” открива „На бис!” на Античния театър

С мюзикъла от Бродуей „Човекът от Ла Манча”  започва програмата  „На бис!”  на  Античния театър.  В нея през август и септември ще се представят най-гледаните спектакли от Opera Open 2017.   С мюзикъла „Човекът от Ла Манча”, отличен с 10..

обновено на 23.08.17 в 10:05
Кристиян Бояджиев и Милчо Левиев, 2010 г.

Джаз… за вас

На Вашето внимание: изпълнения на барабанистката Тери Лин Карингтън, заедно с перкусионистката Шийла Есковедо и певицата Касандра Уилсън (гостували в България). Звучат и пиеси, с участие на контрабасистката – певица Есперанца Спалдинг, пианистките Джери..

публикувано на 23.08.17 в 08:55
Стефка Берова

Стефка Берова: Заради вас живея, заради вас направих моите песни

Актрисата и певица Стефка Берова започва да пее още от съвсем, съвсем малка, когато дядо й Стефан с огромните мустаци, силно миришещи на тютюн, я качвал на коленете си и й казвал Айде, Фано, пей ми! . И тя пеела, за да я пусне по-бързо, защото..

публикувано на 22.08.17 в 17:20

Музика в картини ще звучи във Флората

Мултимедийният цикъл "Camerata Pontica - Класика на брега" гостува утре в експоцентър "Флора", съобщават от община Бургас. Той ще бъде представен за първи път пред бургаската публика, а като част от проекта ще са и непознати шедьоври на..

публикувано на 22.08.17 в 12:09

„Варненско лято“: Клавирен рецитал на Веселин Станев

Концерт от програмата на Международния фестивал „Варненско лято“ – Клавирен рецитал на Веселин Станев. В програмата: Цезар Франк – Прелюд, хорал и фуга Клод Дебюси – Прелюдии за пиано, първа Фредерик Шопен – 24 прелюда, опус 28. Той не е само пианист,..

публикувано на 22.08.17 в 10:50

Село Царевец посреща над 400 участници във фолклорен фестивал

На 26 август, събота, ще се проведе Вторият национален фолклорен фестивал „Белокаменица” в мездренското село Царевец . В програмата могат да участват художествени колективи и индивидуални изпълнители от всички жанрове. Всяка група трябва да носи дърво..

публикувано на 22.08.17 в 09:48

Ескалатор 21- 28 август 2017

публикувано на 21.08.17 в 17:28
Амир Косроупур в „Най-доброто от Аларма“. Тази вечер от 21.30 – запис от концерта му в Чешкия център от 19 септември 2016 г.

„Най-доброто от Аларма Пънк Джаз“ с Амир Косроупур, Арнолд де Боер, Хюго Рейс и Алекс Хан Хунтай

И четвъртата августовска седмица посвещаваме на най-интересните музикални (пък и не само музикални) моменти, които сме имали в последно време в рамките на „Аларма“. Ще слушаме целия концерт на „Фаталистите“ на Хюго Рейс (с Джовани Ферарио на китара)..

публикувано на 21.08.17 в 16:45
Пабло Миланес

Пабло Миланес на фестивала Мар де мусикас - Картахена

През август Слънчев джаз+ ще ви разхожда из концерти и фестивали, където наши любимци срещат своите публики. Началото е с последния носител на наградата на фестивала Мар де мусикас - Картахена , кубинецът Пабло Миланес, на когото гостуват испански..

обновено на 21.08.17 в 10:58

"Слугинята-господарка" оживява в съвременен прочит на сцена "Римски треми" във Варна

Държавна опера Стара Загора гостува на сцена Римски терми във Варна с комичната опера от Джовани Перголези. Режисьор е Славчо Николов, а диригент е Димитър Косев. Сценографията е на Иван Токаджиев, а костюмите на Ана-Мария Токаджиева. Хореографията е..

публикувано на 21.08.17 в 12:25
„Дуо концертанте“

Срещи на международния фестивал „Варненско лято“

Като част от поредицата събития, отбелязващи 20-годишнината от създаването на „Дуо концертанте“ Росен Идеалов и Георгита Бояджиева изнесоха концерт и за варненските си почитатели. Техен партньор на сцената беше пианистът Александър Василенко, с когото ги..

публикувано на 21.08.17 в 09:10

Пучиниева музика „разтопи“ сърцата на спонсорите на Израелската опера и Израелската филхармония

Заключителния т спектакъл на Израелската опера и концерт на Израелската филхармония предшестват подновяването на абонаментите за двете институции , а също подписването на чековете от спонсорите , т.нар. „приятели на О перата..

публикувано на 20.08.17 в 23:50
Кристиян Рьолингер и Aлисия Рафаелян (вляво)

Гостуващи солисти на международния фестивал „Варненско лято“

На 18 юли във Варна изнесоха концерт саксофонистът Кристиан Рьолингер и пианистката Алисия Рафаелян. Те изпълниха творби от Клод Дебюси – рапсодия за алт саксофон и пиано, Анри Томази – балада за алт саксофон, Такаши Йошимацу – Fuzzy bird sonata, Жюл..

публикувано на 20.08.17 в 08:55
Кристиян Бояджиев (вляво) и Михаил Белчев.

Писма

Четири часа сутринта е, краят на декември, пиша ти само за да разбера дали си добре. В Ню Йорк е студено, но не се оплаквам, има музика на „Клинтън стрийт“ по цяла вечер. Чух че правиш къща някъде в пустинята. Надявам се, че пазиш малък спомен… И т.н.,..

публикувано на 19.08.17 в 09:05