Недостижимият Яша Хайфец – музикантът, объркал представите за интерпретация в началото на миналия век

След серия концерти в Ню Йорк един критик пише: Крайслер е кралят, Хайфец е пророкът, а всички останали са просто цигулари . Всички ние можем вече да счупим лъковете си – казва самият крал Фриц Крайслер, след като чува младия Яша. Впрочем и двамата са..

публикувано на 08.03.17 в 12:30
Фреди Хъбърд

Фреди Хъбърд (Hub Cap)

Когато между 1977 и 1978 у нас се появи V.S.O.P. The Quintet, слухът беше, че това е най-новата продукция на Хърби Хенкок. Двоен концертен албум – две дългосвирещи плочи (LP) с по две пиеси на страна, общо 8 концертни звукозаписа. Във всяко отношение – на..

публикувано на 08.03.17 в 11:00
Роберто Аланя и Анна Нетребко в

Успешна нова постановка на "Трубадур" във Виена

Месец февруари премина за Виенската Щатсопер под знака на успешната премиера и последвалата серия спектакли на операта "Трубадур" от Джузепе Верди. Едно дългоочаквано събитие поради факта, че това заглавие бе отново поставено на сцена след..

публикувано на 08.03.17 в 09:25
NU/ANCE

NU/ANCE: Когато рокендролът е пълен с легенди е време да дойдат новите

NU/ANCE са алтернатив рок банда от ново поколение. Музиката им е повлияна от групи като MUSE, Imagine Dragons, Nine Inch Nails, Coldplay и други. Момчетата вече имат няколко участия не само на родна земя, но и завидни участия на фестивали в чужбина. До..

публикувано на 07.03.17 в 15:40

Оперната дива Соня Йончева за новия си албум "Хендел" и завръщането си в "Травиата" в Метрополитън

Оперната дива Соня Йончева даде за предаването „Каста дива“ на Българското национално радио първото си интервю в българския ефир след излизането на новия й албум „Хендел“ на световния музикален пазар и в навечерието на пряката прожекция на операта..

обновено на 07.03.17 в 15:40

Вечната музика и поезия за жената през вековете - в концерт на ансамбъл "Импресия"

Тази вечер от 19 часа в камерната зала "България" ще се проведе концертът на вокален състав "Импресия" - "Тя, вечната". Всеки път програмата на ансамбъл "Импресия" е с определан тематика, където идеята се разглежда в рамката на музиката. Този..

публикувано на 07.03.17 в 15:00
Даниела Кузманова и Кристиян Бояджиев.

Песенна лирика за майките с изящни посвещения (част 2)

Мама   Мама, вик в съня ми. Мама, вик в нощта. Мама, вик в празнотата. Но мама все мълчи! „Сине” - дочувам далечно, някъде там, може би отвъд... Само с теб вярвам във дните, само от теб узрях за днес. Мама, топъл спомен, мама, бях дете. Мама,..

публикувано на 07.03.17 в 10:30
Фрагмент от картината „Мъглишкият манастир” на Иван Милев, 1925 г.

Звукови хроники „Музика в картини”: Иван Милев – художник на копнежния свят

Днес най-скъпо струващите картини на български художници са творбите на Майстора и на Иван Милев. Наричат Милев живописният враг на академизма и на сухото музейно отношение към българския бит. През 1922 година Владимир Димитров – Майстора излага картини от..

публикувано на 07.03.17 в 09:50

Ескалатор 06- 13 март 2017

публикувано на 06.03.17 в 20:56

Ескалатор 06- 13 март 2017

публикувано на 06.03.17 в 16:59

Васил Петров ще пее и на 20-ия джаз фест в Банско

През август в Банско ще се състои 20-ият юбилеен джаз фест. В разрез с традицията фестивалът да се провежда винаги във времето от 8 до 13 август, тази година създателят и организатор на събитието д-р Емил Илиев е подготвил програма, която е цели осем..

публикувано на 06.03.17 в 16:44

Солистите на Камерна опера - Благоевград с тематичен концерт "Понякога ще идвам във съня ти"

Концертът "Понякога ще идвам във съня ти" е поредният концерт на Камерна опера - Благоевград, в който с малки песенни форми солистите на операта представят красотата на класическата музика. Този концерт е посветен на българската музика. Дни след..

публикувано на 06.03.17 в 12:03
Джаз китаристът Лари Кориел почина през февруари т.г. в Ню Йорк на 73 години

Експериментиращи китаристи. Сбогуване с Лари Кориел, плюс Р. Таунър, Р. Галиано, Й. Свенсон

Китаристи от най-експериментиращите в началото на Слънчев джаз+ : сбогуване с Лари Кориел , един от бащите на джаз-рока с албума си от 1969-а, където сайдмени са му Мирослав Витуш, Били Кобъм, Чик Кърия, Джон Маклафлин (малко по-късно заедно с Пако..

обновено на 06.03.17 в 11:21

Концерт за два рояла и тромпет в Първо студио на Радио Пловдив

На 10 март от 19 часа Първо студио на Радио Пловдив е домакин на концерта ДВА РОЯЛА И ТРОМПЕТ. Това е българо-британски  музикален проект  Round the block with two pianos.  Концертът  се реализира  с подкрепата на Британски съвет за изкуство...

публикувано на 06.03.17 в 10:59

Звукови хроники „Големите майстори на малката вокална форма”: Борис Христов и песните на Мусоргски

Творчеството на Мусоргски е един от бляновете на царя на басите. За неговото реализиране той пише: Безмерната ми любов към гения на Мусоргски ме накара да прегърна певческото изкуство, променяйки хода на моя живот, който бе навлязъл в юридическа кариера ...

публикувано на 06.03.17 в 09:00

Красимира Стоянова: Не е трудно да започнеш като оперен певец. Трудно е да останеш

Да пееш на сцената на Ла Скала е много вълнуващо, казва оперната прима Красимира Стоянова , която на 27 февруари заедно с пианиста Людмил Ангелов изнесе песенен рецитал с произведения на Пучини, Чайковски, Рахманинов и Респиги. Концертът е приет..

публикувано на 05.03.17 в 17:20
Георги Денков, Михаил Белчев и Кристиян Бояджиев (отляво надясно).

Песенна лирика за майките с изящни посвещения

Майка ми ми каза И майка ми ми каза,че си хубава, а аз така не забелязах. Останалото беше от Лукавия, Усещах самота, и то отдавна. Ти искаше да бъдеш истинска по истински. Животът ти да не е кратък. А сигурно ти беше много сигурно, до мен усещаше под..

публикувано на 05.03.17 в 08:30

Веско Ешкенази идва в София за майсторски клас и среща с фенове

Разговорите с цигуларя Веско Пантелеев-Ешкенази най-често са за неговите концерти и участия, за соловите му изяви и записите му, за работата му в дуо с пианиста Людмил Ангелов вече 20 години и като концертмайстор на Кралския Концертгебау оркестър -..

публикувано на 04.03.17 в 21:43
Найден Тодоров

Найден Тодоров: Моето призвание е дирижирането, създаването на музика

Спектакъл с новаторски решения ще види софийската публика на 6 март в зала 1 на НДК в продукцията на Русенската опера "Севилският бръснар", казва диригентът Найден Тодоров и допълва, че благодарение на "революционната" идея на Христина Ангелакова..

публикувано на 04.03.17 в 16:05
Режин Креспен (в ролята на Маршалката) и Майкъл Лангдън (в ролята на Барон Окс) в „Кавалерът на розата” от Рихард Щраус, 1969 г.

Режин Креспен - италианката с френски стил или французойката с италианска красота

Креспен е певица, която по собствен уникален начин съчетава италианската сила и красота на гласа с френската гъвкавост и чар (майка й е италианка, а бащата - французин). Съчетава чудесно в дългата си кариера също сопранови и мецосопранови роли...

публикувано на 04.03.17 в 08:30