Радиосимфониците ще свирят с млади таланти

„Наша отговорност е да дадем шанс и да подпомогнем следващите поколения музиканти в тяхното развитие и кариера“

Росен Гергов – главен диригент на Симфоничния оркестър на БНР

Под това мото се организира и последният концерт от сезона на Симфоничния оркестър на БНР. Празник на младостта и таланта ще бъде петък, 10 юни. Под палката на Росен Гергов ще свирят най-изявените деца от НМУ „Любомир Пипков“ в зала „България“ от 19 часа. Концертът е съвместен проект между НМУ „Любомир Пипков“ и БНР и цели да представи пред публиката младите надежди и бъдещите големи имена в класическата музика. На крехката си възраст Фидоси Керчев, Кети Маринова, Момчил Пандев, Кай Гергов, Мила Цанкова, Илина Илиева, Йоанна Русева, Кирил Михайлов и Цоньо Цветков са постигнали огромни успехи и са покороли множество български и международни сцени. Те са лауреати на много престижни национални и международни конкурси в България, Сърбия, Италия, Чехия и много други. Често са солисти на почти всички български симфонични оркестри. Младите музиканти имат и богат оркестров опит като свирят в редица оркестри като Европейския обединен младежки оркестър, Балканския младежки оркестър, Класик ФМ оркестър, Софийска филхармония, Vienna New Straussorchestra и много други. За високото им професионално майсторство говорят и големите имена, с които младите таланти са работили. Някои от тях са Андреа Бочели, Енио Мориконе, Симон Трпчески, Веско Пантелеев-Ашкенази, Людмил Ангелов, Васко Василев. 
Билети на касите на Рекламно-информационния център в БНР, „Кантус фирмус“ в зала „България“ и на ticketsbg.com.


ПРОГРАМА

1.  П. И. Чайковски – Концерт за пиано, B-moll, I ч.

  изп. ФИДОСИ КЕРЧЕВ

2.  Фр. Шкроуп – "Концертино" за валдхорна

  изп.  КЕТИ МАРИНОВА

3.  Й. Хайдн – Концерт за виолончело, C-dur, I ч.

  изп. МОМЧИЛ ПАНДЕВ

4.  Фр. Зайц – Концерт за цигулка

  изп. КАЙ ГЕРГОВ

5.  Ж. Ибер – Концерт за флейта, I част

  изп. МИЛА ЦАНКОВА

***

1.   Б. Барток – Концерт за виола, III ч.

  изп. ИЛИНА ИЛИЕВА

2.  Я. Сибелиус – Концерт за цигулка, III ч.

  изп. ЙОАННА РУСЕВА

3.  Ал. Танев – "Рондо - скерцандо" за цугтромбон и оркестър

  изп. КИРИЛ МИХАЙЛОВ

4.  К. Абе – „Призма” за маримба и оркестър

  изп. ЦОНЬО ЦВЕТКОВ  ВИЖТЕ ОЩЕ

Впечатляващ успех за млади български музиканти на международния радиоконкурс “Концертино Прага”

Конкурсът “Концертино Прага”, който се организира от Чешкото радио от 54 години насам, е едно от най-тежките изпитания за младите изпълнители, които се осмеляват да участват в него.  Конкурсът допуска млади музиканти до 16-годишна възраст от всички страни-членки на EBU и за да стигне  до същинския му етап, всеки един от тях трябва да премине..

публикувано на 13.02.19 в 11:37

„Духът на Франция“ представен от Радиосимфониците и Ромен Гариу

С френски привкус ще бъде концертът на Радиосимфониците на 15 февруари от 19:30 в зала „България“ с гост-диригент Георги Димитров . Внушителният подход и проникновеност на Маестрото при интерпретацията на произведения за глас и оркестър ще завладее изпълнението на Ноктюрни  от Клод Дебюси , с участието на Дамски хор при Смесен хор на БНР с..

публикувано на 05.02.19 в 14:33

Големите гласове на България

Оркестърът за народна музика на БНР с диригент Димитър Христов представя Големите гласове на България. Концертът на 14 февруари 2019 от 19:30 часа в Първо студио на БНР е по повод на 80 годишнините на странджанската певица Янка Рупкина и граовската певица Павлина Горчева и 75 годишнината на добруджанската певица Калинка Вълчева. Участие..

публикувано на 31.01.19 в 11:17

Биг бенд джаз академия с необикновеното трио "Via Mavis"

Биг бендът на Българското национално радио с диригент Антони Дончев представя млади музиканти в поредицата Биг бенд джаз академия. На 7 февруари от 19:30 в Първо студио на БНР негови гости ще бъдат Виктория Кирилова - контрабас, Виктор Бенев – перкусии и Мартин Хафизи – ударни инструменти. Виктория Кирилова завършва Националната музикална..

публикувано на 25.01.19 в 17:46

Квартет Flautastic в Първо студио на БНР

В концерта на 12 февруари от 19:30 в Първо студио на БНР Квартет Flautastic в състав Яна Михайлова (флейта), Стоян Павлов (ударни), Иван Иванов (контрабас) и Младен Тасков (пиано) ще представи произведения от Клод Болинг, Астор Пиацола и Майк Мауер. Яна Михайлова е солист - флейтист в Симфоничния оркестър на БНР. Носител е на награди от..

публикувано на 18.01.19 в 14:35