Радиосимфониците ще свирят с млади таланти

„Наша отговорност е да дадем шанс и да подпомогнем следващите поколения музиканти в тяхното развитие и кариера“

Росен Гергов – главен диригент на Симфоничния оркестър на БНР

Под това мото се организира и последният концерт от сезона на Симфоничния оркестър на БНР. Празник на младостта и таланта ще бъде петък, 10 юни. Под палката на Росен Гергов ще свирят най-изявените деца от НМУ „Любомир Пипков“ в зала „България“ от 19 часа. Концертът е съвместен проект между НМУ „Любомир Пипков“ и БНР и цели да представи пред публиката младите надежди и бъдещите големи имена в класическата музика. На крехката си възраст Фидоси Керчев, Кети Маринова, Момчил Пандев, Кай Гергов, Мила Цанкова, Илина Илиева, Йоанна Русева, Кирил Михайлов и Цоньо Цветков са постигнали огромни успехи и са покороли множество български и международни сцени. Те са лауреати на много престижни национални и международни конкурси в България, Сърбия, Италия, Чехия и много други. Често са солисти на почти всички български симфонични оркестри. Младите музиканти имат и богат оркестров опит като свирят в редица оркестри като Европейския обединен младежки оркестър, Балканския младежки оркестър, Класик ФМ оркестър, Софийска филхармония, Vienna New Straussorchestra и много други. За високото им професионално майсторство говорят и големите имена, с които младите таланти са работили. Някои от тях са Андреа Бочели, Енио Мориконе, Симон Трпчески, Веско Пантелеев-Ашкенази, Людмил Ангелов, Васко Василев. 
Билети на касите на Рекламно-информационния център в БНР, „Кантус фирмус“ в зала „България“ и на ticketsbg.com.


ПРОГРАМА

1.  П. И. Чайковски – Концерт за пиано, B-moll, I ч.

  изп. ФИДОСИ КЕРЧЕВ

2.  Фр. Шкроуп – "Концертино" за валдхорна

  изп.  КЕТИ МАРИНОВА

3.  Й. Хайдн – Концерт за виолончело, C-dur, I ч.

  изп. МОМЧИЛ ПАНДЕВ

4.  Фр. Зайц – Концерт за цигулка

  изп. КАЙ ГЕРГОВ

5.  Ж. Ибер – Концерт за флейта, I част

  изп. МИЛА ЦАНКОВА

***

1.   Б. Барток – Концерт за виола, III ч.

  изп. ИЛИНА ИЛИЕВА

2.  Я. Сибелиус – Концерт за цигулка, III ч.

  изп. ЙОАННА РУСЕВА

3.  Ал. Танев – "Рондо - скерцандо" за цугтромбон и оркестър

  изп. КИРИЛ МИХАЙЛОВ

4.  К. Абе – „Призма” за маримба и оркестър

  изп. ЦОНЬО ЦВЕТКОВ  ВИЖТЕ ОЩЕ

Световноизвестният Ерик Трюфа гостува на Биг бенда на БНР

Един от най-ярките експериментатори в съвременния джаз, наричан „Новият Майлс Дейвис”, тромпетистът Ерик Трюфа за първи път ще представи своите самобитни и иновативни музикални идеи с Биг бенда на БНР и диригента Антони Дончев . Музиката на Ерик Тр ю фа надхвърля онова, което може да се определи като „джаз“ и е отворена за всички..

публикувано на 18.04.19 в 16:38

"Пролетни звуци" поднасят Радиосимфониците на 19 април в зала „България“

През пролетта на 1902 г., след големия успех на втория си клавирен концерт, Рахманинов се обръща към новия за него жанр – кантата и създава кантата „Пролет“ по стихове на Некрасов. За нея авторът получава Глинкинска премия от Почетния съвет за поощряване на руски композитори и изпълнители. Може би, за създаването на това ярко, весело, пропито с..

публикувано на 09.04.19 в 11:07

Ритъмът на Балканите

Оркестърът за народна музика на БНР с диригент Димитър Христов ще представи шестото издание на един от най-успешните си проекти– „Ритъмът на Балканите“, който през 2018 г. бе удостоен с Наградата на Столична община за ярки постижения в областта на културата. Негови специални гости тази година ще бъдат: цимбалистът от Румъния –..

публикувано на 09.04.19 в 10:57

Джаз в класиката

Биг бендът на Българското национално радио с гост диригент Любомир Денев – младши ще представи един оригинален проект, в който джазът среща класиката. Солист ще бъде Данчо Радевски , който е дългогодишен солист-кларинетист на Симфоничния оркестър на Българското национално радио. Концертирал е в Европа, Америка и Азия. Участвал е в национални и..

публикувано на 22.03.19 в 16:40

Младото дарование Ивайло Василев гостува на Радиосимфониците

Младото дарование Ивайло Василев гостува на Радиосимфониците в концерта им на 5 април от 19:30 ч. в зала „България“ . За своя дебют като солист на Симфоничния оркестър на БНР, Ивайло – познат като „Малкият Моцарт“, лауреат на редица първи и специални награди от национални и международни конкурси, ще изпълни Концерт №12 за пиано и оркестър от..

публикувано на 22.03.19 в 16:33