Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христо Танев – концертмайстор на Симфоничния оркестър на БНР

Започваме новата седмица с ново запознанство! Представяме ви виолончелиста- концертмайстор на Симфоничния оркестър на БНР Христо Танев.

„Танев е чудесен музикант и виолончелист със знаменита инструментална култура; единственото, за което може да се съжалява, е, че рядко свири - впрочем къде ли и да свири при този интензивен неинтерес към "стандартните“, класически форми на концертно общуване. Много е приятно да слушаш виолончело без челизми, без излишни, патетики, без звукови "драми". Танев свири естествено, с много вкус, пълни фактурата изцяло и държи на бистротата в артикулацията...“

Екатерина Дочева – в-к „Култура“, Брой 6 (2308), 13 февруари 2004

Връщайки се назад във времето Христо Танев споделя, че първия му досег с музиката е в трети клас и при това съвсем случайно, тъй като не е от музикантско семейство. При подбор на деца за хористи в един от големите български детски хорове, Христо не остава незабелязан. Разбирайки, че синът им има талант, родителите му го записват на уроци по солфеж, а малко след това и на виолончело. Само за няколко месеца той успява да се подготви за приемните изпити и от четвърти клас вече е ученик в НМУ „Любомир Пипков“. Впоследствие завършва с отличие и висшето си образование в НМА „Проф. Панчо Владигеров“. През 1992 получава и втора магистърска степен в Juilliard School – Ню Йорк, при преподавателката от световен ранг Зара Нелсова. Има рядката възможност да учи камерна музика при Джонатан Фелдман, Самюел Роудс от „Джулиард квартет“, Лилиан Фукс и много други, от които черпи много знания и ценни умения. Според него, обаче, „Човек сам е учител на себе си за болшинството неща! Това не значи, че сам можеш да се научиш, но ако ти нямаш желание да вземеш от някого нещо, да помислиш, да поработиш, да си по-настойчив в търсенето и в работата, няма как да стане! Истинското развитие е, когато отгоре надградиш един чужд опит – спестяваш си изключително много време за нещо, което някой може да е търсил цял живот и да ти го дава наготово!“.

Христо Танев концертира в различни страни по света: Испания, Германия, Турция, Русия, САЩ и свири с водещите български оркестри. Получава стипендия за асистент-преподавател в Масачузетския университет, преподава и в НМА „Проф. Панчо Владигеров“. От 1994 до днес е важна част от състава на Симфоничния оркестър на БНР като концертмайстор. За всички тези години той е свидетел на множество промени, които настъпват в годините на прехода – „Разликата е гигантска! Младите хора, които идват са много отворени. Повечето от тях са пътували по света, а някои и са учили навън не малко. Чисто инструментално и музикално, според мен, нивото е много по-високо!“.

Христо Танев говори с любов за музиката, виолончелото, както и за професията на музикант като цяло.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Константин Илиевски - главен диригент на Симфоничния оркестър на БНР

Продължаваме рубриката „Запознай се с музикантите“ с представянето на  главния диригент на Симфоничния оркестър на Българското национално радио – Константин Илиевски . Константин Илиевски  произхожда от българска фамилия на известни музиканти. Започва да учи пиано на 5 години при проф. Милена Куртева в София, а от 14-годишен продължава обучението..

публикувано на 25.09.23 в 11:46

Галина Койчева-Мирчева – концертмайстор на Симфоничния оркестър на БНР

Човекът, с когото ще ви запознаем тази седмица е цигуларката Галина Койчева - концертмайстор на Симфоничния оркестър на БНР. „ Утвърден и желан солист е, чудесен камерен изпълнител и перфектен концертмайстор. Още си спомням солата й в „Животът на Героя“ от Рихард Щраус и изпитаната гордост, че е моя студентка. “ проф.Гинка..

обновено на 10.09.19 в 14:57

Десислава Чолакова - цигулка

Запознай се с музикантите! Това е пространството, където всяка седмица ще ви срещаме с някой от музикантите от съставите на БНР. Стартираме с   цигуларката Десислава Чолакова , далеч не само защото е концертмайстор на Симфоничния оркестър на БНР, но и защото е хем изключителен музикант, хем невероятно слънчев човек.И защото е имала..

обновено на 16.08.19 в 15:15

Любомира Александрова - диригент на Смесения хор на БНР

Любомира Александрова  завършва „Хорово дирижиране“ в класа на проф. Димитър Русков в НМА „Проф. Панчо Владигеров“. От 1984 до 1998 работи като диригент на оперния хор на Държавната опера във Варна. О т 1993 до 1998  е диригент и музикален ръководил на Варненската детско-юношеска опера. В продължение на 14 години е преподавател и хоров диригент в..

публикувано на 01.08.17 в 15:03

Антони Дончев - Диригент на Биг Бенда на БНР

Тази седмица имаме удоволствието да ви представим диригента на  Биг Бенда на Българското национално радио – Антони Дончев .  Той е пианист и композитор. Той е музикант, чиито стремежи са насочени към музиката на новото време в нейните различни аспекти.  Дончев е един от най- търсените и успешни музиканти на българската джаз сцена.  Името му се..

публикувано на 06.02.17 в 14:32