Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерата като предизвикателство

Новият сезон на Радиосимфониците

Две световни премиери, четири  премиери за България, музика от съвременни композитори и класици: 14 концерта, в които ще слушаме любими произведения и по-малко познати европейски творби. Така съвсем накратко може да се представи „Сезон 2016 – 2017“ на Симфоничния оркестър на БНР с главен диригент Росен Гергов.

Сезонът ще бъде открит с творба на Добринка Табакова - младата българска композиторка, която е била номинирана за престижната награда "Грами" в категорията "Най-добра класическа авторска колекция", заедно с албуми, включващи музика на Паул Хиндемит и Ван Холмбо, отличия от BBC Music Magazine, Stereo Magazine и място в топ 3 на Британските класации за класическа музика. Затова интересът към първото изпълнение в България на новото й произведение „Тракия“ се очаква с голям интерес.

Подборът на концертната програма ще позволи да чуем нови творби на още съвременни български композитори. Те включват две световни премиери – на Виктор Илиев с „Тротоарен вихър” и на Румен Бояджиев-син с Увертюра „Али Баба“, както и една за България – на Радослав Лазаров с Увертюра „Седмицата“.

Музикално събитие е концертът на един от най-великите музиканти на нашето съвремие - виолончелистът Миша Майски. На 27-ми януари 2017 под диригентството на Саша Земцов виртуозът ще изпълни известните Вариации "Рококо" от Чайковски.

Една очаквана премиера ще бъде и творбата "Harmonielehre" на Джон Адамс, наричан „най-влиятелният композитор на своето поколение“. Именно нея Добринка Табакова посочва като едно от произведенията, което слуша с най-голямо удоволствие. В едно от интервютата си тя споделя:
„През цялото време, докато го слушаш, си мислиш: Колко велико е! Да успееш да обхванеш цялата човешка история от последните 3 века и как е успял в 40 минути, да направи такава сентенция. Невероятно е!". 

И още един акцент – концертът на Авнер Дорман „Frozen in time“ за маримба и оркестър. След премиерата си в Хамбург, той получи толкова ентусиазиран отзвук, че за кратко успя да обиколи всички континенти. В България ще го чуем за първи път в изпълнение на Радиосимфониците и солистката Василена Серафимова.

Росен Гергов има и други нетрадиционни идеи за концерти на Радиооркестъра. Такъв е съвместният проект между БНР и НДК – „Брамс REMIXED“. В него виртуозният челист Бернхард Хеденборг, европейският диджей шампион – DJ Grazzhoppa и симфониците на БНР ще изпълнят „Кончерто гросо за виолончело, DJ и симфоничен оркестър върху Четвъртата симфония на Брамс“. Музикалната провокация е на белгийския саксофонист и композитор Фабрицио Касол, който се опитва да отговори на въпроса: „Ако Брамс се беше родил днес, каква ли музика щеше да пише?“. Музикалният отговор може да чуете на 30 ноември от 19 часа в Зала 1 на НДК .

Още един грандиозен съвместен проект ще присъства в програмата на Радиосимфониците. На 9-ти май 2017, в зала" България, Смесеният хор и Симфоничният оркестър на БНР заедно със Софийската филхармония и Хоровата капела "Светослав Обретенов" ще изпълнят "Военен реквием" от Бритън под палката на Росен Гергов. На сцената с музикантите ще излязат известният български сопран Александрина Пендачанска и немският баритон Карстен Мевес. 

Абонаментни карти може да закупите от първи септември от касите на: "Кантус фирмус" в зала "България", Рекламно-информационния център на БНР (бул. "Драган Цанков" № 4), както и онлайн в мрежата на ticketsbg.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Маестро Георги Димитров с внушителна програма на 26 април

В навечерието на най-светлия християнски празник Великден Симфоничният оркестър и Смесеният хор на БНР ще представят специална програма. На 26 април от 19 часа в зала „България“ под диригентството на маестро Георги Димитров те ще изпълнят „Стабат Матер“ от Франц Шуберт  за първи път в този състав. Един от най-великите композитори на западната..

публикувано на 09.04.24 в 17:33

Ритъмът на Балканите - 9

На 25 април от 19.00 ч. в Първо студио на БНР   Оркестърът за народна музика с диригент Димитър Христов ще представи деветото издание на "Ритъмът на Балканите" , в който публиката ще има възможността да чуе впечатляващи изпълнения на традиционна балканска музика от невероятните Неда Николич от Сърбия (фрула), Байса Арифовска от  Северна Македония..

публикувано на 25.03.24 в 16:19

От Хендел до Владигеров

На 23 април от 19 часа в Първо студио на БНР класиката среща джаза в концерта на Биг бенда на БНР с гост-диригент Любомир Денев . Любомир Денев е композитор, диригент и джаз-пианист, дългогодишен творчески сътрудник на СО и Биг бенда на БНР. Като композитор и диригент е работил с най-добрите Симфонични оркестри в България...

публикувано на 25.03.24 в 15:37

Симфоничният оркестър на БНР представя "Поглед към Вселената"

„Поглед към Вселената“ ще представят Симфоничният оркестър на БНР на 5 април от 19 часа в зала „България“ . Концертът ще започне с „Очите на нощта” от Константин Илиев , един от най-значимите ни съвременни композитори, творили в сферата на така наречения „български музикален авангард“. Последното си симфонично произведение композиторът..

публикувано на 18.03.24 в 18:04

Концертът на Симфоничния оркестър на БНР на 15 март се отменя

Концертът „Изкуството на живо“ на Симфоничния оркестър на БНР с гост-диригент и солист Патрик Галоа, солист Явор Желев и с участието на визуалния артист Тийна Осара се отменя във връзка с кончината на Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит. Концертът трябваше да се състои в деня на национален траур на 15 март. Билетите..

публикувано на 14.03.24 в 17:28