Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Биг бендът на БНР открива сезон 2016/2017

Още едно начало

Биг бендът на Българското национално радио открива сезон 2016/2017 с концерта „Още едно начало”. Виртуозните оркестранти и лидерът Антони Дончев представят актьорите - Милица Гладнишка и Атанас Сребрев на 6 октомври,19.00 часа, в Първо студио на БНР.

 „Още едно начало” е концерт, с който Биг бендът на Българското национално радио и диригентът Антони Дончев отварят още една страница в своята дългогодишна история. През октомври 2016 се навършват 56 години от създаването на състава - години, през които той е част от културната традиция на Радиото и от историята на популярната музика у нас.

 „Още едно начало” е концерт, в който Биг бендът на Българското национално радио и диригентът Антони Дончев ще представят двама актьори и певци.

Милица Гладнишка неведнъж е била солистка на Биг бенда на БНР. Тя е актриса, чиято творческа съдба е свързана с музиката. Благодарение на своите интерпретаторски и актьорски качества, тя си е завоювала специално място в съвременната българска култура и в сърцата на публиката.

​ Атанас Сребрев има десетки участия в наши и чужди филмови продукции. Гласът му е познат от документални поредици, телевизионни сериали и реклами.  Пеенето е една от големите му страсти, с която ще се представи в различно амплоа като солист в първия за сезона концерт на Биг бенда на БНР.

Любопитни факти от историята на Биг бенда на БНР

В оркестъра са свирили едни от най-стойностните български музиканти – саксофонистите: Людмил Георгиев, Светозар Русинов, Юлиян Янушев, Емануил Манолов – Бадема, Венко Захариев, тромпетистите: Тончо Русев, Кирил Влъчков, Мишел Немски, Данчо Капитанов, Михаил Йосифов, тромбонистите: Недко Трошанов, Деян Тимнев, китаристите: Божан Хаджиев, Християн Платов, Шибил Бенев, басистите: Любомир Борисов, Любомир Мицов, Ивайло Звездомиров,барабанистите: Петър Славов, Крум Калъчев, Петър Цанков, Христо Йоцов, Стоян Янкулов,Венко Поромански.

Начело на Бенда са били диригентите Емил Георгиев, Милчо Левиев, Вили Казасян, Янко Миладинов. В продължение на тридесет и осем години Вили Казасян ръководи състава и го утвърждава като музикална институция.Под неговото вещо ръководство оркестърът е главно действащо лице в емблематични музикални събития като „Златния Орфей” и „Мелодия на годината”. През есента на 2010 година диригентската палка поема Антони Дончев. Историята на Биг бенда не би била толкова значима без високо професионалната работа на композиторите и аранжьори Иван Стайков, Александър Бръзицов, Стефан Димитров, Любомир Денев - всеки от тях е оставил трайна следа със свой авторски принос за съкровищницата на българската музикална култура.

Като солисти с оркестъра са работили звездите на българската поп музика - Лили Иванова, Емил Димитров, Йорданка Христова, Орлин Горанов, Богдана Карадочева, Паша Христова, Борис Годжунов, Маргарита Хранова, Панайот Панайотов, Камелия Тодорова,  Петя Буюклиева, Ани Върбанова, Васил Петров, Васил Найденов, Нели Рангелова и много други.

 Своите първи значими крачки в музиката като солисти на Бенда в концерти и в записи за фонда в емблематичното Първо студио на БНР са направили певците от новата генерация Нора Караиванова, Николай Манолов, Криста, Маги Джанаварова, Теодор Койчинов, Богомил Бонев, Михаела Филева, Михаела Маринова, Ана Мария Янакиева и Невена Пейкова.

​Записаните и  регистрирани във фонда на националната медия песни и инструментални пиеси, изпълнени от Биг бенда са хиляди - български и световни хитове, шлагери, нови песни. Миналото, настоящето и бъдещето на състава са белязани от мисията със своето творчество да създава историята на българската популярна музика.

 Билети може да закупите онлайн от TICKETSBG.COM и EVENTIM, както и в Рекламно-информационния център в двора на БНР.

https://www.facebook.com/465515100197456/videos/1125875964161363/




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Юбилеен концерт на композитора Красимир Милетков

Вокална група „Радиодеца“ с диригент Илина Тодорова ще отпразнува един специален юбилей – 70 годишнината на българския творец и създател на любими музикални произведения, както за деца, така и за възрастни – Красимир Милетков . Концертът ще се състои в Първо студио на БНР на 28-ми май , вторник от 19:00 часа . На събитието ще бъдат..

публикувано на 13.05.24 в 15:03

Виолончелистът Томас Аунер и диригентът Гергей Мадараш гостуват на Радиосимфониците

В програмата на концерта на Симфоничния оркестър на БНР на 17 май са включени контрастни и популярни творби от творчеството на трима видни композитори – „Контрасти“ от академик  Георги Минчев , представител на съвременната българска музика, която утвърждава на международната сцена, Симфония №4 „Италианска“ от Феликс Менделсон , най-яркия..

публикувано на 09.05.24 в 17:49

Добър вечер, джаз!

„Добър вечер, джаз!“ е музикално пътешествие с избрани пиеси от репертоара на Биг бенда на БНР, което ще зареди публиката с положителни емоции и прекрасно настроение. Гост-диригент е един от най-ярките български джаз музиканти - Ангел Заберски – син. Той неведнъж е работил с музикантите от състава като диригент, аранжор и автор на нови български пиеси...

публикувано на 26.04.24 в 11:32

Маестро Георги Димитров с внушителна програма на 26 април

В навечерието на най-светлия християнски празник Великден Симфоничният оркестър и Смесеният хор на БНР ще представят специална програма. На 26 април от 19 часа в зала „България“ под диригентството на маестро Георги Димитров те ще изпълнят „Стабат Матер“ от Франц Шуберт  за първи път в този състав. Един от най-великите композитори на западната..

публикувано на 09.04.24 в 17:33

Ритъмът на Балканите - 9

На 25 април от 19.00 ч. в Първо студио на БНР   Оркестърът за народна музика с диригент Димитър Христов ще представи деветото издание на "Ритъмът на Балканите" , в който публиката ще има възможността да чуе впечатляващи изпълнения на традиционна балканска музика от невероятните Неда Николич от Сърбия (фрула), Байса Арифовска от  Северна Македония..

публикувано на 25.03.24 в 16:19