Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Годишнини

Тази година се навършват 120 години от рождението на именития български композитор Петко Стайнов (1896-1977) и 160 години от смъртта на великия Роберт Шуман. С концерт на 18 ноември в зала „България“ от 19 часа, Симфоничният оркестър на БНР с главния си диригент Росен Гергов и цигуларката Кристина Георгиева ще отбележи юбилеите на двамата големи композитори.

  Казват, че когато си незрящ, другите ти сетива се изострят. Петко Стайнов губи зрението си в ранна детска възраст, но оставя след себе си изключително богатство от творби, които са знакови за българската музикална култура. Красотата на българската природа, благозвучието на народните песни и танци се превръщат в импулс за написването на произведения в симфоничния и хоровия жанр. Сред тях е емблематичната за композитора симфонична поема „Легенда“ (1927), с която ще се открие концертът в зала „България“.

В концертната програма на 18 ноември, ще прозвучи и Симфония № 3 „Рейнска“ от Роберт Шуман.  Петте части на произведението разкриват стремежа на немския композитор да създава картини от природата, които Симфоничния оркестър на БНР ще рисува под диригентската палка на Росен Гергов.

“Кристина постоянно ни впечатлява с изключително чувствения си подход към музиката. Тя постига високо ниво на музикално майсторство, не само чрез своя талант, но и благодарение на нейната ангажираност, любопитство, постоянство и творчески подход” – така описва проф. Леонид Кербел (Белгия), своята ученичка Кристина Георгиева.

От ранна детска възраст, 16-годишната цигуларка печели първите награди на национални и международни конкурси. Участва във фестивала „Музика мунди” в Белгия. Свири с различни камерни състави. Изявява се на международна сцена. Работи съвместно с Иври Гитлис, Миша Майски, Максим Венгеров. Тази година, Кристина се представя блестящо на един от най-престижните конкурси „Йехуди Менухин” в Лондон. Като солист на Националния оркестър на Белгия, под диригентството на Максим Венгеров, Кристина изпълнява виртуозните Цигански напеви от Сарасате, които ще имаме възможността да чуем в съвместна интерпретация със Симфоничния оркестър на БНР.

Билети може да закупите на касите на „Кантус Фирмус“ в зала „България“ и рекламно информационен център на на БНР: бул. „Драган Цанков“ 4 , както и в мрежата на TICKETSBG.COM


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Маестро Георги Димитров с внушителна програма на 26 април

В навечерието на най-светлия християнски празник Великден Симфоничният оркестър и Смесеният хор на БНР ще представят специална програма. На 26 април от 19 часа в зала „България“ под диригентството на маестро Георги Димитров те ще изпълнят „Стабат Матер“ от Франц Шуберт  за първи път в този състав. Един от най-великите композитори на западната..

публикувано на 09.04.24 в 17:33

Ритъмът на Балканите - 9

На 25 април от 19.00 ч. в Първо студио на БНР   Оркестърът за народна музика с диригент Димитър Христов ще представи деветото издание на "Ритъмът на Балканите" , в който публиката ще има възможността да чуе впечатляващи изпълнения на традиционна балканска музика от невероятните Неда Николич от Сърбия (фрула), Байса Арифовска от  Северна Македония..

публикувано на 25.03.24 в 16:19

От Хендел до Владигеров

На 23 април от 19 часа в Първо студио на БНР класиката среща джаза в концерта на Биг бенда на БНР с гост-диригент Любомир Денев . Любомир Денев е композитор, диригент и джаз-пианист, дългогодишен творчески сътрудник на СО и Биг бенда на БНР. Като композитор и диригент е работил с най-добрите Симфонични оркестри в България...

публикувано на 25.03.24 в 15:37

Симфоничният оркестър на БНР представя "Поглед към Вселената"

„Поглед към Вселената“ ще представят Симфоничният оркестър на БНР на 5 април от 19 часа в зала „България“ . Концертът ще започне с „Очите на нощта” от Константин Илиев , един от най-значимите ни съвременни композитори, творили в сферата на така наречения „български музикален авангард“. Последното си симфонично произведение композиторът..

публикувано на 18.03.24 в 18:04

Концертът на Симфоничния оркестър на БНР на 15 март се отменя

Концертът „Изкуството на живо“ на Симфоничния оркестър на БНР с гост-диригент и солист Патрик Галоа, солист Явор Желев и с участието на визуалния артист Тийна Осара се отменя във връзка с кончината на Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит. Концертът трябваше да се състои в деня на национален траур на 15 март. Билетите..

публикувано на 14.03.24 в 17:28