Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антони Дончев - Диригент на Биг Бенда на БНР

Тази седмица имаме удоволствието да ви представим диригента на  Биг Бенда на Българското национално радиоАнтони Дончев
Той е пианист и композитор. Той е музикант, чиито стремежи са насочени към музиката на новото време в нейните различни аспекти. 
Дончев е един от най- търсените и успешни музиканти на българската джаз сцена. 
Името му се свързва с  формацията „Акустична версия“, която още с първата си поява на европейския подиум печели голямата награда на конкурса в Hoeilaart - Белгия през 1985. Антони има многобройни изяви на българската и международна джаз сцена, както и награди от престижни конкурси . Негова страст е импровизационната музика, в която умело съчетава многообразието на джазовата стилистика, фолклора и класиката.

Антони Дончев
е роден в семейство на музиканти и наследява естествено афинитета към хубавата музика от своя баща – композитора Кирил Дончев. От 5-годишен Антони свири на пиано, но задължителните упражнения бързо му омръзват и още тогава се зараждат първите му импровизационни стремежи:
“Дори не знам кой е първият ми досег с музиката, но откакто се помня в моя съзнателен живот, музиката е около мен. Докато седях на пианото започвах да се отнасям нанякъде в мелодиите.  Сега си давам сметка, че родителите ми са били достатъчно мъдри за да ме оставят в тези пориви. Явно са виждали, че съм напорсит в това, към което се втурвам. “  разказва той.

Връщайки се назад във времето, Антони Дончев споделя, че една от важните стъпки към професионалното му развитие е неговото музикално обучение. Той завършва Националното музикалното училище в София и музикалната академия, които се превръщат в стабилна основа за изграждането на бъдещия изпълнител и творец. Изучаването на класическа музика, му е разкрило несравнимото богатство, събирано векове наред, което съдържа необятните хоризонти на музиката.  Това допринася за богатите му интерпретации.
Композиторът смята, че днес образованието е от важно значение за младите музикатни.
Като диригент на Биг Бенда на БНР, той дава път на много млади изпълнители, като по този начин помага за тяхното развитие и изграждането на музиката на новото време:
„Искам да подкрепям и да въвеждам младите музиканти сред нас, за да може заедно да създаваме нова музика и да си бъдем полезни един на друг.Те – да черпят от нашия опит, а ние – от тяхната енергия, свежест и различен поглед.“
За Антони Дончев, да бъдеш диригент на Биг бенд е голяма отговорност към музикантите и публиката, както и  предизвикателство към самия него. Под негово диригентство Биг Бенда работи с редица световни музиканти, сред които са Джо Ловано, Кърт Елинг, Том Харел, Кристиан Елзесер и други.

„Този оркестър е  уникален. Ние работим в ограничена сфера, имаме определен кръг от слушатели и хората в България, които създават музика за такъв оркестър се броят на пръсти. Затова се опитвам да провокирам публиката с много нови изпълнения и  се надявам, че тя ще става все по-многобройна и младите музиканти ще създават нова музика за такива оркестри.“
Още от Антони Дончев за работата му с Биг Бенда на БНР, можете да чуете в интервюто:


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Константин Илиевски - главен диригент на Симфоничния оркестър на БНР

Продължаваме рубриката „Запознай се с музикантите“ с представянето на  главния диригент на Симфоничния оркестър на Българското национално радио – Константин Илиевски . Константин Илиевски  произхожда от българска фамилия на известни музиканти. Започва да учи пиано на 5 години при проф. Милена Куртева в София, а от 14-годишен продължава обучението..

публикувано на 25.09.23 в 11:46

Галина Койчева-Мирчева – концертмайстор на Симфоничния оркестър на БНР

Човекът, с когото ще ви запознаем тази седмица е цигуларката Галина Койчева - концертмайстор на Симфоничния оркестър на БНР. „ Утвърден и желан солист е, чудесен камерен изпълнител и перфектен концертмайстор. Още си спомням солата й в „Животът на Героя“ от Рихард Щраус и изпитаната гордост, че е моя студентка. “ проф.Гинка..

обновено на 10.09.19 в 14:57

Десислава Чолакова - цигулка

Запознай се с музикантите! Това е пространството, където всяка седмица ще ви срещаме с някой от музикантите от съставите на БНР. Стартираме с   цигуларката Десислава Чолакова , далеч не само защото е концертмайстор на Симфоничния оркестър на БНР, но и защото е хем изключителен музикант, хем невероятно слънчев човек.И защото е имала..

обновено на 16.08.19 в 15:15

Любомира Александрова - диригент на Смесения хор на БНР

Любомира Александрова  завършва „Хорово дирижиране“ в класа на проф. Димитър Русков в НМА „Проф. Панчо Владигеров“. От 1984 до 1998 работи като диригент на оперния хор на Държавната опера във Варна. О т 1993 до 1998  е диригент и музикален ръководил на Варненската детско-юношеска опера. В продължение на 14 години е преподавател и хоров диригент в..

публикувано на 01.08.17 в 15:03

Христо Танев – концертмайстор на Симфоничния оркестър на БНР

Започваме новата седмица с ново запознанство! Представяме ви виолончелиста- концертмайстор на Симфоничния оркестър на БНР Христо Танев. „Танев е чудесен музикант и виолончелист със знаменита инструментална култура; единственото, за което може да се съжалява, е, че рядко свири - впрочем къде ли и да свири при този интензивен неинтерес към..

публикувано на 27.06.16 в 15:02