Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Музика в портрети“

Концерт на Оркестъра за народна музика на БНР с диригент Димитър Христов

В своята поредица „Музика в портрети” Оркестърът за народна музика с диригент Димитър Христов отново готви приятни изненади и блестящи солисти. На 23 февруари (четвъртък) в Първо студио на БНР от 19:30 часа публиката ще има възможността да чуе и види едни от знаковите имена в инструменталното и вокално изкуство –  впечатляващите солисти Матю Добрев – кавал, Красимир Кондов – гайда и квартет „Българка джуниър“.
 „Музика в портрети“ е част от поредицата концерти, които се отличават със забележителните си солисти и колоритна музикална програма.

Кавалджията Матьо Добрев съчетава народната традиция с импровизационната си дарба в звучността на разнообразна като състав и функция музика. От 1996 Матьо Добрев свири в оркестър „Тракия“ на Иво Папазов – Ибряма. Работи с още големи музиканти като Нешко Нешев, Ради Казаков и други. Участва във формацията „Виртуозите на Тракия“. Кавалджията е от музикантите, които вдъхват нов живот и съдържание на фолклорната музика и е част от поколението, което създава музикалния микс на новата балканска вълна. Под диригернтската палка на Димитър Христов кавалджията ще изпълни емблематичните си бавни мелодии във фригийски лад, Чочова ръченица и други  нови пиеси, специално аранжирани за концерта от Пейо Пеев.

Красимир Кондов пише свои авторски пиеси на фолклорна основа, прави записи за БНР в Пловдив и София. Творчеството му включва 250 обработки на народна музика, от които сто са посветени на вокалната – песни за трио, квартети, народен хор. Сътрудничи на известни състави като „Ева квартет”, хор „Мистерията на българските гласове”, Оркестъра за народна музика на БНР. През 2006 година музикантът издава свой солов албум, озаглавен „Гайдата”. Виртуозният гайдар и главен художествен ръководител на Северняшкия ансамбъл Красимир Кондов ще представи на концерта в зала „България“ свои популярни творби, както и специално написаната за концерта Мераклийска ръченица.

Вокалната музика в концерта ще бъде представена от невероятния „Квартет Българка Джуниър”. Квартетът е създаден през 1989 в Пловдив. Репертоарът им обхваща както традиционните народни песни, така и аранжименти и композиции на едни от най-големите български музиканти като: Иван Спасов, Красимир Кюркчийски, Теодосий Спасов, Стефан Мутафчиев, и други.
От 2014 „Квартет Българка Джуниър“ е в състав : Христина Анастасова, Фанка Койнарова, Елена Беделева, Тонка Колева. На концерта те ще представят  солови изпълнения в аранжимент на Костадин Генчев, Ангел Димитров, Марек Дяков и Димитър Христов.

Димитър Христов започва да свири на тамбура на 7 годишна възраст. Завършва музикалното училище в Котел, след което АМТИИ в Пловдив с дирижиране и композиция. През 2014 повишава своята квалификация в Московския педагогически институт „М.М. Ипполитов-Иванов” при Проф. Владимир Понкин и доц. Максим Евтушенко. Участва в различни проекти за етно музика и на основата на българския фолклор . Бил е главен диригент на хора при Фолклорен ансамбъл „Тракия“ и художествен ръководител на ансамбъл „Пирин“. От 2011 е диригент на Оркестъра  за народна музика на БНР.

Билети за концерта могат да бъдат закупени на касата на рекламно-информационния център на БНР (бул. “Драган Цанков” 4), както и в мрежата на eventim.bg и ticketsbg.com

*Вход свободен за ученици от НМУ „Любомир Пипков“ и студенти от НМА „Панчо Владигеров“ срещу показана ученическа или студентска карта!

Повече информация за Оркестъра за народна музика на БНР можете да намерите на страницата ни във Facebook , в Instagram и на http://bnr.bg/music/page/orkestar-za-narodna-muzika




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Маестро Георги Димитров с внушителна програма на 26 април

В навечерието на най-светлия християнски празник Великден Симфоничният оркестър и Смесеният хор на БНР ще представят специална програма. На 26 април от 19 часа в зала „България“ под диригентството на маестро Георги Димитров те ще изпълнят „Стабат Матер“ от Франц Шуберт  за първи път в този състав. Един от най-великите композитори на западната..

публикувано на 09.04.24 в 17:33

Ритъмът на Балканите - 9

На 25 април от 19.00 ч. в Първо студио на БНР   Оркестърът за народна музика с диригент Димитър Христов ще представи деветото издание на "Ритъмът на Балканите" , в който публиката ще има възможността да чуе впечатляващи изпълнения на традиционна балканска музика от невероятните Неда Николич от Сърбия (фрула), Байса Арифовска от  Северна Македония..

публикувано на 25.03.24 в 16:19

От Хендел до Владигеров

На 23 април от 19 часа в Първо студио на БНР класиката среща джаза в концерта на Биг бенда на БНР с гост-диригент Любомир Денев . Любомир Денев е композитор, диригент и джаз-пианист, дългогодишен творчески сътрудник на СО и Биг бенда на БНР. Като композитор и диригент е работил с най-добрите Симфонични оркестри в България...

публикувано на 25.03.24 в 15:37

Симфоничният оркестър на БНР представя "Поглед към Вселената"

„Поглед към Вселената“ ще представят Симфоничният оркестър на БНР на 5 април от 19 часа в зала „България“ . Концертът ще започне с „Очите на нощта” от Константин Илиев , един от най-значимите ни съвременни композитори, творили в сферата на така наречения „български музикален авангард“. Последното си симфонично произведение композиторът..

публикувано на 18.03.24 в 18:04

Концертът на Симфоничния оркестър на БНР на 15 март се отменя

Концертът „Изкуството на живо“ на Симфоничния оркестър на БНР с гост-диригент и солист Патрик Галоа, солист Явор Желев и с участието на визуалния артист Тийна Осара се отменя във връзка с кончината на Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит. Концертът трябваше да се състои в деня на национален траур на 15 март. Билетите..

публикувано на 14.03.24 в 17:28