Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Леополд Хагер ще дирижира втория концерт за месец март на Симфоничния оркестър на БНР

| обновено на 22.03.17 в 13:13

Солист ще бъде проф. Милена Моллова

  Пианистът и музикален педагог проф. Милена Моллова ще бъде солист на втория концерт за месец март на Симфоничния оркестър на БНР, който ще се състои на 24 март (петък) в зала “България” от 19:30 ч. с диригент –  Леополд Хагер. Програмата на концерта включва произведенията: Концерт за пиано и оркестър № 5 “Императорски” от Лудвиг ван Бетовен и Симфония № 3 от Антон Брукнер.

  Проф. Милена Моллова е дългогодишен ръководител на департамент „Музика“ в Нов български университет и негов Почетен професор. Дългогодишен професор в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“, а понастоящем е и Председател на Училищното настоятелство на Национално музикално училище „Любомир Пипков“ – София.През 1958 става лауреат и носител на награда от първото издание на най-престижния световен музикален форум – Международният конкурс на името на Пьотр Илич Чайковски в Москва. Днес тя е и един от видните обществени деятели в областта на българската култура. Чрез изключителните си, безкомпромисно честни и ярки позиции, проф. Моллова се нарежда сред най-активните музикални дейци, участващи в дебата за развитието на съвременната култура, на музикално-образователните институции, на перспективите и на философията на съвременното музикално изкуство и образование в България. 

  Леополд Хагер е един от водещите диригенти с голям опит. До 1996 е музикален директор на RTL Symphony Orchestra Luxembourg. Дирижира водещи оркестри в Европа и САЩ, някои от които са: Виенската филхармония и Виенският симфоничен оркестър (Австрия), Кралският Концертгебау оркестър (Холандия), NDR Sinfonieorchester Hambourgи Мюнхенската филхармония (Германия), Оркестърът на Париж (Франция), Националният симфоничен оркестър на Вашингтон (САЩ) и Академията Санта Чечилия в Рим (Италия). През 2015 Леополд Хагер поема поста на главен гост-диригент на Orquestra Sinfónica do Porto Casa da Música (Португалия).Освен обширната му работа като диригент, Леополд Хагер е професор по оркестрово дирижиране в Университета за музика и сценични изкуства във Виена (Австрия) до 2004.Хагер придобива популярност и като новаторски застъпник на Моцартовите интерпретации, в частност за своите изпълнения на ранни сценични произведения катоLucio Silla, Apollo et Hyacinthus, Ascanio in AlbaLa Betulia liberata.

Билети на касата на “Кантус Фирмус” в зала “България”, Рекламно-информационния център на БНР 

(бул. „Драган Цанков” № 4), както и в мрежата на ticketsbg.com

*Вход свободен за ученици от музикалните училища, студенти от НМА „Панчо Владигеров“ и АМТИИ - Пловдив срещу показана ученическа или студентска карта!




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Ритъмът на Балканите - 9

На 25 април от 19.00 ч. в Първо студио на БНР   Оркестърът за народна музика с диригент Димитър Христов ще представи деветото издание на "Ритъмът на Балканите" , в който публиката ще има възможността да чуе впечатляващи изпълнения на традиционна балканска музика от невероятните Неда Николич от Сърбия (фрула), Байса Арифовска от  Северна Македония..

публикувано на 25.03.24 в 16:19

От Хендел до Владигеров

На 23 април от 19 часа в Първо студио на БНР класиката среща джаза в концерта на Биг бенда на БНР с гост-диригент Любомир Денев . Любомир Денев е композитор, диригент и джаз-пианист, дългогодишен творчески сътрудник на СО и Биг бенда на БНР. Като композитор и диригент е работил с най-добрите Симфонични оркестри в България...

публикувано на 25.03.24 в 15:37

Симфоничният оркестър на БНР представя "Поглед към Вселената"

„Поглед към Вселената“ ще представят Симфоничният оркестър на БНР на 5 април от 19 часа в зала „България“ . Концертът ще започне с „Очите на нощта” от Константин Илиев , един от най-значимите ни съвременни композитори, творили в сферата на така наречения „български музикален авангард“. Последното си симфонично произведение композиторът..

публикувано на 18.03.24 в 18:04

Концертът на Симфоничния оркестър на БНР на 15 март се отменя

Концертът „Изкуството на живо“ на Симфоничния оркестър на БНР с гост-диригент и солист Патрик Галоа, солист Явор Желев и с участието на визуалния артист Тийна Осара се отменя във връзка с кончината на Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит. Концертът трябваше да се състои в деня на национален траур на 15 март. Билетите..

публикувано на 14.03.24 в 17:28

Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски гостуват на Биг бенда на БНР

На 21 март в Първо студио на БНР , от 19 часа ще се състои концерт на Биг Бенда на БНР с диригент Антони Дончев и гост-солисти - джаз вокалистката Мирослава Кацарова и пианистът/аранжор/композитор Мирослав Турийски . Концертът ще се проведе в деня, в който обикновено се посреща пролетта, а той носи името „От тук до вечността“ на името на..

публикувано на 28.02.24 в 10:11