Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виктор Илиев и Радиосимфониците със световна премиера

На 19 май (петък) от 19:30 ч. на сцената в зала “България” Симфоничния оркестър на БНР ще изпълни за първи път в света произведението “Тротоарен вихър” под диригентството на неговия автор – Виктор Илиев. В концерта ще вземат участие и Женският хор на БНР с диригент Любомира Александрова.  В програмата са включени още “Картини от една изложба” от Модест Мусоргски/Морис Равел и “Сирени” от Клод Дебюси.

Композиторът и диригент Виктор Илиев изучава кларинет в САЩ, както и композиция и дирижиране в Грац и Виена (Австрия). Започва да асистира на британския диригент Ричард Хикокс с Радиосимфоничния оркестър на Виена и подготвя съвременни оперни продукции за фестивала “Steirische Herbst” (Австрия). Виктор Илиев получава престижната награда и стипендия за композиция „Албан Берг” (2001).През периода 2004 - 2006  работи като музикален директор на фестивала “Euroculture en Pays Gentiane” (Франция). От 2008 работи в Германия със своя международен камерен оркестър, дирижирайки концерти с нова музика из цялата страна. Илиев е автор на редица оркестрови и музикално сценични произведения.Той е определян като един от водещите специалисти в сферата на образователните концерти в Германия, целящи популяризирането на съвременната класическа музика сред подрастващото поколение. Той ще се срещне и с децата, участници в образователната програма на БНР, ден преди концерта в зала „България“.  По настоящем Виктор Илиев е музикален директор на “Atlas Symphony Orchestra” и гост-диригент на Националната филхармонията в Яш (Румъния).

Шедьовърът на Модест Мусоргски “Картини от една изложба” е написан през 1874, като е замислен като цикъл от десет пиеси за пиано. Композиторът написва произведението по впечатления от картините на своя приятел, архитектът и художник Виктор Хартман.

През 1922 Морис Равелправи оркестрацията на творбата и така тя се превръща в предизвикателство не само за всички пианисти-виртуози, но и за диригентите на симфоничните оркестри от световната сцена. Оркестрацията се е доказала като най-изпълняваната в концертните зали и е записвана многобройни пъти.  

Инструменталните цветове, които Равел добавя като тромпетовото соло за началната “Променада”, тъмните тонове на дървените духови инструменти, отредени за пасажите, пиколо и високи струнни инструменти за детските "Пиленца в черупки" насищат багрите и обогатяват цвета на картините.

Клод Дебюси написва оркестровата композиция “Сирени”  през 1899. Трите части на произведението също са вдъхновени от поредица от импресионистични картини, озаглавени "Nocturnes" от Джеймс Абот МакНейл Уистлър.Дебюси написва "уводна бележка" за своята творба: 

Заглавието “Сирени” (“Nocturnes”) трябва да бъде интерпретирано както в цялостен, така и по-специално в декоративен смисъл. Така че то не е предназначено да обозначи обичайната форма на думата “ноктюрно”, а по-скоро има за цел да представи всички различни впечатления и специалните ефекти на светлината. "Nuages" прави неизменния аспект на небето и бавното, тържествено движение на облаците, избледнявайки в сиви тонове, леко оцветени в бяло. "Fêtes" ни дава вибриращия танцуващ ритъм на атмосферата с внезапни светкавици. Също така има и епизод на шествието (ослепително, фантастично видение), което преминава през празничната сцена и се слива в него. Но фонът остава устойчиво един и същ: фестивалът със смесването на музиката и светлинния прах, участващи в космическия ритъм. "Сирени" изобразява морето и безбройните му ритми и в момента сред вълните, заслепени от лунната светлина, се чува мистериозната песен на сирените, когато се смеят и предават.”

Билети за концерта могат да бъдат закупени на касата на “Кантус Фирмус” в зала “България”, рекламно-информационния център на БНР (бул. “Драган Цанков” 4), както и в мрежата на ticketsbg.com.

*Вход свободен за ученици от музикалните училища и студенти от НМА “Проф. Панчо Владигеров” и АМТИИ - Пловдив срещу показана ученическа или студентска карта.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ритъмът на Балканите - 9

На 25 април от 19.00 ч. в Първо студио на БНР   Оркестърът за народна музика с диригент Димитър Христов ще представи деветото издание на "Ритъмът на Балканите" , в който публиката ще има възможността да чуе впечатляващи изпълнения на традиционна балканска музика от невероятните Неда Николич от Сърбия (фрула), Байса Арифовска от  Северна Македония..

публикувано на 25.03.24 в 16:19

От Хендел до Владигеров

На 23 април от 19 часа в Първо студио на БНР класиката среща джаза в концерта на Биг бенда на БНР с гост-диригент Любомир Денев . Любомир Денев е композитор, диригент и джаз-пианист, дългогодишен творчески сътрудник на СО и Биг бенда на БНР. Като композитор и диригент е работил с най-добрите Симфонични оркестри в България...

публикувано на 25.03.24 в 15:37

Симфоничният оркестър на БНР представя "Поглед към Вселената"

„Поглед към Вселената“ ще представят Симфоничният оркестър на БНР на 5 април от 19 часа в зала „България“ . Концертът ще започне с „Очите на нощта” от Константин Илиев , един от най-значимите ни съвременни композитори, творили в сферата на така наречения „български музикален авангард“. Последното си симфонично произведение композиторът..

публикувано на 18.03.24 в 18:04

Концертът на Симфоничния оркестър на БНР на 15 март се отменя

Концертът „Изкуството на живо“ на Симфоничния оркестър на БНР с гост-диригент и солист Патрик Галоа, солист Явор Желев и с участието на визуалния артист Тийна Осара се отменя във връзка с кончината на Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит. Концертът трябваше да се състои в деня на национален траур на 15 март. Билетите..

публикувано на 14.03.24 в 17:28

Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски гостуват на Биг бенда на БНР

На 21 март в Първо студио на БНР , от 19 часа ще се състои концерт на Биг Бенда на БНР с диригент Антони Дончев и гост-солисти - джаз вокалистката Мирослава Кацарова и пианистът/аранжор/композитор Мирослав Турийски . Концертът ще се проведе в деня, в който обикновено се посреща пролетта, а той носи името „От тук до вечността“ на името на..

публикувано на 28.02.24 в 10:11