Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Шопов и "Авигея" представят проекта "Канатица" в Първо студио на БНР

4
Снимка: Ивайло Петров

Концертът ще се състои на 02 Юни 2017 от 19:30 часа със специалното участие на Теодосий Спасов.

"Мост между земното и неземното, материалното и духовното, човека и космоса."
От това черпи вдъхновение името на албума - "Канатица" на Иван Шопов. 

Проекта започва през 2016 с концертна колаборация между Иван Шопов и Авигея като част от мащабният 7 часов лайв - "One Man Party". Преплитането на съвременния електронен звук с красивите и отличителни фолклорни елементи намират изключително позитивен отзвук в публиката, водейки до създаването на албума. Десетте композиции в него съчетават вековното и емблематично песнопение на българите, съвременно звучене, китара, пиано, кавал, приказни вокали и много вдъхновение от българския фолклор. По този начин артистите доказват, че музиката е най-светлият символ на етническото самосъзнание, обрисувано и от огромно разнообразие от електронни жанрове. 
В албума вземат участие талантливите народни певици от "Авигея" - Сибина Раденкова, Александра Василева и Ралица Кирилова, както и музикантите Теодосий Спасов, Димитър Бодуров, Бурак Малчок, Стоимен Стоянов и Даян Куцаров.
Канатицата е древен и универсален символ, разпространен в редица различни култури, включително и българската. Думата се свърза с „крилете“ на безсмъртието, знак с дълбоко послание, носител на вселенските истини за хармония и единство. Канатицата е интерпретация на вечността, преплита женското и мъжкото начало, символизира връзката между миналото, настоящето и бъдещето, свързвайки ги в едно цяло. Точно по този начин и музиката преплетена в парчета на албумът изобразява дълбоката символика на вечността, увековечавайки мистерията на фолклора, времето, измеренията, началото и края.

„Избрахме името "Канатица", защото в този древен символ открихме звученето и смисъла на музиката ни. Връзката между миналото и бъдещето в сегашния момент. “- казва Иван Шопов.


Билети на касата на Рекламно-информационен център БНР, бул. Драган Цанков №4, в мрежата на eventim.bg и ticketsbg.com




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Ритъмът на Балканите - 9

На 25 април от 19.00 ч. в Първо студио на БНР   Оркестърът за народна музика с диригент Димитър Христов ще представи деветото издание на "Ритъмът на Балканите" , в който публиката ще има възможността да чуе впечатляващи изпълнения на традиционна балканска музика от невероятните Неда Николич от Сърбия (фрула), Байса Арифовска от  Северна Македония..

публикувано на 25.03.24 в 16:19

От Хендел до Владигеров

На 23 април от 19 часа в Първо студио на БНР класиката среща джаза в концерта на Биг бенда на БНР с гост-диригент Любомир Денев . Любомир Денев е композитор, диригент и джаз-пианист, дългогодишен творчески сътрудник на СО и Биг бенда на БНР. Като композитор и диригент е работил с най-добрите Симфонични оркестри в България...

публикувано на 25.03.24 в 15:37

Симфоничният оркестър на БНР представя "Поглед към Вселената"

„Поглед към Вселената“ ще представят Симфоничният оркестър на БНР на 5 април от 19 часа в зала „България“ . Концертът ще започне с „Очите на нощта” от Константин Илиев , един от най-значимите ни съвременни композитори, творили в сферата на така наречения „български музикален авангард“. Последното си симфонично произведение композиторът..

публикувано на 18.03.24 в 18:04

Концертът на Симфоничния оркестър на БНР на 15 март се отменя

Концертът „Изкуството на живо“ на Симфоничния оркестър на БНР с гост-диригент и солист Патрик Галоа, солист Явор Желев и с участието на визуалния артист Тийна Осара се отменя във връзка с кончината на Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит. Концертът трябваше да се състои в деня на национален траур на 15 март. Билетите..

публикувано на 14.03.24 в 17:28

Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски гостуват на Биг бенда на БНР

На 21 март в Първо студио на БНР , от 19 часа ще се състои концерт на Биг Бенда на БНР с диригент Антони Дончев и гост-солисти - джаз вокалистката Мирослава Кацарова и пианистът/аранжор/композитор Мирослав Турийски . Концертът ще се проведе в деня, в който обикновено се посреща пролетта, а той носи името „От тук до вечността“ на името на..

публикувано на 28.02.24 в 10:11