Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Направихте нашия празник чудесен и незабравим!

На 24 май – Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост, Детският радиохор с главен диригент Венеция Караманова и пианист-акомпанятор Светлана Ананиевска изнесе голям празничен концерт в румънския град Тимишоара. На следващия ден, в по-съкратен вид показа друга част от богатия си репертоар в Стар Бешенов – най-старото и голямо село с банатски българи в северната ни съседка с около 3500 жители.
Поканата за гостуването дойде от Съюза на банатските българи в Румъния с председател Николай Марков, който бе изключително щастлив да посрещне, заедно с останалите организатори, нашия известен хор, пял в 57-годишната си история в едни от най-престижните зали на четири континента, осъществил 18 концертни турнета в Япония.
Да посрещнеш на такъв голям празник хор със световна слава си е истинско щастие. И многобройните посетители в красивата барокова зала на Музея на изкуствата в Тимишоара, както и възторжената публика в читалище „Яку Ронков“ в Стар Бешенов изразиха с продължителни аплодисменти възхищението си от изкуството на малките радио певци.
Това, което впечатли дори и диригента Венеция Караманова, бе атрактивният поздрав, още при влизането в хотела в Тимишоара. Група момчета и момичета от местния танцов състав „Славяк“ или „Славейче“, преведено на съвременен български език, казаха „добре дошли“ на нашите деца с езика на танца. Те бяха облечени в красиви народни носии от областта Банат, включени в каталога на българските носии. С такава емоция и български ритми започна сърдечното и весело детско общуване, което бързо премина в приятелство.
За банатските българи денят на светите братя Кирил и Методий е изключителен празник. От 2015 година, в Румънския парламент е приет закон, с който 24 май е обявен за Ден на българския език в Румъния. От разговорите с г-н Марков и Стефан Велчов - секретар на Съюза на банатските българи в Румъния, научих, че именно поради значимостта на празника, те са поканили за концерти Детския радиохор, след успешното му представяне на Първия международен фестивал за детски хорове VOX MUNDI в Тимишоара през 2016 година. Изпълненията на състава силно са ги впечатлили и те с радост сбъднаха желанието си отново да посрещнат сладкогласните хористи.
„Направихте нашия празник чудесен и незабравим!“ – възкликна след концерта в Тимишоара Рафаела Николета Чокан, сътрудник на местното радио и на Румънската телевизия.
Видимо обновен, с много нови солисти, заели достойно местата на абитуриентките, Детският радиохор представи на публиката пъстър репертоар от различни епохи: романтика, ортодокс и съвременна българска музика, оперни хорове, кантатно-ораториални произведения и хитове на Астор Пиацола, Ендрю Лойд Уебър и Майкъл Джексън. На младите слушатели в бароковата зала на Музея на изкуствата, особено се хареса песента „Хубава си, моя горо“, която те нарекоха просто песен за горичката. Тук пролича и майсторлъкът на диригента Венеция Караманова да вплете популярната мелодия сред многоцветната програма, която отново показа умението на хористите да интерпретират с лекота песни от различни националности и епохи. А изобилието от гласовити солисти – това е запазената марка на Детския хор на БНР, линия, следвана през годините успешно от създателя на хора маестро Христо Недялков и запазена досега.
Има легенда, че в село Стар Бешенов се намират чешми, от които водата извира сама и който пие от тях се връща пак в този край. Може би и малките български хористи ще пеят отново в читалище „Яку Ронков“ и красивата черква, която е исторически паметник. Защото в областта Банат всички са гостоприемни, по думите на Михаела Чокан – представител на българското малцинство в Румънския парламент и заместник-председател на Съюза на банатските българи.
„Ний си носим България в сърцето и в душата и всичко, което е българско за нас е много важно“ – каза в интервю за БНР г-н Стефан Велчов - главен редактор на вестник „Наша глас“ („Нашият глас“), който излиза два пъти месечно от началото на 1990 година досега и отразява важни събития от ежедневния живот и дейността на българската общност в Румъния. Г-н Велчов изпълнява функцията на секретар на Съюза на банатските българи и за него всичко свързано с историята на предшествениците му е важно и скъпо на сърцето. „Нашите деди напуснаха България през 1688 година след потушаването на Чипровското въстание и сега говорят един архаичен българския език, но в училищата се учи на съвременен български език. Стараем се да запазим нашата българска идентичност и да предадем на бъдещите поколения тези неща, доколкото можем. В Стар Бешенов съществува гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“ с преподаване и на български език и българска литература от първи до 12 клас.“ Към тези думи на Стефан Велчов ще прибавя и неговия поздрав за 24 май: „Честит Празник! Да живее България! Да живеят българите по целия свят!“
Независимо от продължителното пътуване до Тимишоара и Стар Бешенов и обратно, децата от Радиохора се завърнаха щастливи от това кратко турне, изпълнени с много впечатления. Те ще запомнят със сигурност красивия исторически център на град Тимишоара с впечатляващи сгради и многото гълъби на площада. Времето не стигна да разгледат централния парк с алея на личностите на града, сред които има и българин, Католическата катедрала с гробницата на единствения български епископ Никола Станиславич, дошъл с прадедите от България в Тимишоара. Но хористите знаят, че в този град и село Стар Бешенов имат много приятели и почитатели на тяхното изкуство, и винаги са добре дошли в румънската област Банат.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Резултат от конкурса за позицията диригент на Детския радиохор

За успешно издържали конкурса  се считат следните кандидати : 1.   Теодора Василева Димитрова 2.   Александър Александров Кочков 3.   Веселина Иванова Драголова -Данаилова 4.   Милен Емилов Иванов Конкурсната комисия предлага на позицията диригент на Детския радиохор да бъде назначена класираната на първо място Теодора..

публикувано на 09.01.18 в 17:41

Списък на допуснатите кандидати до конкурс за диригент на Детския радиохор

След преглед на постъпилите молби и приложените документи и автобиографии до конкурс се допускат следните кандидати: 1.   Александър Александров Кочков 2.   Веселина Иванова Драголова –Данаилова 3.   Деница Йорданова Кабурова 4.   Зорница Христова Манова 5.   Илия Здравков Михайлов 6...

публикувано на 02.01.18 в 12:35

Детският хор на БНР изнесе концерт в Международния хоров фестивал на камерни хорове и вокални ансамбли в Крагуевац

Детският радиохор с диригент Венеция Караманова изнесе самостоятелен концерт в рамките на своето участие в Дванадесетия международен фестивал на камерните хорове и вокални ансамбли, който се провежда от 20 до 24 август 2017 г. в гр. Крагуевац, Сърбия и в който младите певци на Радиото участват с любезното съдействие и финансовата подкрепа на..

публикувано на 25.08.17 в 11:57

Списък на децата, приети за стажант-хористи в Детския хор на БНР

В А Ж Н О! Каним родителите на приетите за хористи деца на среща в неделя, 10 април 2016 г. от 17:00 ч. в репетиционната зала на хора в БНР, на ул. „Драган Цанков” № 4. Поради ограничения брой места в залата, молим да присъства само по един родител /представител/, без самото дете.  1. Дилен Петкова Иванова 2. Ема Йорданова..

публикувано на 01.04.16 в 14:44

Допуснати до второ прослушване деца кандидати за хористи в Детски радиохор

Второто прослушване ще се проведе отново в салона на Славянското дружество на  ул. „Славянска № 6, ет. 1 по следния график: 25 март - петък 10.30 ч. 1. Никол Йордан Узунова 2. Никол Михайлова Герджикова 3. Дилен Петкова Иванова 4. Виктория Николай Любомирова 5. Антон Емил Костас 6...

публикувано на 23.03.16 в 10:32