Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Концерт на МузикАнтс в Първо студио на БНР

За всички ценители на камерната музика струнен квартет "МузикАнтс" ще поднесе концерт в Първо студио на БНР, на 16 юни, петък, от 19:30. В програмата ще чуете Струнен квартет №7 от Дмитрий Шостакович  и Струнен квартет от Красимир Кюркчийски.

Струнният квартет "МузикАнтс"  съществува от сезона 2006-2007 година. Създаден е от музиканти, свързани от съвместната си работа в симфоничния оркестър на Българското национално радио и търсещи изява в областта на камерната музика.

Росица Чопева е завършила НМА „Панчо Владигеров“ в класа по цигулка на проф. Йосиф Радионов и класа по камерна музика на проф. Ангел Станков. Втората си магистратура завършва в НБУ в класа по цигулка на проф. Марио Хосен, след което заминава за Мадрид, където специализира в продължение на три години камерна музика (струнен квартет) в класа на проф. Гюнтер Пихлер (“Alban Berg” квартет). Следдипломната си квалификация получава във Виена в класа на проф. Михаел Фришеншлагер. Лауреат е на престижни международни конкурси.

  Участва като солист и камерен музикант в редица фестивали в страната и чужбина. Изнася концерти в Швейцария, Япония, Австрия, Испания и др. От 2010г. е концертмайстор на камерен оркестър „Camerata Orphica”. Има записи за Испанското национално радио и БНР.

Грациела Панайотова- Георгиева завършва образованието си в Държавна музикална академия „Панчо Владигеров”- София при проф. Йосиф Радионов- цигулка и проф. Виктор Чучков и проф. Димитър Козев- камерна музика.  Участва в майсторския  клас на Ерих Хьобарт. В периода 1989-2000 работи като оркестрант и помощник водач на група в Академичния симфоничен оркестър. От 2000 година е член на състава на Симфоничния оркестър на БНР. Като участник в различни камерни състави изнася концерти в рамките на фестивали и концертни цикли - Софийски музикални седмици, Камерна сцена София, Солистите на БНР, Нова българска музика, Сцена „ Академия”, Студио5, БКИ Берлин, Архе- Нойенхаген.  Основател, участник и организатор на концертния живот на струнен квартет МузикАнтс, с който концертира активно в България, Германия, Чехия и САЩ.  Грациела Панайотова записва камерна музика в различни камерни ансамбли за БНР.

 Стефания  Янкова започва да свири на цигулка на 6 години в НМУ „Любомир Пипков”. На 13 години продължава музикалното си образование в класа по виола на Джавид Джафер в музикалното училище към университета Билкент, Анкара, Турция. През периода 2005-2009 година е студентка в НМА „Панчо Владигеров” в класа на доц.Стефан Жилков.Лауреат е на „Международен конкурс за изпълнение на немска и австрийска музика” 2005г., Национален конкурс „Светослав Обретенов” 2006г. и „Млади виртуози“ 2007г .Стефания участва в майсторските класове на Проф.Волфганг Клос, Гавриел Липкинд,  Проф. Майкъл Три, Проф.Кристиан Ойлер, Проф.Юрий Юров, Проф. Зигфрийд Фюрлингер и др., както и на фестивали в камерни състави заедно с проф. Аугустин Дюме, Гари Хофман, Франк Брале и др.  Член е на „Les Orpheistes Festival Orchestra“с музикален директор Проф.Марио Хосен и International Mahler Orchestra с главен диригент Йоел Гамзу. Била е студентка в класа по виола на Проф. Томас Зелдиц в Университет за музика и приложни изкуства, Виена. От сезона 2016-2017 г. работи като водач на виоли в СО на БНР.

Марина  Хинова завършва  бакалавърска степен в НМА „Панчо Владигеров” София вкласа по виолончело на проф. Б. Караконов и  магистратура-  при проф. А. Кръстев. През 2010 г. получава пълна стипендия към  академията ,,Esquela Superior de Musica Reina Sofia” Мадрид, където кара двугодишна специялизация по камерна музика при проф. Гюнтер Пихлер (Албан Берг квартет). Марина е носител  на следните награди от конкурси:  Първи награда от НК ,,Светослав Обретенов” Провадия, НК за изпълнение на немска и австрийска музика-Бургас, НК ,,Млади музикални дарования” София, МК ,,Млади виртуози” София, НК ,,Академичен конкурс за нисък щрайх” София , втора награда от МК ,,Concertino Praga” Чехия, трета награда от МК ,,HERAN” -Чехия. Завършва  майсторски класове при Янг Чанг Чо, Йоханес Горитски, Рудолф Леополд, Иван  Монигети, Даниел Вайс, Антон Никулеску и др. Свирила е като солист на Академичен симфоничен оркестър на НМА, камерен оркестър ,,Колегиум Музикум”,  ансамбъл ,,Оркестрал”. Марина е изнасяла рецитали  към фестивал ,,Internationl Holland Music Session” Холандия. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Маестро Георги Димитров с внушителна програма на 26 април

В навечерието на най-светлия християнски празник Великден Симфоничният оркестър и Смесеният хор на БНР ще представят специална програма. На 26 април от 19 часа в зала „България“ под диригентството на маестро Георги Димитров те ще изпълнят „Стабат Матер“ от Франц Шуберт  за първи път в този състав. Един от най-великите композитори на западната..

публикувано на 09.04.24 в 17:33

Ритъмът на Балканите - 9

На 25 април от 19.00 ч. в Първо студио на БНР   Оркестърът за народна музика с диригент Димитър Христов ще представи деветото издание на "Ритъмът на Балканите" , в който публиката ще има възможността да чуе впечатляващи изпълнения на традиционна балканска музика от невероятните Неда Николич от Сърбия (фрула), Байса Арифовска от  Северна Македония..

публикувано на 25.03.24 в 16:19

От Хендел до Владигеров

На 23 април от 19 часа в Първо студио на БНР класиката среща джаза в концерта на Биг бенда на БНР с гост-диригент Любомир Денев . Любомир Денев е композитор, диригент и джаз-пианист, дългогодишен творчески сътрудник на СО и Биг бенда на БНР. Като композитор и диригент е работил с най-добрите Симфонични оркестри в България...

публикувано на 25.03.24 в 15:37

Симфоничният оркестър на БНР представя "Поглед към Вселената"

„Поглед към Вселената“ ще представят Симфоничният оркестър на БНР на 5 април от 19 часа в зала „България“ . Концертът ще започне с „Очите на нощта” от Константин Илиев , един от най-значимите ни съвременни композитори, творили в сферата на така наречения „български музикален авангард“. Последното си симфонично произведение композиторът..

публикувано на 18.03.24 в 18:04

Концертът на Симфоничния оркестър на БНР на 15 март се отменя

Концертът „Изкуството на живо“ на Симфоничния оркестър на БНР с гост-диригент и солист Патрик Галоа, солист Явор Желев и с участието на визуалния артист Тийна Осара се отменя във връзка с кончината на Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит. Концертът трябваше да се състои в деня на национален траур на 15 март. Билетите..

публикувано на 14.03.24 в 17:28