Детският хор на БНР ще участва в Международния хоров фестивал на камерни хорове и вокални ансамбли в Крагуевац

  Детският хор на БНР с диригент Венеция Караманова ще вземе участие в Дванадесетото издание на престижния Международен хоров фестивал на камерните хорове и вокални ансамбли в гр. Крагуевац, Сърбия от 20 -24 август 2017 г. Младите български певци ще представят своето изкуство наред със състави от Сърбия, Унгария, Полша, Израел, Чехия. В рамките на фестивала всеки от съставите ще изнесе по три концерта и ще вземе участие в някои от предвидените работни и практически семинари.

Тази година за първи път в регламента на събитието тричленно жури ще се връчи следните награди – за най-добре представил се хор и  за диригент с най-добра творческа концепция и голяма награда, която ще се връчи, само ако предните две се излъчат.

Детският радиохор ще представи програма, включваща произведения на композитори от различни стилове и епохи- Моцарт, Шуберт, Григ, Пиацола, Вл. Рубин, Г. Димитров, Ал. Танев, Ал. Йосифов, Ж. Леви и др.

Едно от изискванията на фестивала е всеки диригент да представи творческата си концепция чрез специално есе „Реч на диригента“ , с която да запознае публиката с творческите си търсения, както и да аргументира избора на произведенията, залегнали в концертната програма на състава. Диригентът на Детския радиохор Венеция  Караманова  е решила да озаглави своето есе „Ангелогласно детство“, което  отразява и цялостната философия на детското хорово  пеене, както и българския принос  в него.

  Участието на Детския хор на БНР в XII-ия Международен фестивал на камерните хорове и вокални ансамбли в гр. Крагуевац, Сърбия е поредното творческо предизвикателство пред състава след един изключително ползотворен и успешен концертен сезон, през който той спечели две изключително ценни отличия - „Ансамбъл на годината“ в ежегодната класация на слушателите  за „Музикант на годината“ на предаването за класическа музика “ALEGRO VIVACE“на БНР и на Фондация „Йордан Камджалов“ за най-добре представил се хор в рамките на X-те Празници на женските и девически хорове „Проф.Лилия Гюлева“ в гр. Търговище през м.юни тази година.

Участието на Детския хор на БНР в XII-ия Международен фестивал на камерните хорове и вокални ансамбли в гр. Крагуевац, Сърбия се осъществява с любезното съдействие и финансова подкрепа на Столична програма „Култура“.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Оркестър за народна музика

Вокално-инструментални картини с Оркестъра за народна музика на БНР

Съвместният проект на Оркестъра за народна музика на БНР  с диригент Димитър Христов и хора на ансамбъл „ Филип Кутев “ с диригент Георги Генов ще постави началото на един силен сезон, който ще продължи традициите на оркестъра. Откриващият концерт ще се състои на 6 октомври в зала „България“ от 19:30 часа . Той е второ издание от поредицата..

публикувано на 26.09.17 в 14:34

Първият работен ден на новия главен диригент на Симфоничния оркестър на БНР

Първият работен ден на Симфоничния оркестър на БНР с новия главен диригент Марк Кадин премина успешно. Генералният директор на Българското национално радио Александър Велев и директорът на „Музикална къща“ БНР Теодосий Спасов поздравиха радиосимфониците с началото на новия творчески сезон.​

публикувано на 15.09.17 в 16:55

Биг бендът на БНР и Хилда Казасян откриват новия сезон с концерт през октомври

На 28-ми юни пред Народния театър „Иван Вазов“ Биг бендът на Българското национално радио с диригент Антони Дончев завърши един изключително успешен сезон. Солисти на концерта бяха прекрасните музиканти Петър Салчев и Крейг Бейли. Събитието се осъществи с подкрепата на Mtel. Под ръководството на Антони Дончев, през изминалия концертен сезон..

обновено на 25.08.17 в 11:58

Оркестърът за народна музика на БНР поставя началото на новия сезон с мащабен проект

Предстоящият сезон 2017/2018 ще представи интригуващи за широката публика програми с интересни взаимодействия между чистия фолклор и етно музиката, представени от Оркестъра за народна музика на БНР. Съвместният проект на Оркестъра за народна музика на БНР с диригент Димитър Христов и хора на ансамбъл „Филип Кутев“ с диригент Георги Генов ще..

публикувано на 21.07.17 в 09:46

Симфоничният оркестър на БНР с нов главен диригент през предстоящия концертен сезон

Радиосимфониците откриват концертен сезон 2017/2018 под палката на новия главен диригент Марк Кадин За първи път Марк Кадин гостува на Симфоничния оркестър на Българското национално радио през 2003 и през годините след това той често дирижира оркестъра. Рецензиите за гастролите му са винаги положителни,  подчертаващи изключителните му..

публикувано на 13.07.17 в 15:19