Детският хор на БНР ще участва в Международния хоров фестивал на камерни хорове и вокални ансамбли в Крагуевац

  Детският хор на БНР с диригент Венеция Караманова ще вземе участие в Дванадесетото издание на престижния Международен хоров фестивал на камерните хорове и вокални ансамбли в гр. Крагуевац, Сърбия от 20 -24 август 2017 г. Младите български певци ще представят своето изкуство наред със състави от Сърбия, Унгария, Полша, Израел, Чехия. В рамките на фестивала всеки от съставите ще изнесе по три концерта и ще вземе участие в някои от предвидените работни и практически семинари.

Тази година за първи път в регламента на събитието тричленно жури ще се връчи следните награди – за най-добре представил се хор и  за диригент с най-добра творческа концепция и голяма награда, която ще се връчи, само ако предните две се излъчат.

Детският радиохор ще представи програма, включваща произведения на композитори от различни стилове и епохи- Моцарт, Шуберт, Григ, Пиацола, Вл. Рубин, Г. Димитров, Ал. Танев, Ал. Йосифов, Ж. Леви и др.

Едно от изискванията на фестивала е всеки диригент да представи творческата си концепция чрез специално есе „Реч на диригента“ , с която да запознае публиката с творческите си търсения, както и да аргументира избора на произведенията, залегнали в концертната програма на състава. Диригентът на Детския радиохор Венеция  Караманова  е решила да озаглави своето есе „Ангелогласно детство“, което  отразява и цялостната философия на детското хорово  пеене, както и българския принос  в него.

  Участието на Детския хор на БНР в XII-ия Международен фестивал на камерните хорове и вокални ансамбли в гр. Крагуевац, Сърбия е поредното творческо предизвикателство пред състава след един изключително ползотворен и успешен концертен сезон, през който той спечели две изключително ценни отличия - „Ансамбъл на годината“ в ежегодната класация на слушателите  за „Музикант на годината“ на предаването за класическа музика “ALEGRO VIVACE“на БНР и на Фондация „Йордан Камджалов“ за най-добре представил се хор в рамките на X-те Празници на женските и девически хорове „Проф.Лилия Гюлева“ в гр. Търговище през м.юни тази година.

Участието на Детския хор на БНР в XII-ия Международен фестивал на камерните хорове и вокални ансамбли в гр. Крагуевац, Сърбия се осъществява с любезното съдействие и финансова подкрепа на Столична програма „Култура“.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Малкият Моцарт в Балната зала на двореца

На връх рождения ден на Моцарт с втория концерт от поредицата „По следите на таланта“ гост-солисти и музиканти от Симфоничния оркестър и Смесения хор на БНР ще ни разкрият света на гениалния композитор. На 27 януари от 10:30 и от 12:30, събота, в Балната зала на Двореца (Национална галерия) на пл. „Александър I“, голямата надежда 10-годишният..

публикувано на 11.01.18 в 16:06

Резултат от конкурса за позицията диригент на Детския радиохор

За успешно издържали конкурса  се считат следните кандидати : 1.   Теодора Василева Димитрова 2.   Александър Александров Кочков 3.   Веселина Иванова Драголова -Данаилова 4.   Милен Емилов Иванов Конкурсната комисия предлага на позицията диригент на Детския радиохор да бъде назначена класираната на първо място Теодора..

публикувано на 09.01.18 в 17:41

Виртуозната Екатерина Мечетина за първи път в България с Радиосимфониците

Симфоничният оркестър на Българското национално радио с диригент Марк Кадин започва новата 2018 година с гостуването на виртуозната Екатерина Мечетина. Една от най-ярките руски пианистки ще свири за първи път у нас на 26 януари, петък, от 19.30 ч. в зала „България“. Мечетина свири на пиано от четиригодишна. Първият си самостоятелен концерт..

публикувано на 04.01.18 в 16:58

„Sketches of Spain“ отново в Първо студио на БНР

„Sketches of Spain“, най-успешният проект на Биг бенда на БНР за изминалия сезон, ще бъде представен отново на 18 януари 2018 от 19.30 ч. в Първо студио на БНР. Невероятният интерес към концерта, изключителният успех в препълнената зала и десетките меломани, останали извън нея, доведоха до обещанието за повторение на събитието. Новата 2018 започва..

публикувано на 19.12.17 в 16:39

Предколедна „Музика в портрети“ с Оркестъра за народна музика на БНР на 21 декември

Оркестърът за народна музика на Българското национално радио с диригент Димитър Христов ще представи на публиката концерт от поредицата „Музика в портрети“. В навечерието на Коледа, на 21 декември 2017 от 19:30 в Първо студио на БНР ще чуете изпълненията на блестящи солисти и виртуозни оркестранти гъдуларят Росен Генков и кавалджията Кръстьо..

публикувано на 08.12.17 в 11:47