Детският хор на БНР ще участва в Международния хоров фестивал на камерни хорове и вокални ансамбли в Крагуевац

  Детският хор на БНР с диригент Венеция Караманова ще вземе участие в Дванадесетото издание на престижния Международен хоров фестивал на камерните хорове и вокални ансамбли в гр. Крагуевац, Сърбия от 20 -24 август 2017 г. Младите български певци ще представят своето изкуство наред със състави от Сърбия, Унгария, Полша, Израел, Чехия. В рамките на фестивала всеки от съставите ще изнесе по три концерта и ще вземе участие в някои от предвидените работни и практически семинари.

Тази година за първи път в регламента на събитието тричленно жури ще се връчи следните награди – за най-добре представил се хор и  за диригент с най-добра творческа концепция и голяма награда, която ще се връчи, само ако предните две се излъчат.

Детският радиохор ще представи програма, включваща произведения на композитори от различни стилове и епохи- Моцарт, Шуберт, Григ, Пиацола, Вл. Рубин, Г. Димитров, Ал. Танев, Ал. Йосифов, Ж. Леви и др.

Едно от изискванията на фестивала е всеки диригент да представи творческата си концепция чрез специално есе „Реч на диригента“ , с която да запознае публиката с творческите си търсения, както и да аргументира избора на произведенията, залегнали в концертната програма на състава. Диригентът на Детския радиохор Венеция  Караманова  е решила да озаглави своето есе „Ангелогласно детство“, което  отразява и цялостната философия на детското хорово  пеене, както и българския принос  в него.

  Участието на Детския хор на БНР в XII-ия Международен фестивал на камерните хорове и вокални ансамбли в гр. Крагуевац, Сърбия е поредното творческо предизвикателство пред състава след един изключително ползотворен и успешен концертен сезон, през който той спечели две изключително ценни отличия - „Ансамбъл на годината“ в ежегодната класация на слушателите  за „Музикант на годината“ на предаването за класическа музика “ALEGRO VIVACE“на БНР и на Фондация „Йордан Камджалов“ за най-добре представил се хор в рамките на X-те Празници на женските и девически хорове „Проф.Лилия Гюлева“ в гр. Търговище през м.юни тази година.

Участието на Детския хор на БНР в XII-ия Международен фестивал на камерните хорове и вокални ансамбли в гр. Крагуевац, Сърбия се осъществява с любезното съдействие и финансова подкрепа на Столична програма „Култура“.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Благотворителен концерт на тъмно

Българското национално радио и Ротаракт клуб София организират Благотворителен концерт на тъмно за деца с нарушено зрение от училище Луи Брайл! През Страстната седмица, на Велики вторник Радиосимфониците и Смесеният хор на БНР ще изпълнят кантата „Стабат Матер“ от Дворжак – едно от най-значимите музикални претворения на този религиозен текст...

публикувано на 22.03.18 в 18:08

Концерт на JP3 и Теодосий Спасов

JP3 (Jivko Petrov Trio) - Живко Петров - пиано, Веселин Веселинов-Еко - контрабас и Димитър Семов - барабани - една вълнуваща комбинация от трима джаз музиканти, свързани с любовта си към музиката. Тяхната музикална  концепция е визуализирана през 2007 в DVD проекта Understandable , записан на живо по време на концерт във Военния клуб в София.  В..

публикувано на 19.03.18 в 17:41

Блестящият руски цигулар Никита Борисоглебски за първи концерт в България

Блестящият руски цигулар Никита Борисоглебски, смятан за един от най-ярките млади музиканти на нашето съвремие, гостува за първи път у нас. Едва 10-годишен дебютира с Ростовски симфоничен оркестър, а на 14 вече е студент в Московската консерватория „П. И. Чайковски“. Борисоглебски е лауреат на редица престижни международни конкурси, сред..

публикувано на 14.03.18 в 14:36

Детският радиохор ще отпразнува 58-мия си рожден ден с Пролетен концерт в зала „България“

И тази година Детският хор на Българското национално радио с диригент Венеция Караманова ще ни направят съпричастни с красотата на детското хорово изкуство в предстоящия им Пролетен концерт. С него те ще отбележат 58-мия си рожден ден. В програмата ще чуете шедьоври от творчеството на Шуберт, Росини, Гершуин, Добри Христов, Красимир Кюркчийски,..

публикувано на 08.03.18 в 16:40

Детският хор на БНР с визита в Скопие

С нестихващи ръкопляскания и овации бе посрещнат Детският хор на Българското национално радио в Скопие. На 22 февруари 2018 г. в зала „Даутпашахамам“ децата от хора с диригент Венеция Караманова представиха произведения от европейската и световна класика и пиеси от български автори. Те участваха в концерт, посветен на откриването на..

публикувано на 28.02.18 в 15:19