Детският хор на БНР ще участва в Международния хоров фестивал на камерни хорове и вокални ансамбли в Крагуевац

  Детският хор на БНР с диригент Венеция Караманова ще вземе участие в Дванадесетото издание на престижния Международен хоров фестивал на камерните хорове и вокални ансамбли в гр. Крагуевац, Сърбия от 20 -24 август 2017 г. Младите български певци ще представят своето изкуство наред със състави от Сърбия, Унгария, Полша, Израел, Чехия. В рамките на фестивала всеки от съставите ще изнесе по три концерта и ще вземе участие в някои от предвидените работни и практически семинари.

Тази година за първи път в регламента на събитието тричленно жури ще се връчи следните награди – за най-добре представил се хор и  за диригент с най-добра творческа концепция и голяма награда, която ще се връчи, само ако предните две се излъчат.

Детският радиохор ще представи програма, включваща произведения на композитори от различни стилове и епохи- Моцарт, Шуберт, Григ, Пиацола, Вл. Рубин, Г. Димитров, Ал. Танев, Ал. Йосифов, Ж. Леви и др.

Едно от изискванията на фестивала е всеки диригент да представи творческата си концепция чрез специално есе „Реч на диригента“ , с която да запознае публиката с творческите си търсения, както и да аргументира избора на произведенията, залегнали в концертната програма на състава. Диригентът на Детския радиохор Венеция  Караманова  е решила да озаглави своето есе „Ангелогласно детство“, което  отразява и цялостната философия на детското хорово  пеене, както и българския принос  в него.

  Участието на Детския хор на БНР в XII-ия Международен фестивал на камерните хорове и вокални ансамбли в гр. Крагуевац, Сърбия е поредното творческо предизвикателство пред състава след един изключително ползотворен и успешен концертен сезон, през който той спечели две изключително ценни отличия - „Ансамбъл на годината“ в ежегодната класация на слушателите  за „Музикант на годината“ на предаването за класическа музика “ALEGRO VIVACE“на БНР и на Фондация „Йордан Камджалов“ за най-добре представил се хор в рамките на X-те Празници на женските и девически хорове „Проф.Лилия Гюлева“ в гр. Търговище през м.юни тази година.

Участието на Детския хор на БНР в XII-ия Международен фестивал на камерните хорове и вокални ансамбли в гр. Крагуевац, Сърбия се осъществява с любезното съдействие и финансова подкрепа на Столична програма „Култура“.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Завърши първият етап от Първия национален конкурс за хорова песен

На 19.06.2018 г., жури в състав: проф. Александър Текелиев  – председател на журито и членове: проф. Виктор Чучков ,  Ценко Минкин , Галина Траянова, Любомира Александрова, Георги Еленков и Славил Димитров реши: На Първия национален конкурс за хорова песен в определения от регламента срок – до 31.05.2018 г. за участие в конкурса постъпиха..

публикувано на 20.06.18 в 15:34

Симфоничният оркестър на БНР закрива концертния си сезон на 8 юни в зала „България“

Симфоничният оркестър на Българското национално радио ще закрие концертния си сезон на 8 юни от 19:30 в зала „България“. Радиосимфониците ще представят на публиката за първи път Симфоничен прелюд на Брукнер . Тази творба рядко присъства в концертните афиши, въпреки че е изключително интересна не само като музика, а и поради историята си...

обновено на 04.06.18 в 18:15

Людмил Ангелов и Радиосимфониците

Пианистът Людмил Ангелов ще бъде солист в концерта на Симфоничния оркестър на Българското национално радио с гост-диригент Найден Тодоров . Той ще изпълни Концерт за пиано във Фа от Гершуин. Людмил Ангелов е носител на награди от международните конкурси Фр. Шопен (Полша), Palm Beach (САЩ), Piano Masters (Монте Карло) и World Piano..

обновено на 22.05.18 в 11:17

По следите на ударните инструменти в концерт-спектакъла „Ритмично букварче“

Последният концерт от образователната поредица „По следите на таланта“ ни пренася в света на ударните инструменти и музиката на XX век. Концерт-спектакълът „Ритмично букварче“ е посветен на 90-годишнината от рождението на проф. Добри Палиев - създател на перкусионната школа в България, а заглавието е заимствано от неговия учебник Метроритмичен..

публикувано на 18.05.18 в 17:10

Първи национален конкурс за хорова песен

Българското национално радио съвместно със Съюза на българските композитори , обявяват конкурс за написване на нова българска хорова песен за смесен хор без съпровод. В конкурса могат да участват всички композитори, без ограничения на възраст. Песните, които се предлагат   трябва да са нови, неизпълнявани и да не са предлагани за..

обновено на 17.05.18 в 11:12