Марк Кадин - новият главен диригент на Симфоничния оркестър на БНР

Снимка: Ани Петрова, БНР

Продължаваме рубриката „Запознай се с музикантите“ с представянето на новия главен диригент на Симфоничния оркестър на Българското национално радио – Марк Кадин. Роден е в Украйна, в семейство с дълбоки музикални традиции. Първите му стъпки по пътя на музиката започват от детските му години, в които посещава детска музикална школа и свири на кларинет. Завършва с отличие Руската музикална академия „Гнесини”. Още като студент през 1990 става помощник диригент на Държавния младежки симфоничен оркестър Млада Русия и на Московския ансамбъл за съвременна музика. Впоследствие ръководи и Оркестъра на Московското радио. От 1996 до 2004 по покана на Михаил Плетньов работи в Руския национален оркестър в тясно сътрудничество с Валерий Гергиев, Мстислав Ростропович, Майкъл Тилсън Томас, Кент Нагано и Евгений Светланов. През 1999 Владимир Спиваков го кани да работи и с легендарния камерен оркестър Московски виртуози, с който до 2003 Кадин изнася повече от 120 концерта в Русия и по света, включително турнета в Холандия, Германия и Швейцария. Постоянни творчески контакти свързват маестрото със симфонични оркестри от около 30 страни по света. През 2003 е дебютът му в Болшой театър с премиерата на балета от Владимир Николаев "Златото на нарните". От 2004 до 2014 е художествен ръководител и главен диригент на Красноярския академичен симфоничен оркестър.

За избора на професията си Марк Кадин споделя: Аз не съм си избирал професията. Всичко стана случайно и от само себе си. Никога не съм мечтал да стана велик диригент или да съм началник. Моят преподавател ми каза, че е възможно нещата при мен да се получат и тези думи ме стимулираха да продължа.“

Най-дълъг и ярък период в кариерата му е работата с Руския национален оркестър – един от водещите симфонични оркестри. „За 8 години работа с тях съм научил много – това бе за мен и университет,  и академия.“

За формулата на успеха в съвместната работа на диригента и оркестъра, Маестрото подчертава: „Струва ми се, че има много неща,които са важни за успеха и постигането на  резултати в съвместната работа на диригента и оркестъра. Те са много. На първо място поставям доверието на музикантите към диригента и на диригента към музикантите. Ако музикантите не ти вярват, те никога няма да правят това, което им казваш, колкото и правилни думи да използваш. Аз съм щастлив, че с оркестъра на БНР подобно доверие възникна още от първата ни среща. Атмосферата на нашата работа винаги е била топла и доверчива.“ВИЖТЕ ОЩЕ

Любомира Александрова - диригент на Смесения хор на БНР

Любомира Александрова  завършва „Хорово дирижиране“ в класа на проф. Димитър Русков в НМА „Проф. Панчо Владигеров“. От 1984 до 1998 работи като диригент на оперния хор на Държавната опера във Варна. О т 1993 до 1998  е диригент и музикален ръководил на Варненската детско-юношеска опера. В продължение на 14 години е преподавател и хоров диригент в..

публикувано на 01.08.17 в 15:03

Антони Дончев - Диригент на Биг Бенда на БНР

Тази седмица имаме удоволствието да ви представим диригента на  Биг Бенда на Българското национално радио – Антони Дончев .  Той е пианист и композитор. Той е музикант, чиито стремежи са насочени към музиката на новото време в нейните различни аспекти.  Дончев е един от най- търсените и успешни музиканти на българската джаз сцена.  Името му се..

публикувано на 06.02.17 в 14:32

Христо Танев – концертмайстор на Симфоничния оркестър на БНР

Започваме новата седмица с ново запознанство! Представяме ви виолончелиста- концертмайстор на Симфоничния оркестър на БНР Христо Танев. „Танев е чудесен музикант и виолончелист със знаменита инструментална култура; единственото, за което може да се съжалява, е, че рядко свири - впрочем къде ли и да свири при този интензивен неинтерес към..

публикувано на 27.06.16 в 15:02

Галина Койчева-Мирчева – концертмайстор на Симфоничния оркестър на БНР

Човекът, с когото ще ви запознаем тази седмица е цигуларката Галина Койчева - концертмайстор на Симфоничния оркестър на БНР. „ Утвърден и желан солист е, чудесен камерен изпълнител и перфектен концертмайстор. Още си спомням солата й в „Животът на Героя“ от Рихард Щраус и изпитаната гордост, че е моя студентка. “ проф.Гинка..

публикувано на 13.06.16 в 12:09

Венеция Караманова – хоров диригент

Ще започнем новата седмица с една изключителна жена, олицетворение на постоянство, отдаденост и професионализъм – Венеция Караманова. Като хоров диригент с богат опит – основател на първия в България детски хор за църковна музика „Децата на Орфей“; дългогодишен диригент, а от 2013 г. и главен художествен ръководител на Детския радиохор, Венеция..

публикувано на 06.06.16 в 17:49