Благодарствено писмо от г-жа Акие Абе

Г-жа Акие Абе, съпруга на японския министър-председател, изпрати благодарствено писмо в Българското национално радио по повод срещата ѝ с Детския радиохор на 14 януари 2018. В писмото се казва:

 Уважаеми г-н Велев,

Уважаема г-жо Караманова, 

Позволете ми да изкажа моята признателност за топлото посрещане и гостоприемство при неотдавнашното ми посещение в Република България.

Същевременно, бих искала да изкажа моята най-сърдечна благодарност за красивите, ангелски гласове, които имах възможност да чуя по време на изпълнението при неотдавнашното ми посещение на Детски хор на Българското национално радио.

И българският химн, и останалите песни отекнаха в моето сърцето. Но когато чух изпълнението на "Приспивна песен на коприненото дърво" по стихове на Нейно Величество японската императрица, наистина разбрах, че песните на Вашия хор са мост на приятелството между Япония и България. Позволете ми да изкажа от цялото си сърце моето дълбоко уважение за дългогодишния обмен на Вашия хор с Япония. Следващия път очаквам с нетърпение да чуя Вашето изпълнение в Япония.

Ще бъда щастлива да предадете моята дълбока благодарност на всички Ваши колеги от БНР, които участваха в подготовката на това посещение.

Надявам се това посещение да се превърне във възможност за по-нататъшно задълбочаване на приятелството между Япония и Република България.

Бих искала да Ви пожелая крепко здраве и по-нататъшни успехи на Българското национално радио и на Детския хор на БНР.

С уважение,

Акие Абе

ВИЖТЕ ОЩЕ

Джаз в Първо студио с Армел Дюпа

Армел Дюпа е френски композитор и пианист. Още като студент в Парижката консерватория става желан партньор на съвременни европейски джазови музиканти - Хенри Текие, Дейвид Линкс и Сандра Нкаке. Дюпа композира музика за филми и работи с режисьори на съвременно френско кино - Арнауд Десплечин, Мишел Гондри, Кристоф Оноре.   Първият албум..

публикувано на 13.11.18 в 15:11

Тайните на българските инструменти. Изкуството на кавала

В новия си проект Оркестърът за народна музика на БНР разкрива Тайните на българските инструменти . В първото му издание – Изкуството на кавала ще бъдат представени няколко поколения знаменити кавалджии. Георги Иванов, Матьо Добрев, Данчо Радулов, Кръстьо Димов, Николай Докторов, Теодосий Спасов, Костадин Генчев, Недялко Недялков,..

публикувано на 09.11.18 в 12:13

Немският пианист Фабиан Мюлер гостува на Радиосимфониците

Вълнуващи музикални светове ще се разкрият в концертната програма на Радиосимфониците на 9 ноември  от 19:30 часа в зала „България“ под палката на маестро Марк Кадин . Концертът ще започне с една любима творба „Академична увертюра“ от Александър Райчев – изтъкнат български композитор, педагог и диригент, един от ярките представители на..

публикувано на 30.10.18 в 17:24
Марио Ангелов

На гости в Първо студио на Симфоничния оркестър на БНР

Музикални истории за музиканти, композитори, слушатели I част: Как да слушаме музика? Следващият концерт от Образователната програма на „Музикална къща БНР“ ще се състои на 11 декември от 10:00 часа в Първо студио на БНР . В него водещият Марио Ангелов – дългогодишен пианист на Симфоничния оркестър на БНР и продуцент „Симфонична..

публикувано на 29.10.18 в 17:37

Симеон Щерев на 75 години

Проф. Симеон Щерев ще отбележи своята 75-годишнина с концерт в Първо студио на БНР. Популярен в музикалната гилдия с творческия псевдоним Банана, Щерев е свирил на една сцена с Чък Къриа, Мейнард Фергюсън, Алберт Мангелсдорф, Кени Уилър и други водещи джаз музиканти. Тойе педагог и композитор, автор на джазова, филмова и театрална музика. Осъществява..

публикувано на 26.10.18 в 17:05