Благодарствено писмо от г-жа Акие Абе

Г-жа Акие Абе, съпруга на японския министър-председател, изпрати благодарствено писмо в Българското национално радио по повод срещата ѝ с Детския радиохор на 14 януари 2018. В писмото се казва:

 Уважаеми г-н Велев,

Уважаема г-жо Караманова, 

Позволете ми да изкажа моята признателност за топлото посрещане и гостоприемство при неотдавнашното ми посещение в Република България.

Същевременно, бих искала да изкажа моята най-сърдечна благодарност за красивите, ангелски гласове, които имах възможност да чуя по време на изпълнението при неотдавнашното ми посещение на Детски хор на Българското национално радио.

И българският химн, и останалите песни отекнаха в моето сърцето. Но когато чух изпълнението на "Приспивна песен на коприненото дърво" по стихове на Нейно Величество японската императрица, наистина разбрах, че песните на Вашия хор са мост на приятелството между Япония и България. Позволете ми да изкажа от цялото си сърце моето дълбоко уважение за дългогодишния обмен на Вашия хор с Япония. Следващия път очаквам с нетърпение да чуя Вашето изпълнение в Япония.

Ще бъда щастлива да предадете моята дълбока благодарност на всички Ваши колеги от БНР, които участваха в подготовката на това посещение.

Надявам се това посещение да се превърне във възможност за по-нататъшно задълбочаване на приятелството между Япония и Република България.

Бих искала да Ви пожелая крепко здраве и по-нататъшни успехи на Българското национално радио и на Детския хор на БНР.

С уважение,

Акие Абе

ВИЖТЕ ОЩЕ

Безплатната детска музикална образователна програма на БНР с три извънредни издания поради големия интерес

Безплатната детска образователна програма на „Музикална къща БНР“ и този сезон преминава при изключително висок интерес, а местата за срещите на малчуганите с най-изтъкнатите български изпълнители до края на сезона отдавна са изчерпани. Поради огромния интерес, „Музикална къща БНР“ организира три допълнителни издания на детската образователна..

публикувано на 14.02.18 в 17:08

Първи национален конкурс за хорова песен

Българското национално радио съвместно със Съюза на българските композитори , обявяват конкурс за написване на нова българска хорова песен за смесен хор без съпровод. В конкурса могат да участват всички композитори, без ограничения на възраст. Песните, които се предлагат   трябва да са нови, неизпълнявани и да не са предлагани за..

публикувано на 02.02.18 в 16:07

Биг Бендът на НМА „Проф. Панчо Владигеров“ с диригент Михаил Йосифов свири за първи път в Първо студио на БНР

Биг Бендът на катедра „Поп и джаз изкуство” на НМА „Проф. Панчо Владигеров” ще свири за първи път в Първо студио на Българското национално радио на 15 февруари, четвъртък, от 19.30 часа. Младите музиканти излизат на сцената под диригентството на Михаил Йосифов. Концертът е част от Биг бенд джаз академията на Българското национално радио, която..

публикувано на 02.02.18 в 13:23

Том Уудс ще дирижира произведения на Дебюси, Равел и Сен-Санс

С изпълненията на „Прелюд към следобеда на един фавн“ и симфоничната сюита „Морето“ Симфоничният оркестър на БНР с главен диригент Марк Кадин ще отбележи 100-годишнината от смъртта на Клод Дебюси на 23 февруари, петък, от 19.30 ч. в зала „България“. В програмата на концерта с френска музика ще прозвучат още „Павана за една покойна инфанта“ от Морис..

публикувано на 02.02.18 в 13:11

Две награди за наши музиканти от престижния Международен радиоконкурс за млади изпълнители “КОНЦЕРТИНО ПРАГА”

52-ото издание на радиоконкурса, организиран от Чешкото радио, тази година бе за малки камерни ансамбли / дуо-трио-квартет-квинтет/. В него участваха млади изпълнители до 17-годишна възраст от България, Латвия, Унгария, Германия, Полша, Австрия, Словения, Украйна, Русия и Чехия. Журито, председателствано от известния чешки кларнетист Карел..

публикувано на 01.02.18 в 14:38