Благодарствено писмо от г-жа Акие Абе

Г-жа Акие Абе, съпруга на японския министър-председател, изпрати благодарствено писмо в Българското национално радио по повод срещата ѝ с Детския радиохор на 14 януари 2018. В писмото се казва:

 Уважаеми г-н Велев,

Уважаема г-жо Караманова, 

Позволете ми да изкажа моята признателност за топлото посрещане и гостоприемство при неотдавнашното ми посещение в Република България.

Същевременно, бих искала да изкажа моята най-сърдечна благодарност за красивите, ангелски гласове, които имах възможност да чуя по време на изпълнението при неотдавнашното ми посещение на Детски хор на Българското национално радио.

И българският химн, и останалите песни отекнаха в моето сърцето. Но когато чух изпълнението на "Приспивна песен на коприненото дърво" по стихове на Нейно Величество японската императрица, наистина разбрах, че песните на Вашия хор са мост на приятелството между Япония и България. Позволете ми да изкажа от цялото си сърце моето дълбоко уважение за дългогодишния обмен на Вашия хор с Япония. Следващия път очаквам с нетърпение да чуя Вашето изпълнение в Япония.

Ще бъда щастлива да предадете моята дълбока благодарност на всички Ваши колеги от БНР, които участваха в подготовката на това посещение.

Надявам се това посещение да се превърне във възможност за по-нататъшно задълбочаване на приятелството между Япония и Република България.

Бих искала да Ви пожелая крепко здраве и по-нататъшни успехи на Българското национално радио и на Детския хор на БНР.

С уважение,

Акие Абе

ВИЖТЕ ОЩЕ

Впечатляващ успех за млади български музиканти на международния радиоконкурс “Концертино Прага”

Конкурсът “Концертино Прага”, който се организира от Чешкото радио от 54 години насам, е едно от най-тежките изпитания за младите изпълнители, които се осмеляват да участват в него.  Конкурсът допуска млади музиканти до 16-годишна възраст от всички страни-членки на EBU и за да стигне  до същинския му етап, всеки един от тях трябва да премине..

публикувано на 13.02.19 в 11:37

„Духът на Франция“ представен от Радиосимфониците и Ромен Гариу

С френски привкус ще бъде концертът на Радиосимфониците на 15 февруари от 19:30 в зала „България“ с гост-диригент Георги Димитров . Внушителният подход и проникновеност на Маестрото при интерпретацията на произведения за глас и оркестър ще завладее изпълнението на Ноктюрни  от Клод Дебюси , с участието на Дамски хор при Смесен хор на БНР с..

публикувано на 05.02.19 в 14:33

Големите гласове на България

Оркестърът за народна музика на БНР с диригент Димитър Христов представя Големите гласове на България. Концертът на 14 февруари 2019 от 19:30 часа в Първо студио на БНР е по повод на 80 годишнините на странджанската певица Янка Рупкина и граовската певица Павлина Горчева и 75 годишнината на добруджанската певица Калинка Вълчева. Участие..

публикувано на 31.01.19 в 11:17

Биг бенд джаз академия с необикновеното трио "Via Mavis"

Биг бендът на Българското национално радио с диригент Антони Дончев представя млади музиканти в поредицата Биг бенд джаз академия. На 7 февруари от 19:30 в Първо студио на БНР негови гости ще бъдат Виктория Кирилова - контрабас, Виктор Бенев – перкусии и Мартин Хафизи – ударни инструменти. Виктория Кирилова завършва Националната музикална..

публикувано на 25.01.19 в 17:46

Квартет Flautastic в Първо студио на БНР

В концерта на 12 февруари от 19:30 в Първо студио на БНР Квартет Flautastic в състав Яна Михайлова (флейта), Стоян Павлов (ударни), Иван Иванов (контрабас) и Младен Тасков (пиано) ще представи произведения от Клод Болинг, Астор Пиацола и Майк Мауер. Яна Михайлова е солист - флейтист в Симфоничния оркестър на БНР. Носител е на награди от..

публикувано на 18.01.19 в 14:35