Благодарствено писмо от г-жа Акие Абе

Г-жа Акие Абе, съпруга на японския министър-председател, изпрати благодарствено писмо в Българското национално радио по повод срещата ѝ с Детския радиохор на 14 януари 2018. В писмото се казва:

 Уважаеми г-н Велев,

Уважаема г-жо Караманова, 

Позволете ми да изкажа моята признателност за топлото посрещане и гостоприемство при неотдавнашното ми посещение в Република България.

Същевременно, бих искала да изкажа моята най-сърдечна благодарност за красивите, ангелски гласове, които имах възможност да чуя по време на изпълнението при неотдавнашното ми посещение на Детски хор на Българското национално радио.

И българският химн, и останалите песни отекнаха в моето сърцето. Но когато чух изпълнението на "Приспивна песен на коприненото дърво" по стихове на Нейно Величество японската императрица, наистина разбрах, че песните на Вашия хор са мост на приятелството между Япония и България. Позволете ми да изкажа от цялото си сърце моето дълбоко уважение за дългогодишния обмен на Вашия хор с Япония. Следващия път очаквам с нетърпение да чуя Вашето изпълнение в Япония.

Ще бъда щастлива да предадете моята дълбока благодарност на всички Ваши колеги от БНР, които участваха в подготовката на това посещение.

Надявам се това посещение да се превърне във възможност за по-нататъшно задълбочаване на приятелството между Япония и Република България.

Бих искала да Ви пожелая крепко здраве и по-нататъшни успехи на Българското национално радио и на Детския хор на БНР.

С уважение,

Акие Абе

ВИЖТЕ ОЩЕ

По следите на ударните инструменти в концерт-спектакъла „Ритмично букварче“

Последният концерт от образователната поредица „По следите на таланта“ ни пренася в света на ударните инструменти и музиката на XX век. Концерт-спектакълът „Ритмично букварче“ е посветен на 90-годишнината от рождението на проф. Добри Палиев - създател на перкусионната школа в България, а заглавието е заимствано от неговия учебник Метроритмичен..

публикувано на 18.05.18 в 17:10

Людмил Ангелов и Радиосимфониците

Пианистът Людмил Ангелов ще бъде солист в концерта на Симфоничния оркестър на Българското национално радио с гост-диригент Найден Тодоров . Той ще изпълни Концерт за пиано във Фа от Гершуин. Людмил Ангелов е носител на награди от международните конкурси Фр. Шопен (Полша), Palm Beach (САЩ), Piano Masters (Монте Карло) и World Piano..

обновено на 17.05.18 в 11:12

Първи национален конкурс за хорова песен

Българското национално радио съвместно със Съюза на българските композитори , обявяват конкурс за написване на нова българска хорова песен за смесен хор без съпровод. В конкурса могат да участват всички композитори, без ограничения на възраст. Песните, които се предлагат   трябва да са нови, неизпълнявани и да не са предлагани за..

обновено на 17.05.18 в 11:12

Фолклорът среща джаза

На 16 май от 19:30 часа в Първо студио на БНР фолклорът среща джаза в проекта на Теодосий Спасов „Вяра“ .  За първи път на една сцена заедно застават джаз музикантите Мирослав Турийски – пиано, Николай Карагеоргиев – китара, Александър Леков – бас китара, Начо Господинов – ударни и фолклорните изпълнители Пейо Пеев – гъдулка, Иван Георгиев –..

публикувано на 10.05.18 в 15:38

„Симфоничният оркестър на Българското национално радио остава запазена марка и за звук, и за отношение, и за концертиране.“

Разговор с Марк Кадин и Марио Ангелов за предстоящия концерт на Радиосимфониците В специална среща главният диригент на Симфоничния оркестър Марк Кадин заедно с продуцента и пианиста на състава Марио Ангелов разказаха за съвместната си творческа работа и процеса около програмирането на концертния сезон. Конкретният повод за този разговор е..

публикувано на 02.05.18 в 12:13