Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новият творчески сезон 2018/2019 на Оркестъра за народна музика на БНР

Всеки творчески сезон на Оркестъра за народна музика на БНР по традиция представя едни от най-големите имена в българската народна музика. Под диригентството на Димитър Христов съставът става носител на „Златен век“ на Министерство на културата за специален принос в областта на българската култура и на наградата „Кристална лира“ през 2012 и на голямата награда „Сирак Скитник“ през 2016.

Откриването на новия сезон  ще бъде на 11 октомври в Първо студио на БНР с концерт с  гост изпълнители: певиците Русанка Комитова, Христина Анастасова, Сорина Богомилова и гъдуларя Борислав Гълъбов. В него ще прозвучат характерни за солистите песни и пиеси в нови аранжименти.

Русанка Комитова завършва музикалното училище в Котел с гъдулка и пеене. Има редица записи на авторски и автентични песни с Оркестъра за народна музика на БНР, а през 2016 участва в проекта му „Класиците на българската сватбарска музика“.

Творческият път на Христина Анастасова също започва от музикалното училище в Котел и преминава през АМТИИ Пловдив, ансамбъл „Тракия“ и световноизвестния „Българка джуниър квартет“, с който гастролира в Германия, Великобритания, Мароко, Израел, Франция, Испания. През 1994 година  съвместен  диск на квартета с виртуозния баски музикант Кепа Хункера получава Грами.

Сорина Богомилова е солист на НФА „Филип Кутев“ от 1985 г. Участва в камерните формации трио „Вечерница“ и  квартет „Деница“ и участва в записи на музика за игрални и документални филми.

 Борислав Гълъбов е създател на формацията „Багри“, където освен гъдулар е и аранжор, текстописец и вокалист. Участва в множество звукозаписи както в България, така и в чужбина, гастролира в САЩ, Коста Рика, Дания, Белгия, Естония, Полша, Турция, Испания, Русия и др. Носител е на награда от Министерство на културата за принос в културното наследство на страната.

Следващият концерт от сезона  на 1 ноември ще бъде с шведския женски хор „Перуника“ на Михаил Делчев - създател и диригент на формацията.

На 13 декември Оркестърът за народна музика на БНР ще представи концерт „Изкуството на кавала“ от поредицата "Тайните на българските инструменти“ . В него ще участват няколко поколения виртуозни кавалджии - Теодосий Спасов, Недялко Недялков, Костадин Генчев, Кръстьо Димов, Матьо Добрев и други.

На 14 февруари юбилеите на добруджанската певица Калинка Вълчева, странджанската певица Янка Рупкина и граовската певица Павлина Горчева ще се отбележат с концерта „Големите гласове на България“ . Участие ще вземат и техни  талантливи възпитаници.

Концертният сезон ще завърши на 18 април с шестото издание на един от най-успешните и харесвани проекти на Оркестъра за народна музика – „Ритъмът на Балканите“ .

Концертите са с начален час 19:30 в Първо студио на Българското национално радио!

Очакваме Ви! 

Билети в Рекламно-информационния център на БНР (бул. „Драган Цанков“ №4), на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“, както и онлайн на ticketsbg.com и eventim.bg.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Маестро Георги Димитров с внушителна програма на 26 април

В навечерието на най-светлия християнски празник Великден Симфоничният оркестър и Смесеният хор на БНР ще представят специална програма. На 26 април от 19 часа в зала „България“ под диригентството на маестро Георги Димитров те ще изпълнят „Стабат Матер“ от Франц Шуберт  за първи път в този състав. Един от най-великите композитори на западната..

публикувано на 09.04.24 в 17:33

Ритъмът на Балканите - 9

На 25 април от 19.00 ч. в Първо студио на БНР   Оркестърът за народна музика с диригент Димитър Христов ще представи деветото издание на "Ритъмът на Балканите" , в който публиката ще има възможността да чуе впечатляващи изпълнения на традиционна балканска музика от невероятните Неда Николич от Сърбия (фрула), Байса Арифовска от  Северна Македония..

публикувано на 25.03.24 в 16:19

От Хендел до Владигеров

На 23 април от 19 часа в Първо студио на БНР класиката среща джаза в концерта на Биг бенда на БНР с гост-диригент Любомир Денев . Любомир Денев е композитор, диригент и джаз-пианист, дългогодишен творчески сътрудник на СО и Биг бенда на БНР. Като композитор и диригент е работил с най-добрите Симфонични оркестри в България...

публикувано на 25.03.24 в 15:37

Симфоничният оркестър на БНР представя "Поглед към Вселената"

„Поглед към Вселената“ ще представят Симфоничният оркестър на БНР на 5 април от 19 часа в зала „България“ . Концертът ще започне с „Очите на нощта” от Константин Илиев , един от най-значимите ни съвременни композитори, творили в сферата на така наречения „български музикален авангард“. Последното си симфонично произведение композиторът..

публикувано на 18.03.24 в 18:04

Концертът на Симфоничния оркестър на БНР на 15 март се отменя

Концертът „Изкуството на живо“ на Симфоничния оркестър на БНР с гост-диригент и солист Патрик Галоа, солист Явор Желев и с участието на визуалния артист Тийна Осара се отменя във връзка с кончината на Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит. Концертът трябваше да се състои в деня на национален траур на 15 март. Билетите..

публикувано на 14.03.24 в 17:28